Mechanika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Látom senkit nem érdekel a téma... hát szomorú vagyok 😞 Lehet nyáron elmegyek ebbe a Grenoble-i múzeumba.
" mechanika, hõtan alapjai I."
ez érdekelne.
ez érdekelne.
Csináltak ebbõl a kacsából egy replikát is, ami a Grenoble-i automata múzeumban van, egyszer elkéne oda látogatni 😊 Egy ilyen hely számomra sokkal érdkesebb, mint egy disneyland.. 😊
Kicsit utána ovlastam ennek a kacsának 😊 Úgy evett,hogy a nyakát kinyújtotta, és "megemésztette" a dolog, majt kiszarta. el is nevezték Franciaország kakiló kacsájának 😄
Ja jó ez a kacsa, bár nekem kicsit egyszerûnek tnik, ahhoz, hogy ez le is tudjon hajolni a kajáért, meg honnan tudta, hogy valami ehetõ van elõtte, azaz, honnan tudta, hogy mikor kell lehajolni?
Ha szereted a mechanikus szerkezeteket, akkor valószínûleg tetszeni fog a következõ kép is:
A képen Vaucanson kacsája (1738) látható.
Ez a kacsa két lábon totyogott, fürdött, hápogott, megette, "megemésztette" az elészórt magvakat, majd bûzös kis golyócskák formájában ürítette azokat. Az egész mechanikus szerkezet volt többen látták, leírták, de sajnos elveszett.
Vagy [url="http://www.miralab.unige.ch/subpages/automates/eightennth/im_jaquetdroz/musicienne_uk.htm"]Pierre Droz és fia Henri-Louis[url] automatái: a Rajzoló, a Zenész, illetve az Írnok.
A képen Vaucanson kacsája (1738) látható.
Ez a kacsa két lábon totyogott, fürdött, hápogott, megette, "megemésztette" az elészórt magvakat, majd bûzös kis golyócskák formájában ürítette azokat. Az egész mechanikus szerkezet volt többen látták, leírták, de sajnos elveszett.
Vagy [url="http://www.miralab.unige.ch/subpages/automates/eightennth/im_jaquetdroz/musicienne_uk.htm"]Pierre Droz és fia Henri-Louis[url] automatái: a Rajzoló, a Zenész, illetve az Írnok.
ezeket már mindt tudtam róla, de azért köszi.
Engem az érdekelne, hogy a hivatalos álláspont szerint magyar volt-e? Mert se apja, se anyja neve nem volt magyaros, és azt olvastam róla, hogy egy magyar átírta az önéletrajzát, és ezért hiszi mindenki magyarnak.
Engem az érdekelne, hogy a hivatalos álláspont szerint magyar volt-e? Mert se apja, se anyja neve nem volt magyaros, és azt olvastam róla, hogy egy magyar átírta az önéletrajzát, és ezért hiszi mindenki magyarnak.
Gut. Besser. Presser.
Egyébkébt ez a polihisztor olyan szerkezeteket is gyárott, mint a Schönbrunni (Bécsi császári palota) szökõkút vízpumpái, budai vár vízhálozata, beszélõ gép, és még sok minden.
elsõ dolog, ami érdekelne, hogy tud valaki, valami HITELES életrajzi leírást, vagy hasonlót Wolfgang/Farkas Kempelenrõl? Elég sokat olvasgattam utána, de egyik helyen magyarnak, másikon osztráknak tartják, és egy oldalt sem találtam, ami hitelesen leírná, a "Török" nevû sakkozógépének a mûködési elvét. Valószínûleg egy profi sakkozó, akit az asztalba rejtettek, játszhatott, és az egész szerkezet nem volt más, mint egy mechanikusan mozgatható bábú, ami már önmagában is elég jelentõs a korszakban, de az nyilvánvaló, hogy "A.I." nem volt a gépben.
Pár kép a szerkezetrõl, és feltalálójáról:

Pár kép a szerkezetrõl, és feltalálójáról: