73
  • izb
    Hidd el,hogyha titokban 5 éve tervezik a pc-és mac oprendszert,akkor ott nem lesz driver hiba.
    Én örülök neki,hogy lesz alternatíva,és végre nem kell a microsoft csöcsét szopnunk.
    Ez a Jobs gyerek tudja mit csinál.
    Mindent bele.
  • Fairfax
    Akit érdekel, nézze végig.
    http://stream.apple.akadns.net/
  • BlackRose
    Mint annak idején a NexStep-el, (persze a NexStep szuper gép volt az kétségen kívüli), de, hogy az üzleti lépései melléfogások az biztos. Azt hiszem most nem fog a Microsoft szaladni és menteni az Applet a csődtöl. Az Applenek évekre van szüksége, hogy a szoftverállomány elkészüljön Intelre (és itt nem az OSX-re gondolok), a driverek az alkalmazások... elsőkörben nem lesz a legjobban optimizálva, addigra jön a Longhorn egy sohasem látott MS marketing kampánnyal stb... tehát szerintem az Apple-nek nehéz évek jönnek... esetleg ha nem x64-re hanem IA-64 re gondolt Steve (ha bár ezt nem hiszem - pedig ez az Intelnek megfelelne úgyhogy ki tudja...)
  • zsolltikka
    Már látom az Almalap 2006-os számaiban az összehasonlító tesztet:
    Rádobnak egy MacOSX-et meg egy Xp-t a MAC hardverre, azon persze meg győzni fog az X.

Egyébként én őszintén sajnálom az összes Macintoshon dolgozót. Ők hittek a powerpc-ben, hittek a G5-ben. Erre most a godfather bejelenti hogy sorry, váltunk intelre mer az nem olyan meleg.

• Macc
    PowerPC Mac R.I.P - nagyon szomoru vagyok:(((
  • lokko
    a HWSW cikkben azt is megemlítik hogy az Apple nem engedheti meg hogy más x86 alapú konfigokon is fusson az OSX ... ennek azért megvan a nagy előnye: közel nem olyan drága az OPrendszer, ha nem kell akármire kinfigurálódnia (nem beszélve a hatéknyságról), nameg megérné nekik hivatalosan háborúba kezdeni a Microsofttal ezen a területen? de illegállíban bioztos lesznek próbálkozások, és akkor izzítom is a torrentet :D
  • bertino
    hiperlol
  • asysoft
    Éppen ezért illene a "think different"-szlogenhez az AMD:)
  • uu
    kozbe mashol azt talalgatjak, hogy azert pont intel mert mint irjak a cikkben eloszor a g4eseket fogjak cserelni, ami ugye a kisgepekben (laptopok, mini) van, es ezen a teren (laptopprocik) tenyleg az intel vezet. valszeg a powermacekbe es imac-ekbe meggondoljak meg ezt egyszer, 2007 vegeig van ido.
  • uu
    nem, az amd-vel annyi a baj, hogy az intel mar ugy beragta magat mindenhova mint a microsoft, es hiaba szarabb a termekuk, el tudjak adni siman. de egyebkent tenyleg fura hogy az intel pont most van az egyik legnagyobb valsagaban, miota kiderult hogy a dualcore chipjei a szarral egyenloek, es pont most valt intelre az apple:) kivancsi vagyok mit kapott jobs ezert az akcioert az inteltol.
  • gonz
    Erre ki számított?! 5 éve fejlesztik az osx-et x86-ra is :DD kezdhet félni az ms, de ez a szöveg nem semmi: "Szoros kapcsolatban állunk az Apple céggel, és együttműködésünket tovább erősítjük újabb kiemelkedő szoftverek fejlesztésére ezen a remek platformon." :D Szerintem mind2 cég vezetője cinikusan röhög ezen a megnyilatkozáson. Végre, egy igazi, nagy ellenfél a microsoftnak az asztali gépeknél.
    amd-vel csak annyi a baj, h kicsi a gyártókapacitása, de a legnagyobb poén az lenne, ha a fab36 átadásakor megjelenne jobs is, és tenne még egy meglepő bejelentést. :P
  • uu
    igy legyen.
  • arty
    intel meg az utitervei... jah... "lesz tejas 5ghz-en" ... "itanic idővel leváltja az x86-ot" ... "nincs szükség x86 alá külön 64bitre" .... :D

sztem AMD esélytelen ilyen megrendelésre. ahogyan be van tokosodva/gyepesedve/korrumpálodva a piac intel felé, reménytelen.
  • neonlight
    nem akarnak cell-re váltani. a váltás lényege, hogy mostantól az OS eladásból akar megélni az apple és nem a hw-ből. Az mellékes, hogy a minden pc-n amúgy is elfutó OSX mellé kínál exklúzív hw-t is.
    Mivel az x86-os mac nem lesz más mint egy exklúzív pc. Viszont az IBM és Dell pc-k is fogynak, mert nem mindenki vesz dzsunka pc-t. Így az Apple pc-k is fogyni fognak.
    Az OSX eladásokból pedig megsokszorozza a bevételét.
  • Gorgo
    Bár a prezentáció szerint a jelenlegi Office:mac és Photoshop CS2 is elég szépen fut az "Inteles-Tigeren".
  • Gorgo
    Azért nem olyan halott ötlet ez. Csak reméljük, nem esnek bele a Microsoft hibáiba. Minden esetre, ők már dolgoznak hozzá az Office-on...

Azért kíváncsi lennék az árak alakulására is.
  • uu
    mondjuk varhattak volna 1-2 evet es akkor cell-re valthattak volna.
  • concrete
    bár legalább a doboza szép marad :)
  • concrete
    apokalipszis most ...
  • uu
    itanium2 elfogadhato aron <- bevagy te baszva fiam.
  • Zedas
    Szeritnem jobban jártak volna ha kisírnak az Inteltől egy redukált cache-es Itanium2-t elfogadható áron, és arra csinálnak új gépeket és oprendszert.
    Most megy máshová is a szutyok x86-os kód, ahelyett hogy elkezdene szép lassan kipusztulni. Ehh.
  • Ratty
    "a Mac OS X operációs rendszert kezdettől fogva PPC és x86 vonalon egyaránt fejlesztették"
  • Gorgo
    Inkább a Microsoft kötheti a gatyót, ha az OS X valóban futni fog minden PC-n...
    A Longhorn elég kiábrándító állapotban van, az OS X pedig szinte fénykorát éli.
    Persze kérdés, miként viseli majd az OS X, ha "bármilyen" vasat alá lehet rakni. Ezen bukik el (több más mellett) a Windows is.
  • Hedgehunter #10
    AMD kotheti a gatyat......
  • uu
    hat az eddig is sima pc alkatreszekbol allt:) egyetlen dolog ami properitary volt egy macben az az alaplap (meg a haz:D). egyebkent tuti hogy futni fog az osx mas x86 gepen is, es az is biztos hogy a maceken fog futni a rendes windows, mert mint ahogy lentebb emlitettek, kulonben 0 ertelme lenne. egyaltalan nem jobbak/olcsobbak az intel procik az ibm prociknal, sot. a valtasnak csak ez lehet a lenyege, hogy bovitsek azt a szuk tabort akik most macet hasznalnak. ha engem kerdeztek ezt 4 eve kellett volna megtenni amikor kijott az xp. de azert most is orulok neki.
  • ThomasTheKoRner
    Ha magának a konfigurációnak a többi része is sima pc-s alkatrészekből fog állni,akkor az elég könnyen átemelhető lesz más platformokra is.Lehet nem kell majd egy hét,és letölthető lesz a torrent oldalakról is...:D
    Mondjuk ha az oprendszer hardver támogatása kifullad abban a néhány konfigban amit az apple árúsit...akkor halott ügy...
  • stinkydiver73
    Biztos egyedi hardware-ekre épít, de reméljük jön a klónok támadása és megszabadulunk a windowstól :)
  • ThomasTheKoRner
    Én nem voltam különösebben Apple rajongó...de szerintem ez a lépés a fanatikusok körében egyelő a végitélettel...pont az veszik ki belőle...amire annyira nagyon büszkék voltak.
    Így az apple nem lesz más...mint egy átlag PC konfig építő,azzal a különbséggel hogy a pc-ire oprendszert és programokat is ír...
    Mindenestre szerintem a legizgalmasabb része még mindig nincs tisztázva...vajon a windows konkurensének (is) szánja-e a Mac op rendszert,vagy csak a saját gépeiken lesz futtatható...mert ha az utóbbi....ami szerintem valószinübb,akkor kb zeró értelme van ennek az egésznek...
  • Chriss745
    "Az Apple döntése - amely a korábbi híreszteléseknek köszönhetően már nem különösebben meglepő - mindenképpen érdekes, hiszen két évtizedes különállás után éppen akkor váltanak az Intel chipekre, amikor a processzorgyártó érezhető nehézségekkel küzd, és a legújabb asztali fejlesztések terén némi lemaradásban van örök riválisához, az AMD-hez képest."

Hogy ez mekkora egy baromság!

Nem INTEL-re vált, hanem x86 platformra. Az AMD meg INTEL is az! Az AMD-n is ugyanúgy el fognak futni a x86-os osX-ek, ha az INTEL-en is.

Csak gratulálni tudok a cikkhez...
  • Troll
    Nem hiszem. Ha át is veszik az x86 procit, a többi alkatrészt még nem kell nekik. Pl. tutira veszem, hogy nem lesz BIOS olyan szinten Apple-ben, mint most egy PC-ben. Szinte biztos, hogy saját, egyedi alaplapi chipset-et fognak használni. Meg valószín továbbra is spec videokártyák kellenek majd a gépeikbe.
  • Jinx McHale
    Lehet hülyeséget kérdezek: most akkor PC-ken is fog futni az OS X, vagy esetleg lesz az Apple gépekben valami hardware-elem ami miatt az OS X csak ezeken a gépeken fut? És fordítva (bár ez eléggé morbid): Windows is futni fog Apple gépeken?
  • rolika
    steve jobs biztos tudja, mit csinál...