48
Folytatódik a sorozat
  • Breki33
    #48
    Megelevenedik a Mézga család
    Míg a Mézga család negyedik szériáját pénzhiány miatt lassan rajzolja újra a Nepp—Ternovszky-páros, Kapitány Iván és Szarvasi Zoltán producer játékfilmre ültetné át Aladár, Paula, Géza, Kriszta, Blöki, MZ/X és Máris szomszéd kalandjait. A jogokat már megszerezték.

    -sn- ([email protected])
    2007. május 7., hétfő 13:50




    A Mézga család, vissza a múltból munkacímen futó egészestés filmterv jogait már megvették a Romhányi-örökösöktől, Nepp Józseftől és Ternovszky Bélától. "Nem mondanám, hogy ez különösebben nehéz volt, a Harry Pottert keményebb lett volna megszerezni" - mondta erről Szarvasi Zoltán, a játékfilm ötletgazdája és a jogtulajdonos Savaris Kft. vezetője.

    "A film kiindulópontjául az első széria szolgál - tért át az alapokra Kapitány Iván, a film tásproducere. "Köb Ükitől kapták a harmincadik századi technikai eszközöket, de ezek sehogy sem működtek az ő hatvanas évekbeli életükben." Az Üvegtigris és a Kútfejek rendező-producere ugyan leköbükizte a távoli rokont (Köb Ükinek MZ/X. hívta ősét, Mézga Gézát.), de mint hangsúlyozta, a terv még nagyon az elején tart: a forgatás legkorábban jövő év elején kezdődhet.


    Egy jól eladható brand

    Rajzfilmsorozatból készült játékfilm példájának az eredeti Hanna-Barbera rajzfilmből forgatott tucatmozit, a Flintstones-t hozta fel, hasonló témára pedig a Cartoon Network egyik legjobb sorozatát, a Dexter laboratóriumát, amit a Mézga-sorozat évtizedekkel előzött be. "Nemzetközileg pedig a Vukhoz hasonló sikere volt - tette hozzá Kapitány. - Végeztünk előzetes felmérést, hogy mennyire keresett ez a márka, és azt mondhatom, hogy ez egy jól eladható brand. Mézgáék a kelet-európai blokkban is elég ismertek, de Ausztriában és Németországban is." És kiknek szánják? "Elsősorban itthon szeretnénk jól megcsinálni és a magyar nézőknek örömet okozni úgy, hogy a film más országokban is élvezhető legyen."

    "Jó brand valóban, a családtagok a rendszerváltás után például joghurtot is reklámoztak, nem csak Magyarországon, de Csehországban is - szólt közbe Szarvasi Zoltán. A Youtube-on egy cseh felhasználó is megosztotta a nagyközönséggel a három széria egy-egy zenés intróját:


    Rodina Smolíkova: intró csehül

    "A sztori viszont teljesen új lesz" - árulta el Kapitány. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire kockázatos vállalkozás a Romhányi által írt első színes magyar rajzfilmsorozat szövegeivel felvenni a versenyt, Szarvasi elmondta: "Kétségtelen, hogy szenvedünk, mert meg kellene találni a hidat a régi cucc, meg a mai állapotok között, és ha ez nem sikerül, akkor nem is lesz film". Mivel a valamivel több mint húszperces epizódok egész más dramaturgiát követnek, a moziverzióban Mézgáék karakterei fejlődni is fognak, és még azt is megérhetjük, hogy a csapnivalóan sakkozó bérszámfejtő családapa öregen megtanul sakkozni. A tervezett film elején viszont ugyanabban az alapállapotban találjuk őket, ahogy a rajzfilm hagyta: "Mézga Géza nem lehet hetvenöt éves, az ismert karaktereket szeretnénk megmutatni, és megőrizni azt, amit szerettünk bennük" - teszi hozzá Szarvasi. A forgatókönyvírók kilétét homály fedi, részben azért is, mert az eltelt két év alatt változott a csapat.

    'Ártani nem használ'

    "Ha jól sikerül a film, akkor nem rontja a Mézga-rajzfilm imidzsét - mondta Ternovszky Béla. Ha nem, akkor az lesz a sorsa, mint a Rejtő-filmeknek, és a kudarc arra hull vissza, akinek ez nem sikerült." A Macskafogó második részén dolgozó rajzfilmes egy 3D-s verzióhoz viszont már nem adta volna a hozzájárulását. A Nepp-Ternovszky páros nem csak ez egérmesét rajzolja tovább, a Mézga-sorozathoz is készülnek új kétdimenziós részek. Igaz, pénzhiány miatt csak két év per epizód sebességgel. A másodikat részben állami támogatásból, részben saját forrásból ebben a hónapban fejezik be, az elsőt csak a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon mutatták be, de adásba addig nem kerül, amíg mind a tizenhárom rész el nem készül.

    A játékfilmről Nepp József, az eredeti forgatókönyvíró-rendezője tőlünk hallott először: „Az egészet Ternovszky és az ügyvéd intézi, én csak néha értesülök ezekről.” Nepp József az eredeti sorozatok után a most készülő negyedik széria első részeit is jegyzi (az elsőt Ternovszky, a másodikat már Lehotay Zoltán rendezte). „Az elsőnek megcsináltam a képes forgatókönyvét, a másodiknak már csak a sztoriját írtam – mondta kis unszolásra Nepp. Hogy miért nem rajzolt tovább? „Lusta voltam, és sikítani tudnék, ha valaki kimondja a Mézga nevet. A háziasszonyok is megunják egy idő után a leveskészítést.”
  • Breki33
    #47
    eredeti alkotók csinálják

    és ettól asz eredeti nem lesz roszabb

    mi lett volna ha ezt mondják akkoriban is és nem csinálják meg pl a föld körüli utazásos részeket
  • Quantumleap
    #46
    Minden eszement vállalkozásra akad vevő. Már bocs az őszinteségért.
  • Breki33
    #45
    tudom én szóltam asnnó róla
  • Breki33
    #44
    dehogy vétek
  • Dynamic
    #43
    Erről már régóta van szó(mint ahogy a cikk is 1 éves), de vajon azóta mi van?Mert semmit nem hallani róla.
  • Quantumleap
    #42
    Ez bazi nagy vétek.
  • Breki33
    #41
    Visszatér a Mézga család

    Huszonöt év után folytatja a sorozatot a Macskafogót is jegyző Ternovszky-Nepp páros, akik egyelőre pénzt vagy legalább eladható reklámidőt szeretnének kicsikarni a kereskedelmi televíziókból.

    Visszatér a képernyőre a csacsika család, újból kétségbeesetten vakarja majd a fejét Mézga Géza, Paula ismét Hufnágel Pisti után vágyakozik majd, Aladár pedig megint megmenti a családot egy-egy újabb zseniális ötletével. Magyarország egyik legnépszerűbb animációs sorozatát ráadásul az eredeti alkotók folytatják, a Macskafogót is jegyző Ternovszky Béla rendezi a rövid részeket, míg a történetet az 1968-ban bemutatott legelső epizódért is felelős Nepp József írta.




    http://index.hu/kultur/media/mezga2951/
  • Jhon Balu
    #40
    a legjobb magyar rajzfilm én még ezen nőtem fel meg a mekk eleken ezek így jók ahogy vannak!
  • Quantumleap
    #39
    2-3 éve haverral pont arról beszélgettünk:

    "Remélem, valamelyik agyament rendező nem találja ki, hogy új részeket készít hozzá."

    Evvel egyetértek. Az istenért! A Mézga család tipikusan hetvenes évekbeli! Száradjon le a keze annak, aki megrajzolja az adalékot a folyatatáshoz!
  • KeszthelyiPéter
    #38
    Keresem a Mézga aladár különös kalandjai dvd-t (3.) Amiben a superbelum is van. A többi mind megvan. Segítsen valaki.
  • Breki33
    #37
    up
  • Breki33
    #36
    semmi hír?
  • Breki33
    #35
    nálunk 90
  • Dynamic
    #34
    Változó.90-100, hol mennyi.Nálunk a 100 Ft-os a gyakoribb.
  • Breki33
    #33
    nem 90 a fagyi?
  • Dynamic
    #32
    Egy forint.
    Akkor még 2 gömb(v. gombóc) fagyit vehettél belőle.Most már ugyanez 200 Ft:)
  • Breki33
    #31
    azt hisze egy rész készen van
  • STREEX
    #30
    Tudja valaki hogy kb. mikorra várható?
  • Vlala #29
    Végre értelmes dolog is lesz a tévén.
    Bár, ha a támogatási összegeket nézzük... előbb lesz ebből Gáspár család, mint Mézga. :-)

    (természetesen engem nem szabad ilyenkor komolyan venni.)
  • Breki33
    #28
    egy kis kultúrát please
  • Breki33
    #27
    Hát nemcsak aladár

    Elég keresett gyermekszínész volt.
  • Mike at home
    #26
    jolvan, csak igy tovabb
    ertesz hozza, latjuk
  • Mike at home
    #25
    ledobbentem
    nem tudtam, hogy Geszti volt Aladar
  • CalebJoe
    #24
    Menyenek már a picsába mi a fasz kerül 250 millióba faszért nem géppel csinálják.
  • Csuhai G
    #23
    Geszti Péter ha jól tudom!
  • Phat Smoker
    #22
    kiváncsi leszek ki lesz Mézga Aladár új szinkron hangja!
    egy forintért megmondjátok ? (vagy két forintért árulta anno Aladár az infót ? :DD ..annyira nem vágom! )
  • Breki33
    #21
    Azsesemmi mikor a kutya beszól a macskának
  • Sephi
    #20
    Soha az eletben nem felejtem el azt a beszolast amikor egy reszeg tamaszt egy oszlopot az utcan es Geza elmegy mellete sopankodva a felesege miatt mire a reszeg megszolal :

    "Az asszony egy valamire jo! Verni!"

    Meg most is elrohogom magam hangosan :D
  • Shadow_THH
    #19
    na ezt szerettem, meg a dr bubót is :)
  • Breki33
    #18
    Hát meg az új Kriszta.......
  • Dynamic
    #17
    Romhányi nélkül nem tudom milyen lesz.Újrarajzolni nem kunszt, de ugyanazt az egyedi szöveget visszaadni, ami egyedülálló volt(mint minden Romhányi József írás), már jóval nehezebb lesz.
  • Breki33
    #16
    Ez egy idézet nem mostani csak az új részek szöveg miatt másoltam be
  • Dynamic
    #15
    MOST a Fókuszban!
  • Dynamic
    #14
    Ezt sem igazán értem, már az összes Mézga kijött dvd-n.Legalábbis a régiek.A "sima" Mézga-széria, a Mézga Aladár és a vakációs.
  • Breki33
    #13
  • Breki33
    #12
    Ezt tudom, de eredeti szerzőpárost mondtak.
  • Breki33
    #11
    folytatás

    Ebben a tevékenységben Kriszta jellemének három fontos vonását találhatjuk meg:
    1. Kriszta sohasem tett semmi olyat, amiről valami egyértelmű megállapítást lehetett volna tenni. Úgy ült, mintha feküdne; úgy sietett, mintha ráérne; úgy jött, mintha menne; úgy unatkozott, mintha ez nagyon szórakoztatná stb.
    2. Azzal, hogy óra hosszat is képes volt rendkívüli türelemmel megáldott macskája szőrét bodorítani, egy másik jellemvonását árulta el: céltalan és értelmetlen dolgok művelésére hihetetlen kitartással, makacs szorgalommal vállalkozott. Hasznos és értelmes feladatok elvégzésétől viszont valósággal irtózott.
    3. Hogy apja fésűjével bodorította Maffia szőrét, ez meggyőzhet minket arról, hogy Krisztának semmi érzéke sem volt a tárgyak rendeltetéséhez, sem a személyi tulajdon tiszteletben tartásához, mindent egybevetve megállapíthatjuk, hogy Kriszta Aladár szidalmaztatása alatt szinte tüntető érdektelenséget tanúsított. Még káröröm jelét sem lehetett felfedezni arcán. Egyszerűen csak unta az egészet.
    Végighallgatta a vitát Blöki is, Aladár kutyája. Blökit Paula néni hozta két éve a házhoz, akkori kijelentése szerint azért, hogy végre egy értelmes lény is legyen körülötte. Mézga Géza is örült a jövevénynek. Azt remélve, Blöki majd hajlik a szavára. Végre valaki, aki engedelmeskedik is a ház urának.
    Blöki azonban úgy határozott, hogy inkább Aladár kutyája lesz. Paula nénit távolról tisztelte, Géza bácsit becsülte, Krisztát megtűrte, Maffia létezését kénytelen-kelletlen tudomásul vette. Aladárt viszont tiszta szívből, állhatatos kutyahűséggel szerette.
    Bizonyítja ezt az is, hogy a három fültanú közül az ádáz párviadalban egyedül ő foglalt nyíltan állást. Rövid, de határozott vakkantásokkal utasította vissza á barátját ért támadásokat, aztán öntudatosan követte őt szobájába.
    Kövessük mi is. Aki először részesül abban a kivételes szerencsében, hogy Aladár szobájában körülnézhet, az első pillanatban talán ijedten hőköl hátra. A kusza rendetlenség, a limlomok riasztó összevisszasága valósággal szúrja a szemet. Az egész szobát óriáspók hálójaként beszövő drótrengeteg lidérces álmok emlékeit ébreszti.
    Bizonytalan rendeltetésű szerek, eszközök, csövek, tárcsák, hüvelyek, foglalatok, tokok, kerekek és karikák zilált serege mindenütt. Az első ijedség után azonban a gondosabb szemlélő lassan rádöbben arra, hogy a temérdek ez-az, miegymás és izé valamilyen megnevezhetetlen rendszer szerint összefüggésben van egymással. Ez a felfedezés általában felkelt némi további érdeklődést is. Mikor aztán meglepetéssel tapasztalja a látogató, hogy a látszólagos kuszáság mögött logikus kapcsolatok, ésszerű összefüggések égész láncolata húzódik meg, a szoba berendezése már figyelemre méltónak, sőt izgalmasnak, újszerűnek tűnik.
    Milyen pompás lelemény például, hogy az ablak nyitása egy elmés áttétrendszer segítségével az ajtó becsukását vonja maga után, és így kizárja a léghuzat lehetősségét. Vagy milyen kényelmet biztosít az a megoldás, hogy a száradásra nyitva lehelyezett esernyőt a munkaasztal mellett ülve, egy kar meghúzásával, távirányítva lehet összecsukni! Milyen találékonyságra vall, hogy a cserépkályhába egy lencserendszer megfelelő beállításával, a napenergia olcsó felhasználásával, gyufa nélkül is be lehet gyújtani. Nem csökkenti a megoldás jelentőségét az sem, hogy a szerkezet csak nyáron működtethető, mikor nem szükséges befűteni. Már a felsorolt néhány példa is meggyőzhet mindenkit: ezt a szobát nem mindennapi tehetséggel megáldott lurkó lakja.

    Az akadékoskodó látogató ennek ellenére feltehetné a kérdést: mint történhetett, hogy ebben a kis méretű, mindössze kétszobás lakásban az egyik szobát Aladár vette birtokba? Hogy jutott hozzá? Úgy, ahogy a nincstelen szicíliai parasztok a földhöz. Bevonult. Elfoglalta. Szobahódító hadjáratát kora gyereksége óta sikeres gerillaakciókkal készítette elő.
    A konyhában kezdte. Mindössze hétéves volt, amikor a derelyevágóból és a konzervnyitóból egy kávédaráló-meghajtású zsemlekibelező készüléket szerelt össze. Mindhárom konyhaeszköz annyira megsínylette az átalakítást, hogy Paula asszony csak egy pofonban volt képes kifejezni megrendülését. Aladárt kiűzték a konyhából. Működési területét ekkor a fürdőszobába helyezte át. Életének ebben a korszakában a kémia érdekelte leginkább. Így került fáradtolaj a hajlakkos tubusba, durranógáz a szájvíztartóba, mész a hintőporszóróba. A nagy kísérletező tevékenységét újabb testi fenyítésekkel jutalmazták. .
    Természetesen ez sem szegte kedvét. Kiűzetvén a fürdőszobából is, kénytelen volt a nagyszobában folytatni kutatómunkáját. A tudományokban való haladása útját ma is világosan jelzik a szőnyegbe égetett lyukak, felrobbant lombikok koromfoltjai a falon, kis rángások a szülők idegrendszerében.
    Az értetlen ősök minden kérése, dorgálása, fenyítése hasztalannak bizonyult. Aladár meg nem rettenve, a pofonok kereszttüzében is elszántan haladt a maga útján, míg végül diadallal elfoglalhatta a másik szobát. Az ellenálló család megadta magát, és összezsúfolódva visszavonult az első szobába.
    Aladár ezen az estén rádiója átépítésén fáradozott. Ez a viharvert, ósdi kétlámpás készülék a nagymama hagyatékából került a lomtárba, és onnét, közvetlen balta általi halálra ítéltetése előtt, Aladár szobájába: A rokkant zajládán azóta Aladár olyan szervátültetési műtétsorozatot hajtott végre, hogy azt a híres Barnard professzor is megirigyelhetné. A vásott külső favázon kívül jóformán semmi sem maradt meg a régi alkatrészekből. Aladár még a hangszórót takaró, színevesztett műselyem kárpitot is felújította, feláldozva e célra anyja egyik alsószoknyáját. A készülék meg is hálálta Aladár gondos ápolását. Krónikus halálhörghurutja lassanként elmúlt. Leszokott a modortalan sercintésekről, majd alkalmazkodva a kor szelleméhez, nemsoká világvevővé alakult át.
    Mézga Géza érdeklődve figyelte fia eredményes rádiófelújító tevékenységét. Helyeselte és támogatta Aladár működését, de nem minden önérdek nélkül. Arra számított, hogy a felújított készülék nemsokára kielégítheti a család rádióhallgatási igényeit, és akkor a másik korszerű készüléket piacra dobhatja. Számítása helytállónak bizonyult. Tavaly karácsony előtt sikerült a feleslegessé vált új rádióra vevőt találnia. A részletekben befolyó vételárat Mézga Géza az apróbb ház körüli kiadások fedezésére óhajtotta fordítani. Aladár azonban rendre elkunyerálta a pénzt apjától az ősrádió további korszerűsítésére. Miután a régi rádió az új eladási árának teljes összegét felemésztette, Mézga Géza lelkében halvány kétely támadt: vajon ésszerű, gazdaságos volt-e ez az üzleti tranzakció?

    Aladárt azonban nem túlságosan érdekelték apja ilyetén kétségei. Csak az volt számára fontos, hogy megújhodott rádiója továbbra is lépést tarthasson a híradástechnika szüntelen fejlődésével. Műszer- és alkatrészigényeit a továbbiakban már atyai támogatás nélkül kellett kielégítenie. Nehézségei ugrásszerűen megnövekedtek, mikor elhatározta, hogy rádióját adó-vevővé alakítja át. Ez a gyerekember azonban hallatlan leleményességről tett tanúságot anyagiak dolgában is.
    Fő jövedelmi forrása a bérautója volt. Egyszemélyes járművének alvázát két, korán elnyűtt rollerből építette össze. Az áramvonalas karosszéria alapját a felfordított, é fenekétől megfosztott, kinőtt gyerekkád szolgáltatta. .A '~ hajtómű nagymami hagyaték: a MÉH-nek szánt ócska varrógép pedálja és hajtószíja a járgányba építve, óránként akár két és fél kilométeres sebesség elérését is elérhetővé tette. Aladár csak néhány bemutató kört tett kocsijával. A továbbiakban az Ezüstnyíl nevű autót a környék apraja nyűtte, óránként szerény egyforintos bérleti díj leszurkolása ellenében. De Aladár nem vetette meg a filléreket sem. Hogy csak egy példát említsek: literenként öt fillérért árusította az esővizet Kriszta barátnőinek, hajmosás céljára. Az esővízhez könnyen jutott. A szobája mellett futó esővíz-levezető csatornát egy elmés szerkezettel megcsapolta, és gumicsővel a fürdőkádba vezette. Egy-egy kiadósabb zápor forintokat hozott a konyhára.

    Ezek a lassan csörgedező jövedelmi források azonban nem bizonyultak elegendőnek nagy terve végrehajtásához. Aladár tehát kénytelen volt bizonyos alkatrészeket, tranzisztorokat, ellenállásokat a szülői ellenállás ellenére a család birtokában levő másik híradástechnikai készülék, a televízió állagából bizonytalan időre kölcsön venni. Természetesen minden ilyen kölcsönügylet lebonyolításakor gondosan ügyelt arra, hogy a kiemelt alkatrészt egy kiselejtezett, kiégett régivel helyettesítse. E célból barátságot kötött egy tévészerviz jóindulatú szerelőjével. Aladárnak szabad bejárata volt a szerviz hulladékládájába.
    Ilyen fáradságos munka, ennyi lelemény kellett ahhoz, hogy Aladár adó-vevő készüléke a tengeriakna-robbantás napjának délutánján végre elkészülhessen. A konstruktőr nem gyönyörködhetett soká zavartalanul művében, mert apja erélyesen benyitott szobájába. Mézga Géza keményen elhatározta, hogy a robbantást, de főleg a zsebpénz körüli harcban elszenvedett vereségét mégsem hagyja megtorlatlanul~ Bősz haragját még jobban fellobbantotta az a körülmény, hogy vigyázatlan lába az elektromos kutyakefélő drótszövevényébe gabalyodott, és így kis híján orra bukott. Nem csoda hát, hogy feddő szavainak nagyobb nyomatékot adni akarván, mérgében öklével az adókészülékre csapott. Aladár ettől valóban ' megijedt. Persze nem az apai harag kitörésétől rettent meg, attól félt, hogy az ütés ereje rázkódást, kilazulást okoz a készülékben. Ijedelme nem volt alaptalan. Valóban megrázó dolog következett. Mézga Gézát 220 volt rázta meg. Szerencséjére éppen a horgász-gumicsizmájából orvul kiszabott esővízcsapoló tömlőn állt, s így nem érte nagyobb baj. Tigrishorkanásától, fenyegető vicsorgásától azonban még Blöki is megrémült, aki pedig az elhivatottak nyugodt méltóságával ült a készülék alatt, és csóválta a farkára csavart vezetéket. Blöki volt ugyanis a föld. Az adó-vevő földelése.
    - Te elvetemült, piszok kölök! - kezdte el szózatát a haragos atya, de a biztató kezdet után a várható hatásos folytatás elmaradt.
    A vevőkészülék ugyanis egy fülszúróan magas frekvenciájú sípolás után, távolinak tűnő, de tisztán érthető hangon megszólalt: - Mzper X jelkezz... jelkezz... Mzper X jelkezz,.. Ezzel a jelentkezéssel egy különös kapcsolat vette kezdetét. Aki ugyanis Mzper X néven jelentkezett, nem e világból való. Illetve e világból, de későbbi korból. Mzper X a XXX. században élt, azaz él majd, pontosabban él már, hiszen ha még nem élne, nem vehette volna fel a kapcsolatot XX. századbeli őseivel. (őseivel mondom, hisz Mzper X Mézga Géza köbükunokája (ükunokája a köbön) volt, illetve lesz, vagyis van. Ez a viszonylat, tudom, első hallásra viszonylag kuszának, sőt valószínűtlennek tűnik. Innét, a mi korunkból szemlélve valóban érthetetlen, felfoghatatlan rádióösszeköttetés ez, szédítő éterhullám-lovaglás a távoli jövőbe. Vegyük figyelembe azonban, hogy az időről alkotott fogalmaink idővel nem bizonyulnak majd időtállónak. Bizonyítja ezt a feltevést jelen esetünk is. Mzper X-nek, a köbükunokának a szeme sem rebbent, mikor Aladár "Itt Mézgarádió, Budapest!" kiáltással lelkesen visszajelentkezett. Ebből is kitűnik, hogy a XXX. század embere már úgy játszik az idővel, úgy hajtogatja előre-hátra, mintha valami óriási naptárban, pontosabban évtárban lapozgatna. Hogy ez hogy s mint lehetséges, arról szakszerű magyarázattal egyelőre nem szolgálhatunk. Megnyugtatásként csak annyit: a dolog már előreláthatólag a XXVIII. század derekán mindenki számára világosan érthető lesz. Addig legyünk türelemmel.
    Aladár tehát visszajelentkezett. Az idő relativitásának elméletéről már sokat olvasott, így röpke csodálkozás után elégedetten vette tudomásul, hogy a tudományos feltevések helytállónak bizonyulnak. Az sem okozott neki különösebb gondot, hogy Mzper X már az újmagyar nyelvet beszéli. Szinte pillanatok alatt rájött ugyanis arra, hogy a XXX. századbeli újmagyar nyelv nem egyéb, mint mai nyelvünknek gyorsírásszerű rövidítése.
    - Elég primitív megoldás! - mondta némi megvetéssel, majd könnyed biztonsággal mekegni kezdett távoli rokonával újmagyarul.
    Szeretve tisztelt édesapjának már nehezebben ment a dolog. A bérelszámolás területén volt járatos csupán. Egyéb tudományágakban olykor meglepő tájékozatlanságot árult el. Jelen esetben azonban éppen ez volt a szerencséje. Aki semmit se tud, mindent hisz. Az első meghökkenés után néhány pillanat múlva már minden kétkedés nélkül hitt a csodásnak mondható kapcsolat valószerűségében. Izgalmasnak, de természetesnek találta. Mint pénzügyi dolgozó, azonnal a dolog anyagi következményeit kezdte latolgatni: gyorsan kiszámította, hogy mennyi lenne a saját fizetése a XXX. században, ro5z évi szolgálat után. Évi száz forint fizetésemeléssel számolva, tekintélyes végeredményhez jutott.
    Örömmel állapította meg, hogy ezek szerint a kedves rokon jelenlegi fizetése jóval meghaladja a havi százezer forintot, plusz mellékesek, tehát a köbükunoka eléggé rendezett anyagi körülmények között él. Küldhet csomagot!
    Amint eljutott eddig az örvendetes végkövetkeztetésig, nyugtalanítani kezdte, hogy Aladár anyagi természetű megbeszélések helyett céltalan szamárságokról, a fénysebesség és az időtényező összefüggéseiről fecseg a köbükunokával. Apai, sőt őselődi tekintélyével visszaélve, magához ragadta a kezdeményezést, és bámulatra méltó céltudatossággal pumpolni kezdte késői leszármazottját.
    E tevékenysége regénybe illő következményekkel járt. Tudomásunk szerint még a Magyar Televízió is rendszeresen beszámolt nézőinek a fénypostával küldött XXX. századbeli ajándéktárgyak okozta bonyodalmakról.
    Mézgáéknak a köbükunoka jóvoltából leírhatatlan kalandokban volt részük. Meg sem kíséreljük hát leírni a leírhatatlant. Annyit azonban meg kell említenünk, hogy bár az ősök mohósága egy idő után az Mzper X-szel való tüneményes kapcsolat megszakadását eredményezte, Aladár a XXX. századbeli küldemények használata közben rendkívül értékes új tapasztalatokat szerzett. Eszköz- és műszerfejlesztési készsége meghatványozódott. Látóköre kozmikus méretekig kitágult. Új anyagok, új energiaforrások birtokába jutott. Így vált lehetővé, hogy barátunk elképesztően vakmerő, de tudományosan megalapozott új, kalandos vállalkozásba kezdjen.
    Erről a hihetetlen, de nagyszerű Aladár kalandról szeretnénk beszámolni a kedves érdeklődőknek
  • Breki33
    #10
    Mézga Aladár kalandjai

    #1


    Mézga Aladár pontosan tizenkét évvel ezelőtt született. Ebből az adatból gyakorlottabb fejszámolók kapásból, fölényes biztonsággal megmondják, hogy Aladár tizenkét éves. Mekkorát tévednek! Aladár barátunk életkora kettő és negyvenöt év között ingadozik.
    Kétévesnek mutatkozik például vendégfogadások, rokoni látogatások alkalmával. Megesik, hogy ilyenkor hüvelykujját szopogatva, hosszú percekig lükén bámul a semmibe. Az uzsonnaasztalnál gyakran papírgalacsinokat potyogtat a kakaójába, míg kiárad, és elönti a csipketerítőt. Múlt vasárnap tust öntött Lujza néni teájába, mert az sötéten szereti.
    Mikor azonban gondosan bezárkózva egy új találmányán, például a mesterséges, tranzisztoros halkopoltyún dolgozik, arcán egy legalább negyvenéves tudományos kutató elmélyült figyelme tükrözik.
    Már ebből is kitűnik, hogy Mézga Aladár figyelemre méltó ifjú. Az iskolában tanító nénije már az első napokban felfigyelt rá. Feltűnő volt például, hogy barátunk egyes órákon egyszerűen elhagyta a tantermet; kiment a folyosóra legyet fogni.
    Különösnek találta a tanerő eleinte azt is,- hogy tanítványa a hozzá intézett kérdéseket nemhogy válaszra, de figyelemre se méltatja. A többi elsős például már játszi könnyedséggel adott héthez hatot, mikor Aladár az őrjöngésig dühítette fel tanítóját azzal, hogy a "kettő meg kettő az mennyi?" kérdésre csak mogorva, megvető hallgatással felelt. A felbőszült pedagógus a korszerű nevelési elvekről megfeledkezve; ekkor fel akarta képelni a lomha agyú tudatlant. Aladár azonban végre odavetette neki: kettő meg kettő az négyzetgyök 9 a negyediken, mínusz két helyértékben az a számjegy, melynek önmagával való szorzata kilencvennyolc per kettő. A tanító néni pofonra lendülő karja erre félúton tétován megállt, majd visszahanyatlott. Nem tudta ugyan kapásból megítélni a válasz helyességét, de ösztönösen megérezte, hogy a végeredmény valóban négy lehet.
    - Na látod, tudsz te, ha akarsz - mondta zavarában, de némileg megenyhülten.
    A viszony azonban feszült maradt közöttük. A tanító néni nem merte többé Aladárt feleltetni. Két évig némán bosszankodott, hogy ez a különös nebuló tüntetően nem figyel magyarázataira, csak firkálgat valamit a padra görnyedve. Mikor egyszer már nem bírta tovább, ráripakodott:
    - Mézga, azonnal hozd ki, amit firkáltál!
    Aladár méla undorral tette le a katedrára uzsonnacsomagjának átzsírosodott papírját, melyen egy binominális tétel segítségével megoldott egyenlet díszlett. A tanerő feladta.
    Hosszan mesélhetnénk még hasonló történeteket barátunk kora ifjúságának idejéből. Ezek a régi események azonban eltörpülnek az újabb, jelentősebb fejlemények mellett.
    Az igazi zűr akkor kezdődött, amikor nemrégiben Mézga apukát behívták az Ökörcsíny utcai általános iskolába egy kis megbeszélésre, mert Mézga Aladár 7. oszt. tan. osztályfőnöke, akit tanítványai röviden Taxinak becéztek, sürgősen társalogni óhajtott tanítványa édesapukájával.
    Felmerülhet közbevetőleg a jogos kérdés : mért neveznek a srácok egy szigorban megőszült, de tulajdonképpen "jófej" tanerőt Taxinak?

    A felelet meglepően egyszerű. Az osztályfőnök urat Takács Szilárdnak hívják. Kezdetben hol Taki, hol Sziszi néven emlegették a srácok. Jó ideig bizonyos belvillongásokat is okozott ez a névkettősség az osztályban. Voltak konok Taki- és makacs Sziszi-pártiak. Egyszer azonban a Lecsó (Patkolics Dezső 7. oszt: tan.), aki különös felindultság esetén dadogni szokott, heveny izgalmában összehebegte a két nevet:
    - Vigyázz! Jön a Tak . . . tak . . . Szi! . . . E pillanattól az osztályban teljes lett a nézetazonosság. Takács Szilárdból az egész iskolára kiterjedő érvénnyel Taxi lett. Az már, ugye, természetes, hogy óráit ezentúl csak taxióraként emlegették?
    Amikor Mézga apuka kézhez kapta az ellenőrző könyvben Taxi szívélyes meghívását, sűrű pislogásba kezdett, ami nála mindig a várható felbőszülés előjele.
    - Mi baj van már veled megint, te iskola réme! Aladár minden mentegetőzés és szépítés nélkül közölte a rideg tényállást:
    - Felrobbantottam egy medicinlabdát a tornaszertárban.
    - Felrobbantottad? Hogyan?
    Aladár erre a lebecsülést rejtő kérdésre mogorva képet vágott.
    - Nekem igazán nem nagy feladat egy medicinlabdát felrobbantani!
    - De miért tetted ezt, kérdem én, miért?
    - Mert nem találtunk jobb tengeri aknát. Mézga apuka most már világosan látta a dolgot.
    - Szóval megint valami marhaságot játszottatok tanulóköri foglalkozás címén! Tengeri csatát szárazon.! De ezt nem úszod meg szárazon! Megfizeted a medicinlabda árát a zsebpénzedből!
    - Ha tizenegy hónapra visszamenőleg ideadod, amennyit ígértél, még marad is belőle.
    Ezzel Aladár, teljes biztonsággal érezvén, hogy a párviadalban döntő fölénybe került, győzelmesen el is vonult szobájába.A fenti jelenetnek három hallgatója volt. A háromból hárman egymástól merőben eltérő érzelmekkel figyelték ezt a párbeszédet. Paula asszony (Mézga Gézáné szül. Rezevits Paula) közben egy érmelegítőt kötött télire. Úgy tűnt, hogy a kötés meglehetősen lekötötte a figyelmét.
    Szemét ugyan a megkötött pamutszemekről időnként fiára vagy férjére vetette, de nem kötött beléjük. Hallgatását leginkább az indokolta, hogy lelke mélyén férjének adott igazat. Paula asszony viszont évek óta óvakodott attól, hogy férjének bármikor bármiben is igazat adjon.
    A másik néma tanú Aladár nővére volt. Kriszta ülve feküdt, illetve fekve ült a heverőn, és közben mélán tupírozta Maffia nevű kandúrját apja fésűjével.
  • Phat Smoker
    #9
    ma lesz erről riport a fókuszban!