10
  • dez
    #10
    (A PPC már rég 64 bites (G5)... ;) [És még csak nincs is szükség ilyen "32-bites mód"-ra.])

    (Ja, egyébként PPC-s Amigán [v. egy klónfélén, amit Pegasosnak hívnak] vígan fut egy időben a MacOS és az AmigaOS [v. a klónjának tekinthető MorphOS].)
  • BiroAndras
    #9
    Ja, a 64 bites XP kész van, csak még driverek vannak kevesen. kb. mint amikor az első XP megjelent. De mivel szerencsére már rengeteg Athlon64 szaladgál a világban, van motiváció a driverek irására.
  • BiroAndras
    #8
    64bit összefoglaló:

    - Az AMD és az Intel közül először az utóbbinak volt 64 bites procija. Itanium-nak hívják, és tisztán 64 bites architektúra, 32bites progik csak emulátorral mennek rajta (lassan).
    - Később az AMD fejlesztett x86 kompatibilis procit, 64 bites kiterjesztéssel. Ezek az Opteron (szerver) és Athlon64 (asztali) procik. 100% x86 kompatibilisek, tehát minden régebbi x86-os progi és oprendszer simán, teljes sebességgel fut rajtuk. A teljes kihasználáshoz viszont 64 bites oprendszer és programok kellenek. Linux természetesen azonnal volt rá, win viszont még most is alig. Egyesek szerint az MS bevárja az Intelt.
    - Az Intel először azt mondta, hogy az asztali gépekre nem kell még 64 bit. Az AMD hatalmas sikere láttán viszont megváltoztatta a véleményét.
    Az időhiány, a kompatibilitás, meg egyebek miatt, nem saját cuccot fejlesztett, hanem az AMD megoldását vette át. EMT64-re keresztelték át, mert mégiscak gáz lett volna a legújabb csúcs Intel procik domozán az AMD64 felirat.
    - A dualcore procik tudomásom szerint már mindkét oldalon 64 bitesek.
  • arty
    #7
    akkor miért nem használták ki eddig? ;)

    intel bukja, ha x86-ra nem hozza ki időben megint az ujdonságait ... ráadásul érdekes lesz, amikor kétféle megoldás lesz a piacon, intel/amd ...

    biztos ez a virtualizácio is jo dolog, de a juzerek 90+ %-a 1 oprencert sem tud kézben tartani, nemhogy kettőt, egyszerre :D

    inkább az xp64 fejlődhetne, hogy leléphessünk ebből a 32bites világból ...
  • irkab1rka
    #6
    az intelnek van egy 64 bites megoldása, amin csak 64 bites alkalmazások futnak (lehet, hogy van neki másmilyne, nem emléxem). Az viszont biztos, hogy az AMD megoldása kompatibilis a 32 bittel, tehát fut az xp prod rajta, más kérdés, hogy nem lesz gyorsabb, az biztos.

    jöhetne már az amd 64 bit dual core. a HL3 már biztos, hogy csak duálcore-oson fut jól :))))
  • asysoft
    #5
    Egyébként meg van már 64 bites Windows is, de én egyelőre nem javasolnám: nincs túl sok driver hozzá-egyelőre.
  • dez
    #4
    Ha egy ilyen konfigra felteszel egy 32 bites Win-t, ugyanúgy fog futni, csak nem lesz aktiválva a 64 bites kiterjesztés.
  • Murdoc
    #3
    Hé, emberek, ha most veszek egy 64 bites AMD-t, ahhoz már van Windows? Mert valamikor olvastam, hogy még csak fejlesztgetik. Az én XPProf-om is futna a gépen?
  • dez
    #2
    (Halkan elmondanám, hogy a PPC procikban [Mac, xbox 360, ps3, stb.] már van egy ideje ilyen. Sőt, talán eleve volt benne, mert az nem 25 évvel ezelőttről származik, és amikor elkezdték fejleszteni, sokmindenre gondoltak.)
  • FTeR
    #1
    "Vanderpool"
    ez szójáték akar lenni?