46
  • dez
    #46
    Szerintem a regiszteres lehet a legbiztosabb (annak meghajtása jóval kisebb terhelést jelent a northbridge-re).
  • dez
    #45
    "monitorból meg igenis meg kell venni a 24" Dell 2405FPW-t az apple cinema display helyett, jobb darab, ennyi."

    Mert? Az igaz, hogy magasabb a kontraszt-aránya, de a Cinemának egyenletesebb a fényerő-eloszlása a képen. (Az Cinemában S-IPS panel van, mint pl. az Eizo összes drágább, grafikusoknak való monitorában; a másikban meg [S-]PVA.)
  • Macc
    #44
    en most vettem 36-e ert elettartam garis 1GB-os RAM modult minibe, es sztem ez nem olyan rossz ar...
  • macuser
    #43
    csendben jegyzem meg, hogy apple géphez minőségibb ramot érdemes venni, gyárilag vagy samsung vagy hynix jön vele,
    szereti a Kingstont, Crucialt, Mushkint és nálunk elérhetőbb Kingmax-ot is láttunk működni benne...

    dvdíróból olyat illik venni, amilyet az apple tesz a gépébe, mostanság a pioneer megy, mehet bele a 109-es nyugodtan.

    merevlemez típusa irreveláns.

    monitorból meg igenis meg kell venni a 24" Dell 2405FPW-t az apple cinema display helyett, jobb darab, ennyi.

    egyébként remélem multicore ppc lesz a mac jövő, nem érzem úgy hogy az Intelnek van helye a mac platformon.
  • Troll
    #42
    A DVD-ROM ár nem mai, két-három éves, még a slot-os iMac-hez. De a RAM ár az sajnos nem túl régi, a Mac minikhez vesztegették őket ilyen izonyat drágán.
    Ami a PC-s RAM-ot illeti, ki kell fogni. Ha az ember rászán egy kicsit többet, és vesz valami jót, azzal jó eséllyel nem lesz gond.
  • dez
    #41
    Az még lehet, hogy a PPC (vagy egyes PPC-k) mellé regiszteres (=buffered) ram kell (mint sok szerverbe), az persze drágább. De tudtommal abból is jó a PC-s.
  • dez
    #40
    Kicsit kevered a dolgokat. Csakis laptop tft panelt vehet az lg-től, mivel az Apple nagyobb, drágább monitoraiban s-ips panel van, és ilyet nem gyárt az lg. (Asszem a Sharptól veszi őket, és ugyában az japán.)
  • acdc
    #39
    Nemrég meg a tft hibák sorra pixel hegyek szintén lg től veszik (akkor is visszakelett hivni egy csomot) biztos azér drágák mert a selejtet is ki kell valakivel fizettetni

    röhej amennyibe egy apple (lg) tft kerül amire oly büszkék akkor már töredékéért vennék panasonic,grundig,sony,jvc,sharp,stb...

    pedig kezdett nagyon érdekelni az apple

  • acdc
    #38
    Hét nagyot csalódtam az appleban lg azaz volt goldsztar csak nevet kellett váltaniuk mert csődbementek volna gagyi koreai mint a samsung,és az apple ezektől vásárol mert ugye a legolcsobbak

    "Az Apple mintegy 128 ezer akkumulátor visszahívásáról döntött, amelyeket 2004 októbere és ez év májusa között értékesítettek különféle noteszgépekkel, illetve önállóan. A koreai LG Chem által szállított akkumulátorok egy gyártási hiba miatt túlmelegedhetnek és így tűzveszélyessé válhatnak. Az Apple saját adatai szerint mindeddig csupán hat esetről tud, ahol az energiatárolók túlzottan felforrósodtak, ennek ellenére úgy döntött, hogy a potenciálisan veszélyes alkatrészt térítésmentesen kicseréli az érintett felhasználók számára.

    A hiba a 12 hüvelykes kijelzővel szerelt iBook G4-et és a 12, illetve 15 hüvelykes PowerBook G4-eket érinti. A tűzveszélyes akkumulátorok az A1061 (sorozatszám HQ441-től HQ507-ig), az A1079 (3X446-3X510) és az A1078 (3X446-3X509) típusjelzést viselik. A csereakcióval kapcsolatos bővebb információ az Apple honlapján olvasható – a magyar vásárlóknak a hazai viszonteladókhoz kell fordulniuk.

    Az LG Chem által gyártott akkuk egyébként már tavaly augusztusban is okoztak kellemetlenséget a vállalatnak, akkor PowerBook G4 noteszek telepeit kellett visszahívnia."


    Ja valki tölt otthon hazamegy azt leég a lakása
    az apple miért nem a japánoktól vásárol vagy németektől vagy hollandoktól (chaintec.aopen) ebbe az árba beleférne és akkor ténleg minőségi lenne



  • Fairfax
    #37
    FAKE!!! a hirre
  • dez
    #36
    Ezek azért nem mai árak, amiket írtál. Egy ismerősöm PC-s külső Firewire-es DVD-írót használ hozzá, és PC-s ramokat. (Nem kell a leggagyibbat megvenni, azzal mellesleg PC-nek is lehet baja.) De az igaz, hogy sok dolog 2-3, esetleg 4x drágább, mint a PC-s, kevésbé márkás megfelelője.
  • Caro
    #35
    Ez csak kifogás. Neked csak egyetlen célod volt ezzel: megint a windows mutogatás.
    De látod ez lett az eredmény: szépen kiszedték a hozzászólásainkat.
  • Troll
    #34
    Azért szomorú, hogy még mindig ilyen Sulinet színvonalon van a SG fórum. Elég kiírni a Windows szót, hogy ostoba flém kezdődjön?
  • Troll
    #33
    Azért az Apple tesz arról, hogy a "kommon" alkatrészeiben legyen mindig valami, ami miatt problémás a sarkon kapható PC alkatrész beszerelése. Fagyogat a "kommon" memóriával, spec BIOS kell a videokártyára, ilyesmi. Vinyóval általában nincs gond, optikai meghajtók addig jók, míg nem írnak, onnantól elég inkompatible lehet...

    Jól kitalálta ezt az Apple, nem hiába kért el 90.000 HUF-ot egy nyomorult 4x slim DVD-ROM-ért, vagy 70.000-et egy giga RAM-ért. Elég durván veszik az "egyedi hadver" dolgot.
  • dez
    #32
    Eddig kvázi egyformák voltak a CPU-k, de most eléggé elhúzott a PPC a Xenonnal (új Xbox CPU, ugyebár 3 mag, 6 programszál igen jó hatásfokon, 6 ütős vektor-egység, stb.), és főleg a Cellel... A G6-ról még nem hallottam, de szerintem az Apple-nek inkább a Cellre kellene váltania (lehet akár 2 Cell is, vagy több PPE-s Cell is lesz), videofeldolgozásra és mindenféle kép-effektre is ideális.

    Jó poén (lenne), hogy a MS a PPC-vel ismerkedik, az Apple meg most jönne át x86-ra... :P
  • arschsg
    #31
    "ma 08:50 | Privát | Válasz | #6

    Szerintem a Wintel PC-k megbízhatósági problémái nem a hardverből adódnak elsősorban. Az Apple hardvere csak azért megbízhatóbb, mert nem kerülhet bele bármilyen dzsunka alkatrész, az Apple mindenről mindent pontosan tud.
    Ha a MacOS x86(-64) kompatible lenne, az azzal járna, hogy könnyen rá lehetne gyúrni kommon PC alkatrészekre. Ezzel máris csökkenne a megbízhatósága, hiszen ki lenne képes 100%-ra megtámogatni az utolsó kis alkatrészgyártót is.
    A Windóz is könnyen lehetne megbízható, ha csak tíz féle alaplapot, hat féle videókártyát, két féle hangkártyát támogatna. "

    Így jön ide te kis bugris, NEM ÉN hoztam fel a Windows-t.

  • Troll
    #30
    Azt hiszem, én is ilyesmit mondtam.
    Az az Apple erőssége, hogy csak az a hardver van a gépben, amit ő akar. Ebből következik, hogy csak arra optimalizálja az oprendszerét, amire akarja. Így az oprendszer sokkal stabilabb, megbízhatóbb.

    Évek óta futtatok OSX-et, különböző G3, G4 hardvereken, egy picit G5-ön is, mondhatni 24 órás üzemben. Ha a gép fagyott, akkor ott hardver probléma volt.
  • asysoft
    #29
    Szvsz a #6-os hozzászólásra reagált. (Ugyebár Troll azt írta: "Szerintem a Wintel PC-k megbízhatósági problémái nem a hardverből adódnak elsősorban.")
  • BlackRose
    #27
    Ez esetleg igaz, de pl. a Microsoft éppen azért választott PowerPC alapú processzort az XBOX360-ba, hogy ne legyen kompatibilis a PC-vel mint az első XBOX, ugyanis egy olcsó konzólt sehogyan sem szeretne konkurenciául az asztali PC-nek, és ha ezt esetleg le is tiltaná (mint az első XBOX-ban) rövid időn belűl áthidalnák és akkor futna rajta minden a PC-ről. A Power alap viszont ezt egyenessen elveti. Tehát ha az Apple x64 CPU-t használna akkor legyél biztos benne, hogy a MacOSX futna a PC-n is ha nem is Apple által támogatva. Viszont ez már automatikussan ellenük fordítaná a Microsoftot és akkor... na röviden túl komplikált forgatókönyv ahol mindenki többé kevésbé veszes lenne.
  • BlackRose
    #26
    A két processzorcsalád (mármint x64 és PowerPC) kb. egyforma teljesítményű, az áruk is hasonló, vagyis az ami tényleg meghatározza egy rendszer értékét (itt nem a pénzre gondolok) az a szoftver, és még véletlenül sem a CPU. Most persze ez nem akadály, hogy az Apple CPU-t váltson, de semmi okot nem látok ebben, kivéve azt az egyetlen egyet (és ez nagyon komoly ok), hogy akkor a MacOSX esetleg egy széles hardware piacot érhetne el, tehát ez esetben az Apple beszálna a szoftverpiacra teljessen, míg a hardware részlege meg halálra lenne ítélve csupán azért, mert ha a szoftware működne a PC-n is akkor ki venne Mac Hardware-t. Persze ebben az esetben az Apple egyenessen szembetalálná magát a Microsoftal és figyelembe véve a Microsoft 95% piaci részesedését a desktopon, nagy feltörését a szerveren (ahol az Apple gyakorlatilag csak éppen, hogy jelen van), és ide sorolva még a Microsoft előnyét majdnem minden szegmentsben (fejlesztői eszközök, adatbázisok, office stb.) meg ami még ettől is fontossabb a 70 milliárd dollárt a számlájukon, azt hiszem az Apple is hónapok allatt csak valamelyik múzeumban lenne elérhető. Most persze itt nem a Microsoftot dicsérem vagy éltetem, de ez egy realitás. Viszont sem az Applenek nincs érdekében egy ilyen forgatókönyv, és a Microsoftnak sem (ugyanis a Microsoftnak kell az Apple, hogy ellensúlyozza a monopól helyzetet a biróságok előtt). Tehát én személyessen azt hiszem, hogy ez egy kacsa, a PowerPC nagyon is jó CPU, tehát technológiai ok nincs a váltásra, a gazdasági ok meg ha első hallásra megvan is egy komolyabb analízis egyértelműen mutatja, hogy valójában öngyilkosság lenne. Tehát, NO WAY, jön a G6 (PowerPC 5 architektúra) és, hogy megmondjam az igazat alig várom.
  • patrik
    #21
    fflx: ha elolvasod a 4. hozzászólást amut uu írt
    "ez eleg barom hasonlat mert a bmw-nek is van f1 autoja is szal akar gyarthatnak olyan gyors motort is mint a ferrari..."
    ezzel kapcsolatban írtam
  • fflx
    #20
    ez most hogy jon ide? vagy te nem ezt a cikket olvastad???
  • patrik
    #19
    a BMW is gyárt olyan gyors motort mint a Ferrari, az új M5, M6 os BMW-k motorjai 500 lóerő fölött vannak egy kicsivel, ennél a Ferrari utcai autóiban lévő motorok sem sokkal erősebbek
  • Caro
    #18
    Figyelj, nem tudom mit élvezel benne(vagy mennyit kapsz érte) hogy ÁLLANDÓAN MINDENHOL a microsoftot reklámozod, de ez a fórumozókat NEM ÉRDEKLI.
    EZ ITT NEM A REKLÁM HELYE!
  • Macc
    #17
    kicsit mas a Video is, memoriabol valogatosabb, hangkartya nincs bennuk (integralt cucc)...
  • Cat #16
    most is "kommon" pc alkatrészek vannak benne
    Ugyanaz a merevlemez, cd/dvd olvasó, memória, videókártya, hangkártya mint a winteles számítógépekben
    csak az alaplap és a processzor más!
  • archkoven
    #15
    Ez teljesen így van.
  • archkoven
    #14
    "ez a lépés olyan, mintha a Ferrari a BMW-től venné a motort saját autóiba"
    Ez nagyon rossz hasonlat szerintem.
    Ugyanis a Ferrari mindig is maga gyártotta a motorjait, míg az Apple egy külső cégtől (az IBM-től vásárolja), ebből az következne, hogy az IBM a Ferrari, az Intel meg a BMW. Ez pedig hülyeség.

  • Macc
    #13
    Sztem spekulacio az egesz. Logikatlan lepes lenne, mikor jelenleg hasonlo teljesitmenyt alacsonyabb orajelen, joval kevesebb energiafelhasznalas melett er el a PPC mint az intel. Tovabba minden software-t ujra kene forditani. Es a PPC-k most elegge szarnyalnak, last XBOX2 proci/Cell.
  • immovable
    #10
    csatlakozom
  • Noffir
    #9
    Attól, hogy x86 procit raknának a Macekbe még lehetne úgy pozícionálni a piacon, hogy az "nem-PC". És az oprendszert sem kötelező átírni mindenféle más platformra. A Mac nem azért különleges, mert más a processzora (és szinte már csak az), hanem mert komplett megoldást kapsz a problémádra (ha grafikus vagy hasonló az ember).
  • Caro
    #8
    Legalább itt ne szólnál bele!
  • arschsg
    #7
    Nálam a WinXP megbízható.

    Windows XP
  • Troll
    #6
    Szerintem a Wintel PC-k megbízhatósági problémái nem a hardverből adódnak elsősorban. Az Apple hardvere csak azért megbízhatóbb, mert nem kerülhet bele bármilyen dzsunka alkatrész, az Apple mindenről mindent pontosan tud.
    Ha a MacOS x86(-64) kompatible lenne, az azzal járna, hogy könnyen rá lehetne gyúrni kommon PC alkatrészekre. Ezzel máris csökkenne a megbízhatósága, hiszen ki lenne képes 100%-ra megtámogatni az utolsó kis alkatrészgyártót is.
    A Windóz is könnyen lehetne megbízható, ha csak tíz féle alaplapot, hat féle videókártyát, két féle hangkártyát támogatna.
  • uu
    #5
    bar ha belegondolok pont ezert jo hasonlat mert intelbol is van olyan gyors mint powerpcbol.
  • uu
    #4
    ez eleg barom hasonlat mert a bmw-nek is van f1 autoja is szal akar gyarthatnak olyan gyors motort is mint a ferrari...
  • atlagember
    #3
    Szentem kacsa, de kétségtelen, hogy nagyban rontaná az apple megbízhatóságát, ami viszont még mindíg magasabb lenne, mint a mai pc-ké, aminek így komoly riválisa lenne. De ez túl nagy falat, mindent át kellene írni, s elveszne a kompatibilitás is.
  • Caro
    #2
    Jó, jó a machintos...
    De PC rula'! :)
  • M2 #1
    Első reakcióm az volt: NEEEEEEEEEEEEEEE!

    De aztán belegondoltam, hogy lenne végre egy normális oprendszer-alternatívánk, azóta: JEEEEEEEEE!