Mount & Blade és Warband
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ugyanis olyan is elõfordul, hogy ott dekkolnak még egy ideig a város falai alatt és mivel nem különül el a faltól az õket jelképzeõ kicsinyke csapat képe, így nem látod õket. Pont mint mikor egy karavánkísérõs feladatot felveszel és a karaván a várost jelképezõ település képén belül jelenik meg. Nem látod de ott van az.
Persze nem kötelezõ elvállalni az ilyen jellegû feladatokat.
Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL
Én legyilkoltam 100-150 desert banditot, mire erre rájöttem😄
Két teljesen külön játékról van szó.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Training skill kapcsán azt kell tudnod, hogy a program kiszámolja hogy mennyi delikvens van aki alacsonyabb szintû és kaphat XP-t. megnézni kiknek van training skill-je és összeadja az általuk kiosztható XP-ket, amit felszoroz a képzendõk számával. A trükk ezután jön, ugyanis nem egységesen, mindenki egyformán kap pontot.
Elosztja az oktatottak között a pontokat úgy, hogy elõbb maxra tankol egyet (a szintlépéshez szükséges pontmennyiséget biztosítja neki) majd ha van még szabad XP akkor tölti belõle a következõt.
Ha a szétosztásra kerülõ XP mennyiség elég arra hogy az egész galeri szintet léphessen akkro szintet lép mindenki. Ha nem elég akkor csak annyi fog szintet lépni amennyinek sikerül kitöltenie a rendelkezésre álló XP mennyiségbõl a kellõ adagot.
Nem mindenkinek ugyanannyit ad tehát, hanem egy bizonyos mennyiséget ad és az leosztásra kerül de nem egyenlõ mértékben.
A dolog most úgy néz ki, hogy alap és közép szintû lovas egységek képezhetõek bizonyos népeknél közemberek fejlesztésével is, de azok meg sem közelítik a lovagok és más elit csapatok (mint a honor Troop egységek) szinvonalát. Ravenstern talán az ahol a normál troop képzéssel egy elég jó közepes lovasság elérhetõ (Ravenstern Cavalry amolyan Knight light verziók), meg a Pendor lovasság (ha jót akarsz akkor nem képzed õket maxra mounted man at arms kategóriává mert bár brutálisan sebeznek de gyenge a páncéljuk és nincs pajzsuk) akik bármely refugee-bõl továbbképezhetõk ha nem a Pendor kultúrát választottad sajátodnak.
A D'shar kultúrában elég sok troop esetében elõfordul hogy kaphat lovat is de kimondott garantált lovasságuk csak a mounted dervish íjászaik képében van normál vonalon (nemesség és honor troop persze lovagol).
A Fierdsvain csapatok esetében a valkûrök lennének az egyetlen lovasok de õk nemes hölgyekbõl alakíthatóak ki, szóval normál csapataik között lova az nincs.
Az Empire vonalon a lovas számszeríjászok akik nomrál sorozottakból képezhetõek. A knight egységeik már nemesekbõl lesznek.
A Sarleon királyság csak gyalogosokat használ normál vonalon meg atomcsapással felérõ erejû lovagokat a nemesei továbbképzésével.
A legbiztosabb módja az erõs lovassághoz jutásnak a zsoldosok, különös tekintettel az Adventurer és annak továbbfejlesztése a Hero Adventurer egységek toborzása. Most már direktben is elõfordulnak és nem kell mindenféle foreign/southern/northern/eastern/western nobel/adventurer egysgéekbõl képezgetni õket.
Vagy ugye a már említett nõi vonal ami képezhetõ sword maiden-heroine adventurer vonalra (a hero adventurer nõi megfelelõje a játék talán legerõsebb egységei közé tartoznak mindketten) avagy meglepõ módon de képezhetõek akár fierdsvain nemesi lovassággá és így valkûrré is a parasztasszonyok.
Elsõ lépésként legyen saját várad/városod. Húzzd fel benne a training grounds építményt és utána minden héten a saját felügyeleted alatt álló ilyen várakban/városokban tovorozhatsz nemeseket (darabja 500 píz). Belõlük tudsz erõs elit egységeket kinevelni amikbõl aztán a megfelelõ lovarend felépítésével honor troop egységeket képezhetsz majd.
Fontos hogy nemesek csak és kizárólag olyan területek után számolódnak, amik a te kezeden vannak (azaz nem adtad át õket átcsábított nemeseknek).
Városok (fõleg amihez sok falu is tartozik) több nemest vonzanak mint a várak, így nagyobb lesz a toborozható mennyiség is ha városokat tartasz meg magadnak. Minél több a saját terület annál több nemes jön, csak ugye sok terület fenntartása önmagában is sok pénzt igényel és a védelemrõl, az elöljárók képzésérõl is gondoskodni kell.
Ha még igazán jóban is vagy a várossal akkor még nagyobb nemesi csoport lesz beszervezhetõ. Ha van felvehetõ nemesed (bármelyik saját várad/városod elöljáérójával beszélve a war room-ban tudod felvenni õket) akkor a reports részlegben a saját adatokra bökve alul megtalálod hogy mennyi aktuálisan betoborzásra váró nemes van akiket hadba szólíthatsz.
Békekötés már nem emgy olyan egyszerûen és olcsón mint a 2.5-ben. Ott elég volt annyi, hogy egy nemessel jóban legyél, és megkeressed a várában, békét ajánlva. Illetve míg nem koronáztettad magad uralkodóvá addig bármely nemes megtette csak ne a szabadban találkozz velük. Na ez megszünt mint túl egyszerû és könnyû megoldás.
Most az marad hogy feltornászod szépen a viszonyt valahogyan az adott királysággal és aztán követet menesztesz valamelyik városi elöljáróddal a diplomacy részleg lehetõségeit kihasználva (olcsó de rohadt idõigényes feladat), vagy ugyanezen menüben megkeresed a truce opciót (csak akkor mûködik ha háborút hirdettek ellened) és 120000 pénz leszurkolása után egy hónapos fegyverszünetet köthetsz (viszony semlegesre vált és ha egy hónapig nem cseszegeted õket, õk sem fognak téged).
Ha legalább 25-ös a viszonyod egy királysággal akkor köthetsz egy hosszú távú megállapodást is, amikoris hetente elég szép summát fizetsz az adott királyságnak és míg a pénz megy õk nem támadnak meg téged.
Az új mod eszméletlen jó lett, kemény, nehéz, sok gondolkodást és taktikázást igénylõ, a normálnál sokkal hosszabb játékmenetet és élményt biztosító játékká tette az alap M&B-et. Sok új ellenfél, átgondolt egységek, új NPC-k, a számtalan apróbb és nagyobb sztorielem (mitn a lovagrendek viszonyai, az új történelmen és legendákon alapuló küldetés, az istenségek közvetett és közvetlen beavatkozásai és megnyilvánulásai, az okosabb és összehangoltabban cselekvõ ellenségek, a taktikázó és terjeszkedõ brodalmak mind mind folyamatos életteli és komoly kihívást nyújtó élményeket hoznak).
Példa:
Vagyunk néhányan hõsök, training skillekkel.
Felveszek 30 parasztot.
Elsõ este mind a 30 szintet lép talpassá.
Második este 15 talpas lép már csak szintet.
Ez hogy lehet? Elvileg mindenki kap az xp-bõl, aki a trainer alatti szinten van. Talpas és talpas közt nincs szintkülönbség. Tehát mindenkinek ugyanannyi xp-t illene kapni. Ennek ellenére mégis van talpas, aki szintet lép, meg van, aki nem. Ugyanakkor vettem fel õket, ugyanannyi xp-t kaptak mindkét szinten, második szinten mégis csak a felük lép tovább.
Van valami, amit nem tudok még ezzel kapcsolatban, vagy bug?
Most az elõbb láttam egy csatában "Horse crippled" üzenetet... (Eh, megõrülök, óránként tíz percre be tudom kapcsolni a monitort... 10 perc M&B, aztán netezhetek egy órát laptopon... 😛)
Akkor ez viszont felvet egy újabb kérdést:
Kereskedõnél vásárolt lame lovat meg lehet gyógyítani az inventoryban?
Namost normál ló esetében ez elég hamar összejön, mert a lame csak 1 kategória esést jelent. Amit még tudni kell hogy ha egy lovat levertek alólad lame fokozatra és azt kiveszed magad alól (berakod az inventory-ba), akkor pár nap alatt felgyógyul a paci normál szintre. Ez függ a karaktered gyógyító képességétõl is ahogy a paci minõségromlásának esélyét is a gyógyító skill-ek fejelsztésével lehet kicsit elodázni (nem lesz biztos a ló lecsapás utáni minõségromlás hanem lesz esélyed arra hogy megússzad ezt a kellemetlen helyzetet).
A lakomát próbáld ki sztem.
De minden nép toborzott önkéntesébõl lehet lovasharcost képezni, csak nem biztos, hogy érdemes...
Én most egyedüli lovas (lovasíjász egy etherworld charger-en, amit garantáltan nem ütnek vagy lõnek ki alólam) vagyok a seregemben. Még az NPC-ket is leszedtem a lovaikról, akiknek volt.
Fele sereg pendor armored archer, és imperial heavy crosbosman, kiegészítve néhány pendor silvermist rangerrel, a másik fele meg imperial legion. Leállítom a csapatot a harc elején, mindenkinek tüzet szüntess, szétszóródás. Lerohanom az ellent, addig keringek körülöttük, míg jól el nem fogynak a dobálható és kilõhetõ cuccaik. Magam után csalom a lovasságukat, kilõdözöm alóluk a lovakat (2 nagy csomag noldor nyílvesszõ a nemtom melyik istenség által hozzámvágott rubin íjjal, nem sok ellenben igényel két lövést. A heretic deamonic magnusokba többet is kell, de rajtuk kívül más nincs) . Amikor elég közel kerülünk a saját embereimhez, akkor "fire at will", majd a maradékra, akiket nem söpört el az "össztûz", charge. Nem nagyon van veszteségem 2x-es túlerõ ellen sem...
Ja igen: gyakorlatilag az összes katonám megszabadított fogoly, falvakból nem toboroztam senkit...
Még egy:
Mostanában, normálon, feszt elvesztem a lovam. Eddig is ütötték ki alólam, de eddig visszakaptam csata után. Most nem, most elveszik a francba. A ló is sebesül vagy meghal, mint az emberek?
Na meg ha lesebesül, akkor "lame"-mé válik? Olyat már láttam easy-n is...
Folyton újrakezdem, amikor eljutok odáig, hogy lordjaim legyenek, úgyhogy passz... 😛
Szerintem még ha lakomát rendezel, azt értékelik, de ez csak tipp, ne vedd készpénznek, még sosem csináltam. Feleségnél van rá lehetõség, kell hozzá sok és sokféle kaja és alkohol, plusz olaj és fûszer. Azt nem vágom, hogy mibõl mennyi, de ha rákérdezel asszonynál, akkor megmondja, hogy elég-e. A sült csirke és malac biztos, hogy lakoma céljából van benne a játékban, azt viszont nem tudom, hogy ha lepasszolod a lakomára, akkor a ládában rohad-e tovább...
Tényleg, a nehézségi beállítás a bejövõ sebzésre már a pajzsra is vonatkozik? Normálon 4x gyorsabban bontják a pajzsot, mint easyn?
Újrakezdtem normálon ugyanis, túlságosan baszta az agyam, hogy "csalok"... 😛 Na meg úgy nem kell változatos sereg, nem kell taktikázni, bõven elég lovagokat képezni, az meg egy idõ után unalmas.
Nem mellesleg az elõzõ játékban majdnem kiirtottam már a narancssárgákat, egy váruk és egy városuk volt már csak, de elindultak felém teljes sereggel. Ez még nem lett volna gond, de a zöldek is hadat üzentek és megindultak közben, amit viszont már nemigen tudtam volna kezelni. A narancssárgák seregét én is többször levertem, azok alig voltak összesen 4-500an, de a zöldek több, mint ezres sereggel jöttek...
Amennyiben a saját frakciója ellen kénytelen küzdeni egy katona akkor megintcsak keményen leesik a morálja és ez dezertáláshoz vezethet. Ugyanez igaz akkor is ha nem fizeted a zsoldjukat, nagyok a veszteségeid csatában.
Harcolhatsz te akármennyit ha túl sokan vannak a csapatodban vagy olyan harcba kényszeríted õket ami nekik negatív felhanggal jár akkor le fognak lépni.
A wiki meg alapvetõen ahhoz készült és csak nagyon minimális bõvítést eszközöltek azóta a kész oldalon.
NPC-k, kocsmákban álldogálnak, nevesített emberek. (Alayen, Borcha, Bunduk, Bahestur, stb, 16 van belõlük). Pofáznak egy csomót, aztán néhányszáz dínárért beállnak hozzád. Tudod pakolászni a felszerelésüket, meg te osztod szét szintlépésnél a cuccaikat. A legerõsebb katonáiddá válnak idõvel.
Keresd meg õket, mert nagyon fontos része a játéknak!
Ladyknek meg nyerj lovagi tornákat, és ajánld fel nekik a gyõzelmet.
A fõvárosodban (jellemzõen az elsõ vár/város, amit elfoglaltál) van egy miniszter a várban. Na, õt le kell cserélni hõsre. Ha már hõs a minisztered, akkor lesznek lehetõségeid a menedzselésre, ott adhatsz/vehetsz vissza birtokokat.
Tudna nekem valaki segíteni? A fogadókban felvettem az embereket és földbirtokokat adok nekik de akinek adom azzal javul egy kicsi a viszony a többieknél meg megy lefelé na és az a kérdésem hogy lehetne a többi lord és lady kedvében járni hogy nõljön a viszonyom velük??? <#confused>#confused>
Másik kérdés, ha egyszer adtam nekik birtokot nem tudok ismét adni nekik csak mikor befoglalok egy várat, és van pár váram ami senkié, de sehogy sem tudom nekik adni mert nincs ilyen opció. Na most akkor hogy van ez?<#confused>#confused>
A válaszokat elõre is köszönöm!!!<#vigyor0>#vigyor0>
"Shield
* Base Attribute: Agility
* Effect: Reduces damage to shields by 8% per level and improves shield speed and coverage.
Due to a bug, raising this skill also raises the Shield skill of enemies. "
Ez a bug benne van még, vagy 1.127-re kijavították már?
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a PoP modban a 3.0-s verzióban hogyan tudok lovas egységeket képezni? Se Valkürt, se más lovagot nem tudok, mert annak a Noble az alap egysége, de azt meg nem tudok toborozni. Egyedül Pendor Mounted Horseman-t tudok képezni, de azok meg kardokkal csapkodnak, és másik lovasság ellen elég gyíkok.
Aztán az is érdekelne, hogy ha rosszban vagyok egy néppel akkor kitõl tudom "megvásárolni" a békét? A régi PoP modban voltak ilyen NPC-k, de most nem találok egyet se. Persze a népem nem áll hadban velük, csak én vagyok rosszban (-22) a genyókkal, mindig jönnek felgyújtanai falvamat.
Ötlet?
Zuhanó repülőn soha nincs ateista..
A vicc az, hogy akkor is azt hiszi, hogy túlerõben van, ha neki van 300 parasztja/alacsony szintû íjásza, neked meg 50 elit lovagod. Poén tud lenni, amikor kiront a várból 80-100 íjász, akiknek gyakorlatilag nulla esélyük van a nyílt terepen a lovagok ellen...
A legnagyobb gondom, hogy kapok vagy -100 moral bónuszt a swadian katonákra a háború miatt. Sajnos majdnem az egész sereg ebbõl áll, és a nép már ki van írtva a -100 meg megmaradt...
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
A toborzós részt nem tudtam, akkor majd keresek valami falut, aminek csinálok feladatot, és tudok toborozni. Csak ne tehenet kelljen szállítani, az nem jó háborús övezetben.
Maga a feladat 100 naponként kerül elõ (ha elvállaltál egy ilyet akkor legkorábban 100 nap múlva lesz megint elérhetõ ilyen típusú feladat), mert ennek is mint minden más feladatnak van egy ismétlõdési ideje.
A toborzás meg menni fog háborúskodás közben is, csak legyél jóban a falvakkal (nem kell várnod arra hgoy véletlenül ráakadj egy békítõs küldetésre). Csinálj feladatot a falu elöljárójának és máris pozitív lesz náluk a megitélésed és onnantól tudsz olyankor is toborozni tõlük ha egyébként hadban állsz az adott frakcióval.
Wreck: És ez mindegy melyik városban csinálom? Konkrétan a vaegireket meg a khergiteket akarom kibékíteni, meg jó lenne a nordokat is, mert így nem tudom nord katonákat toborozni.
Bár nem írja ki a program, de számol a rajtad lévõ cuccok tömegével (utoljára a M&B esetén találkoztam moddal ahol ezt külön eleve megjelenítették), amik egyrészet csökkentik például a futás sebességét és a távot amit megszakítás nélkül lefut a delikvens (ha megakad vagy belassul futás közben az amiatt van mert kifulladt és emiatt magát leszabályozza a delikvens), másrészt csökkentik a fegyveres tudás értékét is (one handed, two handed, crossbow, throwing és így tovább).
Ha jól emlékszem akkor a karakter aktuális erejét meghaladó össztömeg felett minden pontnyi plusz teher valami 1 pontot vesz el a tényleges harci tudásból meg lassytja a támadást (kicsit lassabbá válik az ütési sebesség). Nem egetverõen nagy hátrányról van tehát szó.