55
Szélsőséges ojjektumok
-
#55 miniatűr fekete lyuk, szerintem planck-hossz méretekben..
még egy atommag se férne bele...valahogy így képzelem el. -
#54 cáfolták -
#53 ez nem világos hogy mitől szünik meg, ha van amit szippanthat akkor fal is
vagy létezik ennél is "kritikus tömeg", ami alatt nem működik? de akkor nem fekete lyuk -
#52 1. nem hoz létre
2. ha esetleg mégis, (nagyon esetleg, ennyi erővel spontán eléghetsz pl.)
az egyből elpárolog, elpukkan. -
#51 ha az új részecskegyorsító létrehoz egy mini fekete lyukat, akkor az nem szippantja be a körülötte lévő anyagot és válik valódi fekete lyukká?
a minap ezen gondolkodtam -
#50 Dehogy képes. Ilyet én is írtam úgy tizenöt éve, kb 20 sor... :P -
#49 Ez a program képes modellezni? -
#48 Két szupernehéz fekete lyuk egy fényéven belül
és amikor ezek találkoznak akkor mi fog történni? összeolvadnak és annyi? -
#47 valóban az
-
Ratty #46 Szerintem amire gondolsz az a röntgen sug ami a fekete lyukak felől jön! Egyszerű a magyarázat. Amikor az akkréciós korongon beeső anyag már majdnem elérte a Schwarzschild sugarat (eseményhorizont) akkor már ugye rohatt sok energiája van, és nagyon meleg. Hogyan távozik ez az energia? Sugárzá formályában! Ekkor még nem érte el az eseményhorizontot (bár a specrel szerint ha már ott vagy akkor a végtelenségig esel felé, vagyis te úgy látod ott).
A Hawking sug meg úgy nagyjából annyi, hogy a kvantum elmélete szerint az anyag mc^2 energiát vehet kölcsön a vákumtól és a delta t * delta E = h/2 egyenlet szerint, ahol nekünk az E=mc^2 érthető, hogy minnél nagyobb ez a kölcsön annál rövidebb ideig tarhthat. Namost ha egy foton mondjuk fluktuál egy ilyet, és szétbomlik egy rész.-antirész. párra amiből a részcske beleesik a lyukba, az antirész. meg megszökik, akkor ugye úgy látjuk, hogy sugároz a feketyluk. Persze ez nem a Hawking sugárzás, de a mechanizmusa hasonló! -
#45 Nem 'tom, hogy melyik könyvet olvassátok a fekete lyukakról Hawkingtól, ha régebbit, akkor ezt vegyétek figyelembe. -
#44 ezt én is olvastam, asszem ez azért van mert így billen vissza az egyensúly, met ugye egy atom megsemmisül, de előtte létrehoz egy antirészecskét! -
#43 Épp most kezdtem el egy másik Hawking könyvet, A világegyetem dióhéjban, elég húzos számomra, de ott boncolgatva van a téma rendesen! ajánlom mindenkinek (vannak benne sok szép kép is:D) -
_Vegeta_ #42 Hawking napjaink legokosabb embere. :)) -
#41 ok, köszi...
közelebb kerültem a megoldáshoz :P -
#40 Nincs fénysebesség feletti sebesség egyenlőre. Nem mértek még olyat. Vannak superfénysebességű objektumok a csillagászatban, de több lehetséges magyarázat is van ezekre.
Egyszerűen ha valami az eseményhorizonton kívűl van, az el tud szökni, ha fénysebesség közelében halad.
-
#39 és ha a sebesség a fény sebességénél nagyobb akkor a gravitációnak nincs ideje kifejteni a hatását?ez a helyzet? -
#38 Ha ez a részecskepár az eseményhorizonton esik szét, és a sebességük fénysebesség feletti, akkor a kivül levő el tud a fekete-lyuktól szakadni. A szökési sebesség az eseményhorizonton a fény sebessége, a felett meg kevesebb. -
#37 pontosítok : gravitációja -
#36 De szerintem ha belülről jön, ha nem, vagy ha csak 1 mikrométerről vagy 1,000 km-ről akkor is hat rá a feketelyuk gravitációlya, nem? -
#35 Én nemtom hogy műxik, csak annyi rémlik, hogy a Hawking-sugárzás a virtuális részecskepár egyik tagjának a fekete-lyukba esése miatt keletkezik. Szal nem belülről jön. -
#34 Hawer,....
Akkor az elméletekről, miszerint müködnek, na! :P -
#33 Felépítéséről. Ok csak előbb belemászom az egyikbe, megnézem mi van benne. -
#32 háát..öhömm, mesélj a fekete lyukak felépítéséről, úgy hátha világosabb lesz; mármint ha van időd mesélni:) -
#31 Mi bonyolult? Arra kérdeztem rá. -
#30 :)),pff ezt jól megaszondták...;reméljük mára az orvosok már nem ilyen bénák...
de mibe is kezdtél bele (#25)... -
#29 Több mint húsz éve mondták neki az orvosok, hogy két éve van még hátra. -
#28 Asszem gerincvelő sorvadást diagnosztizáltak nála... -
#27 persze, ismerem, könyvébe is belekeztem:"Az idő rövid története", de közbe elkezdtem a "az isteni a-tom"-ot, szal abba maradt; a tolószékes professzor, aki folyamatosan elméleteket gyárt a feketelyukakról..edig világos... -
#26 Hawking? -
#25 hát ez nekem bonyolult... -
#24 Vagy a keletkezésükkor sugásoznak, vagy Hawking-sugárzást adnak le, az meg nem belülről jön. -
#23 Vegignézve a #2-es től egészen a #7-es hozzászólásig...nem egészen ez kellett volna legyen a topix neve... -
#22 Ha a fekete lyuknak olyan nagy a gravitációja, hogy "sem anyag, sem energia nem távozhat el"(#1 by asd2100), akkor miért vélik azt, hogy gamma sugárzás formályában távozik az anyag a fekete lyukból? A gamma sugárzás is EM sugárzás!...akkor az hogy távozhat?
hm..? -
#21 leleplezés elmélet -
#20 akkorez mi?
meg ez?ez is -
#19 jaja a másik topicba is bemásolta!!!! ami nem szép dolgog az eredeti szerző megnevezése nélkül
asd2100: tese örülnél ha irnál valamit az máshol meg ott díszelegne és nem lenne ott a neved -
#18 fekete luk 1
fekete luk 2 :D -
#17 pffffffppffffpffff -
#16 bemész a sorra...