6
  • Chriss745
    #6
    Én úgy hallotam egy WIMAX eszköz 250 euróba kerül most is.

    Ez amúgy csak drága adó és olcsóbb vevő között megy, vagy működik két olcsóbb kártya között is?
  • shabba
    #5
    Ennek több akadálya is lenne. Először az hogy 3.5Ghz-es freki sávban müxik ami pedig licencelt frekvencia. Tudtommal erre a frekire már nem lehet engedélyt elnyerni az ismert távközlési cégek pl. Pantel, fatáv, Datanet pedig anno sok száz milliót fizetett hogy elnyerje ezek frekvenciák használati jogát.

    Az Alvarion pedig jelenleg csak 3.5Ghz-es frekin adja ki a BreezeMax családját, tervben van még a 2.5Ghz-es szintén licences és 5Ghz-es szabad frekis eszközök építése is de ez még jóval odébb lesz. Ráadásul egy CPE $200-500 közötti ársávba esik egy micro base station $10-15000, egy macro version pedig $50-60,000-től indul.

    Az egyik oldalon láttam egy promócios starter kit-et, $24,000 dollár volt egy micro base station, 20 db CPE + software. Kábel és antenna az nem volt a kit tartozéka azt külön kellett venni. Azokkal együtt lenne vagy 35ezer, ami szimplán átszámítva is 7 misi, 20 előfizető esetén ez max akkor éri meg ha nagyon sokat fizetnek pl. bérelt vonali szolgáltatás bérelve. Ráadásul ez az összed idehaza lesz a duplája ismerve azt hogy hozzánk már dupla áron ér ide szinte minden.

    Egyébként nem nagyon lehet találni konkrét adatokat mire is képesek ezek a cuccok a valóságban mindenhoz csak a WiMAX PR keretében hangoztatott 48km meg 70Mbps páros olvasható ami főleg együtt azért messze nem igaz. Egyedüli mondat ami a sebeséggel kapcsolat BreezeMAX leírásban az ez:

    "The BreezeMAX system provides subscribres with fast access at burst data rate up to 12.7Mbps over a 3.5Mhz channel."
  • [HUN]PAStheLoD
    #4
    Ha olcsón megoldható , akkor a haverokkal összedobunk egy ilyen WiMAX hálózatra ;]
  • Ratty
    #3
    Ezektől függeltlenül jó dolgonak tartom. Egyszer ezt is el kell kezdeni!
  • [HUN]PAStheLoD
    #2
    Mivel a Datanet még semmi konkrét végfelhasználói árat nem adott, nem tudjuk , hogy mennyire fogja megérni előfizetni a dologra..
  • pascal
    #1
    jabocs a hírből kimaradt, hogy a végberendezés ára még eléggé borsos (500USD)