21
  • Roli
    #21
    Hát igen siralmas itteni internetszolgáltatás. Ami nálunk van az WLAN 5, 10, 40GB korlát és korlátlan 22000HUF. Az 5GB az 6000HUF és a sebesség az 1Mbit le fel pedig 512kbit. Etgy éve kötöttük be és azóta lett ez az állapot. Tavaly még 11Mbitet! adtak fel is le is. Hátránya, azóta is eléggé sokszor, hogy megszakad, de nem azért mert nincs térerő, meg sem tudják magyarázni miért nincs net akár egy napra is (legtöbb eddig két hét volt) esetleg ráfogják, hogy a gépe vírusos a felhasználóknak és írtani kéne. De akkor mi van mikor még egy kósza férget sem találnak, csak néznek, keresik a hibát mégsem tudnak mondani semmit. Mikor újra szólunk hogy nincs akkor meg azt mondják, nekik sincs jel. www.ominet.hu
  • shabba
    #20
    ADSL terén a Verizon sem kínál Európától eltérőt, ott is 3Mbps/768kbps-es kapcsolódást adnak az ár viszont igen kedvező 30 dolcsi(ami a hatalmas előfizetőszámnak és árversenynek köszönhető)., Azt is meg kell jegyezni a sávszél duplázás év elején volt addig 1.5Mbps-es netet adtak.

    Amit formatuq írt #18-ban az a FIOS csomagjuk ami nem ADSL hanem FTTP technológiára épít. Ez esetben egy teljesen új infrastruktúrát kell kiépíteni ami közvetlen optikai szálas kapcsolódást jelent amit egészen az előfizető otthonáig kell behúzni. Az optikai szálon meg kvázi az elérhető maximális sebesség az alkalmazott eszközöktől függ maga az optikai szál kvázi bármit elbír(ellentétben a telefonkábellel). Ráadásul az optika megoldás távolság terén is sokkal jobb képességekkel rendelkezeik, nagyobb maximális távolságra képes mint az ADSL 20km vs 6km, a távolság növekedésével nem csökken a sebesség míg ADSL-nél drasztikus mértékű sebességcsökkenés van és erősíthető is a kapcsolat így kvázi nincs távolság korlát ellentétben ADSL-lel.

    Röviden minden téren fényévekkel jobb, ez a jővő technológiája csak sokkal drágább mint ADSL-t vagy kábelnetet csinálni. Ennek ellenére vannak cégek akik úgy döntöttek erre alapozzák a jővőbeli fejlesztéseiket és ezért nem sajnálnak dollár milliárdokat is rááldozni. A FIOS amcsiban viszont csak pár állanban indult el ott is csak adott nagyvárosokban. Ezen kívül jelenleg a Verizon az egyedüli telefontársaság ami ebben látja a jővőt, a többi nagynak más olcsóbb távlati elképzeléisei vannak. Épp ezért mindenhol várják FIOS-t mint a messiást de sokat kell még rá várni. A Verizon eddigi terve 1 millió létesítési pont volt, év végéig szeretnének 2-3 milliót is elérni. Persze ez rengeteg munka ami lassan halad hisz teljesen új távközlési hálózatot kell kiépíteni kompletten egészen az előfizetőkig.
  • Cobra.
    #19
    Amerika megint más, azokat szolgáltatókat nem szabad az európaiakkal összehasonlítani.
    Az viszont vicc, hogy itthon azért kapunk "csak" ekkora sávszélességet, mert nem hajlandóak pénzt fektetni a központok bővítésébe.
  • formatuq
    #18
    Verizon

    Maximum Connection Speed: Up to 5 Mbps/2 Mbps
    Installation Charge: Waived
    First 30 days: FREE
    Monthly Fee Thereafter: $39.95/mo

    Maximum Connection Speed: Up to 15 Mbps/2 Mbps
    Installation Charge: Waived
    First 30 days: FREE
    Monthly Fee Thereafter: $49.95/mo

    Maximum Connection Speed: Up to 30 Mbps/5 Mbps
    Installation Charge: Waived
    First 30 days: FREE
    Monthly Fee Thereafter: $199.95/mo

    Cyberonic

    Plan Type: ADSL - 6.0m/768kbps
    Term: 1 Year
    Monthly Rate: $59.99 - 69.99

  • PyRex
    #17
    Jaja, mondjuk a chello meg mindenhol tarol a sebességével és az áraival. Pl asszem svédországban a 8MBit-es, forgalomkorlát nélküli chello is igen olcsó...
  • shabba
    #16
    Azért kíváncsi lennék te mennyire lennél elégedett ha Romániában élve ilyen netlehetőséged lenne: 256kbps 2,4,8,16GB-os limittel, utána 128kbps. És ez tudtommal ott az elég jó net közé sorolandó.

    http://www.rdslink.ro/cablelink/cable_abonamente.htm

    De hogy ne csak keleti oldalról nézzük példát legyen egy az ország nyugati szomszédai közül is. ADSL sebesség 1024/256kbps:
    400MB limit 20 euro
    600MB 30 euro
    2GB 40 euro
    5GB 50 euro
    10GB 65 euro(~16,000Ft)
    korlátlan csomag nincs.

    És mindez hol? Tőlünk nyugatra Ausztriában. Telecom Austria az ottani "fatáv" csomagjai.

    http://kundenbereich.aon.at/produkte_tarife/internetzugaenge/aonspeed/Preisliste_neu1.php

    Ps. Jah üzleti csomagok között lehet osztrákoknál forgalmi limit nélküli előfizetést is találni de azok valahol 200 euro körül vannak beárazva.
  • klastrom
    #15
    Qrvára le vagyunk maradva ebben a csóró országban.Lassan már Románia is le fog hagyni minket...
  • TeszteloPontHu
    #14
    Itthon is van 6 Mbit-es ADSL. "Csak" 123e Ft, az cirka 490 euró. "Csak" 12x drágább.
  • Fenjoy
    #13
    remélem, olvassa ezt a topicot a Kovács Kálmán info minimokusminiszter is... és ez után elgondolkozik legalább csak egy kis időre, utána mehet tovább a "fostogatás"...
    :)
  • vax
    #12
    Itt kint van 50-60 Eur-ért 100 mbit-es is.
  • shabba
    #11
    Magyar chello sebességben pariban van DT ADSL sebességeivel és áraival(a DT-hez hasonlíts ők domináns tényezők,nem az olyan kisebb cégek mint pl. Versatel). DT viszont úgy egy éve emelet a jelenlegi sebesség szintre, idén szerintem biztos megint lépnek majd valamit.

    A 25mbps pedig az ADSL2+ technikai maximuma, egyáltalán nem biztos hogy sebesség limit nélküli szolgáltatásuk is lesz rajta. Egyébként idén fatáv is pionírkodik ezzel a technológiával, bár szerintem inkább csak PR szinten lesz megemlítve nem hiszem hogy komoly triple play tervekkel rukkolnának elő a közeljővőben.

    És ugye itt is meg kell jegyezni a DSL tehcnológia korlátosságát az a 25mbps csak igen közel a telefonközponthoz érvényesül attól távolodva drasztikusan csökken az elérhető távszélesség. Az előfizetői számosság viszont ezzel pont ellentétes és a központtól távolodva exponenciálisan emelkedik. Szóval igazán nagy sebesség csak a szerencsés kevesekhez juthat el.

    Itt egy diagramm ami mutatja hogy csökken az elérhető sávszélesség a távolság függvényében
  • shabba
    #10
    Ezért jó ha egy alternatív távközlési cég komolyan befektet és saját infrastruktúrát épít ki hogy azon szolgáltasson. Így függetlenné tud válni a helyi inkubenstől, saját tarifával, eltérő csomagkínálattal, innovatív eszközparkra építve. Persze ehhez komoly pénzeket kell befektetni és nem 2 nap alatt teremtődik meg az infrastruktúra.

    Ilyen cég viszont idehaza nincs(legalábbis a lakossági üzletágban nincs), nem mintha Németországban is olyan sok lenne és annyira jelentős piaci szerepet töltene be. Ez a cég nem országos szolgáltató, a szolgáltatási területe elsődlegesen a német nagyvárosokra összpontosul(azoknak van a legnagyobb nyereség termelő képességük). Viszont ez a cég is elsődlegesen az üzleti ügyfélkört célozta meg és csak utána nyitott a lakosság felé. De a fő bevételi forrása még mindig az üzleti előfizetők, ők adják a bevételének 2/3-át, miközben ügyfélszámban csak 20%-ot tesznek ki. A cég bevétele német területen úgy a fatáv 1/10-e, az jól mutatja mekkora jelenlétet képvisel a nagy német piacon. Nem igazán találtam arról adatot hány internet előfizetője lehet csak egy közös szám van lakossági előfizetőre 240ezer de ebben benne van a net és telefonelőfizetők is. 2005-re 100ezer DSL végponti bekötést tervez a cég 2008 végéig 500ezret. Összevetve DT-vel ott jelenleg van ~6 millióDSL végpont, szóval ez a cég német szélessávú piacon úgy ~3%-ot képviselhet.

    Ezek után nem véletlen hogy a T-com még csak tervez a konkurencia nem olyan domináns tényező hogy meg kellene retteniük. De azért a növekedési üteme nem rossz a cégnek, jönnek föl mint a talajvíz. :)

    Ezt azért nem árt hozzátenni nehogy egyesek azt gondolják, Németországban mindenhol 6mbps-es neten száguldoznak. Jah és persze az ADSL technológia távolság korlátosságát sem szabad feledni, 6mbps-es csomagot csak elég közel a telefonközponthoz lehet biztosítani, durván egy adott telefonközpont átlag kiszolgált terület 20-25%-ának, 4Mbps-et úgy a 40%-nak, 2Mbps meg úgy a 70%-nak elérhető. A maradék előfizetőknak vagy 2mbps alatti csomagot adnak vagy szimplán nem kötnek velük szerződést.
  • valaé valaé ná
    #9
    És legyen 3,60 a kenyér.
  • TeDDyRuSh
    #8
    Kicsit az!Meg ez is:Globonet-1,5M/512K ADSL=59.000 HUF
  • PyRex
    #7
    lol, neveccséges
  • MaciBácsi
    #6
    emitel->22.000 HUF 756K.........
  • MaciBácsi
    #5
    felzárkózhatnának már a magyar szolgáltatók árban és minőségben is
  • MaciBácsi
    #4
    fibernet meg adja a 128K-t ennyiért... no comment
  • Pontius #3
    jaj elirtam :)
    Az összes Gbit-->Mbit
  • Pontius #2
    25Mbit...
    kiváncsi leszek chello mikor növel legközelebb sávszélt. Múlt évben 2x-is dupláztak, ha idén csak 1x dupláznának akkor ugyan ott állnánk mint a németek.
    1,5Gbit-->3-4Gbit
    3Gbit-->6Gbit
  • silanor
    #1
    "legalacsonyabb" :)