40
-
#40 Engem nem a kamera, hanem az új VOLVO zavar. ISZONÚAN KÉNYELMETLEN (a széken 5 percnél tovább nem lehet megmaradni. Olyan mintha egy vason ülnél) és RÁZ MINT ÁLLAT. Szóval totál KÉNYELMETLEN! Hol vannak a régi kényelmes Ikaruszok?????
U.I.:Még a régi 50 éves villamosok FAülései is kényelmesebbek. -
Praetor #39 Azt hisziem, egy kisebb naperőmű megtenné a dolgát, főleg a térítők között. Nem kell batár nagy erőmű hozzá.
Az optikai kábel meg pár ezer kilóméteren drága. Azt hiszem közvetlen műholdas kapcsolatra kell majd előfizetni. A pingek magasak, de nagy a sávszélesség...
De ezek már részlet kérdések. -
Ceb #38 Támogatom az ötletet és szeretnék jelentkezni én is.
Tényleg jó lenne 1 ilyen kis elszigetelt világ ahol nem rohan az élet úgy mint a vilkág többi táján.
Mikor kezdjük húzni a magasfeszt meg a net gerinchálót? -
aaaaa #37 Ha megnézed a régebbi buszok, villamosok állpotát nem is csoda. Én is megpróbálnám megvédeni a több tízmilliós buszaimat az olyan hülyegyerekektől , akik abban élik ki magukat , hogy összakarcolják az üvegeket, vagy odafestenek rá valami "graffitit".
És ezt a "megfigyelést" nem is a terroristáknak köszönhetjük, hanem azokank az okosoknak akiknek nincs jobb dolguk, mint értelmetlenül tönkretenni elcsúfítani olyan járműveket amelyeket a korábbi évtizedek alatt szinte senki sem bántott. -
pemga #36 Alapvetően ez úgy működik, hogy önkéntesen hozzájárulsz ahhoz, hogy így nyomonkövethető legyél. Pl. a SuperShop kártyát sem kötelező használni, ez egy csere, te úgymond megadod a vásárlási szokásaid, és cserébe levásárolható pontokat kapsz. Ha nem tetszik az ajánlat, nem kell elfogadni.
A US féle módszer szerintem sokkal durvább, amikor minden az országba belépő embertől lekérnek számlaadatokat a vízumkérelemhez, és leveszik az ujjlenyomatát a határon. Ez most a működő gyakorlat. Sőt, olyan terveik is voltak, hogy RFID-azonosítót nyomnak a belépőkre(/be), de erről (egyelőre) letettek. Ehhez képest ami itt felvázolódik az egy leányálom :).
A boltok árukészlet-ellátó rendszerei már régóta rendelkeznek folyamatos készletfigyeléssel (minden egyes benzinkút automatikusan jelent a tartályok telítettségéről, ruházati boltok arról hogy mi hogy fogy, stb.) Ezek jók, mert így nem gyártanak le egy csomó felesleget, ami aztán csak raktárakban porosodna (ld. költségek, környezetszennyezés, és végül: árak). Alapvetően az RFID bevezetését is mi motiválja? A vonalkódok a termékeken benne vannak egy dobozban elrejtve, keresd meg... Ezzel egy mozdulattal megmondják, hogy egy zárt dobozban hány és milyen cucc van, nem kell szenvedni a raktárban és a szállításnál. Gondolj bele mi van egy nagyobb csomagküldő szolgálat rendszerében (mint pl. DHL, UPS, vagy FedEx), minden konténert a legalsóbb csomagokig szétszednek, csoportosítanak, átpakolnak, stb. Mindezt úgy, hogy 3 napon belül a világ egyik pontjáról bármely másik pontjára elérjen. DHL most építtett egy logisztikai központot Lipcse mellett, 6-7000 ember fog benne nyüzsögni, hát nem egyszerű... És ők jelenleg még vonalkódos azonosítást használnak.
Őszintén szólva senkit nem érdekel, hogy miután megvetted mi a fenét csinálsz vele, ezért is kéne leszedniük értékesítés után azonnal, így nem hergelnék az embereket. Csakhát lusták, újabb bonyolult taszk a pénztárosnak.
A biometrikus izék alapja az, hogy bármi ami jelszó: az tőled megtudható, elfejelejthető, vagy minél primitívebb vagy: feltörhető. (Arról nem is szólva, hogy a titkosítási algoritmusok exportját az USA sokáig tiltotta, a "gonoszbácsis" országokba még most is tiltja. Most is mivel fenyegetőznek? Lelövik a GPS műholdakat...)
Tehát: olyan azonosítót kerestek, ami a tied, nem hagyod el :). Az ujjlenyomat (v. a DNS) problémája, hogy úton-útfélen otthagysz belőle mintapéldányokat, bármerre is jársz. Az ujjlevagdosós, fejletépős stb. képek amiket a filmeket sugallnak szerintem a legnagyobb marhaság, most őszintén ki fog járkálni egy hűtőtáskával? Sokkal egyszerűbb az adatokat lenyúlni, és megpatkolni az olvasó-készüléket. Jegyzet van? :). -
John Wayne #35 Huxley: Brave new world, magyar cime Szep uj vilag.
-
#34 Most komolyan azt hiszitek, hogy ha tételesen el is tárolják, hogy te mikor, hol, mit csináltál (amihez igen költséges infrastruktúra szükséges), akkor is bárkit érdekelni fognak az adatok? Eleve úgy kell a rendszert kiépíteni, hogy csak kiemelt személyek jussanak hozzá az ők által igényelt adatokhoz konkrét lekérdezés alapján (bűnüldözés). Ha meg bárki megpróbál jogtalanul hozzájutni adatokhoz (már ma is szinte mindent ki lehet deríteni egy emberről, legfeljebb több időbe tellik), és van magasabb hatalmi körben valaki, akinek ez nem tetszik, akkor az illető ugyanúgy eltűnik (jobb esetben csak a rendszerből a létezése :) ), mint most (csak most még IRL kell eltűntetni :) ) -
#33 Tök jó, hogy az összes régi Ikarust lecserélték a 86-os vonalán, már zsírúj, légkondícionált VOLVO-k járnak.
Ma reggel felnéztem a csuklónál a plafonra, és észrevettem, hogy ott figyel a kamera. Háttööö... azért ezt nem kéne, nem? Kicsit sok lesz. -
Fenjoy #32 a "baj", az, hogy a becsületes állampolgárok lesznek megfigyelve... a "bünözők" meg ellen ez ki lett találva megtalálják a modját, hogy kijátszák a rendszert:) erről ennyit... érdeklődve várom mikor lesz GondolatRendőrség!:)))
1984 - George Orwell aki nem olvasta, még tanulságos:) ezeknek a dolgoknak a fényében:)
Üdv
:)
-
Praetor #31 Gondoljatok a Különvélemény c. filmre (Minority Report). Szar ügy, ha szemgolyót kell cserélni az íriszvizsgálat miatt. Meg az ujjlenyomat miatt a csóka ujját kell a zsebedben hordani... -
Praetor #30 Nem tudom... csóró gyerek vagyok, de én 2%-ot plusszban fizetnék, hogy ezek semmilyen adatot ne kapjanak meg. -
Praetor #29 Konfliktusok mindig vannak, de azokat meg lehet oldani. Kisebb közösségben még könnyebb, mint sokmilliós társadalomban.
Majd Te leszel a rend őre, ha akarsz.
A bíró én leszek, de ha a döntésem nem tetszik az érintettnek, akkor a népgyűlés elé lehet majd vinni a kérdést. Kis közösségben megoldható.
A vezetőt 5 évre titkos választáson választjuk, és nem fog adómentességet és mentelmi jogot kapni. Ez utóbbit csak szűk körben.
A törvényekről a nép fog szavazni. A tisztviselők és a vezetők fizetést nem, csak költségtérítést kapnak. Mindenki normál becsületes munkából éljen meg. Kis közösségben nincs is szükség teljes időben alkalmazott vezetőkre.
A multiknak nem adunk letelepedési engedélyt, és nem a pénz, hanem a nép érdekei lesznek az elsők.
Valami nagyon fejletlen állam lakatlan szigetére kellene költözni, és kedvező feltételekkel autonómiát kérni. Nehogy eszükbe jusson chipet ültetni a seggünkbe. Igy ők is, mi is jól járjunk.
-
Cat #28 Mondhatni magánügy, ami ezáltal csak rám, a családomra, és a barátaimra tartozik. Hogy mit veszek, és hol sörözök, hogy a fenti példáknál maradjunk. Ha kíváncsiak küldjenek szét kérdőíveket, aztán aki akar válaszol.
Gondolom tudjátok, hogy a ma már több mint egymillió magyar által használt SuperShop kártyával kapsz 1% kedvezményt (azaz minden 100 Ft vásárlás után 1 Ftot irnak jóvá, de cserébe a rendszerben lévő jutalmat adók tételesen tudják hogy hol, mit vettél
Idézek: "a vásárolt termék megnevezése, cikkszáma, mennyisége, egységára, értéke, a vásárlás időpontja, stb. – az egyes SuperShop Partnerek saját maguk kezelik és dolgozzák (dolgoztatják) fel. A SuperShop Partnerek által megvalósított adatkezelés és –feldolgozás további célja a kártyabirtokosok vásárlási (szolgáltatás-igénybevételi) szokásainak – a kártyabirtokosok igényeinek tökéletesebb kiszolgálása érdekében történő – kiértékelése, a kártyabirtokosok hatékonyabb tájékoztatása a SuperShop Partnerek által bevezetett új üzleti lehetőségekről, valamint a kártyabirtokosok hűségének növelése a SuperShop Partnerek iránt."
http://www.supershop.hu/bemutatkozas/reszveteli_feltetelek/index?article_p=8
Szóval most akkor milyen jogokról beszélünk, ha sokszázezer ember az áruk 1%ért cserébe simán lemond mindarról amit irsz? (és kérdezd meg szüleidet/barátnődet, van e supershop kártyájuk) -
Praetor #27 A fő probléma ezzel, hogy rendkívüli hatalmat biztosít a rendszer urának.
A politikának amúgy is nagy hatalma van emberek millióit tönkretenni. Nem kellene maximalizálni a lehetőségeit. Nem sok embert ismerek, akire jó szívvel merném rábízni a dolgot. És 100% hogy nem ilyen ember kezébe kerül.
De tegyük fel, hogy viszonylag konszolidált körülmények között működne, és kis hazánkban évente csak pár ezer egyszerű kisembernek keserítené meg az életét az ezzel járó visszaélések. Akkor is idő kérdése és egy kicsit elvetemültebb hataloméhes emberke durván visszaél vele.
Ha ezt kombinálom a testbe ültethető azonosító chippel, akkor csak a technika fejlődése szabhat határt az ellenőrzésnek. Onnantól kezdve, ha nemkívánatos leszel a politika vagy valami multi számára, akkor 5 perc alatt bárhol ezen a szargolyón 10cm-es pontossággal megtalálnak. Aztán az első ujjlenyomat vagy chip haszánlatával vásárolt kávédba olyan anyag kerül, ami 5 perc alatt szívrohamot okoz, és boncoláskor sem mutatható ki. Nem is kell hozzá nyilvános erőszak. -
#26 Szerintem ebben az ellenőrzési tervben sokkal több lesz a rossz mint a jó
Az embereket gátolják a normális magánéletben, a bűnözők meg még ki is használhatják ezt. -
warchief #25 Ja, bocsi Inquisitor-nak is köszi a választ. -
warchief #24 Kedves Laci és Hamed
Köszi a válaszotokat, örülök, hogy nem fikázást olvashattam, hanem valódi ellenvéleményt, amit érdemes megfontolni, megvitatni.
De azért valljuk be, hogy igazából a sötétben tapogatózunk, mert nem tudhatjuk, hogy milyen lesz a felfogása a jövő emberének.
Lehet, hogy a lejjebb említett írók által megálmodott antiutópiák kelnek életre, de az is lehet, hogy egyszerűen együtt élünk majd vele, és nem is foglalkoztat majd, hogy milyen volt előtte.
üdv -
Inquisitor #23 "Engem nem zavar, ha figyelik, hogy mit, és mennyit vásárolok például. Hiszen nem kényszerít senki arra, hogy a továbbiakban is ugyanazt vásároljam."
Hehehe. Eleinte.
A társadalmak fő baja, hogy divatból csinálnak elfogadott magatartást. Akit megfigyelnek, annak az "elhajlásait" is megfigyelhetik elöbb utóbb.
Lehet úgy járunk mint egyik sci-fiben a főhős, aki elkezdte letakarni a lakásban lévő pár tucat képernyőt, amin a non-stop agymosás és marketing ment ... majd nyomban vitték is a rendőrök.
-
#22 Ajánlom mindenkinek a Gattaca című filmet, amely ugyan más szemszögből (a genetikai ellenőrzés oldaláról) közelíti meg lényegében ugyanezt a témát. Egy totálisan ellenőrzött társadalom nem megoldás: kitermeli a maga bűnözőit, zsarnokait és főleg elnyomottjait. Az eszközök csak eszközök, a probléma magában a társadalomban van. -
#21 Szia Warchief!
Ha Téged valóban nem zavar, akkor írd le mennyi megtakarított pénzed van, mennyi a fizetésed, milyen gyógyszereket vásárol a család, milyen weboldalakat olvasol, hol laksz, milyen végzettséged van stb. Hisz nincs takargatnivalód :)
Elsiklassz a lényeg felett: nem egyszerűen arról van szó, hogy a vásárlásaidat tegyék kényelmessé, vagy a bűnözőket kapják el. Ők RÁD kíváncsiak.
-
#20 Nem takargatni valóm van, csak úgy érzem ezeknek a dolgoknak nem egy adatbázisban van a helyük. Mondhatni magánügy, ami ezáltal csak rám, a családomra, és a barátaimra tartozik. Hogy mit veszek, és hol sörözök, hogy a fenti példáknál maradjunk. Ha kíváncsiak küldjenek szét kérdőíveket, aztán aki akar válaszol.
Nekem nincs szükségem erre, hogyha aztán pl. más márkájú fogkrémet kezdek el vásárolni puszta szeszélyből akkor az aktuális cég ügyfélmegtartó rohamcsapata elkezdjen oltani, hogy "jajj kedves ügyfél hát miért azt veszi már két hónapja"
És ha ezt megfejeljük azzal, hogy mint a cikk is írja szeretnék már gyerekkorban tudatosítani az ilyesféle dolgok elfogadását (értsd: előmossák az agyát) hát tényleg nem fogom irigyelni a gyerekeimet.
Persze tudom sok pozitív hatása is lesz a dolognak, de vhogy akkor is bizalmatlan vagyok. Mert aki adatok birtokában van, az vissza is élhet vele. -
The Termentor #19 eljen ez kell nekunk!!
gyorsan mindenkinek tetovaljunk gyartasi szamot mint a marhaknak. inkabb lojenek le a bunozok minthogysokmilliard buta ember lehajoljon hogy a nyakara rakjak a porazt.
praetor:
megyek veled, de telleg meg kene gondolni ezt a koltozosdit. valami istenhatamogotti helyre valami szigetre ahol a fennhatosagot megvasroljuk es megalapitjuk az utolso emberi szigetet.
csak az a tre hogyha 1 nel tobb ember lenne ott akkor elobb utobb konfliktus is lenne... -
Mice #18 "az arcazonosítás eddig nem vált be, az ujjlenyomat-azonosító rendszerek nem kompatibilisek egymással, míg az íriszazonosítással kapcsolatban minden szükséges szabadalom az Iridian nevű cég birtokában van."
hát ez LOL!!! akkor mi működik egyáltalán ha már biometrikusságról szól a cikk?? -
Praetor #17 Ok, fel vagy véve... -
Praetor #16 A véleményemet most nem írnám le, de az alábbi 8 oldalas cikk részletesebben fejtegeti az aggályokat a fokozott ellenőrzéssel szemben. Még így sem teljeskörűen járja körül a témát, mivel sok más szempontból szintén aggályosak ezek a durva ellenőrzési módszerek.
Meg amúgy is idegen az európai kultúráktól. Amerika rettegésben él, és ezeket a rendszereket ők próbálják minden szinten erőltetni. Európában nincs szükség ilyesmire.
Link -
raingun #15 "sörözőbe egy íriszvizsgálat után beléphetünk"
"Ezenkívül így lehetne biztosítani, hogy veszélyes anyagokhoz (vegyszerek stb.) ne férhessenek hozzá a gyerekek"
Azért apáink is felnőttek valahogy, mégha néha haza is kellett vinni őket -
warchief #14 Szerintem ez a "nagytestvér figyel téged" érzés nagyon maradi. Azt hiszem, régen ugyanígy éreztek volna, ha be akarták volna vezetni az igazolványokat. Manapság viszont ez már természetes. Engem nem zavar, ha figyelik, hogy mit, és mennyit vásárolok például. Hiszen nem kényszerít senki arra, hogy a továbbiakban is ugyanazt vásároljam.
Különben is, az olyan "senkiket" mint pl. én, és az itt fórumozók többsége, senkit sem érdekel. Az egész "Big Brother" effektus legnagyobb szószólóinak gondolom azért nagy a szája, mert takargatnak valamit.
De persze véleménye mindenkinek lehet, az enyémet most olvastátok. -
pepe003 #13 ,,A biometriai chipek alkalmazásának ráadásul gazdasági okai is volnának, hiszen így például egy áruház azonosítani tudná a vásárlóit és megismerhetné vásárlási szokásaikat. Ezáltal még több árut lehetne eladni és nem rendelnének olyan termékeket a cégek, amelyekről tudják, hogy a nyakukon maradnak."
MEgnézik az árunyilvántartást, aztán amiből sok van abból nem rendelnek, aszt csá -
#12 Erről a Korall köztársaság jut eszembe...
Amikor lezárták a Florida Keys (szigetcsoport Florida DNY-i részén) hídjait (átvezet az egészen egy autópálya majd minden szigetet összekötve), az USA-t a kubai illegális bevándorlóktól megvédendő, a helyiek kikiáltották a köztársaságot, hadat üzentek az USA-nak, majd 5 perc múlva megadták magukat, 1 milliárd dollárt követelve hadisegélyként (asszem nem kapták meg). -
#11 bocs, nem válasznak szántam -
#10 "Azt ugyanakkor a szakemberek is elismerik, hogy az emberekben nagy a félelem a biometria iránt, ami arra vezethető vissza, hogy korlátozva érzik a szabadságukat, illetve félnek személyes adataik illetéktelen kezekbe való kerülésétől vagy azokkal való visszaélésektől. Ezért szerintük a legcélszerűbb az lenne, ha például a gyerekeket - játékos formában - már most el kezdenék hozzászoktatni a biometriás azonosítókhoz." - a'la kondicionálás by Aldous Huxley :) vajon mikor jön a szóma? ;) -
#9 jövök állampolgárnak! -
Praetor #8 Új országot nem nagyon tudunk alapítani, mert a földön nem igazán van okkupálható sziget. A hatalmak már kiálló szikladarabokra is rámozdulnak a kontinentális talapzat és a kizárólagos gazdasági övezet miatt. Volt is ebből számos vita.
Szóval elköltözésnek komolyabb akadálya egyelőre nincs, sőt önkormányzatot is alapithatunk, de valószínűleg csak egy másik ország fennhatósága alatt. Mind1, majd autonómiát követelünk, és a magyar lesz a hivatalos nyelv. -
#7 Egyébként meg tényleg undorító, hogy ennyire korlátozni/figyelni akarják az embereket. Ha jobban belegondolunk, ez sok minden mást is segíthet, lásd bűnüldözés. Ilyen rendszerekkel szinte percről percre végig lehet követni, bárkit (a percről percre persze erős túlzás).
Praetor: szólj, ha már találtál egy szigetet, megyek én is és megalapítjuk Új Magyarországot! -
#6 Vigyázz, mert soha nem lehet tudni! -
Praetor #5 Hümm... megint a multik érdekei...
Ha ilyen a jövőkép, akkor azt hiszem keresek egy kevésbé atomszennyezett csendesóceáni szigetet és elköltözök oda. A pálmafák nem ellenőrzik az ujjlenyomatomat. -
#4 New order?? -
Yv@n #3 "A biometriai chipek alkalmazásának ráadásul gazdasági okai is volnának, hiszen így például egy áruház azonosítani tudná a vásárlóit és megismerhetné vásárlási szokásaikat."
Hát ez spec nekem rohadtul nem hiányzik... -
FTeR #2 [..]hogy egy adott számítógépes játékkal mely korosztályok tagjai játszhatnak.
ez kb annyit fog majd érni, mint a lemezek másolásvédelme... lol -
#1 Azt ugyanakkor a szakemberek is elismerik, hogy az emberekben nagy a félelem a biometria iránt, ami arra vezethető vissza, hogy korlátozva érzik a szabadságukat, illetve félnek személyes adataik illetéktelen kezekbe való kerülésétől vagy azokkal való visszaélésektől.
Nem csoda, senki sem szereti, ha korlátok közé zárják.