75 év után is rejtélyes a Plútó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tetsuo
Bolygónak nevezzük azt, amit felfedezésekor bolygónak tituláltak és kész.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Aztán lehet vitatkozni a tömegen és/vagy az átmérõn a különbözõ besorolások között

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Nevezzék el kisbolygónak.
Bolygó legyen az, ami a Központi csillag körül kering.
Óriásbolygó--bolygó--kisbolygó--aszteroid ezek mind-mind a központi csillag körül keringenek.

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Mert a Neptunusz körül kering, ugye?
1-es.

[NST]Cifu
Akkor a Merkúr nem bolygó? (nincs légköre)

Alapvetõen azt lehet bolygónak tekinteni, amely a csillaga körül stabil pályán kering - de a meghatározásánál a problémát a méretek jelentik, hiszen vannak alig párszáz km-es égitestek is, melyek stabil pályán keringenek a kuiper-övben. Ez pedig annyit tesz, hogy a Plutóhoz hasonló égitestbõl még akad jópár, és akkor most mi tévõk legyünk? Azokat is nevezzük bolygóknak? Vagy a Plútót fokozzuk le Kuiper-övbéli objektummá?
Épp ez itt a gond: hogy szeretnének egy egyértelmû definiciót, amely segítségével fekete-fehér alapon meg lehetne állapítani a késõbbiekben, hogy mit nevezünk bolygónak, elkerülve a késõbbi vitákat.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

én is bolygok. naés.

SuD
kicsit hülyén írtam le, de asszem valahogy így van 😊

God was a dream of good goverment. You will soon have your god, and you will make it with your own hands.

SuD
"A vitát tovább bonyolítja, hogy a "bolygó" megnevezés nem rendelkezik hivatalos definícióval."

én úgy tudom létezik hivatalos definíció

bolygó: egy csillag körül keringó, saját fénnyel nem rendelkezõ, geoid alakú légkörrel rendelkezõ égitest

vagy rosszul tudom?

God was a dream of good goverment. You will soon have your god, and you will make it with your own hands.

Nem teljesen mindegy, minek nevezik?
Ez tipikus tõr-kard-pallos probléma. Nemde? Tök fölös. Ahelyett, hogy ezen vitáznak, csinálhatnának valami értelmesebbet is.
[NST]Cifu
Biztos tudni akarjuk mi ennek a szavazásnak az eredményét?

A Plutó bolygónak minõsüljön?

[ ] Igen.
[ ] Nem.
[ ] Passzolok.
[ ] A Plutó a tizedik bolygó a Naprendszerben.
[ ] Nem tudom mit jelent a bolygó szó.
[ ] (analfabétáknak fentartott hely)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punkerwork
<#eljen><#nyes>

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Tpe
Szavazzuk meg! Ez lehetne az elsõ teljes földi szavazás. <#hehe>

Tpe - http://www.daciaklub.hu

Laci73
Feltehetõen a Plútó nem a Naprendszeren belül, a többi bolygóhoz hasonlóan kialakult égitest, hanem egy rejtélyesen "befogott" ûrvándor. Erre utal a meglehetõsen szokatlan pályája is. Véleményem szerint bolygóként kéne továbbra is nyilvántartani.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

nem azért akarják megfosztani a bolygó státusztól mert fura, hanem azért mert a formáján, a méretén és a nagyon ritka légkörén kívül nem sokban különbözik a kuiper övben található sok ürtörmeléktõl, és megszegi a naprendszer kialakulásáról szóló elméleteket, legalábbis ami a bolygókat illeti ebbõl

Végül is, bolyong a nap (egy nap) körül, nincs csóvája, és nagyjából gömb alakja is van. Mért ne lehetne bolygó?<#vigyor2>

Killgore
Ez már bolygó marad.

Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

atlagember
De akkor inkább bolygócskáknak, mert a pluto két bolygó, nem egy. (A tengely körüli keringés középpontja is a két bolygó között van.)

SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu

Az is lehet, hogy a Neptunusz holdja, csak egy kicsit furcsa pályán van...
Plutó az egy kutya a Walt Disney rajzfilmekbõl.
Kirõl neveztek el mit? Kutyáról bolygót vagy bolygóról kutyát.

Egyébként szerinti a Plutó bolygó, mert bolyog.
Jol osszeszedett, tomor cikk a lenyeggel, grat.
Ha nem akarják bolygónak hívni, hívják bolygócskának 😊 Inkább, minthogy kiszedjék. Röhejes...

Minden embernek joga léte valóját neki tetsz? álmokra cserélni

bah
Nem értem azokat akik a pluto ellen vannak,miért olyan fontos nekik hogy a pluto ne legyen bolygo.De már szerintem tul stabil a helye nem hiszem hogy megingathatnák a közvéleményt.