22
  • Tetsuo
    Bolygónak nevezzük azt, amit felfedezésekor bolygónak tituláltak és kész.
  • HUmanEmber41st
    Aztán lehet vitatkozni a tömegen és/vagy az átmérőn a különböző besorolások között
  • HUmanEmber41st
    Nevezzék el kisbolygónak.
    Bolygó legyen az, ami a Központi csillag körül kering.
    Óriásbolygó--bolygó--kisbolygó--aszteroid ezek mind-mind a központi csillag körül keringenek.
  • Piscator
    Mert a Neptunusz körül kering, ugye?
    1-es.
  • [NST]Cifu
    Akkor a Merkúr nem bolygó? (nincs légköre)

Alapvetően azt lehet bolygónak tekinteni, amely a csillaga körül stabil pályán kering - de a meghatározásánál a problémát a méretek jelentik, hiszen vannak alig párszáz km-es égitestek is, melyek stabil pályán keringenek a kuiper-övben. Ez pedig annyit tesz, hogy a Plutóhoz hasonló égitestből még akad jópár, és akkor most mi tévők legyünk? Azokat is nevezzük bolygóknak? Vagy a Plútót fokozzuk le Kuiper-övbéli objektummá?
    Épp ez itt a gond: hogy szeretnének egy egyértelmű definiciót, amely segítségével fekete-fehér alapon meg lehetne állapítani a későbbiekben, hogy mit nevezünk bolygónak, elkerülve a későbbi vitákat.
  • Flashy
    én is bolygok. naés.
  • SuD
    kicsit hülyén írtam le, de asszem valahogy így van :)
  • SuD
    "A vitát tovább bonyolítja, hogy a "bolygó" megnevezés nem rendelkezik hivatalos definícióval."

én úgy tudom létezik hivatalos definíció

bolygó: egy csillag körül keringó, saját fénnyel nem rendelkező, geoid alakú légkörrel rendelkező égitest

vagy rosszul tudom?
  • Mijo
    Nem teljesen mindegy, minek nevezik?
    Ez tipikus tőr-kard-pallos probléma. Nemde? Tök fölös. Ahelyett, hogy ezen vitáznak, csinálhatnának valami értelmesebbet is.
  • [NST]Cifu
    Biztos tudni akarjuk mi ennek a szavazásnak az eredményét?

A Plutó bolygónak minősüljön?

[ ] Igen.
    [ ] Nem.
    [ ] Passzolok.
    [ ] A Plutó a tizedik bolygó a Naprendszerben.
    [ ] Nem tudom mit jelent a bolygó szó.
    [ ] (analfabétáknak fentartott hely)
  • Tpe
    Szavazzuk meg! Ez lehetne az első teljes földi szavazás.
  • Laci73
    Feltehetően a Plútó nem a Naprendszeren belül, a többi bolygóhoz hasonlóan kialakult égitest, hanem egy rejtélyesen "befogott" űrvándor. Erre utal a meglehetősen szokatlan pályája is. Véleményem szerint bolygóként kéne továbbra is nyilvántartani.
  • lokko
    nem azért akarják megfosztani a bolygó státusztól mert fura, hanem azért mert a formáján, a méretén és a nagyon ritka légkörén kívül nem sokban különbözik a kuiper övben található sok ürtörmeléktől, és megszegi a naprendszer kialakulásáról szóló elméleteket, legalábbis ami a bolygókat illeti ebből
  • UnnameD
    Végül is, bolyong a nap (egy nap) körül, nincs csóvája, és nagyjából gömb alakja is van. Mért ne lehetne bolygó?
  • Killgore
    Ez már bolygó marad.
  • atlagember
    De akkor inkább bolygócskáknak, mert a pluto két bolygó, nem egy. (A tengely körüli keringés középpontja is a két bolygó között van.)
  • Xantia
    Az is lehet, hogy a Neptunusz holdja, csak egy kicsit furcsa pályán van...
  • Xantia
    Plutó az egy kutya a Walt Disney rajzfilmekből.
    Kiről neveztek el mit? Kutyáról bolygót vagy bolygóról kutyát.

Egyébként szerinti a Plutó bolygó, mert bolyog.
  • RpPRO
    Jol osszeszedett, tomor cikk a lenyeggel, grat.
  • Jimmyke
    Ha nem akarják bolygónak hívni, hívják bolygócskának :) Inkább, minthogy kiszedjék. Röhejes...
  • bah
    Nem értem azokat akik a pluto ellen vannak,miért olyan fontos nekik hogy a pluto ne legyen bolygo.De már szerintem tul stabil a helye nem hiszem hogy megingathatnák a közvéleményt.