22
-
#22 Bolygónak nevezzük azt, amit felfedezésekor bolygónak tituláltak és kész. -
HUmanEmber41st #21 Aztán lehet vitatkozni a tömegen és/vagy az átmérőn a különböző besorolások között -
HUmanEmber41st #20 Nevezzék el kisbolygónak.
Bolygó legyen az, ami a Központi csillag körül kering.
Óriásbolygó--bolygó--kisbolygó--aszteroid ezek mind-mind a központi csillag körül keringenek. -
Piscator #19 Mert a Neptunusz körül kering, ugye?
1-es. -
#18 Akkor a Merkúr nem bolygó? (nincs légköre)
Alapvetően azt lehet bolygónak tekinteni, amely a csillaga körül stabil pályán kering - de a meghatározásánál a problémát a méretek jelentik, hiszen vannak alig párszáz km-es égitestek is, melyek stabil pályán keringenek a kuiper-övben. Ez pedig annyit tesz, hogy a Plutóhoz hasonló égitestből még akad jópár, és akkor most mi tévők legyünk? Azokat is nevezzük bolygóknak? Vagy a Plútót fokozzuk le Kuiper-övbéli objektummá?
Épp ez itt a gond: hogy szeretnének egy egyértelmű definiciót, amely segítségével fekete-fehér alapon meg lehetne állapítani a későbbiekben, hogy mit nevezünk bolygónak, elkerülve a későbbi vitákat. -
Flashy #17 én is bolygok. naés. -
#16 kicsit hülyén írtam le, de asszem valahogy így van :) -
#15 "A vitát tovább bonyolítja, hogy a "bolygó" megnevezés nem rendelkezik hivatalos definícióval."
én úgy tudom létezik hivatalos definíció
bolygó: egy csillag körül keringó, saját fénnyel nem rendelkező, geoid alakú légkörrel rendelkező égitest
vagy rosszul tudom? -
Mijo #14 Nem teljesen mindegy, minek nevezik?
Ez tipikus tőr-kard-pallos probléma. Nemde? Tök fölös. Ahelyett, hogy ezen vitáznak, csinálhatnának valami értelmesebbet is. -
#13 Biztos tudni akarjuk mi ennek a szavazásnak az eredményét?
[ ] Passzolok.
[ ] A Plutó a tizedik bolygó a Naprendszerben.
[ ] Nem tudom mit jelent a bolygó szó.
[ ] (analfabétáknak fentartott hely)
______________________________________________________________________ -
#12 -
#11 Szavazzuk meg! Ez lehetne az első teljes földi szavazás. -
#10 Feltehetően a Plútó nem a Naprendszeren belül, a többi bolygóhoz hasonlóan kialakult égitest, hanem egy rejtélyesen "befogott" űrvándor. Erre utal a meglehetősen szokatlan pályája is. Véleményem szerint bolygóként kéne továbbra is nyilvántartani. -
lokko #9 nem azért akarják megfosztani a bolygó státusztól mert fura, hanem azért mert a formáján, a méretén és a nagyon ritka légkörén kívül nem sokban különbözik a kuiper övben található sok ürtörmeléktől, és megszegi a naprendszer kialakulásáról szóló elméleteket, legalábbis ami a bolygókat illeti ebből -
UnnameD #8 Végül is, bolyong a nap (egy nap) körül, nincs csóvája, és nagyjából gömb alakja is van. Mért ne lehetne bolygó? -
#7 Ez már bolygó marad. -
#6 De akkor inkább bolygócskáknak, mert a pluto két bolygó, nem egy. (A tengely körüli keringés középpontja is a két bolygó között van.) -
Xantia #5 Az is lehet, hogy a Neptunusz holdja, csak egy kicsit furcsa pályán van... -
Xantia #4 Plutó az egy kutya a Walt Disney rajzfilmekből.
Kiről neveztek el mit? Kutyáról bolygót vagy bolygóról kutyát.
Egyébként szerinti a Plutó bolygó, mert bolyog. -
RpPRO #3 Jol osszeszedett, tomor cikk a lenyeggel, grat. -
Jimmyke #2 Ha nem akarják bolygónak hívni, hívják bolygócskának :) Inkább, minthogy kiszedjék. Röhejes... -
#1 Nem értem azokat akik a pluto ellen vannak,miért olyan fontos nekik hogy a pluto ne legyen bolygo.De már szerintem tul stabil a helye nem hiszem hogy megingathatnák a közvéleményt.