29
  • aDannyBoy
    Az igazi kérdés az nem az, hogy fizetni kell e még egyszer az mp3makért, hanem hogy az iTunes féle mp3ak megvásárlása után ezek szerint azt már nem írhatom ki audióra sem, tehát ahol nincs mp3-as discman/hifi/pc ott szopott a becsületes mp3mazó..
  • dez
    Ez nekem szól? Mert akkor nem sikerült megértened..
  • HUmanEmber41st
    Lejebb pont erre utaltam:
    fekete egyenruha, halálfejes jelvénnyel
  • pemga
    A zenelejátszásért mint olyan is kell fizetni annak is, akinek ez nem profilja: egy kis kávézóban, cukrászdában, étteremben az Artisjunak kell átalánydíjat csengetni, ha valami cd-ről jövő akármit beraksz, mint háttérzene. Akármilyen gaggyer minőségben is adod elő mindezt :). A telefonközpontos csingi-lingiről ne is beszéljünk, ami úgyszintén Artisjus hatáskör. Márcsak az kell, hogy az utcán grasszáljanak és a polifonik csengőhangok hallatán csekkeket osztogassanak :).
  • Tetsuo
    Ez nem így van. Egy DJ élőben azt csinál a számokkal, amit akar. Átalányjogdíjat fizet (a klub), a lejátszásért, de az élő előadás az ő szabadsága. Azt rögzítheti, saját magának, amit másnak nem adhat kölcsön.
    Tehát egy mixlemez kiadásához v egy szám remixéhez meg kell egyezni külön külön az előadókkal (v kiadóikkal).
    Amit asszem Mo-n nem mindig tartanak be..
  • Mice
    persze meg majd ha kifizetek pár ezret egy zenei cd-re akkor majd kidobom a grabprogramot és másodjára is perkálok az mp3akért

• pemga
    arty, ha lenormalizálod a wav-ot, az törvényellenes, ugyanis tartalmat a szerző engedélye nélkül megváltoztattad. (a dj-k elvileg meg kell, hogy állapodjanak a szerző kiadójával, ha remixelni akarnak). mondjuk azon még el lehet gondolkozni, hogy ha equalizert használsz a cd-s hifiden, az vajon legális-e v. sem? sőt, le minden volume potméterrel :)))
  • HerrKiss
    Ezek nem normálisak. Irtani kellene az ilyet. A 3300-somra a 256-os memóriakártyára AAC formátumban felmásoltam néhány CD-t. Megérhetem, hogy ezért éveket kaphatok? Ezek hülyék. Ahogy egy kolleganőm szokták mondani: olyanok mint a SOM! (Mint a F*SOM!) :-)
    Szabad Warezt mindenkinek!!!
  • atlagember
    Ez egy akkora káosz, hogy borzalom. Sokszor saját maguknak mondanak ellen. Egyedül az ügyvédek járnak jól az egésszel, mert a szerzők nem az tuti, hiszen a jogvédőktől csak az összeg töredékét kapják meg.
  • Sityi
    Figyeljétek meg: rosszabb lesz a megítélésünk, mint a drogdílereké. Ők csak embereket tesznek tönkre, mi kiadókat. Blöeeeeeeeeeee Éljen a kiberfasizmus, amivel a szerzői jogvesztők terrorizálják az amúgy derék és becsületes átlagembereket!
  • haxy
    Ez röhely.

Szerintem azt kéne csinálni, hogy egy két hónapig senki sem vesz meg semien médiát. Majd mindjárt elgondolkodnának, hogy mit tehetek azzal a nédiával amit meg vettem.

mert akkor most az enyém, vagy nem???

Az oké, hogy másnak má ne másoljam le. De hogy sajátmagamnak se! Na aztmá nem. Én mindent mp3 man tárolok mert kis helyet foglal.
    Szép lenne ha valaki meg tiltaná, hogy az én eredeti példányaimrol hol és mien formátumban tárolom a médiát.
  • arty
    "nem másolhatjuk fel egy mp3-lejátszóra, mivel ebben az esetben megváltozna a formátum"

és? miféle logikával sikerült erre a döntésre jutni? miért is gond a formátum váltása?

ha esetleg normalizálom a legrebbelt wavot, az pl. miért nem törvényellenes? vagy ha csak átnevezem? stb ... jajistenem... korlátolt norvég honatyák :I
  • dez
    Ja, máig lehet kapni azokat a cuccokat (kis cd-s magnótól kezdve hifi-toronyig), amivel át lehet venni CD-ről kazettára a muzakot. Ezek tehát illegálissá válnak. Még megérjük, hogy betiltják a személyi számítógépet, mint "társadalomra veszélyes" eszköz... :D
  • rolika
    "Ez alól egyetlen kivétel van:" DVD Jon
  • NEXUS6
    "A másolásvédelemmel ellátott lemezeket csak ugyanolyan formátumban használhatjuk. Egy CD-lemez esetében ez azt jelenti, hogy a másolatot meghallgathatjuk autónk CD-lejátszójában, de a dallamokat nem másolhatjuk fel egy mp3-lejátszóra, mivel ebben az esetben megváltozna a formátum" - áll a norvég sajtónak elküldött közleményben.
    Ezt nem értem, és ha kazira másolom, ettől kezdve az is bűn? Vagy más módon, nem digitálisan, hanem az analóg kimeneten keresztül átveszem minidiscre, számítógépen keresztül mp3-ra, stb?

Másképp megfogalmazva: honnan tudom hogy másolásvédett ha meg sem próbálom feltörni?
  • nemcsakfeel
    Szal mp3 lejátszóban csak úgy lehetne megvásárolt audió CD-t hallgatni, hogy a sávokat ISO ba felmásolom gépre, és onnan a playerre? Jó vicc.
  • yvorl
    Mondjuk hogy vannak legális mp3 letöltő helyek, tegyk fel még ott is van a kedvenc zenéje valakinek. Megvette drága pénzért a cd-t, és most fizessen mégegyszer, ha mp3-ban akarja hallgatni? (és persze közben járkáljon valami bizonyítékkal a zsebében hogy legális helyről való, stb.) És ez ellenzést váltott ki, ezen meglepődtek?
    Mellesleg ha átvezem kazira mert csak walkmanom van akkor is megváltozik a formátum nem?
  • Tetsuo
    A szerző halála után 70évvel minden (irodalmi, zenei)mű közkinccsé válik. Csak a szomszédos jogok élhetnek (pl más szerzeményét előadók, v kiadó) de azok halála után 50évvel közkinccsé válik a mű abban a formában.
    Tehát Wagner halála után 70évvel bárki bárhol eljátszhatta a szerzeményeit, de a netre csak olyan Wagner-művet lehet felrakni ahol a zenészek már 50éve meghaltak.

Mo-n filmet, zenét, irodalmi művet, bárki magánhasználatra letölthet a netről ingyen.
    Csak szoftvert tilos és bármit feltölteni.
    Asszem hétfőn MTV1en a Kékfényben erről lesz szó!
  • HUmanEmber41st
    Hát ez már tényleg "érdekes"

sújthatják. A kiegészítés többek között tiltja a DVD és CD lemezek másolásvédelmének feltörését, illetve az ezt lehetővé tévő szoftverek előállítását és terjesztését. Ez alól egyetlen kivétel van: az állampolgárok biztonsági másolatot készíthetnek a megvásárolt lemezekről, még abban az esetben is, ha ehhez el kell távolítaniuk a másolást akadályozó védelmet.

Mert kinek a tulajdonában van végül is a megvásárolt zenemű???
    Ha én megveszem, és otthon hallgatom, és bejön hozzám bárki, akkor ők már tolvaj bűnözők ? Vagy csak egyedül hangszigetelt szobában lehet majd hallgatni, mint régen a szabadeurópát ? Vagy csak fejhallogatóval ??? És ha az enyém, akkor kölcsön is adhatom... más is használhatja?

DE tudok 1 jobbat!

Ne legyen megvásárolható semmilyen CD és DVD.
    Mindent csak hivatalos kölcsönzőktől lehetne bérelni szigorúan magánhasználatra.
    Bezúzni az összes mp3 playert.
    Bárkinél bármikor házkutatást lehetne tartani illegális zenetartalmak után házkutatási engedély nélkül. A rossz szomszéd lakásába csak el kell dugni 1-2 CD-t és máris mehet a feljelentés...
    A RIA / ASVA / stb kommandót fel lehetne ismerni fekete egyenruhájáról, és halálfejes jelvényéről...
  • Sityi
    képen = képes
    Ehh, már gépelni sem tudok... :)
  • Sityi
    A jelenlegi szerzői jog felett elszállt az idő. A törvényhozó bácsiknak és néniknek talán részt kelene venni egy olyan tanfolyamon, amely megmutatja, mire képen egy mai átlagos otthoni PC a megfelelő szoftverekkel felvértezve. Akkor talán van esély arra, hogy ne ilyen sült ökörségeket találjanak ki, hanem esetleg reálisabb és józanabb szabályozás születik. Ugyanez vonatkozik a jogvesztő hiénákra is (rájuk azért, hogy felébredjenek végre, vagy menjenek havat lapátolni meg jeget törni Szibériába).
  • dez
    Szerintem előbb-utóbb rá fognak jönni, hogy inkább tudomásul kellett volna venniük, hogy a bevétel egy (racionális felmérések szerint) kisebb részét elveszítik a másolás által, és hogy sosem fogja mindenki megvenni a "terméket", aki kíváncsi rá. De már késő, már kiengedték a szellemet a palackból azzal, hogy ráállították a dologra az ügyvédeket, akik úgy manipulálnak, ahogy akarnak, leginkább a saját érdekükben.
  • dez
    (Utóbbi többé-kevésbé sikerül is a gagyi slágerek és hasonlók esetén. Ez egy jól bejáratott üzleti modell. Ezt féltik igazából...)
  • dez
    Mondjuk vannak fizetős, legális mp3 letöltő site-ok - az persze egyátalán nem biztos, hogy kedvenc számod, előadód (dj-d, stb.) is megtalálható ott. Hát ugye milyen dolog az, hogy ilyen egyéni igényekkel lépünk fel? Majd ők előírják, mit szeressünk.
  • dez
    És még azt hittük, egyedi extrém eset volt, amikor Görögországban(?) betiltották az elektronikus játékokat.

Nem baj, csinálják csak, legalább az mp3-lejátszó gyártók is beszállnak a buliba - ellenük.
  • stukov
    Tehát Norvégiában betiltják az mp3 lejátszókat.
  • atlagember
    Barmok. Így is túl szigorúak a szerzői jogi törvények.
    És akkor mit tehet egy átlaggyerek, aki az MP3 lejátszóján akarja hallgatni a zenét? (Mert nem valószínű, hogy a lemezboltokban MP3 formátumban is megveheti.)
  • Güzüke
    A szerzői jogi törvények szerintem nagyon megértek a felülvizsgálatra, hiszen van néhány olyan pontjuk, amelyek a hagyományosan védett tartalmak esetén sem normálisak.
    Gondolok itt például a 90 évig védett művekre. Röhejesnek tartom, hogy az utódok elhalt szülők szerzői jogilag védett műveik után jövedelemhez jutnak. Másrészről meg vannak olyan művek is, amelyek kultúrális közkincsként szolgálnának pl. az oktatásban. Például zeneórán élvezném az összes rock klasszikus bemutatását. Igen ám, de a jelenlegi törények szerint egy iskolai osztályban történő lejátszás után jogdíjat kéne fizetni, nem is említve bizonyos művek tankönyvben történő megjelentésését. SZóval, idegbeteg dolognak tartom azt, hogy törvények munka nélküli jövedelemszerzéshez juttatnak egyeseket.
  • Güzüke
    Én nem értem, hogy kik alkotják ezeket a törvényjavaslatokat, de hogy nem komplettek, és fingjuk sincs az egészhez, az biztos. Mikor ismerik már el azt, hogy ha egy adathordozón megvásároltam valamit, akkor - a továbbértékesítésen, vagyis haszonszerzésen kívül - azt teszek vele, amit akarok: másolatot készítek róla, elajándékozom, megsemmisítem, kölcsönadom az ismeretségi körömnek stb.
    Ez a tervezet betarthatatlan, hiszen hoygan fogják ellenőrizni, hogy az MP3 lejátszómban tárolt zeneszámok megvannak-e nekem eredetiben? Hátha kölcsönadtam valakinek, így az ellenőrzés pillanatában nem áll rendelkezésemre stb. Majd megállítják a rendőrök az összes fülest viselő embert az utcán, és elkezdik molesztálni? Netán az őrsre viszik, ahol csak az eredeti lemezek felmutatása ellenében távozhatnak? Hülyék...