19
-
#19 Nem szereltek be 2 kapcsolót fordítva :) -
HUmanEmber41st #18 Skycrane: ma a munkahelyemen kiszakadt 1 emelőszem a 2Tonnás munkadarabból. Beleremegett minden mikor a földhöz csapódott.
Pedig itt nem is valami új technológiát próbáltak ki, és még darukezelők is ott álltak a darab mellett. Nem utazott az űrben 1 évet, nem kellett a híg levegőben egyensúlyozni, nem ragadt be a hajtómű-adagoló szelep...stb..van 1-2 hibalehetőség... -
BiroAndras #17 "A bajom azzal van, hogy most nem egy holdról, üstökösről, vagy aszteroidáról van szó, hanem egy teljes bolygóról, ami egyszer második otthonunk lehet."
A Marsnak nincs ózon rétege, és a légköre is ritkább, így a kozmikus sugárzás nincs úgy megszűrve, mint a Földön. Vagyis eleve sokkal erősebb a háttérsugárzás. Emellett egy jó ideig még úgyis csak szkafanderben lehet sétálni a Marson.
És szerintem ezek nem atomreaktorok, nem maghasadás, hanem közönséges radioaktív bomlás történik bennük, így robbanni sem tudnak. -
#16 Az ejtőernyő-légpárna páros már messze nem olyan biztos megoldás, mint amilyennek korábban tünt. Ugye elképzelhető, hogy a Beagle 2 is emiatt veszett oda. Ezért új terv kellett, és jelenleg ez a Skycrane. Ezt még tesztelik, és ha ott megfelel, akkor fogják csak használni.
Egyébként én nem tudok olyanról, hogy 50-60 tonnás tankokat dobálnának ejtőernyővel, maximum 8-15 tonnás páncélosokról (pl. a szovjet/orosz BMD-1/-2/-3), és ott is a nagyobb tömegeknél már olyan fékezőrakétákat szerelnek fel, amelyek néhány méterre a földtől indulnak be, hogy tompítsák a becsapódást. -
#15 Nah , még pár év és élőben neten nézhetjük ^.^ -
HUmanEmber41st #14 Nekem ez az égi daru tűnik 1 kicsit merész ötletnek.. Majd kíváncsi leszek, ha kidobják 1 magasan szálló repcsiből, mit fog produkálni a Déli-sarkon télen ???? Miért nem jó az ejtőernyő-légpárna páros??? Mert nagyobb és nehezebb lesz ? 50-60 tonnás tankokat ki lehet dobni ejtőernyővel.. na jó a Föld légköre sűrűbb 1 kicsit de akkor is....nehogy már úgy járjanak mint múltkor (Genesis ) De ha lesz videóközvetítés a leszállásról azt szívesen megnézném -
WiLDoR #13 "Már csak 5 nap a Hygens landolásáig. Én már nagyon várom"
hmm...akkor pár nap múlva ezek szerint arra fogunk ébredni, hogy két nap ragyog az égen?
(2010 - A kapcsolat éve) -
#12 Szerintem a Marson jelenleg merheto radioaktiv sugarzas mellett egy esetleges hiba miatt kipottyano uzemanyag cella elhanyagolhato tobbletet jelentene. Robbani meg nem tud. Akkor miert ne használnák? -
rvs #11 nem kell ebből ekkora ügyet csinálni, nem csernobilt lövik fel a marsra. kis anyag, kis sugárzás. egy vastag fal mellett saccperkb ugyanannyi, mintha kikolbászolsz a kertbe, a növények közé, ahol a sok gonosz radioaktív szénizotóp sugárz. ;-) -
Kutuvoz #10 A Spiriten is vannak radioaktív energiaforrások, csak elég picik és fűtésre használják. De akár hívhatjuk őket reaktornak is. Szabályzás meg nincs.
-
vegesm #9 azért nem teljesen felügyelet nélküli az erőforrás. ahol ennyi minden van, ott még egy kisebb szabályozó is elfér -
#8 Mrzool: Szerintem érthető mire akartam utalni, igaz az idézőjelet elfelejtettem a vitatott két szóra.
Tisztában vagyok vele, hogy viszonylag kicsi a kockázat és, hogy már eddig is tömegével keringenek hasonló "szarok" odafent.
A bajom azzal van, hogy most nem egy holdról, üstökösről, vagy aszteroidáról van szó, hanem egy teljes bolygóról, ami egyszer második otthonunk lehet.
Mint mindenki tudja a rádióaktiv izotópok felezési ideje nem 2 perc. -
#7 Most őszintén felügyelettel rendelkező atombomba robbant Hiroshimánál, Nagaszakinál is... meg még jó pár helyen ;) szal asszem a szándék eléggé meghatározó, mert ilyen alapon a nukleáris erőművek-repülőgéphordozók-tengeralatjárók mind-mind atombombák... a benzinnek se mindegy, h gyújtógyertyával egy dugattyúban vagy gyufával a tankban gyújtod :)
meg ha belegondolsz, ez a ketyere és a nukleáris erőforrása is csak a Marson fog elindulni, azon meg ha minden szándék ellenére felrobban is, elenyésző szennyezést okoz, nekünk itt a Földön meg még inkább... -
#6 A nukleáris energiát békés célokra is lehet használni, nem csak a fegyverekben kell gondolkodni. De tényleg, nézz utána, eddig is sok nukleáris erőforrással működő "szar" keringett már odafenn :)
Amúgy meg alig várom, hogy végre ember is eljusson oda. Bár arra még várhatok jópár évet :) -
plamex #5 kicsit off
Már csak 5 nap a Hygens landolásáig. Én már nagyon várom. -
Cat #4 tucatnyi szondába építettek már be eddig is
ezt nem atomerőműként kell elképzelni, hanem radioaktiv pasztillaként, ami melegit, és ebből a hőből áramot termelnek
pár száz wattról van csak szó -
mrzool #3 Mi a bajod? Évtizedek óta röpködnek nukleáris erőforrással ellátott szondák az űrben, pont ez nem tetszik? Mini atombomba, lol, te aztán vágod a témát... -
#2 "a gépezet nukleáris erőforrást fog kapni"
Felügyelet nélküli nukleáris erőforrás? Hmm...
Bár lehet 2009-re már fúziós gyárunk is lesz európában és akkor nem kell egy mini atombombát küldeni a marsra. -
Kutuvoz #1 Videó a Marsról!