Készülõben a Mars Science Laboratory
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Skycrane: ma a munkahelyemen kiszakadt 1 emelõszem a 2Tonnás munkadarabból. Beleremegett minden mikor a földhöz csapódott.
Pedig itt nem is valami új technológiát próbáltak ki, és még darukezelõk is ott álltak a darab mellett. Nem utazott az ûrben 1 évet, nem kellett a híg levegõben egyensúlyozni, nem ragadt be a hajtómû-adagoló szelep...stb..van 1-2 hibalehetõség...
Pedig itt nem is valami új technológiát próbáltak ki, és még darukezelõk is ott álltak a darab mellett. Nem utazott az ûrben 1 évet, nem kellett a híg levegõben egyensúlyozni, nem ragadt be a hajtómû-adagoló szelep...stb..van 1-2 hibalehetõség...
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
"A bajom azzal van, hogy most nem egy holdról, üstökösrõl, vagy aszteroidáról van szó, hanem egy teljes bolygóról, ami egyszer második otthonunk lehet."
A Marsnak nincs ózon rétege, és a légköre is ritkább, így a kozmikus sugárzás nincs úgy megszûrve, mint a Földön. Vagyis eleve sokkal erõsebb a háttérsugárzás. Emellett egy jó ideig még úgyis csak szkafanderben lehet sétálni a Marson.
És szerintem ezek nem atomreaktorok, nem maghasadás, hanem közönséges radioaktív bomlás történik bennük, így robbanni sem tudnak.
A Marsnak nincs ózon rétege, és a légköre is ritkább, így a kozmikus sugárzás nincs úgy megszûrve, mint a Földön. Vagyis eleve sokkal erõsebb a háttérsugárzás. Emellett egy jó ideig még úgyis csak szkafanderben lehet sétálni a Marson.
És szerintem ezek nem atomreaktorok, nem maghasadás, hanem közönséges radioaktív bomlás történik bennük, így robbanni sem tudnak.
Az ejtõernyõ-légpárna páros már messze nem olyan biztos megoldás, mint amilyennek korábban tünt. Ugye elképzelhetõ, hogy a Beagle 2 is emiatt veszett oda. Ezért új terv kellett, és jelenleg ez a Skycrane. Ezt még tesztelik, és ha ott megfelel, akkor fogják csak használni.
Egyébként én nem tudok olyanról, hogy 50-60 tonnás tankokat dobálnának ejtõernyõvel, maximum 8-15 tonnás páncélosokról (pl. a szovjet/orosz BMD-1/-2/-3), és ott is a nagyobb tömegeknél már olyan fékezõrakétákat szerelnek fel, amelyek néhány méterre a földtõl indulnak be, hogy tompítsák a becsapódást.
Egyébként én nem tudok olyanról, hogy 50-60 tonnás tankokat dobálnának ejtõernyõvel, maximum 8-15 tonnás páncélosokról (pl. a szovjet/orosz BMD-1/-2/-3), és ott is a nagyobb tömegeknél már olyan fékezõrakétákat szerelnek fel, amelyek néhány méterre a földtõl indulnak be, hogy tompítsák a becsapódást.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Nah , még pár év és élõben neten nézhetjük ^.^
hátö .. az elõzõ aláírásom sokkal jobb volt :]
Nekem ez az égi daru tûnik 1 kicsit merész ötletnek.. Majd kíváncsi leszek, ha kidobják 1 magasan szálló repcsibõl, mit fog produkálni a Déli-sarkon télen ???? Miért nem jó az ejtõernyõ-légpárna páros??? Mert nagyobb és nehezebb lesz ? 50-60 tonnás tankokat ki lehet dobni ejtõernyõvel.. na jó a Föld légköre sûrûbb 1 kicsit de akkor is....nehogy már úgy járjanak mint múltkor (Genesis ) De ha lesz videóközvetítés a leszállásról azt szívesen megnézném
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
"Már csak 5 nap a Hygens landolásáig. Én már nagyon várom"
hmm...akkor pár nap múlva ezek szerint arra fogunk ébredni, hogy két nap ragyog az égen? <#buck>#buck>
(2010 - A kapcsolat éve)
hmm...akkor pár nap múlva ezek szerint arra fogunk ébredni, hogy két nap ragyog az égen? <#buck>#buck>
(2010 - A kapcsolat éve)
Szerintem a Marson jelenleg merheto radioaktiv sugarzas mellett egy esetleges hiba miatt kipottyano uzemanyag cella elhanyagolhato tobbletet jelentene. Robbani meg nem tud. Akkor miert ne használnák?
nem kell ebbõl ekkora ügyet csinálni, nem csernobilt lövik fel a marsra. kis anyag, kis sugárzás. egy vastag fal mellett saccperkb ugyanannyi, mintha kikolbászolsz a kertbe, a növények közé, ahol a sok gonosz radioaktív szénizotóp sugárz. ;-)
A Spiriten is vannak radioaktív energiaforrások, csak elég picik és fûtésre használják. De akár hívhatjuk õket reaktornak is. Szabályzás meg nincs.
azért nem teljesen felügyelet nélküli az erõforrás. ahol ennyi minden van, ott még egy kisebb szabályozó is elfér
Mrzool: Szerintem érthetõ mire akartam utalni, igaz az idézõjelet elfelejtettem a vitatott két szóra.
Tisztában vagyok vele, hogy viszonylag kicsi a kockázat és, hogy már eddig is tömegével keringenek hasonló "szarok" odafent.
A bajom azzal van, hogy most nem egy holdról, üstökösrõl, vagy aszteroidáról van szó, hanem egy teljes bolygóról, ami egyszer második otthonunk lehet.
Mint mindenki tudja a rádióaktiv izotópok felezési ideje nem 2 perc.
Tisztában vagyok vele, hogy viszonylag kicsi a kockázat és, hogy már eddig is tömegével keringenek hasonló "szarok" odafent.
A bajom azzal van, hogy most nem egy holdról, üstökösrõl, vagy aszteroidáról van szó, hanem egy teljes bolygóról, ami egyszer második otthonunk lehet.
Mint mindenki tudja a rádióaktiv izotópok felezési ideje nem 2 perc.
Most õszintén felügyelettel rendelkezõ atombomba robbant Hiroshimánál, Nagaszakinál is... meg még jó pár helyen ;) szal asszem a szándék eléggé meghatározó, mert ilyen alapon a nukleáris erõmûvek-repülõgéphordozók-tengeralatjárók mind-mind atombombák... a benzinnek se mindegy, h gyújtógyertyával egy dugattyúban vagy gyufával a tankban gyújtod :)
meg ha belegondolsz, ez a ketyere és a nukleáris erõforrása is csak a Marson fog elindulni, azon meg ha minden szándék ellenére felrobban is, elenyészõ szennyezést okoz, nekünk itt a Földön meg még inkább...
meg ha belegondolsz, ez a ketyere és a nukleáris erõforrása is csak a Marson fog elindulni, azon meg ha minden szándék ellenére felrobban is, elenyészõ szennyezést okoz, nekünk itt a Földön meg még inkább...
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
A nukleáris energiát békés célokra is lehet használni, nem csak a fegyverekben kell gondolkodni. De tényleg, nézz utána, eddig is sok nukleáris erõforrással mûködõ "szar" keringett már odafenn :)
Amúgy meg alig várom, hogy végre ember is eljusson oda. Bár arra még várhatok jópár évet :)
Amúgy meg alig várom, hogy végre ember is eljusson oda. Bár arra még várhatok jópár évet :)
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
kicsit off
Már csak 5 nap a Hygens landolásáig. Én már nagyon várom. <#wow1>#wow1>
Már csak 5 nap a Hygens landolásáig. Én már nagyon várom. <#wow1>#wow1>
tucatnyi szondába építettek már be eddig is
ezt nem atomerõmûként kell elképzelni, hanem radioaktiv pasztillaként, ami melegit, és ebbõl a hõbõl áramot termelnek
pár száz wattról van csak szó
ezt nem atomerõmûként kell elképzelni, hanem radioaktiv pasztillaként, ami melegit, és ebbõl a hõbõl áramot termelnek
pár száz wattról van csak szó
Mi a bajod? Évtizedek óta röpködnek nukleáris erõforrással ellátott szondák az ûrben, pont ez nem tetszik? Mini atombomba, lol, te aztán vágod a témát...
"a gépezet nukleáris erõforrást fog kapni"
Felügyelet nélküli nukleáris erõforrás? Hmm...
Bár lehet 2009-re már fúziós gyárunk is lesz európában és akkor nem kell egy mini atombombát küldeni a marsra.
Felügyelet nélküli nukleáris erõforrás? Hmm...
Bár lehet 2009-re már fúziós gyárunk is lesz európában és akkor nem kell egy mini atombombát küldeni a marsra.
Videó a Marsról! <#eljen>#eljen>