11431
Ubuntu Linux
-
#11431 Koszonom a gyors valaszt! Utana nezek! -
#11430 Ha erről nincs akkor kétlem, hogy SSD telepítés után lenne, elvileg ugyanaz a rendszer. A hang sajnos eléggé mágia, de pl Google dob egy ilyet: https://itsfoss.com/how-to-fix-no-sound-through-hdmi-in-external-monitor-in-ubuntu/ megérni próbálgatni szerintem, elrontani nem tudsz semmit úgyse :D -
#11429 Sziasztok! Van egy problémám. Egy pendrivén van egy Ubuntu studio live cd. Elindítom, hogy kipróbáljam telepítés nélkül, a net működik tökéletesen, viszont hangot nem tudok kicsalni belőle az istennek sem! Simán látja, hogy Xonar Sound card-om van, házimozival használom, de egy hangot nem akar kiadni! Lehet összefüggés azzal, hogy HDMI-s a monitorom? Windows alatt simán megy a hang 5.1-ben is. Nem akarom feleslegesen telepíteni SSD-re, mert attól félek, hogy telepítés után sem lesz hang. Valaki tudna segíteni nekem, hogy mi lehet a probléma és mi a megoldás? -
#11428 nos.. viszont most mar kint a 2004 -es build (win10) es egy plusz msi csomag (wsl upgrade) telepitese utan konvertalhato a wsl1-es masina wsl2-re.
nos.. elso inditasra is siman latszik a kulonbseg, nem hogy hasznalatban.. nagyon durva.
szoval en total javaslom mindenkinek. :)
itt a wsl upgrade link. https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/wsl2-kernel
ott a dl, install, majd mehet a powershell:
> wsl -l -v
> wsl --set-version <distro -- valszeg Ubuntu> 2
> wsl --set-default-version 2
hajra. :)
-
#11427 akkor jol remlett.. :) -
#11426 WSL2 még csak insider build-ben van. -
#11425 ++
en hasznalom. nagyon szeretem. tokjo hogy pl local FS-eket felcsatolja, latja, es pl tudok grep -elni, etc..
en cygwin-hez tudnam hasonlistani. csak ez nativ.
nem beszelve linuxos apache, sshd, etc..
wsl2-t meg nem probaltam amugy, nem is tudtam hogy mar elerheto. nem csak most jon majd valamikor?
hakolni kell, hogy aktiv legyen vagy felrakja magatol a win update? (mondjuk igen, minek kerdezem, ki goodlezom majd. :D)
de amugy igen fasza cucc ez a dolog. en nagyon orultem mikor kiderult beleteszik igy a win10be
Utoljára szerkesztette: Flamer, 2020.05.08. 13:43:27 -
#11424 WSL kb, mintha virtualbox-ban futtatnál egy Ubuntu-t. Annyi hogy nem kell hozzá 3rd party alkalmazás és hogy integrálja magát a Windows bizonyos funkcióiba. Továbbá közös a hálózat, tehát ha indítasz egy 80-as porton futó szolgáltatást WSL-ben, azt Windows-os alkalmazással eléred localhost-ként. Látod minkét fájlrendszert mount-olás nélkül, stb.
Ergo WSL lényege hogy tudsz futtatni majdnem natívan Linuxos alkalmazásokat/szolgáltatásokat. Akát GUI-t is. Sokkal jobb, mint a hagyományos virtualizáció. Ja és nincs boot time, terminál sebességgel indul.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.05.07. 22:28:16 -
#11423 Virtualizációt nem próbáltad (akár másik irányba is, hogy Linuxról virtualizálj windows ha kell valaminek)? Nagyon kicsi az overhead. -
#11422 Én még nem mertem kipróbálni mert nem tudom mire használnám, de a válasz engem is érdekel. -
#11421 WSL(2) tényleg olyan korrekt mint amilyennek mondják (hátha próbálta valaki innen)?
Meló miatt dual bootot most nem erőltetném, egy ilyen windowsos ubuntu titkositott home al + git már teljesen járható útnak tűnik papíron , talán még windowsos webstorm + wsl -es project is megy (vs code biztosan)
// céges laptop (ubuntu 19.10) figma-val már nem bír el :C -
#11420 Milyen frissítéseket pakoltál fel? -
#11419 Sziasztok! Friss xubuntu telepitve. Kb 2ora uzem utan, csak a frissiteseket kapta meg, total elhulyult. A panelok ugralnak, az eger onnallo eletre kelt. Lehetetlen beallitani barmit is. Bongeszoben nincs ez, de pl a double commanderben ugyanigy szar a kurzor. Reinstall, bagy van vmi konnyebb megoldas? Koszonom. -
LeOn74 #11418 Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Régebben használtam linuxot de mára elfelejtettem nagyon sok mindent. VLC-n akarok dvd-t nézni de nem játssza le, valamit kell telepíteni terminálból ha jól emlékszem. Ha valaki segítene megköszönném. -
#11416 Mert nem találok sehol egy elérhetőséget se a honlapon... :/ -
#11415 Úgylátom hogy valaki(k) megszállta(ák) a honlapot,és tehettek egy kis óvintézkedést.Amúgy miért nem írsz nekik? -
#11414 Sziasztok!
Ha van itt valaki, aki használja a linuxforum.hu-t kérem segítsen!
Mikor próbálok regisztrálni ezt írja ki:
Ki lettem tittva??? Azt meg hogy? Most járok itt először...
Bármit csinálok nem történik semmi.
Utoljára szerkesztette: rareException, 2018.06.16. 19:05:46 -
#11413 i3 alatt i3wm-et értem, mondjuk van annak is wayland-es változata, bár nem hiszem, hogy javítana a hibán, de próbát megér végül is :) -
#11412 Wayland-el sem működik? Mert x.org-al vannak furcsaságok. Kijelentkezel, fogaskerék, wayland, bejelentkezel -
#11411 Engem az zavar egyedül, hogy a lock screen nem működik out-of-box az i3-mal, hanem utólag kell barkácsolni. -
#11410 Számomra, ha tablet, akkor kizárólag iPad. Viszont a desktop 18.04 baromi jó lett. Egyetlen "negatívum", hogy a gépigényét tekintve már csak modernebb gépekre ajánlott telepíteni. Régi vasakra 16.04 - amíg támogatott - vagy vagy más disztro, mint Debian vagy Arch. (van egy régi teszt laptopom, 1 mag 2.3Ghz, 2GB RAM, arra feltelepült ugyan, de sokkal lassabb a 16.04-hez képest) -
#11409 Engem valahogy a "tablet OS" nem győzőtt meg.... -
#11408 -
#11407 nézd meg ezt -
Trucker01 #11406 Sziasztok!
Minek az állítgatásával próbálkozzak akkor, ha nem tudom módosítani a felbontást, mert csökkentett videómódban indul el csak?
(LMDE 2) -
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.04.15. 20:06:58 -
hgabi84 #11404 +1 a Debian-nak, Xfce-vel különösen jó párosítás lesz a gépnek. -
#11403 inxi -Fxz mit ír? -
Trucker01 #11402 Egyáltalán! :) (kisebb felbontáson futtatom amúgy ;) )
Viszont vmi történt...
Második indításkor ugyanaz a középen fekete négyzet jön be! :/ (a felbontás visszaáll nagyobbra, nem úgy ahogy beállítottam)
Ha grubbal recovery módban indítom akkor nem csinál ilyeneket...
Ilyenkor mivan??? :O -
#11401 Nem lassú? Egyébként -
Trucker01 #11400 Közbe próbálkoztam még 1-2-vel... :) A Linuxmint 18.3 úgy tűnik tökéletesen fut! :D ;) -
#11399 Jaaa az más. 12 éves laptop (ráadásul thinkpad :)). Arra telepíts Debian-t, vagy Windows XP-t. Az Ubuntu család modern eszközökre van.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.03.19. 00:46:29 -
Trucker01 #11398 Kubuntu LTS-elszintén (Ubuntu 16.04.4, 17.0, Kubuntu 17.10.1)...
Jobbanmondva: Mikor betölt a desktop CSAK a szélei látszanak...
Középen egy fekete kocka, tetején egy összevissza színes pixelhalmazzal... :/
-
Trucker01 #11397 Feltettem amit javasoltál: Ubuntu LTS
Amikor bootol a rendszer fehér lesz a képernyő és miután betöltött teljesen olvashatatlan minden, mint mikor régen egy CRT monitoron nagyobb felbontást állítottál be, mint amit bírt... :/ -
Trucker01 #11396 Talán mert nem bírja egy kb 20 éves gép? :) -
Trucker01 #11395 IBM Thinkpad R60 -
#11394 "mondjuk Ubira is telepíthető"
Persze, de cseszhetem, ha már telepíteni se lehet, vagy -mondjuk- karakteres módban vagy alternate-installal telepítem, de az első bootba akkor is belefagy. :)
Nem mondom, hogy félelmetesen komplex. A windowsról jövőknek kevésbé ijesztő. #átlagjúzer. Persze én a unityt használom -amint írtam is- de van hardver, amin egyszerűen képtelenség értelmesen vagy akárhogy életre kelteni (próbáltam, elhiheted). A minttel (furamód a 64 bitessel, a 32-es produkál furcsaságokat, meg skype sincs rá) egyelőre nem volt ilyen gondom, mindenhol pöcc-röff működik. -
#11393 Értelek, mondjuk Ubira is telepíthető a Cinnamon 2 paranccsal:
sudo add-apt-repository ppa:embrosyn/cinnamon
sudo apt update && sudo apt install cinnamon
Mondjuk azt ne mondd nekem, hogy a Unity olyan félelmetesen komplex lenne:) Mármint annál egyszerűbb, letisztultabb GUI-val nem igen találkoztam még, én ezért szeretem:) De persze, kinek mi.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.03.16. 17:51:31 -
#11392 Azt nem tudom, hogy ő miért, én pl. azért mert a cinnamon pl. UX-ben nincs olyan messze a windows asztaltól, mint pl. a unity. Szóval aki windowsról jön, és nem akar belemélyedni -én meg nem akarok tovább a windowsa rendberakásával szopni-, az mint-cinnamont (18.3) kap. Ha kéri. Aztán van még a kompatibilitás. Asszony régi laptopjában Gef-Go7400 videóvezérlő van. Ubuntuból a 14.04-es volt az utolsó ami elindult rajta. De az is csak a noveau driverrel, diavetítés stílusban. Az NVidia bináris telepítése után automatikusan elpusztult. Újabbak már a telepítőnél elakadnak. Mai linuxok közül próbáltam sokat, ubuntut is másik DE-vel, mind használhatatlan volt. Már arra gyanakodtam, hogy a videovezérlő betegeskedik, de a mint-cinnamon 64 bit simán települt, és hiba nélkül megy a bináris nvidia driver is, a gép értelmesen használható. Szóval az asztali gépen Ubuntu van, az egyik notin mint, a netbookon meg lubuntu. Mert azzal működik.
Ezért kérdeztem a truckert hogy mégis mire telepítette, mert lehet hogy hasonló cipőben járunk, és mert azt elfelejtette közölni. lásd:"a 18 rendesen mukodik, de szaggat mint az allat". szóval az én megoldásom az lehetne hogy tegye fel az utolsó mint-cinnamont, a 64-biteset (a tapasztalatom szerint stabilabb mint a 32-es), aztán telepítse a zárt nvidia drivert, ha olyan videovezérlője van. (amit nem tudunk) De szerintem már feladta, és nagy ívben tesz mindarra, amit itt vakerászunk. -
#11391 Oké, de miért használnál egy 7 és fél éves Linuxot?:) Mondjuk mint írtam korábban, személy szerint azt is megkérdőjelezem, miért használ bárki is Mint-et, ha egyszer van nála modernebb, gyorsabb, stabilabb opció. A Mint egy moddolt, hekkelt Ubuntu. Játszani vele jó, de mindennapi használatra én sosem ajánlanám. Egyetlen jó tulajdonsága van, a menő GUI, de annyi.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.03.15. 21:09:02