92
Játékprgramozás Pascalban
  • blackgamer
    <off>
    nem kéne folyton személyeskedni, és kötni az ebet a karóhoz
    lazíts!
    </off>
  • BBird
    Na és témát zárjuk le, majd lökd a további fejlesztéseket. Nem akarunk offolni. ;-)
  • BBird
    Szídtam én a programozókat, akik foglalkoznak vele? Csak tanácsot adtam maki! :-)
    És attól, mert már nem foglalkozom vele, attól még több éven át foglalkoztam vele. Szóval ha arra akartál célozni, hogy: "aki nem ért hozzá, ne szóljon bele", akkor el vagy tévedve. ;-)
    Örülök neki, hogy elkezdted a C-t. Hidd el, sok segítőkész ember van a fórumokon, chaten. Csak akarni kell!
    És ne csak a szídást vedd észre, mert papíron is programozó vagyok, s én is mondtam, hogy ahhoz képest, hogy a semmiből indultál, elég jó progit dobtál össze. Csak biztos a fiatalságod miatt vagy ilyen, megértem, elfogadom. :-))
  • Baz
    B-Bird: Ha nem foglalkozol programozással, akkor léccike kussolj és ne szidjad azokat, aki foglalkozik vele! És a webdesign nem az én dolgom!
    ÉS NEM TÉREK ÁT PROG NYELVRE? ÖRÜLJ, HOGY ELKEZDTEM A C-T!!!!!!!!!
    Üdv:B@z
  • BBird
    Baz: Már nem programozással foglalkozom, hanem multimédia. Szerinted ezek után jobb a te oldalad? :-)
    Bár tényleg sokkal jobb az oldalad az én fagyasztott oldalamnál. Igaz, hogy minden második sor más szövegformátum, és kifolyik a szeme a böngésző embereknek a citromsárgától és kéktől, meg a különböző méretek is baromira előnyösek, meg a PetruZ észrevétele is: a flash keverék... Sebaj! Lényeg , hogy egy fagyasztott oldalt összehasonlítottál egy működő lócitrommal. :-D
    Inkább csinálj játékot DarkBasicben. Mondok jobbat, Vedd elő a Q2 forrását, és Visual C-ben alkoss. ;-))
  • Baz
    B-Bird:
    Hááát, szerintem az én honlapom jobb mint a tiéd... Egyenlőre.
    Persze elvileg ném én vok a webdesigner, csak az illető épp nem ért rá és ezért vállaltam el :)
    És most milyen programot írtok?
    És PertuZ, hát szerintem minden hónapban új dolog van fent, szal nyújt újat :)
  • PetruZ
    Fenét se érdekli...
  • BBird
    Meg fog sértődni... állandóan bafftatjuk. ;-)
    Ráadásul nem az oldal kinézetét kellett kritizálni, bár tényleg egy nagy f.. ,szóval minden szempontból javítandó. :-)
  • PetruZ
    Hát, tudod, adott egy oldal, ami elvileg a munkáidat reklámozná. Design szempontból jó nagy nulla, de végülis nem érdekes, nem ez a célja. De az, hogy ehhez képest valamilyen megfontolásból flash-es menüt raksz rá, az olyan, mint ha egy vödör moslékra ráhelyeznél egy szép, gusztusos tortaszeletet... Aki weboldalt barkácsol, mi a jó égnek pakol rá olyasmi dolgokat, amelyek abszolút feleslegesek? Tartalmat, ember, tartalmat! A kutyát nem érdekli, ha plain szöveges az egész. Sz*rok rá, ha egy deka kép sincs benne. De legyen fogyasztható és nyújtson újat!
  • PetruZ
    Nem kell oda gif, egy maszkolási eljárás tkp. bármivel működik (a sprite kezelés alapja).
  • BBird
    Megnéztem.
    Hát... pascal, mi más? ;-)
    Miért nincs háttér a karakterek mögött? Jaa, hogy BMP a karakter képe, s nagyon csúnya lenne, ha a karakterek körüli fekete rész látszódna? ;-) Kezeljünk Gif-t pascalban könnyen és egyszerűen! :-))
  • Baz
    Hi!
    Háát, ti tudjátok... Nem tudjátok, hogy miről maradtok le :)

Nah mind1, de én legalább csinálok valameet!
  • blackgamer
    én pedig azokat a progikat utálom amik települni akarnak a gépre, szóval én sem nézem meg
  • PetruZ
    K*rvára bírom ám a flash-es menüket, úgyhogy nem nézem meg...
  • Baz
    Blackgamer: idézek tőled:"egy haverom volt akivel tudtam programozásról értekezni" nekem is van egy haverom akivel tudok értekezni, de csak Pascalból. Namost elkezdek Delphizni, hogy czni és akkor ki segít???? Senki!
    Jah és elkészült a Kiképzés !!
    Nézzétek meg: http://linuks.uw.hu
    Nagyon jó!
  • blackgamer
    én is 10-11 évesen kezdtem programozni mint ahogy PetruZ is írta
    egy haverom volt akivel tudtam programozásról értekezni + könyvek + help
    ezzel szemben manapság annyi infót lehet találni, és a hasonló érdeklődésű emberek hamar megtalálják egymást
    ez nagy előny!
    ezzel szembe a túl sok inger a mai fiatalokat nem ösztönzi új megimerésére (egyszerűbb FPS játékokban lőni az ellent, mint könyvet olvasni)
    de ez így van jól! aki akar előrelépni az tud is!

van egy új műsor a Fix.tv-n Next Level a címe
    (Kedden 20:15-kor élőben, másnap délelőtt ismétlés)
    mai téma: játékfejlesztés
    eddigi adások letölthetők
  • Freddy02
    A turbo.exe fájl sérült
  • Freddy02
    [email protected]
  • Freddy02
    Kösze!
    Most már csak az az 1 kérdésem lenne, hogy hol kapok MAGYAR leírást a Pascalról?
  • Baz
    Freedy: Ha van msned akkor átküldhetem. jah fent van az ftpen is: http://web.axelero.hu/andreas101/Pascal.rar
  • Freddy02
    Hali!
    Honnan tudom megszerezni a Pascalt?
  • PetruZ
    Az SQL-t sohasem tanultam. Hat évig dolgoztam vele. ;) Per pillanat nem használom, de nem is okoz különösebb gondot. :)
  • BBird
    PetruZ: Van ott egy szó, amit ki nem állhatok... Igen, a profi rókára gondolok. Rókáznom kell tőle! :-D Miért nem SQL körül "matatsz"? :-))

Sosem tudtam megszeretni, bár kb. 4éven át tanultam. Boááá :-))
  • BBird
    Lássuk csak, hmm... nem 11évesen kezdtem programozni Pascalban, bár már általános 4.-ben c+4 és c16 gépek alatt programoztam rajzokat. Az informatika szakkörön 8.-ra az én programozott rajzaim lettek a "tutorialok" az akkori kezdőknek. Viszont akkoriban ismertem egy srácot, aki 10 év körül volt, és játékokat programozott. Amőba, ilyesmi. Gondolom segítséggel csinálta, de azért mégis meglepett.
    Amúgy ki állította, hogy 11évesen pascaloztam? Azt mondtam, hogy 14-15évesen tanultam aktívan programozást. Ennyi.
    Ma már egyátalán nem programozok semmit, mert más területen vagyok. :-)
    Na téma lezárva részemről. Mint már említettem: Good Luck! :-)
  • PetruZ
    Én kb. 10-11 éves korom óta foglalkozom programozással és Basic-kel, meg Z80 assembly-vel kezdtem. Az akkori gépemnek (ZX81) nem volt több memóriája, mint 16 Kbyte, szóval muszáj volt beletanulni, hogyan fér el benne az ember. :) Azóta egy csomót megismertem, némelyiket csak úgy értelmezési szinten, de elsősorban a Delphi-t és a FoxPro-t használom, mert ezekkel dolgozom.
    Egyébként - akkoriban - volt értelme korábban kezdeni. A számtech órák többségéről felmentésem volt (középsuliban), illetve a legtöbb dolgozatot default 5-ösre írtam anélkül, hogy a tollamat felemeltem volna. ;)
  • Baz
    Úgy láccik mégis rossz a felfogásod! Idézek :"Elhiszem, majd át is fogok térni másik nyelvre."
    Szal így van. Amúgy iskolában úgy 2 év múlva fognak tanítani Pascalt, majd c-t. Szal arra még várhatok. Jah és ne mond, hogy 11 évesen Pascalt tanultál LOL
    Naszóval megigérem, hogy majd ha készen állok, akkor áttérek..
  • BBird
    A 15 év nem kifogás arra, hogy C-t tanulj. Amúgy meg én spec. tutorial-ból és KÖNYV-ből kezdtem tanulni, 14-15évesen. Tény, hogy pascal az egyik első olyan nyelv, amit könnyebb megérteni. De ha már ilyeneket csinálsz, mint a kiképzés demo, simán át tudnál térni profibb nyelvekre. Csak akaraterő kellene, nem kifogás a korra, meg arra, hogy nincs segítség. Mire jó a fórum, MSN, tutorial, könyv, iskola (már ha tanítanak nálatok).
    Minden program alapja az algoritmus. Az teljesen mindegy, hogy milyen nyelv. Ha azt megérted, érteni fogod a többit is, csak idő és akarat.
    Egy programozót nem ismerek, aki 100%-an ismerne egy adott nyelvet. Pedig nem egy programozót ismerek, ismertem, híresebbeket, kevésbé híreseket. ;-)
    Szóval nem az én felfogásommal van a baj, értem én, hogy csak a kifogásokat keresed. :-D Najó, azért mondtam már, hogy szerintem is lehet alkotni pascalban, és tényleg lehet benne jókat alkotni. Egyszerű, könnyű, és jó... egy szintig. De akkor ígérd meg, hogy ha már úgy érzed készen állsz, átállsz! Az erő veled van! :-D
  • Baz
    B-Bird: Háát, szentem elég lassú a felfogásod: nem érted, hogy még csak 15 éves vok, egyedül programozok, és csak 1 éve kezdtem a programozást???? Ehh....
    Elhiszem, majd át is fogok térni másik nyelvre. De nem most! Még nem!
    Szerinted akkor ki segít? Szentem csak úgy netről nem tudnék jól megtanulni. Kéne valakee aki testben itt van mellettem és segít. Könyörgöm 15 éves se vok. Áprilisban leszek. A tanárom meghökenve nézett amikor megtudta, hogy programozok..
  • BBird
    Nekem mondod, hogy lehet jó dolgokat pascalban csinálni? :-) Én is pascalban csináltam régebben a programozói szakdolgozatom, és képzeld: grafikus játékot kreáltam. :-)
    Ezt leszámítva néhány másik nyelvet is tanultam a pár év alatt (leginkább iskolában, és magamtól is), s nem véletlenül mondom én sem, hogy egy komolyabb fejlesztésre már kevés lesz a Pascal. De ha ez a szint neked, nektek megfelel fejlesztésre... Ti dolgotok.
    Ez az egész attól függ, hogy mennyire gondoljátok komolyan ezt a fejlesztő csapatot. :-))
  • Pheel
    Jó dolog ez a BGI, csak kár, hogy 1988-as fejlesztés. Kicsit lassú, kicsit keveset tud, de jó az. Véletlenül se próbálj ki olyat, ami többet tud ennél! Maradj csak a Pascalnál! Persze!
  • Baz
    B-Bird:
    Én azért Pascalban írom a progikat, mert van egy ismerősöm, aki segít nekem, és ő Pascalban és C-ben tanult(az utóbbinál nem használta a graf felületet) szal a PAscalban tud segíteni. Segítség nélkül meg nem sokra megyek. Szerintem. Szal ezért nem. És amúgy Pascalban is lehet jó dolgokat csinálni, http://www.jatekfejlesztes.hu nah itt azt ajánlották nekem, hogy maradjak a PAscalnál. Amúgy mmost próbálkozok az 1024*768*256 színes megjelenítésen, ugyanis van egy bgi-hozzá (csak valamiért most nem műxik...). Szal senki ne jöjjön azzal, hogy térj át Delphire, mert ez Yoda szövege...
  • BBird
    Na mind1, tudom, hogy "csakazértis" pascalban akarod csinálni, így csak azt mondom: Sok sikert! :-)
  • BBird
    Mellékesen megnéztem a demód Baz, s ha tényleg nemrég kezdted a programozást, s tényleg te csináltad, akkor igen jó úton haladsz. Csak továbbra is egy gond van, ha grafikai játékot szeretnétek, akkor miért pont egy olyan programnyelvben csinálod, ami nem kifejezetten grafikára lett kitalálva. Ha ilyen gyorsan így megtanultad a grafikai programozást ebben a nyelvben, akkor pár hónap alatt egy másik nyelv tanulásával már kész 3d motort programoznál... :-) Vagy félsz a másik nyelvtől? Esetleg a suliban tanítják pascalt, s így könnyebb? Mondjuk tuti nem a suliban sajátítottad el ezt a tudást.
  • BBird
    blackgamer: Jónak mondod, hogy Dos hangulat... :-) Én még akkor is DOS-t használtam, amikor már a Win98 is kinn volt. Amúgy nem nekem kell ez a téma, én eléggé kiveséztem régebben a pascalt, meg 1-2 nyelvet. :-)

Baz: Most akkor PetruZ mondja, hogy Hehehe? Ha nem ismered egyiket sem, minek istenítesz egy valamit? Comenius Logo, na abban csinálj játékot, könnyű! :-))
  • PetruZ
    Echte Pascal-os unit-okat szinte 99%-ban meg tud enni és le tud fordítani, minimális módosítások kellenek csak neki. A konzolos alkalmazások megírása meg csaknem ugyanúgy, ugyanolyan szintaktikával és használható unit-okkal megy, mint DOS alatt.
  • Baz
    És a Delphi hol tud használni TPU-kat? Hehehe? erre válaszoljatok!
  • blackgamer
    Dos-os környezetnek nagy hangulata van
    fekete háttér, fehéren villogó kurzor
    ennek ellenére nem nagyon használom már, de Delphi-re az áttérés kicsit hosszadalmas és nehézkes volt számomra, de megérte
    mindenestre hajrá!
  • BBird
    Ha már tudsz algoritmust írni, akkor minek akarod kivesézni teljesen a pascalt, s csak ezt követően átállni? Akkor csak nehezebben fogsz ráállni a C nyelvére.
    Mellékesen Delphiben is kivesézheted a Pascalt... de gondolom ezt tudtad. :-)
  • Baz
    HI!NEM FOGOK ÁTÁLLNI SEM DELPHIRE SEM CRE SEM JAVARA!!! MAJD HA MEGTANULTAM A PASCALT ÉS KIHOZTAM BELŐLE MINDENT! EZT JEGYEZZÉTEK MEG!!!!!!
    blackgamer: jah, ott is vok!
  • blackgamer
    ha játékot szeretnél írni, akkor ajánlom ezt az oldalt