14
Audio CD anyagának normalizálása!
  • miatyánk
    #14
    Kössz!
    Megnézem ezt a beállítást.
    A Soundforgenál szerintem az Audition használhatóbb cd írásra, csak még ki kell ismernem.
  • bencsab
    #13
    Ja, és a Soundforge-al is lehet audiocd-t írni, és elég jól paraméterezhetően.
  • bencsab
    #12
    Nah, megnézetm a nero-t. A normalization method-ot kapcsold át rms-ről maximum-ra, a percent-et hagyhatod 95%-on, az már elég jó. Az előzőleg beállított metódus egy átlagos hangerő alapján méri a dolgokat. A max-os módszerrel biztosan nem lesz baj vele (azért írd meg, hogy sikerült-e). Én személy szerint még sohasem használtam a nero normalizálását. Soundforge-al szoktam az ilyen műveleteket elvégezni. Egy már túlvezérelt mp3-at nincs értelme visszahalkítani, hiszen a csúcsokat ott már levágta, így az ugyanolyan torz marad, csak halkabban. Normalizálni persze lehet, és van is értelme.
  • miatyánk
    #11
    bencsab úgy látom te hozzáértő vagy!

    Én nem vagyok teljesen tisztában azokkal a kifejezésekkel amik egy hangszerkesztő progiban előferdülnek.
    Van egyáltalán értelme mp3 fájlokat normalizálni? Hiszen ha már eleve túlvezérelt, és emiatt torzult a hang, akkor azon a hangerőcsökkentés már nem sokat segít. Hogy lehet az hogy egy hangfájl, ami többszöri meghallgatásra sem tűnik túlvezéreltnek, a Nero normalizálása után a dinamikusabb részeknél teljesen betorzít? A múgy a Nero normalizálás kapcsolójánál a magyarázat: "Az összes zene hangerejének egy adott szintre hozása". Meghallgatva a megírt cd-t, valóban azonos hangrőre vannak hozva a felírt számok, csak hát az ismert hibákkal.
  • lck
    #10
    Egyébként jó? ( lehet hogy akkot én is leszedem )
  • miatyánk
    #9
    Kipróbltam a ma már Audition néven futó progit, amiben integrált cd író modul is van, és csoportos normalizálás is. Most már csak a beállításokat nem értem teljesen.:)(mondjuk nem vagyok hangmérnök)
  • bencsab
    #8
    Én programot nem ajánlanék, csak azt korrigálnám, hogy a normalizálás nem azt jelenti, hogy az összes számot lehalkítja a leghalkabb hangerejére (sőt, a számoknak nincs is közük egymáshoz), hanem megkeresi a zeneszámban a leghangosabb csúcsot (peak), majd ezt állítja be 100%-ra (+-0 dB). Ilyen módon a szám hangosításával együtt kiküszöbölhető a túlvezérlés. Persze régebbi zenéknél (főleg az analóg stúdiótechnika idejéből) előfordul, hogy van 1-2 olyan csúcs, ami "kiugrik" a többihez képest jelentős mértékben. Ekkor sok eredményt a normalizálás nem hoz, csak ha előtte az ember ezeket lefaragja.
  • lck
    #7
    Na kiváncsisábból megnéztem.
    Vazze 299 dollár !
    Amíg CoolEdit volt asszem csak 130-ba került.
    Mondjuk biztos vannak kedvezőbb megoldások.
  • zakika
    #6
    30 napig lehet hasznalni a demot

    ja es azota adobe audition a neve
  • lck
    #5
    Valamikor a CoolEdit-et használtam ilyen zenebabrálásra. Ez egy professzionális zeneszerkesztő - asszem ilyen funkció is van benne. Ha jól emléxem pluginnel közvetlenül CD-re is tud írni.
    A progi fizetős, de biztoss van rá megoldás a neten...
    Keress rá, tudod: gugli :-)
  • miatyánk
    #4
    Nem ragaszkodom a Nerohoz.

    Jó lenne egy cd író progi is, amely az alább felsoroltak szerint jár el.

    "Kovács zászlós":)
  • rezsofiz
    #3
    Ö legközelebb várd meg amíg a topic nyitója megírja 1. hozzászólását.
  • miatyánk
    #2
    Audio Cd-t írtam ma Nero Expresszel(6), mint már oly sokszor, de nem úgy sikerült ahogy szokott.:(
    Szóval egy Al Di Meola válogatást állítottam magamnak össze mp3makból.
    Betöltöttem a fájlokat az Expresszbe, és mivel eltérő hangerejű fájlokról volt szó, ezért kipipáltam a normalizálás kapcsolót. Rendben megírtam a lemezt, de amikor meghallgattam néhány számot, észrevettem hogy némelyiket erősen túlvezérelte. Ezzel persze tönkre is tette az egészet. Korábban már használtam ezt a funkciót, de ilyen hibára nem emlékszem. Megismételtem az írást egy RW lemezre, és ugyan ezt a hibát produkálta. A legjobban torzító számokat, persze az eredetileg a leghallkabbakból csinálta. A Nero normalizáló szolgáltatása finoman szólva használhatatlan, ezért kérem a segítségeteket!
    Szóval kellene nekem egy olyan program, ami egy cdre való hanganyagot képes jó minőségben normalizálni. Lehet hogy félreértelmezem a normalizálást, de nekem az lenne a fontos, hogy az összeállított zenei fájlok közül a leghallkabbhoz igazítsa az összes fájl hangerejét. Tehát ne kompresszálja a halk felvételeket, hanem a hangosabbak dinamikacsúcsát igazítsa a leghallkabb felvétel dinamikacsúcsához! Így némileg hallkabb lenne a cd anyaga, de a durva komressziós hibák nem rontanák a minőséget.
    Van olyan program amivel ezt könnyen meg lehet oldani?
  • units
    #1
    van neked gugli?