13
  • dez
    Mondom, (valódi) hifi rendszerről volt szó... Ott a CD "100%"-a kicsit magasabbra helyezi a lécet... (De még így sincs az "egekben", csak egyszerűen jó, nem sűllyed bele a zene a zajba, úgy, hogy bármit teszek be egy stíluson belül, tisztára egyformává butul, mint amikor pl. 128kbps-t próbálok hallgatni rajta.) Én nem fogom a technika és a gyártók érdekeinek megfelelve tompítani az érzékeimet, az tuti.

Persze mindenki azt és úgy hallgat, amit akar. Lényeg, hogy legalább boltban, vagy más úton elérhető a zene igazán jó minőségben. Mi is a kifogása ez ellen kinek?

Szerintem biztos nem úgy működik a joint. Vagy legalábbis nem a magasakat, mert ott lenne a legfeltűnőbb. Esetleg a mélyeket, de azt sem igazán hinném. Én úgy tudom, hogy az egész monó downmixét tárolja a sávszél nagy részén, és a két csatorna közötti különbséget a maradékon. Lényeg, hogy a hallható hangon kevésbé hallható a "bitráta". Az mp3 enkódolási guide-ok a jointot szokták ajánlani 256kbps alatt.
  • Athlon64
    Hát én most egy hónapja vettem egy SD kártyás kis FM rádiós mp3 & wma lejátszót és aztán fogtam: előszőr mp3-akat raktam fel rá (128-192kbps)aztán mostmár wma-kat (96kbps)!
    A Bikini aranyalbumot (CD) érzésem szerint 99% -ban vissza adta!

Amúgy én úgy tudtam, hogy a Joint Stereo az rossza minőségű mint a normál stereo, ugyanis a Jointnál a magas hangoknál mono-ba keveri a hangokat és így nyer egy kis helyet...
  • dez
    (Visszavonom, hogy a 192-es nem sokkal jobb, mint a 128. Jobb. A 192-n már jóval több a zene, mint az mpeg zaj [de - közben "rájöttem" - ez függ az enkódertől is], ellentétben a 128-assal, ahol az még elég "tömény". [Hifi rendszerről van szó.] Csak épp 128-asból van a legtöbb.)
  • dez
    (Mondjuk most hallottam egy stereo 192-est, és egész jó volt, de ez ritka. Nem tudom, mitől függ.)
  • dez
    (192-esből is csak a "joint stereo" üti meg az "elfogadható" szintet, mert a "sima stereo" itt lényegében 2db 96kbps-es csatorna.)
  • dez
    Akkor lehet, hogy én nem vagyok annyira igényes, de nekem épp elég jó egy igencsak jó hifi-n egy elég jó CD-játszón lejátszott, minőségi kiadású CD... Elég jól tud az szólni, ha van alatta "vas".

Egy kisebb hangszórón, vagy egy átlagos fülhallgatón megfelelő egy 192-es mp3, stb. (de alacsonyabb bitrátán már ez sem igazán jó, és az ogg [vorbis] sem - az máshogy lesz rossz).

Munkahelyen nem szokás a normális hifi, de attól még engem zavar, ha zajos, reszelős, hiányos, stb. a hang.

A szintetikus hangzás és a minőség két különböző dolog, igenis a szintetikus hangzásnak is kell a megfelelő minőség. Nagyon is. (Egyébként éppen anélkül hangzik úgy minden (minden szám), mintha ugynaz az egy szám lenne, mert nem tudja "kifutni magát". (Persze van, ami gyenge minőségnél is elkülönül.))
  • pemga
    Dez, aki nagyon igényes, az most is bakelitet keres :). Csak nem tart mindenki otthonában rendes hifi-t, hangládákat, és akkusztikailag nem megfelelően mindenféle bútorokat pakol bele.

Ahhoz, hogy meló mellett v. útközben hallgass zenét a 192-es mp3, vagy még inkább 192-es ogg bőven jó. Abba meg ne menjünk bele, hogy a mai szintetikus hangzásvilághoz még ez is felüllövés...
  • dez
    mint hogy
  • dez
    Én viszont egyátalán nem örülnék, ha hamarabb szűnne meg a CD kiadás, minthogy jobban elterjednek a loss-less tömörítések. Az mp3 nem tudja tökéletesen pótolni a CD! Nincs annál idegesítőbb és szomorúbb, ha egy igazán jó zenei anyag csak pl. zajos 128kbps-es mp3-ban elérhető. (De a 192 sem sokkal jobb.) És most nehogy azzal jöjjön valaki, hogy csak a sznobizmus beszél belőlem, mert ez hülyeség.
  • NEXUS6
    Nos szerintem is elég hülén néz ki, hogy a 21. szd-ban még mindíg a kemény adathordozót eröltetik, amikor lassan már mindenkinek van internet hozzáférése. Ezek közül szélessávú pedig jó egyharmaduknak.

Ez a munkásembörös jelenség tuti módon megfigyelhető a lapkiadók sorsán is. Azok a lapok amik kicsit iskolázottabb emberekhez szólnak szépen lassan kezdenek visszaszorulni, mert az iskolázottabb azt is jelenti manapság, hogy ért a nethez és ott megnézi az őt érdeklő híreket vagy a kedvenc újságát.
    A bulvárlapok viszont rendületlenül nyomulnak még növelik is a példányszámukat. Az ő olvasóközönségük nem igazán van rákattanva a netre.

Van egy olyan érzésem, hogy a dolgokat eldöntő vezetőink (politikus/üzletember) ez utóbbi csoportba tartoznak.
  • pemga
    Azt azért valljuk be, hogy a kiadók jelentősen abba az irányba próbálnak hatni, hogy a cd-ket vegyék a jómunkásemberek.
  • Razgon
    Digitális korongok? Én azt hittem, hogy műanyagból vannak...
  • NEXUS6
    Jelentem nálam pl már leváltotta az online zene letöltés a cd-t!
    Vagy 4 éve nem vettem zenei cd-t.

Az hogy a kiadóknak még mindíg csak a cd eladásból van igazi haszna az más tészta.

A cikk címe kicsit blikkesen lett megfogalmazva, de ezt már megszoktuk;)