8
  • Cat #8
    http://sg.hu/kereso.php?mit=wimax
  • kicsizoz
    #7
    Mondjuk akkor részben a bérelt vonal alternatívája lehet?
  • shabba
    #6
    70mbps gerincnek még ha osztozni is kell rajta nem olyan kevés. Nálunk az ISP-nek 34mbps-es bérelt vonala van azon osztozik 700 user 512/512kbps-es sebességű csomagokkal és nincs gond a sebességgel. Bár nem tudott ez most valós adatátviteli sebesség vagy ugyanúgy csak a jelsebességet adják meg mint Wifi-nél. Ugye ott a 11mbps valós adatátviteli sebessége ~4mbps. Úgy tudom ennek is van multipoint és point-point kialakítási lehetősége.

    xee:
    Ez nem igazán home user cucc lesz, főleg nem az elején. Először valami 10ezer dolláros Access pointokról meg ezer dollár feletti kliens eszközökről beszéltek ami egy nagyságrendnél is drágább a wifi-hez képest. Ez először üzleti felhasználóknak lesz jó és megfizethető alternatíva. A jelenlegi 3.5Ghz-es wireless hálózatának lecserélésére jó lesz Pantelnek - nagyobb hatótáv és sebesség - nem véletlenül ők próbálkoznak először ezzel.
  • pemga
    #5
    Ez miért lenne jó úgy, hogy csak a bázisokat kösse össze, arra ott bármely optikai cucc. Szerintem ők a hálózati koncepciót akarják megváltoztatni, tehát nem sok kicsi kör fogja adni a lefedettséget, hanem pár nagyobb. Magyarán nem lesz mindenkinek saját wifi AP-je otthon adsl-re v. akármire kötve; hanem mint a dial-up-nál, egy nagyobb hálóra csatlakozol fel. Legalábbis a cikkből nekem ez jön le. (De hogy fogsz tudni visszafele adni a 48km-re levő toronyra az nekem se világos :))
  • kicsizoz
    #4
    De mielött nagyon előre szaladnánk, ha jól értem ez csak a bázisállomásokat köti össze, amire fel lehet jelentkezni a Wi-Fi eszközzel.

    Vagyis a nyilvános szolgáltatásban a Wi-Fi gyorsabb elterjedésében segíthet.

    De így a 70-et már keveslem, ha osztozni kell rajta.

    Vagy mindenkinek lesz egy antennája ami 48 kilóméterre elvisz, így mindenkin 70-el száguldhat?

    Javítsatok mert nekem nem egyértelmű..
    (Ez azért lehet, mert nem értek hozzá)
  • pemga
    #3
    48km azért nem semmi, lehet tányér sem kell már, hogy még épp elérjem az AP-t? :).

    Az más kérdés, hogy ekkora területen nem fognak állandóan összeveszni a cuccok? :). De ez már csak a kincstári pesszimizmus, bocs.
  • xee
    #2
    De valszeg joh magyar szokas sxerint ugyis ezen akar majd meggazdagodni, szal joh "olcso" lesz... :P
  • [HUN]PAStheLoD
    #1
    azér 48 AZAZ NEGYVEN NYOLC kilóméter odabasz .. ja és 70 azaz HETVEN megabit .. [áááá] ..