32
  • mrzool
    OPPORTUNITY UPDATE: Opportunity Gains Energy and Hits Four-Mile Mark - sol 641-648, Nov 18, 2005:

Opportunity is healthy. The solar array was apparently cleaned again on sol 638. Average solar array energy is around 720 watt-hours after the cleaning event!
  • zoli30
    nincs itt senki?
  • zoli30
    nincs itt senki?
  • MrChef
    Mikor jutunk el a bolygók kolonizálásáig? Ha ilyen léptékkel haladunk, akkor soha, vagy legfeljebb 3 ezer év múlva. Végre olyan rakétameghajtás kellene, ami töredékére csökkenti az utazás idejét, ezen kívül hatalmas méretű gépgyártás és nyersanyagkitermelés, amely a költségeket csökkentené drasztikusan. Előbb fog kitörni egy újabb világháború, mint ember jutna a Marsra.:-(
  • Tetsuo
    A napszél, csak úgy süvít! :)
  • HUmanEmber41st
    Én is tudatlan vagyok, ezért előbb olvasok..aztán kérdezek (vagy fordítva )
  • entreri
    A Marsnak van ám vmi. légköre, nem? :)
  • mrzool
    Szerinted Oppy a világűrben van? No comment...
  • RpPRO
    Biztos hulyeseget kerdezek, de hogyan fujhat szel a vilagurben?
  • AndySkw
    RobotWarst játszanak :)
  • Freddy TNT
    Nem egészen értettél meg. Én arra is gondoltam ez alatt,hogy ha esetleg már a 2. napon valami homokvihar vagy ilyesmi belepi porral a rovereket.Akkor jól jönne egy ilyen. Persze tudom, hogy súly/dollár ,de talán nem ártana.
  • Dzsini
    hát, pár fékmotor meg aktuátor már megadta magát mindkét masinán, néhány kerék alkalmanként beragad, az energiatároló cellák közül nem mindegyik működik hibátlanul... szóval azért kezdenek elöregedni a roverek :)
    de több, mint 50.000 fotót és rengeteg egyéb finomságot küldtek haza, a fenti porlepte kalibráló-napóra pont a jubileumi ötvenezredik kép :)

Freddy: az a fél kiló amit a pamacsra elhasználnak, az pont fél kiló felesleges teher, ami műszerektől viszi el a helyet.
    Car: oké, párszáz métert egy ember könnyen megtesz :o) viszont egy ember nehezen fúr felszerelés nélkül több tucat lyukat néhány sziklába, nincs rászerelve spektrométer meg sok egyéb cucc :DD amúgy a Spirit 3641 az Opportunity pedig 1664 métert gurigázott össze (nem pontos értékek, mert a hegy/kráteroldalakra érve mindketten megcsúsztak párszor)
  • haxoror
    Te lennél az az ember akit 90 nap üzemidővel odaküldenek és ha jól spórolsz a levegőddel még pár napig programon kívül is nézegetheted a tökegyforma sziklákat?
  • Cat #19
    ugyanazt amit eddig
    járkálnak, fotózgatnak, nézegetik az utbaeső sziklákat meg kődarabokat

egyébként ezt a párszáz méteres szakaszt elnézve egy ember egy nap alatt többre jut, mint a rover 9 honap alatt :) Persze nyilván az ár/technikai lehetőségek más lapra tartoznak
  • Freddy TNT
    Egyébként ha túllőttek a határidőn, akkor most mit csinálnak velük? A két Rover ródeózik a marsi sivatagban vagy mi? (mostanában nem figyeltem a híreket)
  • Freddy TNT
    Szerintem egy pamacs egy villanymotorra szerelve meg mondjuk egy kar, ami körbejár a panelok felett.Talán még fél kiló sincs az egész. Viszont mi lett volna akkor, ha valami éppen ráfújja a port.Talán már a második nap Igaz ez nem történt meg.
  • HUmanEmber41st
    tehettek volna rá valami "sűrített marsi levegőt" fúvó berendezést, ami tisztán tartja a napelemeket
  • Cat #15
    a hőmérséklet -80 - -100 celsiusfok
  • Cat #14
    90 napos üzemidőre tervezték - hosszabb időtartam nemcsak szükségtelen, hanem akkor a napelemek tisztitásán kivül csomo egyéb alkatrészt is túl kellene tervezni
    marhanagy mázli hogy még nem krepált be valamely más alkatrész
  • papabear
    Mi ebben a különös? Egy nap körül kering a Föld és a Mars is...
  • Esrohnoil
    Most nézem csak mi van az eszközre írva...
    Két világ, egy nap?!
  • The Garrett
    izé ha a sivatagban elkezd fujni a szél akkor nem csak több kosz fúj rá? o.O
  • Xantia
    Ebből is látszik, hogy minek mosakodni, a harmadik hónap után a kosz is kopik...
  • TheZsenyka
    "Feltevésünk szerint a por valamilyen okból eltávozott a panelről és ez növelte meg a napfény elektromossággá alakításának hatékonyságát."

Esett az eső, csak
  • dez
    Szerintem összeállt a por, és egy zökkenőnél egyben levált (persze lehet, hogy több nagyobb darabban).
  • Esrohnoil
    Dettó ez volt az első gondolatom :)
  • Mice
    ja szinte látom amint mennek seprüvel meg viasszal kisautók felé...:)
  • Anee
    elég lett volna egy sima ablakmosó az autóról...meg egy kis ablakmosó folyadék:)
  • asdasdasd
    Nem birtak egy torlot meg a foldon raszerelni?
  • _Vegeta_
    Jo cucc eza opportunity. :)
  • grebber
    Ja E.T eltévedt azt segített! :)
  • Jimmyke
    Jöttek a marslakók és leporolták.