34
  • GABOR16
    Azért nem mindenkinek van szüksége rá.
    Egy átlag user aki anyit tud, hogy hogykell bekapcsolni a gépet, kicsit netezik, Wördözik, majd kikapcs.
  • BiroAndras
    Aki szerint FDD már nem kell, az próbáljon meg egy RAID vezérlőt installálni nélküle. És mivel manapság mr szinte minden alaplapra integrálva van, és a vinyók is meglehetősen olcsók, nemsokára normális lesz az otthoni gépekben is RAID.
  • [HUN]PAStheLoD
    ez érthető is , mert amíg egy norton ghostnál alapként a floppy-t ajánlja fel ill. a win xp is 6floppys recovery setet akar csinálni az emberek szeretik ha van elfekvőben egy fdd .. nekem is van vagy 3 , de be sincs rakva a gépbe .. azaz most nem látom mer sötét van , de biosból tuti tiltotam hogy még annyi felesleges erőforrást se használjon..
  • dez
    A PCI-X nem olyan nagyon gyors, ráadásul a sávszélességen osztoznak slotok. És még sima párhuzamos busz, ami nehezíti, drágítja az alaplap tervezését. 64 bites mód esetén jó hosszú kártyák kellenek, ami szintén drágít.

(Szerintem a 64KB-onkénti lapozás már nincs, vagy nem tudom, mire gondolsz.)
  • GABOR16
    Vagyis az emberek ragaszkodnak hozzá (többek között én is), ezért nem egyszerű feladat a piacról történő eltüntetése.
  • GABOR16
    Az FDD-t kb vagy 5 éve króbálják már kihozni a piacról (főleg amerikában)
    Ezt úgy próbálják, hogy a szábítógépgyártók többsége nem tesz bele alapból Floppymeghajtót, de a felhasználók (megintcsak többsége) igényét tartja rá, hogy belegyen építve (vagyis tesz, tetet bele, a gyártóval)
  • muerte2
    Húú gyerekek, ne vitázzatok már! Hogy mi mögött mi rejlik azt úgy is csak a gyártó tudja. Van neki x-emberből álló részlege, ahol piaci, fejlesztési, stb stratégiákat dolgoznak ki, és bizony nem 1-2 hónapra, hanem évekre előre. Lehet hogy egy számunkra jlentéktelen lépésük egy majd 2évvel későbbi jelentősebb dologgal van összefüggésben.
    Na mind1. Addig amíg az átlah júzerek 70%-a csak v főleg játékokra használja a gépét és ott jól futnak a dolgok sseakárhyány nélkül is, addig őt rohadtul nem érdekli, hogy mit hogy menynivel gyorsabban kódol, v enkódol.
    A maradék 30% meg nem hülye és azt veszi ami neki a legjobban megfelel.
    A PCI-E jó dolog, de nem értem, hogy mért nem a már régen meglévő és jóval gyorsabb PCI-x et vezettük be a home szegmensbe is. Egyébként meg a pc-s világ alapjait is le kéne cserélni. pl. 64Kb-on ként i memlapozás, PCI, FDD, IDE, stbstbstb.
  • dez
    Egyébként jönnek az olyan (olcsó) TV-kártyák is, amiken már van HW enkódolás is. Most dobott a piacra hozzá a Conexant egy olcsó chipet.
  • dez
    Pontosabban már a mostani generáció is támogat egy sor dolgot (mpeg1-2, wma (, talán más is) dekólolás, NV-nél mpeg2 enkodolás is), mpeg2 dekólolás-támogatás már az előző generációban is volt, és a DxVA-s kodekek már használták is.
  • dez
    "az ok, hogy lesz hozzá támogatás, de ilyen igényei csak egy nagyon szűk rétegnek vannak."

Most. De ez változik. Jön a HD videózás. Annál még a dekódolás is eléggé megfogja a mai leggyorsabb PC-ket is. És az újabb videokártyák mindegyike támogatni fogja legalábbis a dekódolást (mpeg1-2, wmv, és több más is), de talán az enkódolás is alap lesz. És nem tudhatjuk, hogy nem válik még hétköznapibbá az utóbbi is.

"azt fenntartom, hogy a PCI-E a CPU piacon tökéletesen irreleváns."

Ez csak akkor igaz - legalábbis, hogy "tökéletesen", ha az első mondatod igaz. De hamarosan nem lesz az...
  • mir
    az ok, hogy lesz hozzá támogatás, de ilyen igényei csak egy nagyon szűk rétegnek vannak. azt fenntartom, hogy a PCI-E a CPU piacon tökéletesen irreleváns.
  • dez
    Pedig ez a tendencia. Sőt, a video-enkódolásban, és főleg dekódolásban már ma is gyakorlat használni. Lásd "DxVA" GPU-s videodekódolás API támogatás a DirectX-ben. Jön az enkódolás támogatás is. Ami még kísérleti fázikban van, az a hangfeldolgozás.
  • dez
    Hmm, kösz az infót. (A PCI-E-vel kapcsolatos kijelentést fenntartod?)
  • mir
    "Én nem ködösítek. A felhasználót nem az érdekli, hogy melyik CPU a gyorsabb, hanem hogy a feladat gyorsabban legyen elvégezve. Ha a GPU-n gyorsabb, akkor azt kell használni."
    A GPU nem általános célú CPU. Jelenleg kevés helyen, és kísérleti jelleggel próbálják alkalmazni. mondjuk divx kódolásra lehet, de ne számíts rá, hogy ez általánossá válik.
  • mir
    "Igen furcsa, hogy az XviD enkódolás AMD-n gyorsabb (más dolgokhoz hasonlóan, kivéve a SYSMark megintcsak furcsa eredményeit), az DivX-né hirtelen az élre tör az intel. Nem mondtam, hogy itt biztos SSE3 vs. "semmi" ügyről lenne szó, annyit mondtam, gyanús a dolog. Mivel nem lenne ennyivel gyorsabb az SSE3 az SSE2-nél."
    Ez nem az SSE1-2-3-mal való játszadozás eredménye, a divX kódolást hozzú pipe-al rendelkező CPUkra optimalizálták, így jóval kevésbé számít az egyes utasítások hosszabb végrehajtási ideje, illetve a nagyobb memóriakésleltetés, így az intel CPUk a magasabb órajelükből tudnak előnyt kovácsolni. Hogy ez miért nincs így az Xvid-nél? az a kódoló nincs annyira optimalizálva, mert nincs mögötte egy több programozót alkalmazó cég. És hogy a divx network miért optilaizált hosszú pipe-ú(jellemzően intel) processzorokra? azért mert az ügyfeleik erre tartottak igényt. Hafel akarja venni a versenyt a nyílt kódú versenytársaival(pl. xvid) akkor olyan szolgáltatásokat kell nyújtania, amiket a többiek nem. mivel az ügyfeleik nagyrésze a vállalati szegmensből kerül ki(akik _döntő_ többségben intel-alapú rendszereket használnak), a hozzú pipe optimalizáció, (ami nem egy egyszerű feladat) egy olyan szolgáltatás, amit a többiek nem nyújtanak. És itt nem AMD diszkriminációról, hanem intel optimalizációról van szó. nem mindegy.

"Hát, nem biztos, hogy a felhasználóknak is ez a véleménye... Mivel ez az ő érdekeik ellen is való."
    a felhasználók 99.5%a szarik bele, azt sem tudja, mi az a fordító.
  • dez
    akarom mondani '..a saját SSE 1-3-unkat AMD-n!'
  • dez
    'Mi adjuk a kompilert, és naná, hogy nem használjuk a saját SSE 1-3-unk AMD-n történő futtatását - miközben kereszt-licensz szerződés keretében kapta -, mert az nemkünk nem előnyös!' - Hát, nem biztos, hogy a felhasználóknak is ez a véleménye... Mivel ez az ő érdekeik ellen is való.
  • dez
    "Ide csak az intel-közeli szoftverek tartoznak, kereskedelmiek nem."

Nézd csak meg ezt az oldalt:
    http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2261&p=12
    Igen furcsa, hogy az XviD enkódolás AMD-n gyorsabb (más dolgokhoz hasonlóan, kivéve a SYSMark megintcsak furcsa eredményeit), az DivX-né hirtelen az élre tör az intel. Nem mondtam, hogy itt biztos SSE3 vs. "semmi" ügyről lenne szó, annyit mondtam, gyanús a dolog. Mivel nem lenne ennyivel gyorsabb az SSE3 az SSE2-nél.

"Azt mondtam. Tanulj meg olvasni."

Tényleg, bocs!

"Már csak azért sem, mert itt a CPUk teljesítményéről van szó, és nem a GPUkról. Ne ködösíts."

Én nem ködösítek. A felhasználót nem az érdekli, hogy melyik CPU a gyorsabb, hanem hogy a feladat gyorsabban legyen elvégezve. Ha a GPU-n gyorsabb, akkor azt kell használni.
  • mir
    persze, kikerülhető, kevés hackeléssel.
    És ez az intelre nem vet árnyékot, teljesen természetes, hogy piaci verseny esetén minden cég a saját termékeit szerené előnybe helyezni, ez nem szemétség, vagy ilyesmi, ez teljesen normális. Annak, hogy a 64bites compiler nem alkalmaz ilyen eszközöket valószínűleg az AMD-Intel keresztlicensz szerződés az oka.
  • dez
    Ha az inteles SIMD utasítások AMD-n való nem-használata az intel kompilere miatt van, hát az is az intelre vet árnyékot. De én úgy tudom, a máshogy is meg lehet oldani a vizsgálatot, tehát egy szoftvercég nem mutogathat erre.
  • mir
    "Tisztában vagyok ezzel, de egyes esetek nagyon gyanúsak... (Amikor pl. az SSE3-at használják, de az SSE2-t azért sem, stb.)"
    ilyen nincs.

"Pedig úgy tűnik, megtörténik... Egyes szoftverek "indokolatlanul" lassabbak AMD-n. (Miközben másik hasonló program gyorsabb rajta...) Azaz olyan, mintha intelen használnák pl. az SSE3-at, AMD-n meg semmit."
    Ide csak az intel-közeli szoftverek tartoznak, kereskedelmiek nem.

"Őőő, nem azt akartad írni, hogy a CPUid-t (típus) nézte, és nem a CPU flageket (MMX, SSE, stb.)?"
    Azt mondtam. Tanulj meg olvasni.

"
    Már hogy ne lenne??? Egy megfelelő GPU hatékonyabb ilyesmire, mint a CPU, a párhuzamosított feldolgozás miatt. (Az mpeg2 - és talán más - dekódolást már "régóta" támogatták a GPU-k, és az NV új GPU-i már az enkodolás is támogatják.)
    A PCI-E meg úgy jön ide, hogy sokkal nagyobb a visszirányú (grafkártya->rendszer) sávszélessége, mint az AGP-nek. (Az SD még talán belefér az AGP-be, de a HD már nem nagyon. Most hadd ne számolgassak.)"
    Már csak azért sem, mert itt a CPUk teljesítményéről van szó, és nem a GPUkról. Ne ködösíts.
  • dez
    Nincs időm nagyobb vitába szállni, de azért válaszolnék.

"1: Nem fizetnek senkinek, hogy használják, a SIMD utasítások elterjedése minden platformon általános tendencia."

Tisztában vagyok ezzel, de egyes esetek nagyon gyanúsak... (Amikor pl. az SSE3-at használják, de az SSE2-t azért sem, stb.)

"ennek így nincs sok értelme"

Pedig úgy tűnik, megtörténik... Egyes szoftverek "indokolatlanul" lassabbak AMD-n. (Miközben másik hasonló program gyorsabb rajta...) Azaz olyan, mintha intelen használnák pl. az SSE3-at, AMD-n meg semmit.

"ha arra gondolsz, hogy a régebbi intel compilerek nem a CPU flagjei alapján választották ki a végrehajtandó kódot, hanem a CPUid alapján, és AMD CPU esetén az FPU optimalizált kódot futtatják."

Őőő, nem azt akartad írni, hogy a CPUid-t (típus) nézte, és nem a CPU flageket (MMX, SSE, stb.)?

"Amúgy ez teljesen megváltozik, a 64bites intel compiler már a CPU flagjei alapján válsztanak kódot."

Hát még jó...

"Ez akkora faszság, hogy már egy cikkbe kívánkozik, értelmes fórumozó ilyet nem ír le. a PCI-E-nek semmi köze a processzor SIMD bővítéseihez..."

Már hogy ne lenne??? Egy megfelelő GPU hatékonyabb ilyesmire, mint a CPU, a párhuzamosított feldolgozás miatt. (Az mpeg2 - és talán más - dekódolást már "régóta" támogatták a GPU-k, és az NV új GPU-i már az enkodolás is támogatják.)
    A PCI-E meg úgy jön ide, hogy sokkal nagyobb a visszirányú (grafkártya->rendszer) sávszélessége, mint az AGP-nek. (Az SD még talán belefér az AGP-be, de a HD már nem nagyon. Most hadd ne számolgassak.)
  • mir
    kedves barátom téged sem az intel alkalmaz CPU architektnek úgy látom:
    1: Nem fizetnek senkinek, hogy használják, a SIMD utasítások elterjedése minden platformon általános tendencia.

"Sőt, egyes esetekben nem is támogatják az eggyel kisebb cuccot, mert az már van az AMD-ben is"
    ennek így nincs sok értelme, ha arra gondolsz, hogy a régebbi intel compilerek nem a CPU flagjei alapján választották ki a végrehajtandó kódot, hanem a CPUid alapján, és AMD CPU esetén az FPU optimalizált kódot futtatják. Amúgy ez teljesen megváltozik, a 64bites intel compiler már a CPU flagjei alapján válsztanak kódot.

"Na majd megváltozik ez, ha jobban elterjed a PCI-E (mert ott már visszafelé és megfelelő a sávszél, így a konvertálás nagy része a GPU-kra bízható)."
    Ez akkora faszság, hogy már egy cikkbe kívánkozik, értelmes fórumozó ilyet nem ír le. a PCI-E-nek semmi köze a processzor SIMD bővítéseihez...
  • dez
    Szerintem is. (Amit úgy használnak ki, hogy fizetnek 1-2 cégnek, hogy ezt használják - minimális, de tesztekben jól mutató gyorsulást produkálva. Sőt, egyes esetekben nem is támogatják az eggyel kisebb cuccot, mert az már van az AMD-ben is.)

Na majd megváltozik ez, ha jobban elterjed a PCI-E (mert ott már visszafelé és megfelelő a sávszél, így a konvertálás nagy része a GPU-kra bízható).
  • dez
    Aha: 10% teljesítménynövekedés 2x-es áron... Jó üzlet - nekik.
  • Alfa Of NS
    Neha ugy tunik, hogy ez az SSE csak azert kell az Intelnek, hogy igy jusson olcson elonyhoz az AMD-vel szemben. Kihasznalja, hogy o vezeti a piacot.
  • Tiby
    arty - Pedig meg kell venned ha jó , és gyors procit akarsz magadnak
  • arty
    nyócvanezerér' nem vennék procit, de Te tudod ;)
  • IMYke2.0.0.0
    És akkor felébredsz ... :)
    Én pedig megelégszek egy S939-es 3800+ -ossal - jövő februárban. Plusz 1 GB 500 MHz-es TwinX RAM

-----------------------------------------
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004® - Első számú honlap
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004® - Második számú honlap
    -----------------------------------------
  • arty
    13ezerért, mint a mostani 1466@2200asom ;) - ez az előbb kimaradt a kivánságból ;)
  • arty
    aztamindenit, mennyi alkalmazás létezik SSE3 támogatással, ahol az intel előnye behozhatatlan lett emiatt ... ;)

(hamár a win64 megnemjelenését felróják az amdnek, akkor ez is sztem belefér ide ;) )

én egy E0-s 1.8as a64et szeretnék, szorzólokk nélkül, 2.8ghz-en ;)
  • dez
    Akarom mondani rev. E0.
  • dez
    Nagyszerű. (Csak remélem, nem csak 4000+ és afelett lesz bevezetve a rev. D0.)
  • Tiby
    Ez igen 4000+