47
  • Tetsuo
    Akkor is okskodsz, hiszen benne van a helyesírási szótárban! /*blöffölt
    A neten van ilyen? Meg kéne nézni..
  • Tetsuo
    Jah bocs télleg nem neked.
  • Tetsuo
    bazz hát pont ezzel értek 1et! :)
  • TeszteloPontHu
    Nem igazán tudtál meggyőzni, ez nem "szerintem" kérdése. Hogyan lehet _magyarul_ többesszám a többesszám jele nélkül??? Kevered a gyűjtőfogalmat és a többesszámot. A sajtónak ezért nincs többesszáma: eleve többet jelent (hasonlóan a médiához, viszont nem idegen eredetű szó.)
  • dez
    ezzel
  • dez
    Örülök, bár úgy gondolom, ez nem valamilyen elvi kérdés: elősorban fül és tapasztalat kell hozzá, és csak másod sorban háttértudás (de az sem túl elvi síkon).
  • dez
    Ezt gondolom, nem nekem címezted. :)
    Egyébként szenitem annyiban lehetne maradni, hogy a média valahol az egyes és többes szám között van, és ezzen nem tudnak mit kezdeni... :) Kb. olyan, mint a sajtó. Abból sincs sajtók, de mégsem teljesen egyes szám. Olyasmi, mint pl. a köd... :)
  • Tetsuo
    Látom itt is megy a bakelit vs CD vita..
    'szinte' teljesen 1et értek dezzel (ebben a témában). (ha vkit érdekel.. :)
  • Tetsuo
    Ne okoskodj! :) Azt mindenki tudja h a média többesszám, sőt a legtöbb ember úgy is használja. Tehát ez terjedt el. Tök mind1 hogy logikus v félreértett dolog alapján. Ami elterjedt az úgy is van.. az már egy kényszerű szabály. Persze van olyan h nagy baromságok ellen tiltakozik a nyelvészközösség (ellenkampány stb.. néha siker) de itt nincs miért, ugyanis ez a szó és latinnyelvtani vonzata csak gazdaítja/szépíti a magyar nyelvet. Ezt el is fogadták mint szabályt a Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei, azaz egy 'Nádasdy' csak széllel szemben húgyozhat (vmit neki is kell csinálnia hát ilyen cikkeket ír) húú pláne az Indexen.. (kb olyan mint a Blikk).
    Te pedig próbáltál kikecmeregni egy pici égésből oszt nagy lett belőle.. bár gratula h előhalásztál egy ilyen cikket.
  • dez
    Mondjuk én sem értek egyet Nádasdy Ádám minden kijelentésével.

Btw, "polgári értékrendem, mely a helyesség legfőbb kritériumaként a hagyományt ismeri el" - hmm, már értem, miért utálták akkor ott a MaNcs-ban a John Malkovich menetet! (Nem teljesen illeszkedik a filmkészítés hagyományaiba.)
  • TeszteloPontHu
    /off
    Nem tudom, honnan veszed ezt.
    Ajánlom figyelmedbe Nádasdy Ádám (nyelvész!) cikkét: http://index.hu/kultur/klassz/mancsndy/

"Mi baja lehet a „médiák” alakkal? Talán úgy gondolkozik, hogy a média eredetileg a latin medium „eszköz, közeg, közvetítő” szó többes száma, és ezért a magyar médiák alak logikailag helytelen volna, mert egy többes számú szót még egyszer többesbe tesz. Logika...! – kacag föl a nyelv. Ha elkezdünk logikát keresni, többször is kaphatunk agyérgörcsöt. Itt van például a teljesen azonos képzésű fólia szó, mely nem más, mint a latin folium „levél, lap” többes száma, s így logikátlan azt mondani: „Az üzletben különféle fóliák kaphatók” – inkább úgy kéne: „különböző fóliumok kaphatók”. Úton-útfélen vétünk a latin nyelv szabályai ellen, például filozófusnő, holott a latin -us csakis férfit jelölhet, vagyis mi egy hímnemű végződés tetejébe ültetjük a nőneműt. Nem szabadna azt mondanunk, hogy szuggeszció, csakis szuggesztió, a latin grammatika szerint. Sose azt, hogy intelligensen, csakis intelligenter. A legnagyobb ficam az ödipális kapcsolat, melynek ödipodális kapcsolat-nak kellene lennie, hiszen Oidipús, Oidipodos, és a melléknevet a hosszabb tőből kellene képezni (lásd margó – margin+ális, nem *marg+ális).
    Aki a médiák-at a dupla többes szám alapján kifogásolja – mint, gondolom, ön is –, az „az eredet csapdájába” esik (fallacia etymologica), amikor tehát megtudja egy kifejezés származását, és rá akarja kényszeríteni az idegen nyelv kategóriáit a magyarra. Csakhogy a nyelvek nem így működnek, nem mindig tisztelik a máshonnan átvett anyagot, hanem bedarálják a maguk rendszerébe. A magyar nyelv a média szót egyes számnak kezeli (mi másnak kezelné, ha nincs a végén -k, mely a magyarban a többes szám kötelező jele?), nincs olyan, hogy *A média lecsaptak a hírre. Összetételekben is így áll: médiakuratórium, médiaszakértő, média szak stb. – márpedig ilyen helyzetben a magyar csakis egyes számú főnevet tűr meg, nincs *játékokbolt, *nőkfaló (pedig több nőt fal!), se *levéltárak szak. Ha pedig a média egyes szám, akkor a többes számát az ép magyar nyelvérzék (pl. az enyém) mi másnak alkotná meg, mint médiák-nak?"

/off
  • mechorg
    Bobber: nekem egyedül a TDK Reflex CD-kkel volt bajom, az nem a legrosszabb gondolom én. Össze-vissza van minden... : (
  • dez
    néhány más
  • dez
    (Ment tönkre még néhány pár márka - pedig nem 1 íróval lettek írva, de amiből 10-ből 9 tönkrement, az egy bizonyos BestMedia. Ismerőseimnél is ugyanez volt. Akinek ilyen van, nem árt ellenőrízni...)
  • dez
    Ja, természetesen nekem is jó a többség, vannak jónéhány éves lemezeim (CD-R) nekem is. Csak egy pár darab kampec, vagy cicceg.

De pl. van egy pár hónapos is, egy TDK "Reflex Ultra Matallic", ami egyszercsak totálisan kész lett, pedig az első néhány használat után, múlt hétig nem nyúltam hozzá, a tokjában volt.
  • dez
    Én sem a legolcsóbbat vettem..
  • Bobber
    Hat en nem tudom kinek milyen tapasztalatai vannak a cd lemezekkel nekem meg csak akkor ment tonkre ha megugraltam vagy jol oszekarcoltam oket .
    De szerintem ha valaki rendes korulmenyek kozott tarolja akkor nemsok baja kene hogy essen es ha valaki azon esetleg biztonsági adatokat tarol akkor azt valoszinuleg nem nagyon fogja hasznalni ill nem a mindennapos hasznalatban lesz nyustolve.
    amugy meg nekem hog yoszinte legyek a legolcsobb gurigás filleres cd lemezek jottek be annakidejen a legjobban es azokkal szinte sose volt probémám nem ugy a markas es jo minoségü lemezekkel amikke szinte mindig 10 bol 7 el gondom volt es szinte el is lehetett dobni, arrol nem is beszelv ehogy az ujrairhatobol is a legmarkasabb ment nekem a leghamarabb tonkre (1x se tudtam ra irni).
    Szoval nem mindig a legmarkasabb a legjobb:( de lehet hogy csak nekem volt szerencsem
  • Wilddog
    A CD-k élettartama a nyersanyag minőségétől függ, erről már számtalan cikkel olvastam. Tanulság: Nem kell megvenni a legolcsóbb "kannás CD-t", hanem kicsit többet kell áldozni a jobb minőségűre. Vannak 4-5 éves CD-im és kiválóan olvashatóak mind a mai napig.
  • dez
    "torony amit azokból a bakelitekből emelhetnénk amin 1 dvd film kalózmásolata van"

Legutóbb még hangrögzítésre szolgált a bakelit. Lemaradtam valamiről?

Ha viszont azt mondod, hogy mennyivel több adat egy DVD-Audio lemez, mint a bakelit, akkor azt mondom, hogy részben több, részben kevesebb, és hogy a DVD-Audio sem ér utol egy jó bakelit lemezt...
  • dez
    Pontosabban lehetne jóval "érzéketlenebb" a CD, csak úgy tűnik, senkit sem érdekel, hogy alig lehet megbízható minőséget kapni írható CD-kből.
  • dez
    Vágülis a CD a lyukszalag modern változata a pitjeivel. Csak ugye ezzel egy időben "érzékenyebb" is lett. A bakelit lemez meg elég jól meg van csinálva, nem nagyon lehet modernizálni (na persze ne a műanyag lemezjátszókat vedd alapul, mint a technika csúcsa).
  • dez
    Hát, akkor legyen az MTA akarata szerint. Bár nekem nem tetszik ez az egybemosósdi, és ugyanúgy nem fogom használni, mint a sajtót sem (legalábbis olyan formában, hogy pl. "azt írta a sajtó", "a sajtó szerint", stb.).
  • Sityi
    Lehetne modernizálni mind a bakelitlemezt, mind a lyukszalagot. Nem biztos, hogy akkora lyukak kellenek már, és nem is biztos, hogy papírszalagra. Ugyanígy a bakelitlemeznél...
  • Sityi
    Nem hittem volna, hogy ez az apró kis megyjegyzésem ezt váltja ki... De jó dolog, hogy így okulhatok még...
  • FTeR
    ha idővel 1 streamről levállik a mágnesezhető réteg csak az írhatóságát veszti el, bizonyos technológiával leolvasható az adat a megmaradt szalagról.

azon gondolkoztatok már, hogy vajon a empire state bilding a magasabb vagy az a torony amit azokból a bakelitekből emelhetnénk amin 1 dvd film kalózmásolata van. Vagy, hogy hányszor lehetne körbetekerni a földet ugyan ezt az adatot tartalmazó lyukszalaggal? Szal ennyit ér a tartósságuk.

/off
    Az MTA szerint a médiát nem tesszük külön többesszámba, tehát olyan hogy médiák nem létezik.
    Erről ennyit
    /on
  • TeszteloPontHu
    /off

Ez igaz, csakhogy mi magyarul beszélünk, nem latinul, emiatt a magyar nyelv szabályait alkalmazzuk.
    Többes számú magyar alakhoz ugyanis többes számú, egyes számúhoz könyörtelenül egyes számú állítmány dukál: nincs megírták az újság és nincs megírta az újságok. Sokszor ha máshonnan nem is, ebből mindig megállapítható a nyelvtani szám. Egyes vagy többes szám-e a telek szó? Egyes számú itt: drága volt a telek; többes számú itt: enyhék voltak a telek. A média szó tehát egész biztos nem többes számú alak, mert nincs ilyen: Megírták a média. Lehetnek nyelvek a világban, ahol a média szó többes számú (s ilyen igét vesz maga mellé); az is lehet, hogy ez a szó azt jelenti: ‘eszközök, közegek’ (a latin történetesen ilyen nyelv). A magyar használat szempontjából azonban érdektelen, hogy a latinban mi a helyzet. Latinul a referendum egyes számú, a korrigenda többes számú; magyarul ettől teljesen függetlenül az előbbit egyes számúként um-os formában használjuk és „rendes” -k-val tesszük többesbe; az utóbbi viszont így hangzik: korrigenda–korrigendák. Ez a szó csak a latint ismerő művelt beszélők számára kapott kétszer többesszámot. Ez csak a látszat: magyarul csak egyszer kapott többes számot.

/on
  • dez
    Bocs, még 1. :D Szóval, persze megoldható (DVD-re teszek belőle többet, vinyón tárolom FLAC-ban, stb.), de azért idegesítő a dolog.
  • dez
    Pontosabban mondjuk 2 évente backupolgatni.
  • dez
    (Na jó, kb. 100 ambumom van [persze másolat, de nem minden boltban kapható az eredeti], ennyiről backupot készíteni nem lenne olcsó mulatság.)
  • dez
    ..val, ölelni
  • dez
    Az jó dolog, ha a 16x-nál nem lesz gyorsabb, mert ennyit (1x-16x) még lehet kompenzálni a lézer intenzitásávan íráskor, de (1x-)4x-52x-t már csak úgy lehet "felülelni", ha az adat-réteg nagyon érzékeny, és így instabil.
  • dez
    Az XP-t nem féltem, de van néhány saját cuccom, és jópár ritka albumom is.
  • dez
    Talán a sperma. A spermium 1db sejt.
  • arty
    ejnye nasa... jobb lett volna kiirni egy princora is, biztos ami biztos ;)
  • mechorg
    Egyebkent nem tok mas, gondolkodj el rajta jobban...
  • mechorg
    A spermium is tobbesszam, magyarul is : )

Amugy tenyleg nem jo ez igy, a bakelit mar bizonyitott, a cederol meg a fene tudja hogy 100 ev mulva milyen lesz...

A regi TDK lemezek adatrogzito retege ugye 2 ev alatt lejott... Belulrol kifele valik lefele : (
  • Gabest
    Nem biztos, hogy ez akkora hülyeség. Magyarul a médium teljesen mást jelent, mint a média, ezért a média ssssimán lehet egy új egyesszámú főnév, máskülönben hogy mondanád egyesszámban? Olyan hogy egy szó már eleve többesszám, nem jellemző a magyar nyelvre, nem is kéne bevezetni. Talán az egyetlen necces dolog a vakondok :P
  • DW
    dez:
    Nem lesz 32X-esen írható DVD, mivel a 16X DVD írás a korlátokat feszegeti.

The Garret:
    Az olyan adathordozók, mint CF, SD és társaik is elveszíthetik az adatokat egy idő után. Általában ezeknél az eszközöknél is meg van adva, hogy meddig garantálják adattároló képességüket (magyarul ha rámásolsz vmit, az meddig marad rajta biztonságosan sértetlenül, ha egyáltalán nem használod). Ha minden igaz, akkor ez 5-10év szokott lenni.
  • Sityi
    /off

Media már eleve többesszám. Latin: medium, media
    A médiák kb. olyan, mintha azt mondanád: pingvinekok
    De no offense!

/on

Murphy megmondta: ami elromolhat, az el is romlik, és ez az adattárolásra ugyanúgy érvényes. A legtartósabb adattárolási forma szerintem még mindig a lyukszalag, nem? Anyámnak a programjai még mindig megvannak nagyanyámnál, pedig már elmúltak 30 évesek... Csak nem papírból kellene csinálni, mert úgy könnyen meggyullad...
  • Piscator
    Max 10 év, aztán egyberohad az adathordozóréteg a többi résszel.
    Jaj, mi lesz a másolt xpvel :((