Hír topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Láma!
én is a diákhitel ellen vagyok, határozottan. De amiröl te beszélsz az már sok.
Szobatársam a maximum diákhitelt vette fel, 10 féléven át, alsóhangon is másfél milla fölött van tartozás ügyileg, és ez évi 9,1%-al nö.
DE, ez a srác "akinek nincs annyi esze hogy elvégezzen egy normális egyetemet", az ELTE Programtervezõ matematikus szakára jár, belátható idõn belül végez (igen csuszott, de vadászni kell az olyanra ott aki nem), suli mellett melózik.

Eddig felvette a diákhitelt, mert 3an vannak testvérek, és nem tudták támogatni otthonrol kellõképp. Szóval van hogy fel KELL venni azt a diákhitelt.
A probléma nem is ezzel van, hanem azzal aki felveszi, és elbulizza, meg vásárolgat belöle ugy, hogy közben otthonrol is tömik zsével, majd egyszer diplomát kap és csodálkozik hogy bazz... nekem miért van ennyi tartozásom???

5c0rp330n
"Mert lesznek olyanok, akik bevállalják az esetleges hitelt,"

nem lesz, epp ezt magyarazom. azt a hitelt felvenni ongyilkossag. akinek annyi esze van hogy felvenne azt a hitelt azert hogy elvegezze az egyetemet, annak biztosan nincs annyi esze, hogy egy normalis egyetemet elvegezzen.

Lassíts már egy kicsit, erõsen túlreagálod.

Érettségivel csak utcaseprõ, vagy mekis kiszolgáló? Te melyik országban élsz? Tele vannak a munkaügyi központok állásajánlatokkal, akár már nyolc általánostól is.

Diákhitelre több milliót? a Yale-en akarsz tanulni, vagy autó is kell a suliba járáshoz? Egy félév 100-150 ezerkörül van, és elvileg 6 félév után a kezedbe nyomnak egy diplomát. Az "akkorra teljesen lehetetlen összeg" havonta kb. 15-20 ezer forint, amit egy diplomás - már a példában szereplõ Kiss Gézára, Árpádra, Pistára vagy Bernátra gondolok, akiknek szilárd elképzelésük van azzal, hogy miért is jártak fõiskolára - lazán ki tudja gazdálkodni, még a 30-40 ezres presztízsautó-részletek mellett is.

Bandee1987
ez teljesen igaz.

SG HETI KVÍZ 1. SZEZON: BRONZÉREM :P SCHUMI A LEGNAGYOBB!!!! FORZA FERRARI!!!

joebacsi
Persze, mert õ idejükben elvégzett valaki egy egyetemet, utána viszonylag biztos, stabil életpálya állt elõtte.
Ma már ez nem mûködik, sokkal rugalmasabbnak kell lenni, élethosszig tartó tanulással. Szerencsére utóbbit igencsak elõsegíti a felgyorsult információáramlás, csak tudni kell vele élni.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Bandee1987
hát sztem az se elsõ alkalommal próbálkozik 😊

A mindenkinek jelen esetben nem a "senki" az ellentéte, hanem a kevesebb. Mert lesznek olyanok, akik bevállalják az esetleges hitelt, a komolyabb hozzáállást, a több tanulást, mert ebbõl akarnak a késõbbiekben megélni.
(Bár van egy olyan érzésem, hogy az MDF által emlegetett tandíj nem a teljes képzési költséget jelentené, hanem mint anno, valamiféle hozzájárulást a költségekhez.)

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Bandee1987
Tudom, hallottam szépeket arról a karról is 😊

Láma!
nekem nem kell bemutatni... ELTE Prog.mat után nincs uj a nap alatt😊)

No pontosan ezt eredményezte ez a fenenagy futószalagos diplomagyártás. Ma már ott is felsõfokú végzettséget kérnek, ahova bõven elég lenne érettségi, vagy esetleg valamilyen szaktanfolyam, de a fõiskolai/egyetemi diploma totál felesleges.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

5c0rp330n
mindenkinek? ha az lenne amit mondanal, SENKI nem tudna se orvosora, sem barmilyen hasonlo helyre menni, erettsegi utan mcdonalds vagy utcasepro. esetleg kukas, ha lany es szep akkor kurva. ennyi. sokminden megoldodna itt gyorsan. azonkivul hogy kevesebben mennenek teljesen ertelmetlen kepzesre (bolcsesz, kozgazdasz, jogi ilyen-olyan szarokra), nem menne senki ertelmes kepzesekre sem, mert nem tudna. kint ez a rendszer mukodni tud, mert egy atlagos csalad keres annyit, hogy finanszirozni tudja a 2-3 gyereknek ezt. itt nem, itt egy atlagos csalad orul hogy el. egyszeruen nem mukodne. valamit lehetne/kene csinalni, mert tenyleg vicc hogy mennyi energia elmegy sok ember teljesen felesleges tulkepzesere, de amit mondasz, az nem megoldas semmire, az csak tovabb rontana az amugy sem rozsas helyzetet.

joebacsi
Kemény, hogy az egyetlen hármas estis 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Ezt magyarázd meg az egyik barátomnak, aki asztalosként többet keres, mint amennyit magyar-olasz szakos tanárként kapott kézhez.

Egyébként pedig a a több fizu és jobb pozíció pont, hogy csak akkor jár együtt a diplomával, ha kevesebb van belõle és tényleg pluszt jelent, mert ha mindenkinek van, akkor max. azt eredményezi, hogy a tecsós árufeltöltõ is diplomás.

Bandee1987
Áh, két diplománál már túlképzett vagy 😄DDD

Bandee1987
Miért cél? Mert mindenki több fizura, jobb pozícióra vágyik. Meg aztán szülõk, nagyszülõk is azt verik az emberbe sok esetben, hogy amíg lehet tanuljunk.

Fabio Capello
mert ez a társadalmi norma, ha nincs két diplomád, elmehetsz a francba, senkinek nem fogsz kelleni...

Egyáltalán miért cél, hogy mindenkinek legyen felsõfokú diplomája, ráadásul azonnal, a középiskola után?

Hja kérem, nem kell mindenkinek orvosira menni és akkor nem kell a többmillás hitel sem.

Ideje felébredni az állítólag annyira gyûlölt kommunizmusból.

Fabio Capello
azafincsiii 😄

Bandee1987
Hát igen 😊

Csak hogy, szemléltessen milyen fasza nálunk egy szigorlat, íme a jan 21-ei szoftver szigorlat eredmények:

uccsó szoftszigó eredmény

De láttam már ennél rosszabbat is 😊

Ja, és nálunk szoftszigó (és matek szigó) nélkül nem mehetsz szakirányra, anélkül nincs szakdoga, nincs államvizsga, nincs diploma. A szoft szigorlat amúgy nem elsõ féléves cucc, hanem 3. vagy 4. félévben lehet lerakni, több progelméletes tárgy letétele után, szóval nem a kezdõ elsõsök írják ezt 😊

5c0rp330n
mondjuk aki ilyet mond, annak szivesen elvennem minden iskolai papirjat, es az azzal megkeresett penzet, visszairatnam 12. osztalyba, aztan sok szerencset. erettsegi utan aztan vagy mehetsz utcasopronek, vagy a mcdonaldsba. annal jobban ki se tudnal baszni magaddal minthogy felveszel tobbmillio diakhitelt hogy majd abbol elvegzed az iskolat. azzal gyakorlatilag azt irod ala, hogy ejjel-nappal tanulni fogsz 5 even keresztul, mindezt azert, hogy utana egy akkorra teljesen lehetetlen osszeget el tudj kezdeni torleszteni. jol felviragozna az egesz orszag.

Láma!
amikor a kérdést feltettem, még rosszul értelmeztem a válaszod, azóta letisztult. és igen, vannak helyek ahol tudás/tanulás nélkül nincs kettes...

de gondolom Vlala nem is ilyen szintü sulikra gondolt a példában😊

Bandee1987
Óbudai Egyetem (volt BMF) neumann infó kar.

Láma!
hol tanulsz?
BME vagy ELTE?

Bandee1987
Azért megnézném, hogy ahol én tanulok ott hogy csúszna át...

GregSB
Ez nem a #21725-re volt válasz, csak véletlenül klikkeltem rá.

Sztrájkvitézeket azonnal kirúgni, õt felvenni helyettük.

Nekem ez tetszett benne:

A belsõ ellenõrzés már régóta le akart rá csapni, és csapdát állítottak neki

Értsd: régóta tudjuk, hogy nem vezethetne mozdonyt, de inkább hagytuk, merthogy csapdát állítunk majd neki. B*zdmeg, ha valakirõl tudom, hogy nem végezheti ez az adott munkát, akkor miért kell neki csapdát állítani, nem elég leellenõrizni, hogy van-e képesítése???

0Fritz0

Nem a súly nehéz, hanem te vagy gyökér! Táguló világegyetemben élünk. Minden Chuck Norris el?l menekül.

Errõl lenne szó. Diplomával többet kereshetnél, ha tudnának anniy diplomást foglalkoztatni. Málenkij robotba nem tud elhelyezkedni, emrt túlképzett, és a cég nem fog egy laza huszassal többet fizetni azért, hogy kögzgazdászt, mérnököt állítson az eszterga vagy a fejõgép mellé.
Ezért a diplomás honpolgár kénytelen külföldre vinni a tudást, amit mi, magyarok adóztunk össze neki. Hol van ebben ráció?

Erre épp jó a dákhitel, az, hogy XY-nak nem lesz lakása, erõsen magánügy. Nekem meg nem lesz Ferrarim, mert nem telik rá.

Továbbá érdekes, hogy olyanok beszélnek (nem itt, nehogy valaki magára vegye) a tandíj "irdatlan mennyiségérõl", akik 5-6 milliós autót vettek - valószínûleg nem csikkzsebbõl fizetve, hanem erõsen hitelbõl. Arra telik, erre nem akaródzik...
Nem általánosítok, de ha már példálózunk, akkor példálózzunk.

Mert mondjuk egy 500 lelkes faluban aztán nagy esély van régésznek tanulni. 😄
Mert mondjuk egy 500 lelkes faluban aztán nagy esély van jogásznak tanulni. 😄

Hagyjuk a hülyeséget, ismételten kérem. Ki mondta, hogy a faluban fog továbbtanulni? Aki jogásznak akar tanulni, annak úgyis el kell költöznie valamelyik egyetemi városba, de esélyes, hogy szakmát adó iskola közelebb is van.

Lehet, de legalább a számomra még leginkább vállalható megoldást léptem meg.

Vastag Béla rájön, hogy ingyenes az egyetem, ezért itt kitaníttatja magát állam bácsi pénzén, átcsúszik egy laza kettessel, aztán elmegy külföldre havi öccázé, Magyarországra pedig csak e-mailben írogat hatalmas L betûket...

Láma!
amit mondasz, abban van igazság...de.

egyáltalán nem szükségszerû az egyetemi/föiskolai diploma.
volt egy idöszak amikor ez itthon meg lett hirdetve, hogy most akkor diplomát mindenkinek! menjetek egyetemre! eltelt X év, és a diplomás állástalanokkal dunát lehet rekeszteni...
és miböl van hiány ahogy lejjebb is irták? a szakmunkásokból.
és most nekik áll a zászló, jobban keresnek mint nagyon sok diplomás, de a mai fiataloknak még mindig derogál szakmát tanulni, pedig lassan ujra szükség lesz rá.

Totti5
Én azon röhögök ahogy vergõdsz folyamatosan, csak azt nem értem hogy még mindig nem tünt fel az amit az SZDSZ, MSZP és az MDF mûvelt az elmúlt 8 évben.

Xbox ONE + PS4 PRO + WiiU + NES Classic + Fanatec FM CSR / PC WIN 10

a.carkey
Az csak nálatok van ... 😄

A medve nem játék.

Totti5
Jó lenne.

Xbox ONE + PS4 PRO + WiiU + NES Classic + Fanatec FM CSR / PC WIN 10

a.carkey
Mint ahogy veled is történt?

(Mert mondjuk egy 500 lelkes faluban aztán nagy esély van kõmûvesnek tanulni. 😄)

A medve nem játék.

... nekem pedig nincs pénzem az MIT-re...

a.carkey
LOL! Csak nehogy úgy járj, mint a csornai MSZP ... 😄

A medve nem játék.

Hagyjuk a hülye példákat. A gyerek beköltözhet egy nagyobb városba, elkezdhet dolgozni és 2x évesen is elkezdheti az egyetemet, nem kell azonnal, 18 évesen. Ha pedig marad a faluban, akkor meg tanulhat szakmát és lehet mondjuk elismert kõmûves.

Lehet, hogy náluk is beindult az ajándék sapka-akció. 😊

a.carkey
Csak példa volt. De írhattam volna:

Kiss Géza szereti az állatokat. Segédkezik a szülésnél, állatorvos akar lenni, de nem lehet, mert a tandíjat nem tudja fizetni a családja.
Kiss Árpád baromira érdeklõdik a vegyészet iránt. De nem mehet egyetemre, mert a családjának nincs pénze.

A medve nem játék.

Láma!
fizetnek-e ezért?😊)

"Arra szavazz aki elõre tudja mozdítani az országot és ez a Fidesz"

Szerintem most fejezzük be, hangosan felröhögtem.

Vagy elmegyek és csak második körben szavazok a körzetemben esélyesre, az elsõ kör nem megy automatikusan a FIDESZ-re. Csak hogy érezze a törõdést.

a.carkey
*egyéniben (nem egyéni listán)

A medve nem játék.

Jajj, hagyjuk már az ilyen agitpropot, miszerint mindenki hülye, aki nem a FIDESZ-re szavaz.

A FIDESZ mellett kizárólag az szól, hogy méretüknél fogva õk az egyetlenek, akik kormányra kerülhetnek (a jelenlegi helyzet szerint fognak is) és valószínûsíthetõen fognak valamit csinálni. Abszolúte semmi garancia arra, hogy itt tejjel-mézzel folyó Kánaán lesz, lehet, hogy csak a szar színe fog pirosról narancsra változni. A FIDESZ mellett egyelõre kizárólag ez, illetve a pártszimpátia szól. A kis pártok azért megfontolandó választási lehetõségek, mert így kifejezheti az ember, hogy a két nagy menjen a rákba, egyúttal pedig esélyt ad a többinek bekerülni a politikai közéletbe: pl. elsõ körben mehet a szavazat a kis pártoknak, míg második körben meg a papírforma szerint. Én egyelõre ezen gondolkodom, mert még ezt tartom a legkevésbé sz*r megoldásnak.

joebacsi
Régészbõl most is képeznek vagy 9 embert az egész országban, úgyhogy a szívszorító történeted a jelenlegi körülmények között is valószínûleg így alakulna 😊