67
  • whitehawk
    Az UHUnak nem sok köze van a Debianhoz. Az, hogy dpkg-t használ, a Suse se redhat, pedig rpm.et használ. Az UHU szar. Lamereknek van desktopra. Lehet szervernek eröltetni de gyenge. Én is használtam, de nem jött be. Viszont amit most használok az naggyon király.
  • h4x0r
    A csomagok szamaval van gond. Persze fordithatsz magadnak cuccokat, de az idoigenyes.

Amugy az UHU igazabol magyarositott Debian Light.
  • Alien_AM
    haxor: "Amugy ha 20 emberbol egy megnezi legalabb, hogy milyen a bagoj, akkor mar az is jo."

nem tom mit fikazod, egy kicsit atirt jol confolt bagojnak semmi baja nincs, egy jo baratomnak jelenleg is muxik magyarorszagon egy servere amejen ez fut (20gbit sav) es egy multi ceg hasznalja, es koze van a .sulinet kialakitasahoz stb... szoval jo uptime no hax, khm **** es meg mindig nem dobtak el
  • whitehawk
    Pheel baglyozni nem sokan baglyoznak. 2-3 hónap után mindenki dobja kb, mert khm *****.
  • Laci
    Most nem azért hogy teljesen OFF legyek, de most mi történt az SG kezdőlapjával(FÖOLDAL)??? Csak nálam "duplázódott" meg??
  • Pheel
    "is rengeteg "informatikus" nem ért a Linuxhoz. Ismerek párat. ;)"

Jó, tudok én is elrettentő példákat mondani, de jelen esetben tételezzük fel, hogy ért hozzá. Főleg, mert ez a valóság. Mégsem baglyozik...

"úgy tom pl a BMEn nagy windows kultusz van"

Nem BMEről való az eset.
  • h4x0r
    Nem, de jol hangzott :-) Amugy nem sertesnek szantam.
  • whitehawk
    Pheel ez már volt téma, asszem a Chip magazinban X által (reklám hír vagy mi).

Egyik tankörtársam okos. Rájött valamire: "Én azért nem használok linuxot, mert azok a windowsos progik amiket használni akarok nem mennek Linuxon." Hát igen, Linuxon linuxos progikat célszerű használni ;)) Valaki kurva okos..... ;))

Pheel úgy tom pl a BMEn nagy windows kultusz van, szóval az info hallgatók se egyformák ;)) Egyébként is rengeteg "informatikus" nem ért a Linuxhoz. Ismerek párat. ;)
  • Pheel
    "Azonban akik leszedik, azok puszta képzetlenségből rakatnak fel wint"

Ez téves elképzelés. Láttam én már informatika szakos hallgatót is lekaparni baglyot és felrakni ablakokat, pedig az már nem képzetlenség.
  • Razgon
    Igen, van ilyen. Azonban akik leszedik, azok puszta képzetlenségből rakatnak fel wint. Ezek olyan felhasználók akik csak olyan programokat tudnak elindítani, amelyekhez van parancsikon, és ha egy menüpont nem a megszokott helyen van, akkor elakadnak.
  • valaé valaé ná
    Én nem tartom túl hitelesnek a Gartnert, de van ebben a dologban valami, mégha erről nem is a linuksz tehet.
    Nevezetesen az, hogy a gépek 95 %-át készen veszik a hozzánemértő családok (pl.sulinet) a hipermarketekben és egyedül az ár számít. Tehát ha ugyanaz a gép 10-20 e forinttal olcsóbb, akkor azt veszik meg. Hisz Pistike tudja, még ha síkhülye is, hogy van egy szomszéd, ismerős vagy akárki, aki rávarázsolja a véndózt és már mennek is a játékok.
    Csak annyi a bökkenő, hogy ez ellen sem a MS, sem a Gartner nem tehet semmit, legfeljebb, ha közelíti az árakat. Vagy ha teszemazt csak egy adott alaplappal működő oprendszert csinál. De nem akarok ötleteket adni :)
  • Pheel
    Csakhogy ennek már tényleg semmi köze a cikk mondanivalójához...
  • h4x0r
    Mocskos az ablak, nem artana mar megtisztitani. Csak hogy a metaforaknal maradjunk :-)

Amugy ha 20 emberbol egy megnezi legalabb, hogy milyen a bagoj, akkor mar az is jo.
  • Pheel
    Érdekes, hogy senki nem említette meg a sulinet express-es gépeket, amiket ugye kötelező OS-sel vásárolni, de szép magyar hagyomány szerint mindenen spórol a nép, hát ezen is. Egy bagoly jóval! olcsóbb, mint egy Windows, tehát azzal kérik. Viszont én még embert nem láttam (magamon kívül) aki baglyot használt volna valaha, tehát ezeken a gépeken az új tulajdonos azonnal kaparja le az állatot, hogy ablakot nyisson a világra. A baglyot én is csak megnéztem, de nem használom aktívan...
  • tajfun
    Automata valto suxx. Sokkal elvezetesebb hallani ahogy recsegnek a fogaskerekek ha nem kuplungolsz. :)
  • Tetsuo
    Ezt eddig nem tudtam. De gondolom csak elméleti szinten van a szabál.
  • awender
    És erre csak most jöttek rá :)))
  • whitehawk
    Ez jó nagy hülyeség, már csak azért is mert: Az USAban lehet automata váltós kocsin vezetni tanulni, viszont azzal a jogsival nem vezethetsz manuális váltós autót, mert nincs meg hozzá a tudásod. Ha manuális váltóval tanulsz vezetni, akkor azzal a jogsival viszont vezethetsz automata váltós kocsit. Az autómata váltó növeli a fogyasztást is. Mindezeket figyelembe véve a Linuxos gép felel meg inkább a kézi váltós autónak, mert kevesebb kakón is jól megy, és te döntöd el a dolgot mikor mit csinálsz. A windows pont az ami helyetted csinálja a dolgokat, esetleg úgy ahogy nem szeretnéd...

archkoven: Mielőtt habzó szájjal okoskodsz, gondolkozz is egy kicsit. Miért pont a Linuxos gépekről szól a cikk, és miért nem az otthon összerakottakról, vagy azokról amelyeken nincs alapból oprendszer (gondolom nem mindenhol kötelező rendszert rakni a gépre alapból)...

HUmanEmber41st:
    A Linux támogatja a 3D játékokat. Szeretném tudtodra adni, hogy nem csak DirectX létezik, hanem pl OpenGL amit elég sok program használ, pl az összes id készítette engine... (Linuxon fut az összes ID játék meg az összes Unreal és még rengeteg más.) Amúgy ha felraksz egy Linuxot az többet tud mint egy WinXP. (Tudod hány "újdonság" van az XPben amit X11 (Linux/BSD) ablakkezelőkből nyúltak?!) Ha érdekel a téma szerintem nézz körül erre arra. Jó kiindulási pont pl a HUP.hu

galocza: én is ezt mondom, ezen habzik archkoven ;))
  • comet
    http://theinquirer.net/?article=18812

Itt egy cikk arról ami nagyon szépen összefoglalja miért hülyeség a Gartner "elemzése"...
  • h4x0r
    Szep almok, csak marhasag, amit mondasz. Egy patchel nem lehet egy jatekot linuxra portolni.

Mint mondtam, Isten ments, hogy mindenki Linuxot hasznaljon. Foleg jatekra.
  • aaaaa
    "ha vennél 1 autót amiben automata váltó van, de te ahhoz sík hülyevagy és tudod hogy ez 1 olyan autó amiben kb 3 perc kicserélni a váltót akkor te is kicseréltetnéd... vagy nem?"

Igaz teljesen OFF, de egy AUTOMATA váltót kezelni, (már ne is haragudj), de még a sík hülye is tud. Nem tudom miért kellene kicseréni...
  • HUmanEmber41st
    Mindenki Linuxot használna, ha futna rajta (és könnyen telepíthető lenne)a Direktx és úgy támogatná a 3D játékokat, mint a Win.
    Lehetséges, hogy van is ilyesmi, csak a köztudatban nem terjedt el..
    Vagy létrehoznának valami Lin. világszövetséget, és
    úgy megcsinálnák a Lin-t, hogy mindazt tudja, mint a mostani XP (vagy még többet). Ha csak a fele árért adnák, mint az XP-t,az M$ felköthetné a gatyáját.. a játékgyártó cégek meg kiadnának valami peccset...haj haj szép álmok...
  • Cat #45
    de komplett konfigban teljesen szűz gépet nem vehetsz! (nem darabonkénti vásárlásról, majd összerakásról van szó)
  • galocza
    ööö... hogy is kerül ide a linux?
    mért kellene linuxos gépet vennem, hogy fekete wint rakjak rá? rámegy az a szűzre is...
    nem csak vmi linux=kalózkodás egybemosási kísérletről van szó?
  • Ratty
    Szerintem sem teljesen igaz a cikk címe! Mondkjuk nem vagyok tájékozott az újonnan vásárolt configokban, mert csak abban bízom, ha magamnak rakom össze otthon! És szerintem a linux melé kell egy winfos is, de csak valami nagyon gagyi, hogy néha-néha a nem kompatibilis prgikat is tudjam használni!Erre most nem hozok példát, de van pár ami fontos, és kell win-is:(
    Meg amúgy is, nem csak ebből a 2 operációs rendszer van, ezért furcsa, hogy mindíg a 2 tábor hadakozik...
  • dez
    És nem ártott volna a "legális" szó sem a mondat első részéből. Logikus, de azért hiányzik onnan.
  • dez
    odébb :)
  • dez
    Ez még odább van, most még annyit kérnek érte, amennyit csak tudnak. Az új, olcsó változat is erősen butított.
  • Bucser
    A Mivrofos windows-t szeretne minnél több gépen látni:) Helyesen így szólna a mondat: " A microsoft minnél több windows-t szeretne eladni akármilyen kis haszonnal csak ne legyen veszteséges"
  • dez
    Csak annak ehhez a statisztikához nem sok köze van.
  • Benedekco
    és akkor sorolhatnám hogy hány illegálisan beszerzett alkatrészből összerakott konfigon tudok legális win-t :DDDD
  • Benedekco
    a maradék 20% is csak nagy cégeknél és az oktatási intézményeknél van meg :)
  • Benedekco
    hát még szép hogy winfows telepítenek a helyére...
    ha vennél 1 autót amiben automata váltó van, de te ahhoz sík hülyevagy és tudod hogy ez 1 olyan autó amiben kb 3 perc kicserélni a váltót akkor te is kicseréltetnéd... vagy nem?
    magyarúl ha én totál kezdő lennék akkor valszeg windows-on kezdenék, mert abban BÁRKI tud segíteni... és még sorolhatnék 1000 okot, annak ellenére hogy a linux-ot jobb rendszernek tartom
  • dez
    "A Microsoft - érthető okokból - Windowst szeretne látni a frissen vásárolt konfigurációkon, még akkor, ha a kalózpéldányok előbb utóbb lecserélik a Linux disztribúciókat"

Hmm, ez így egy kicsit zavaros. Talán érthetőbb lenne, ha lenne egy "is" az "akkor" után. Feltéve, ha ezt akarja jelenteni.
  • dez
    A címre meg egy egyértelmű NEM a válasz, tehát olcsó szenzációhajhászás, mivel legális Win-re is fel lehet telepíteni akármilyen illegális egyéb szoftvert.
  • dez
    Ha van is ebben valami (az esetek egy részében erre veszik az ilyen konfigokat), ez nem rég óta fordul elő. Jóval régebb óta használnak az emberek illegális Win-t, mint hogy ilyen konfigok megjelentek. És ugye igen sokan alkatrészenként rakják össze a gépüket (külföldön is sokan vannak, akiknek több az esze, mint a pénze).
  • GABOR16
    Szerintem Magyarországon is van simán 80% a kalózwindowsok száma.
  • Yv@n
    "Olvasd el újra a cikket, hátha felfogod miről szól!"

Olvasd el újra a cikk CÍMÉT, nem azt hogy miről szól, hanem a címét. azt amit az emberek a főoldalon látnak kiemelt betűkkel, hátha felfogod az itt lévő hozzászólások miről szólnak...meg úgy alapvetően a média...szenzáció hajhászat, kb ennyi. Meghallgatandó segédanyagnak javaslom a buheramátrix című kabaré darabot.
  • comet
    Szerintem meg az egész úgy ahogy van baromság...Nagyon kevés lehet az olyan emberek száma akik windowst pakolnak a linux helyére...maximum olyat tudok elképzelni hogy beírják hogy "linux" mert kötelező, de közben kalózvindóz van rajta alapból vagy semmi...
  • h4x0r
    Ha jo, nekik, akkor Isten uccse. En nem fogok senkit a Linuxra biztatni, aki akarja, hasznalja, aki nem, az nem...

A baj azzal van, hogy a Linux hibajanak akarjak betudni, vagy a linuxos konfigokenak.