23
  • dez
    #23
    Mindegy, off-topic.
  • dez
    #22
    BASIC-ben nem igazán érdemes nekiállni bonyolultabb programoknak. De még egy közepes bonyolultságú programhoz is kell intelligencia. De az igaz, hogy egyszerűbb feladatokat könnyebb ma megoldani kisebb felkészültséggel is.
  • h4x0r
    #21
    "Hmm, hogy érted, hogy ma már? Mi lett más, az emberek intelligenciaszintje ugrott egy nagyot, vagy a programnyelvek változtak szerinted?"

    A regen az kb. a 70-es evekre esik. A gepi kodok idejere. Igazabol az "uj kor" a C64-ek megjelenesevel kezdodott. Tegye fel a kezet az, aki nem ismeri a BASIC vmilyen formajat :-)
    Es az emberek megszoktak a sult galambot.

    "A "Hello Word!"-höz nem kell sok ész, és egy jó kis GUI-s fejlesztőrendszerrel talán hamarabb eljut ide egy kezdő. De bonyolult programot írni továbbra sem egyszerű."

    Ahogy a Wint v. Linuxot jol beallitani sem. De a Linuxot neha szarul beallitani is nehez. Az a baj az analogiakkal, hogy valami mindig kimarad, vagy belekerul feleslegesen.
  • dez
    #20
    "Ma mar pl. barki megtanulhat egy-egy programnyelvet, nem kell hozza tul nagy erofeszites, hogy egy Hello, World programot megirjon valaki."

    Hmm, hogy érted, hogy ma már? Mi lett más, az emberek intelligenciaszintje ugrott egy nagyot, vagy a programnyelvek változtak szerinted?

    A "Hello Word!"-höz nem kell sok ész, és egy jó kis GUI-s fejlesztőrendszerrel talán hamarabb eljut ide egy kezdő. De bonyolult programot írni továbbra sem egyszerű.
  • h4x0r
    #19
    Had okoskodjak egy kicsit en is :-)

    Sztem a linux most olyan, mint regebben a programozas: csak egy kissebb, kivalasztott reteg ismeri a titkait, de ennek ellenere barki megismerheti. Kiskoromban pl. apam cegenel mindig egy kissebb klikket alkottak a programozok, az emberek becsultek is oket.

    Ma mar pl. barki megtanulhat egy-egy programnyelvet, nem kell hozza tul nagy erofeszites, hogy egy Hello, World programot megirjon valaki.

    De a linux mas. Ahhoz most kell a "szakertelem". Az emberek, akik hasznaljak buszkek arra, hogy hasznalhatjak, sajatos terminologiajuk van, szubkulturat alkotnak, stb.

    Szoval addig tart a linux varazsa, amig nem tul elterjedt. Utana a hardcore arcok atternek BSDre, vagy masra.

    Amugy a QNX es BeOS is marha jok sztem.
  • fapapi
    #18
    Jovan na
  • comet
    #17
    Épp erre gondoltam. Lehet hogy nem volt világos de én épp ezeket az érveket figuráztam ki...
  • NEXUS6
    #16
    Nem azért mert nyalni akarok neked, de momentán egy BeOs van második oprendszerként felrakva a gépemre.;)))

    Tavasszal bedurrant az agyam a winre és nagy oprendszer keresésbe kezdtem. Igyekeztem mindet kipróbálni.
    Végül a BeOS-t hagytam fenn de inkább csak egy mememntóként, sajnos.
  • strogg
    #15
    Sajnos úgy látom, mintha QNX nem akarna lépni. Szinte semmit nem fejlődik a QNX, zárt, ami tovább nehezíti a fejlődését, és programot is alig találsz rá a neten. Nekem nagyon tetszik a QNX, csak sajnos használni már nem tudtam.:(
    Amit viszont említesz a BeOS az piacialg egyenlőre halott. A Be. Inc tönkrement (az m$ miatt, így 11 milliós kártérítést meg is ítélt nekik a bíróság.) A kártérítáés összegét viszont a Palm Inc vette fel ,mert ő a Be Inc jogutódja, mivel ő vásárolta fel. Tehát a BeOS jelenleg halott. VISZONT. készül egy fejlesztett BeOS rendszer, a Zeta. (www.yellowtab.com) Ez cégesen "fizetősen" árulja majd a Zetá-t (nekem örökre BeOS marad :) És nagyon siratom a BeOS-t. Évekig használtam, és a mai napig imádom. Csak sajnos nem tudom használni, mert a PEndrive kezelése csapnivaló, digitális gépem nem működik vele. De szerintem a mai napig élmény használni. Imádom!!! :)
    Olyannyira szerettem, hogy amiatt kezdtem webbel is foglalkozni, és honlapot csináltam nekije. :) (beos.webbiz.hu volt a dolog).
    A BeOS feeling nagyon ottvan. Aki ezt megérezte sosem szabadul már tőle :)))
    Szinte könnycsepp van a szememben, ha csak a BeOS-ra gondolok.
  • NEXUS6
    #14
    Sajna télleg nincs verseny.

    A M$ olyan nyerő pozícióban van, hogy csak a saját hülyesége miatt bukhat/vesztheti el a monopóliumát (mondjuk erre mindíg lehet számítani, de ettől még nem fogom jobban érezni magamat).

    Nem tudom elhinni, hogy olyan nagyobb cégek, mint az IBM, vagy kisebbek mint a BeOS, QNX, eccerűen nem tudnak, nem akarnak labdába rúgni.

    Mondjuk ebbe beletartozik az is, hogy az a rengeteg M$-t fikázó cikk is csak BG-nek csinálja a reklámot. Olyan ez mint a szocialista/orbáni propaganda, amíg próbálod kibogozni, hogy mi van mögötte, addig is azon jár az agyad, amit ők akarnak!
  • strogg
    #13
    Ezzel is egyetértek.
    Én nem a windows elpuszításáért "harcolok", hanem a linux elfogadottságáért. Ha kb: fele-fele annyi lenne az elterjedtség micsoda fejlődés menne át rövid idő alatt? Mindenki pedálozna :)))) Verseny a kulcsszó. A verseny.
  • strogg
    #12
    Igen, egyetértek ,ki van ez találva. És ebbe kezd belerondítani a linux. Itt a bökkenő.Ezért van a balhé :)
    Változatlanul mondom, (és senki nem hiszi el nekem), hogy a pálya nem így áll a hivatalos számok mögött. Mivel letölthető a linux, és rendgeteg disztrib van, ráadásul olyan linuxost még nem láttam, aki legalább 2-3 ismerősének ne írná fel a linuxának az iso fájlját, így a linuxot vizsgálva eladási adatokra támaszkodni eleve kozmetikázott dolog. Érted mire gondolok.
    Sehol nincs nyoma a te linux hazsnálatodnak, nem bemész a boltba és veszel. márpedig al inuxosok jó ha 5%-a teszi ezt. az én véleményem, hogy messze sokkal több ember gépén van/volt a linux fennt (multi boot-os rendzserben), mint azt a számok alapján meg tudnád mondani. Szerintem a felhasználók legalább 20-30% -nál már volt vagy van linux a gépén, a win mellett. A számok meg csak azt mutatják, ha valaki vesz akár az új gép mellé is. A kettő messze nem ugyanaz. A számok is keményen eltérnek. Nah most képzeld el ezt a usert, akinek a win mellette van linux is? Ezt ha megszorongatod, hogy a warez winjével 100% hogy lebukik, és megbüntetik, esetleg lehetősége sem lesz az új win használni, az vagy megtartja a régit, és vállalja az esetleges lebukást (nem fogja vállalni, és valszeg 400 dollárja sem lesz office-ra), vagy rögtön törli. Az m$ ezért nem göngyölíti fel a warez wineket. Nem hülye.:)
  • NEXUS6
    #11
    Persze egyetértek, vele hogy ne menjen számítógépes munkakörbe az aki nem is ért a géphez! Kérdés, hogy hol húzom meg a határt?

    Tök felesleges egy irodai munkahelyre csilivili, mindenhállyal megkent gépet rakni, amikor csak egy két célprogram fut rajta, szövegszerkesztő, vagy valami nyílvántartó, vagy akármi! Egy-egy progi kezelésére viszont szinte mindenki megtanítható, csimpánztól felfelé. Viszont egy olyan bonyi oprendszert nem mindenki fog akár csak elfogadható szinten is ismerni, mint a Win meg a Lin!

    Nekem az a filozófia nem tetszik, hogy mindenkinek ugyan azt a rendszert kell használnia, az ovistól kezdve a CAD-et használó mérnökön keresztül a net szolgáltatóig.

    Tudtommal vannak olyan kis "idióta" dolgok, hogy protokolok, ezért aztán nem kell egyformának lennie a gépeknek ahhoz, hogy kommunikálljanak egymással!

    Egy konzolt vagy egy telefont is fel lehet kötni az internetre! Nem az a cél, hogy eldöntsük, hogy akkor most a világ összes gépén, vagy winnek vagy Linnek kell futnia! Ez egy elbaltázott nézőpont!
  • NEXUS6
    #10
    Szal télleg igaz, hogy a M$ elég lökött üzletpolitikával rendelkezik.

    Minden esetre hatékony, az biztos.

    A lényeg, hogy egy olyan termékért, amit mások shareware-ként, vagy akár teljes árúként de csak 1-2$-ért, de akár ingyen is forgalmaznak, a M$ elkuncsorog néhány száz dollárt.
    Így aztán lehet, hogy csak minden 10-ik júzer használja legálisan, de az ára viszont 2 nagyságrenddel magasabb mint a program előállítási/terjesztési költsége.
    Fejd meg a fizetős kuncsaftot a warezre meg tegyél nagyívben! Azért néha csinálj úgy mintha komolyan vennéd a BSA baromkodásait, de ők is a fizetős kuncsaftot szorongatják nem a senkiházi warezolót! Innen vannak a milliárdok!!!

    Amúgy a M$ szerintem egy módon harcolhatna hatékonyan a warez ellen, tegyék fel minden gépre a wint, meg az offict 1-2$-ért, amennyi annak a reális ára. Különben is milyen dolog az, hogy manapság operációs rendszer nélkül árusítanak számítógépet?
    Ja hogy akkor max pár millió bevétele lenne a BG-nek, ha lenne egyáltalán?
    Ja meg nyílvánvalóvá vállna, hogy mennyire egypólusú a perzonál/hómkompjúter piac, és aztán még jól a MS nyakára is lépnének?

    Kinek hiányzik ez?

    Ki van ez találva!!!
  • Yv@n
    #9
    "A júzerek jelentős része (főleg 35 év fölötti korosztály) a win-hez, meg az ofiszhoz sem ért!"

    És az a szomorú, hogy bár nap mint nap odaül a gép elé, nem is akarja érteni...egy ilyen arcnak linuxot adni...öngyilkos művelet.
  • strogg
    #8
    igen. De nem hajlandó. A saját kezét töri ki:)))
    El tud küldeni egy levelet az áutluk-ban, és elkezd szükölni, hogy NE HAJLANDÓ máshogy csinálni.
    Ezértn em érte ma döntéshozókat sem:) Nehogy már a takarítónő döntse el, hogy milyen ajtó legyen az irodán, és mit hajlandó lemosni :)
    Érted. Itt a bibi a userek oldaláról. amíg a usernek nem fogják be a száját, hogy "vagy ezt hazsnálod, vagy áll egy egész sor a helydre, aki boldogan megteszi, csak kapjon munkát" addig ennyi. a user kérdés bizony fennáll.
  • NEXUS6
    #7
    Ez a júzer csak a M$ winhez ért, és a línúxtól kitörik a keze, szerintem egy városi legenda.

    A júzerek jelentős része (főleg 35 év fölötti korosztály) a win-hez, meg az ofiszhoz sem ért!
    És csak ugyan annyira nem ért a Lin-hez.

    Aki meg képes volt a wint megtanúlni, az azért csak jut valamire a linnel, elvégre még csak nem is neki kell feltelepítenie.
  • strogg
    #6
    Új dolgokat megismerni így? Nem, így nem lehet. És ha észrevetted pontosan ez a cél. "Ne gondolkozz ,mi megoldjuk helyetted, te csak fizess!" Sajnos itt tartunk. Egy informatikai világban, ahol ez a fő szemlélet. És ha megfigyelted erőszakkal is el akarják tiporni a gondolkodást. Ne másolj,ne csrélj fájlt, ne tégy fel kérdéseket, csak kattints. Legálisan kattints. Mert ha nem fizettél nekem, nem kattinthatsz legálisan. És üldözni, meghurcolni, büntetni foglak. ennek a csúcsa a szoftver szabadalmi kérdéskör. A szabad gondolkodás jogát még a független fejelsztőktöl is meg akarják vonni. "ha kitaláltad kussolj, mert szabadalmamat sérted, és beperellek!" Mintha azt mondanák: "ezt migecsinálhatod. Gyere közénk, dolgozz velünk, itt megcsinálhatod, majd jól eladjuk ,és gazdag leszek. Te pedig kapsz majd fizetést tőlem. Egyébként csend legyen!".
    És minő szentségtörés. Vannak emberek, akik szeretnek gondolkodni. Akik szeretik a szakmájukat, és szeretnek programozni. Míly bűn: vannak emberek, akiket érdekel mi történik egy kattintás hátterében, és olyan eretnek dologra vetemednek, hogy egy linuxal képesek elpöcsölni napokat, hogy beállítsanak valamit. ÉS ezek a rohadékok nem fizettek nekem!!!.
    Ehhhh.
    És most divat mindenért az m$-t hibáztatni, de ez sajnos igaz. Ezt a logikát ők honosították meg a számítástechinkában. (biztosan sokan emlékeznek olya rádiós inf. műsorra, ahol a műsor végén egy programozóval való beszélgetés után bejátszották a programják, amit ha felvett hallgató a commodore kazetás olvasója leolvasott, és megvolt a progi.) Nem volt ez mindíg így. Az "öregek" még emlékeznek rá.:))))
  • Sityi
    #5
    Ez a júzerátképzés... Komolyan mondom, röhögőgörcsöt tudok kapni pár emberkén... Én nemrég kezdtem el kicsit komolyabban foglalkozni a linux-szal és lám itt vagyok, alapszinten ezt is tudom használni. Vannak itt is ikonok, meg egérhasználat, meg magyarabbul beszél, mint a vindóz, sőt, az mc is van olyan jó, mint a totcommander. Majd ha oda jutok, felrakok egy krusadert is. Átlaggizi úgyse telepít semmit, az openoffice majdnem zsír ugyanaz, mint az msoffice, ezzel is el tud boldogulni... Csak a mai világ olyan, hogy "ne gondolkozz, csináld!" Így hogy lehet új dolgokat megismerni?
  • lola
    #4
  • strogg
    #3
    Hali!

    Azért egy teljes platform váltás nem egyszerü ügy.Linuxra windows-ról az komoly előkészületeket igényel. Programokat portolni, vagy alternatívákat keresni elég komoly feladat. Ráadásul az 1 bites user bepánikol már attól, ha az ikon nem úgy néz ki, ahogyan azt megszokta. Ezért olvashatjuk, hogy az eladott linuxos gépek komoly százalékára windows kerül illegálisan. Ez persze nem a linux hibája, hanem a useré, de ezért történhet meg ilyen mértékben.
    És a felvetett probléma platform független. Tehát egy linuxos világban winre váltani ugyanaz, mint ami most van. Egyszrűen biztosítan i kell az átjárhatóságot, újra felépíteni egy munkamenetet, egy eszeköz parkot, egy szoftver parkot, ami lehetőleg minimum ugyanarra legyen képes mint az elődje, de ha lehet tudjon többet. És utánna még ott van a felhasználók betanítása, és egy olyan átállási időszak, ami a "fejekben" történik. Még a rendszert karbantartóknak is kell egy idő, mire az új rendszert úgy megismerik, hogy "érzik" a cuccost. Tehát sajnos ez sosem volt egy egyszerű ügy. Az m$ pont ezt igyekszik meglovagolni a linux ellenes hadjáratával, (egyenlöre) elég kevés eséllyel. De ez nekik jó kapaszkodó.
    Azt meg nem tudom elhinni, hogy egy akkora cég, olyan erőforrásokkal mint az m$, ne tudná úgy bevédeni a windows-t, hogy az illegális felhasználás ne történhessen meg. Egyszerűen nem éri meg. Ha azt mondom, hogy a home userek min. 50%-a warez winnel ügyködik, lehet még kis számot is mondtam. Ezek többsége nem olyan országból származik, ahol nem anyagi tétel egy win+office kifizetése.Tehát ha megakadályozom a másolását és használatát én biztos vagyok benne, hogy a desktop piac 5-10% -át biztosan elviszítik évente. Inkább próbálják "belekódolni" a felhasználókba, hogy a windows-t vegyék olcsón. (lásd: starter Ed.) ami szerintem is elbaxott lépés, de hát mint linux fun ennek csak örülök ;DDDDDD
    Szerintem a kiút amit az m$ alkalmazhatna az ellentétes teljesen a mostani állapotokkal, és stratégiával. Szvsz egyetlen módon tudják csak visszaszorítani a linuxot, és a szabad szoftvert: Egy sokkal jobban felszerelt windows, amiben benne az office is, féláron, és sokkal emberbarátibb EULA-val. (értsd: BSA elfelejtve egyszer s mindenkorra.)
    ekkor már jó esélyük van, hogy legyűrjék a linuxot anélkül, hogy meg kéne nyitni a win forráskódot.
  • fapapi
    #2
    "Münchenben IBM mérnökök dolgoznak a linux kijavításán", legalabb ki lehet javitani!

    És pofon egyszerű a Linux nem hiszem, hogy annyira marha nehezen menne az atkepzes.
  • comet
    #1
    Na hol a sok "Münchenben IBM mérnökök dolgoznak a linux kijavításán", "a linux nem alkalmas a városvezetés IT feladatainak ellátására" és "húú de sokba kerül az átképzés" emberke? :)))