29
  • ttt ttt
    #29
    Van vagy 15 éve amikor egy expon 4 jó minőségű hangfal + egy quadrofon technika + hanganyag demó....és az a harangzúgás igenis fentről jött.....
    Ehez képest ez nem nagy fejlődés; 8 számítógép + 400 hangszóró + erősítő hegyek + kábel 100 méterek + miegymás. Nem vitatom hogy jó, még így meghalgatás nélkül sem, meg ugye a Frauenhofer név eleve, de szerintem sem lesz elterjedt, és főleg nem otthon alkalmazható. Bár ne legyen igazam:-)
  • Tetsuo
    #28
    Pl a 'Sztárom a Párom' és a 'Halálosabb Iramban' c filmhez felesleges 1db hangszóró is..
  • dez
    #27
    Talán mert könnybb pár "szimulált" (játékprogram szerűen hozzáadott) hang alapparamétereit tárolni, mint 400 hangcsatornát.
  • xee
    #26
    Lehet, h en vagyok a sik hulye, de mondjuk egy moziba minek is kell h realtime szamolja a dolgot egy "szuperszamitogep"? :)
  • dez
    #25
    Elvileg ez a 400 hangszórós megoldás olyan hullámteret hoz létre, ami utánozza az eredetit, és "bárhonnan" hallgatható. De valójában egy sztereó rendszer is erre tesz próbálkozást. Persze eléggé jó rendszernek kell ahhoz lennie, hogy ez elég jól sikerüljön is. És vannak is ilyenek. (Ilyenkor jön ki, a legapróbb finomságokat milyen jól adja vissza a rendszer...)

    Ez a megoldás tulajdonképpen a mennyiséggel pótolja a minőséget (persze hiányosan, mert a hangminőség nem lesz jobb - mert kicsit drága mulatság lenne több száz darab igazán jó hangszóró -, csak a térhatás lesz olyan, amilyennek lennie kellene). (Valójában már a kvadrofónia és leszármazottai [4.1, stb.] is ezt teszi.)

    Mellesleg az plain&simple hazugság, amit a honlapjukon írnak, hogy nincs ma olyan rendszer, ami képes lenne egy szobát körberepülő helikoptert "térben megjeleníteni". Bármikor hallhatok ilyet 3 villamosmegállóra tőlem. Kicsit korrektebbek lennének, ha azt írnák, átlagos (olcsó) hangrendszerekkel nem megy a dolog. De így már súrolja a tudatos félrevezetés kategóriát.
  • Emmegki
    #24
    Az embernek két füle van, tehát aki térhangzást akar, használjon fülhallgatót.

    Mellesleg ha már 400 hangszóróra oda-vissza számol ez a rendszer, az embereknek helymeghatározó kütyüvel kell rohangálniuk a teremben, hogy tudja a gép, hol vagyunk.

    Ja, és ha a hang mondjuk 5.1-es, nem lehet utánszámítással részletesebbé tenni.

    Ennek az egésznek az eredménye: Amerikában talán épül 3 mozi ezzel a technikával. Talán kiadják a polgári, 15-20 hangszórós változatot, a sok amcsi meg megveszi, + még hozzá a több 100$-os program, meg még a helyszíni akusztikai bemérés.
  • dez
    #23
    Igaz, az ilyen felvétel fejhallgatóval a legjobb (vagy kimondottan ahhoz való). De ettől függetlenül, két hangfallal is lehet nagyon jó, kürülölelő térhatást biztosítani.
  • The Garrett
    #22
    nem kell ahhoz látnod a hangfalakat és bármilyen helységben meg lehet csinálni...
  • peteragoston
    #21
    csinálhatnának már vlmi jó kis virtuális valóságot...
  • bah
    #20
    Ez most lehet hogy hülyeség de szerintem kell hozzá valami szofver ami torzítja a hangot miközben lejátszod az általad megadott paraméterek szerint.
  • Diocles
    #19
    A számból vetted ki a szót...
  • nenad
    #18
    ez a elehthu megolodas, hogy a miki a fejmodell fuleben van jo nagy baromsag, mert ha igy veszek fel a hangot, azt megint le kell jatszani (ugye meg akarjuk hallgatni) es ismet ugyanazok a hatasok erik...Azaz duplan 'torzul'. szoval akkor ez most vmi tobbdimenzios ful hangzas? :) hat ne haragudj de ez baromira santit nekem.
  • Flashy
    #17
    hát igen, igazából nekem is az jutott eszembe hogy 400 hangszóróval nem kunszt. annyi benne a "trükk" hogy a hangszórók vezérlésével az általuk bezárt tér bármely pontján bármi szólhat. de 400 hangszóróval nem kunszt :) csinálják meg 4-gyel a szoba 4 sarkában aztán szóljanak akkor. :D
  • Mister
    #16
    Mármint az lenne a király, de így sux... :(
  • Mister
    #15
    A számítógép helyez el virtuálisan 400 hangszórót, és úgy próbálja megszólaltatni a rendszert.
  • dez
    #14
    Az utolsó bekezdésben a házimozi rendszerekre gondolok, nem erre a 400 hanszórósra. Utóbbi nyilván nem egyszerű. Csak hogy mi lesz a minőséggel?
  • dez
    #13
    "SzVSz nem a hangsugárzók számát kell növelni, hanem a hangjel minőségét javítani!"

    Hát igen... Voltam néhányszor egy ismerősnél, aki high-endnek mondható hangrendszereket épít. Magát a hangszórókat - tehát nem csak a hangládákat - is maga csinálja, speciális mágnesekből, membránokból, stb.) Hihetetlen jó térhatást tud elérni egy sztereó rendszerrel is! Amellett, hogy nagyon szépen (életszerűen) szól maga a zene. (Persze csúcsminőségben felvett hanganyag is kell mindehhez.) Be lehet azonosítani, honnan szólnak az egyes hangszerek, stb. Magassági élmény is van, pedig nem az ő szobájára lett méretezve a hangfelvétel. Sőt, a legjobb hatáshoz hangelnyelő anyagokkal kell bevonni az egész szobát. (Ha jól tudom, az ilyen felvételeket nem sima mikrofonokkal veszik fel, hanem egy élethű fejben, a fülekben vannak elhelyeze, így azt rögzítik, ami egy ember valóban hallana azon a ponton.)
    Olyat mondjuk nem tud, amit itt írtak - ha nem túloztak -, hogy pl. cm-re beazonostható hangok bármely ponton, stb., de legalább a minőség is nagyszerű, nem csak a térhatás. Ha 400db hangszóró kell valamihez, azok egyenként nem lehetnek túl jó minőségűek, mivel abból 2db sem olcsó mulatság.
    A minőség összességében vett javítása helyett azért a hangforrások számának növelésével próbálkoznak, mert ez még mindíg olcsóbb és egyszerűbb. (Ha hátul van egy 50Ft-os hangszóró, akkor a legrosszabb esetben is onnan, azaz hátulról fog szólni a hang, még ha 0 térhatási információ is van már csak benne, így meglesz a parasztvakító "térélmény".)
  • GABOR16
    #12
    off
    Mikor jön már a többcsatornás MP3?
    Tudja valaki, vagy sosem lesz ilyen?
    on
  • GABOR16
    #11
    Ja körbenézel, és mindenütt hangszórók, és projektorok vannak, egy gömb alakú teremben. :D
  • The Garrett
    #10
    Istenem, várom már a jövő mozijait... 3D-s kép, és gondolj bele milyen félelmetes lesz mikor a képpel együtt a hang is körültáncol majd ;)
  • Tetsuo
    #9
    Úgy ahogy a filmekben hallod a folyosó, katedrális stb.. terek utózengési idejét és rezonanciáját, ugyanúgy megcsinálható egy virtuális moziterem a hangszórókból, de az akkor az igazi ha a Te szobádra van készítve amitől messze vannak a mai hangrendszerek..
  • Tetsuo
    #8
    Izé.. az eddigiek (Dolby Digital, DTS, stb..) nem 3D hangrendszerek hiszen a magasság dimenzióját leszarják. Persze lehet virtualizálni adott helységhez dimenziókat, de az csupán olyan környezetben működik, amihez bemérték. (A plafon visszaverődéséből létrejövő interferenciákat fixen hallgatva oldalhangszórók is tudják sugározni, de csak adott plafon és egyéb falak anyaga ill magassága mellett.) Ami filmeknél nem működik s a fent (általam) említett szabványok hasonlót sem tartalmaznak.
    SzVSz nem a hangsugárzók számát kell növelni, hanem a hangjel minőségét javítani!
    Elvileg egy 6.1 vagy akár 8.1-es rendszer kiváltható 3 hangsugárzóval (a szabályos 3szög közepén ül a hallgató). Egy igazi 3D-s rendszer pedig elvileg megvalósítható lehet 4 hangszóróval (triéder v hogy mondják, egy test aminek minden oldala szabályos 3szög. Ennek csúcsain vannak a hangsugárzók, a hallgató pedig középen,) csak jó algoritmus kell hozzá, amit pontos mérés után meg lehet csinálni.
    Ha a hangrendszer figyeli az ember fejmozgását és ahhoz állítja (nagyon gyorsan) a bonyolult virtuális teret, akkor elég csak 2 db hangszóró (hiszen csak két fülünk van) Úgy tudom volt/van ilyen katonai kísérlet.. repülők támadás-jelzésére.
    Az a 400 hangszóró meg szerintem az interferecia pontok pontos meghatározása miatt van, tehát csak mérésnél szükséges, talán így könnyebb.. nem tudom, majd kiderül.
  • Diver
    #7
    Erlangen az Nürnberg mellett van.
    Nuremberg???
  • Cat #6
    azért kell egy bazijó algoritmus is hogy ezeket a hangfalakat összehangolja, és sztm most értünk el ahhoz a számítási teljesítményhez hogy megfizethető áron valós időben tudjanak ezzel kalkulálni
  • PyRex
    #5
    Nem értem, hogy ebben mi a nagy szám. Nyilvánvaló, hogyha elhelyezek 5 millió hangaflt a szobában, akkor valósághűbb 3D hangzás érhető el, mintha csak 5+1 hangfal van. Ez teljesen nyilvánvaló és egyértelmű szerintem még a hozzá-nem értőknek is. Akkor mi ebben a forradalmi újítás? Mellesleg mikor fogunk mi 400 hangfalat berakni egy szobába?? ( lol )
  • tajfun
    #4
    Walkmanhoz meg majd kell 200 fejhallgato a buradra.
  • [HUN]PAStheLoD
    #3
    kúl , majd ha lesz 400 feles kis pc speakerem énis összedobok valami hasonszőrűt
  • Y2K1
    #2
    Ne mondd máár! Az egész helységben?
  • ThomasTheKoRner
    #1
    Nem hagzik rosszúl....:D