54
Számitógéphez barkácsolt lomok
  • CoolStuff
    Visszaolvastam, és tévedtem, sry!
  • CoolStuff
    UPC-vel nem megy!
    Már ismeri sztem mindenki...
  • ALCATELGOD
    Egy kis ízelitő

12 csatornán üzemelő HBO kódolt műsor vételére alkalmas dekóder leírását teszem közzé.
    Az áramkör elkészítése egyszerű, nem igényel különösebb felkészültséget, illetve „komolyabb” műszerparkot.
    A jelenleg közkézen forgó kapcsolások közül, ár – minőség, illetve bonyolultságot tekintve bátran merem mondani, hogy ez a legjobb működő (!) dekóder.
    A bonyolult felépítés alatt értem azt a tényt is, hogy több órás munkával elkészített kapcsolást egyszerűen lehetetlen otthoni körülmények között behangolni, működésre bírni.
    Az áramkör a maga nemében triviális. Áll egy párhuzamos rezgőkörből, amely mint látni fogjuk egy helikális – trimmerkondenzátorral lehet a kívánt frekvenciára hangolni.
    A rezgőkör tekercsére két ponton csatlakozik egy urh baluntrafó.
    A trafó elkészítése egyszerű:
    Hagyományos magra feltekercselünk duplán fogott 0,3 mm-es CuZ-ből 3 menetet, majd ellentétes irányban szintén 3 menet ugyanebből a huzalból, de itt már szimplán egy huzal kell!
    Az így elkészített trafó szimpla szálának egyik végét összesodorjuk a duplán fogott szál (ez a szekunder) végével (így összesen 3 szálat sodrunk össze).
    A szimpla szál (primer) másik végét egy 820 ohmos ellenálláson keresztül a rezgőkör meleg pontjára csatlakoztassuk (forrasztjuk).
    A rezgőköri tekercs (ami 0,8 mm-es CuZ, vagy jobb esetben CuAg, 7mm-es átmérőre tekerve kb. 10 mm hosszon) közepére forrasztjuk a szekunder (duplánfogott) tekercs egyik szabadon maradt kivezetését, a másik lesz a kimenet.
    Az egész áramkört egy 25x40x15 dobozba készítettem el, amit nyáklemez darabokból forrasztottam össze. Ki – és bementnek uhf fme csatlakozókat használtam , így a használatban levő split-hez remekül csatlakozik.
    Több darab megépítése és tesztelése után végeredményként levonható, hogy egy remek minőségű dekóder sikerült kreálni.
  • ALCATELGOD
    Ha adsz egy mailt...
  • RelakS
    szvsz a 0.14-eshez be kéne egy párhuzamos ellenállást kötni, hogy azok, meg a 0.2-es ugyanakkora ellenállású legyen, de ettől még nem biztos, hogy a két venti ugyanazt fogja produkálni, vagy hogy egyáltalán elindul a 0.14-es.
    Legbiztosabb, ha két rugóért veszel két azonos ventit. (lehet, hogy sokat mondtam pénzben :) )
  • nemcsakfeel
    Két különböző tápventit hogy tudok úgy sorba kötni hogy mind2 üzemeljen?
    Az egyik 0.2 A -t vesz fel, a másik csak 0.14-et. Az lenne a cél hogy ne 12 V on menjenek hanem ugye 6 V ról, és akkor csendesebbek.
    Nade rádugom sorba 12 V ra őket, akkor csak a kisebb teljesítményű megy. Kapcsoljak vele párhuzamosan egy ellenállást hogy a kettőnek az áramfelvétele 0.2 legyen ???
  • Pheel
    Ha poéntopic lesz belőle, akkor innen is megy tovább, csak már a Gumiba...
  • cyrus #7
    Engem érdekelne....
  • hen-tes
    köszi, valahogy nem érdekel :P
  • ALCATELGOD
    Nem láttad még dobsz egy mail elküldöm...
  • repro
    Sarok-radiátor, jégkondi és guruló bőrönd terveit tőlem vehetitek meg
  • Dzsini
    infraport usb-re vagy soros portra, házibarkácsban kb 500 ft alapanyagból összerakható

mellesleg szerintem a topic inkább a hardver-be illene.
  • hen-tes
    infra ?
  • ALCATELGOD
    Szeretnék többet megtudni az ilyesmikről Pl Infa HBO dekoder stb ezek megvannak, de hallottam már házszigetelés és szűrős ventillárol is...