37099
  • Alexease
    Darab-darab. Mehetnek a szuzekhez. Primitivia...
  • RatBaG #34019
    https://streamable.com/9ns7a
    https://streamable.com/ocehu
  • RatBaG #34018
    https://444.hu/2018/12/07/kis-feluleten-kaparta-le-a-jeget-a-szelvedorol-kerekparost-gazolt
  • Loco
    Jó, hagyd már abba, elhisszük hogy igazad van, de kezd unalmas lenni. Posztolj relevánsat és písz.
  • eksy
    Megint én tévedtem, nem baj, megesik az emberrel:)

ui.: nordan #34014-es kommentjét kifogásolhatod, kijavíthatod helyettem, (most csak szigorúan a fizika szemszögéből:)
    Utoljára szerkesztette: eksy, 2018.12.06. 17:40:46
  • RatBaG #34015
  • nordan
    én nem vagyok szakértő,de ránézésre megmondtam,hogy kurvanehéz az a bulldózer annak a darunak olyan mélyről felhozni.....

mellesleg aszfaltoznak a szomszéd utcában és a MÉRNÖK! egy tervrajzzal mászkál és mutogatja az aszfaltozó gép vezetőjének.....khm khm pedig semmi komoly egy lakótelepen egy mellékutata aszfaltoznak és drmérnökúr mégis pozicionálja az aszfaltozógép sofőrjét :P jól kibeszéltük sztem :D
  • bertino
    bár ez kemény dió, remélem a személyautós túlélte a balesetet.
  • molnibalage83
    Hozzáértő ember kommentje az eset kapcsán. Gyakorlatilag ugyanezt mondtam...

Hát igen,halmozottan hátrányos a helyzet.

A darus hibája,alap,ökölszabály,hogy a láncossal mindig a felső váz párhuzamos az alsóval(a lánctalppal),mivel az alsó váz mindig hosszabb,mint szélesebb,ezért oldalra kifordulva hamarabb eldől a gép,mint hosszában.Ez a terhelés nem 65%-os volt,hanem 95%,kb.

Az igaz,hogy beakadt a dózer kanala a falból kiálló vasba,de csak egy másodpercre,utána ki is csúszott,csak már későn,mivel a daru határterhelésen volt,az a kis megakadás elég volt,hogy kibillentse a darut,de van ott még valami,ugye már eleve a tökfej kb 40°-ban kifordulva kezdett emelni,ami eleve csökkenti a teherbírást,viszont ez a masina jó 40 éves lehet,(a járó láncot hajtó kisebb láncból látható,a hetvenes években már kezdtek áttérni a hidrosztatikus hajtásra,abból tudom)így sanszosan a torony fordító rendszer fékje sem automata még,esetleg levegősek a kuplungok,fékek,amiben van egy/fél másodperc késés,vagy szarul működött/volt beállítva,mert ahogy megakadt a vasban a teher,az kifordította még pár fokot a felső vázat,és akkor kezdet el átbillenni a súlypont,onnantól már csak kapaszkodni kellet/lehetett,becsukni a szemét,és várni a csörömpölést.

Szóval csak a lánccal párhuzamosan emelünk,amikor a határterheléshez ennyire közel vagyunk,akkor egy próba emeléssel kezdünk,megmozgatjuk a gépet,hogy érezzük elbírja e majd félúton is,ugye itt rögtön nyilvánvaló kellett legyen,hogy ha kiemeli is,nem fog tudni vele oldalra kifordulni,hogy letegye,annyira a határon van,csak tolatva maga elé le engedni,és a próba emelésnél látszódott volna,hogy nagyon kikönnyül a daru hátulja,kizárt,hogy kifordultam volna 1 fokot is.

Ha én lettem volna a művezető,még a dózeresnek összetéptem volna a jogsiját,mert nem húzta be a rögzítőféket,láthatóan gurult a dózer a landolás után,vagyis a kiemelés után,le engedéskor is elkezdhetett volna elgurulni,ami szintén el ránthatja a darut,vagy kiakad a kötés,és visszagurul a gödörbe,vagy átgurul pár gyors reagálású lapátoson(is),eközben.
    Nagyjából ennyi.

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.06. 14:23:02
  • RatBaG #34011
  • nordan
  • Alexease
    De a sittnel is jobb, ha az ember megcsuszna es szetutne valakit vagy valamit.
  • KaBuTo666
  • ximix #34007
    Rendőr "humor", csak semmi mézes-mázos, tömören lényegre

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.12.04. 18:25:22
  • kamionosjoe
    1068
  • molnibalage83
    Ennél az esetnél sem segített volna egy ilyen rendszer. Ha már elkezdődött a borulás, akkor eldőlt szó szerint a történet. A probléma az, hogy nem tudod mérni az emelt tömeg súlypontját és helyzetét az emeléshez képest, ezért limitálni sem lehet szoftveresen hiába mérsz erős magán az emelőszerkezeten is.
  • eksy
    Azt én dőlésnek írtam. Szerintem egy valamilyen vízszintmérővel simán össze lehet párosítani.
    Beállítják a gépet vízszintbe és a legkisebb kimozdulásnál leállítja az emelést valami automata, szerintem ez így is működik, logikusnak legalábbis logikus.
    Utoljára szerkesztette: eksy, 2018.12.02. 23:07:48
  • molnibalage83
    Sokkal előbb felborul már a szerkezet mielőtt sikerülne túlterhelni.
  • eksy
    Ja, szerintem van valami biztonsági fék, ami megakadályozza a szakadást, deformálódást, dőlést... Teszem föl valami olyat emelnek aminek nem tudják a pontos súlyát, nem hinném az lenne a bevett szokás, hogy rákötik és vagy-vagy, vagy emel, vagy szakad valami.
    De nem érdekel, szóval miattam nem kell utána járni.
  • eksy
    A tervezést már megbeszéltük, ez az esemény megtörtént, nyilvánvaló hogy normális esetben nem történhetett volna meg.
    Én csak láttam ezt a videót, úgy, ahogy leírtam. És érdekel most már a te véleményed, mert csak te álltál szóba normális hangnemben velem (igaz "döcögősen" indult:), az adott témára szorítkozva, hogy egyáltalán elképzelhető-e a fikcióm.
  • molnibalage83
    A gépekben nem hiszem, hogy létezik tiltás, mert nem lehet megoldani igazából hatékonyan, de bevallom a daruk műszerezettségét nem ismerem. Ha ennyire érdekel, akkor a holnap a cégnél megkérdezhetek ebben jártasakat.

Nem értem miért ragaszkodsz ehhez a beakadáshoz. Még, ha az is történt, az emelést úgy kell megtervezni, hogy ilyen esemény ne okozzon gondot.
  • eksy
    "akkor ezt szarul tervezték meg, de az én tippem az, hogy semennyire"
    Ez esetben mi egyetértünk a lényegi kérdésben Nem mérnöki hiba volt, mert szerintünk mérnök sem volt a láncban.
    A részleteket viszont még tisztázhatjuk, ha már ennyi időt elb@sztam erre.
    Tegyük fel kiiktatták a tiltást valahogy, megemelték, látták hogy elbírja ez, elbírja, és el is bírta, határértéken. Ha előbb rászáll egy afrikai fecske a buldózerre, akkor előbb rántja le a darut, mert azt a plusz súlyt már nem tesztelték le.
    Én az elejétől azt mondom, hogy azokba a kiálló, még most sem tudom mikbe akadt bele. Szerintem azok valami vízszintes cölöpök, amik stabilizálják a falat, vagy mit tudom én, de biztosan jó mélyen be vannak eresztve, "odaragasztva" mi célja lenne ott azoknak.
    Ebben az esetben, mivel nem érte nagy erő, ha abba akadt bele, akkor nem kellett hogy szemmel látható lehulló törmelék keletkezzen.
    Én ezt a lehetőséget látom a leglogikusabbnak.
  • molnibalage83
    De ezt próbálom magyarzáni. A gép súlyához képest az picsányi erő. Ott tömörített homok van. Ha komoly megakadt volna, akkor bontja a falat. Ha meg is akadt és ettől a kis erőtől és a kifordulás nyomatékától eldőlt a gép, akkor ezt szarul tervezték meg, de az én tippem az, hogy semennyire. A normál emelés során, ha akadna, akkor a homokfalból bontott volna le egy kicsit, amit lehetett volna javítani, de nem a gép ment volna így a szemétbe.
  • eksy
    Én most is úgy látom hogy fordul a daru, stabilan áll és csak pár pillanattal később kezd eldőlni, amit én annak tulajdonítok, hogy megakadt a teher, ami abban a pozícióban már túl közel került a falhoz.
  • eksy
    Megnézem még párszor, nekem egyből úgy tűnt hogy beakad azokba a falból kiálló valamikbe a buldózer tolólapja.
    Akkor szerintem kizárhatjuk a mérnöki hibát, és szimpla melós "baki" volt. Jól értem?
  • molnibalage83
    Nyoma sincs a beakadásnak, de pont emiatt kell emelési terv. Az kimutatná, hogy emelés és akadás esetén ez lesz és van tartalék. Itt semmiféle tartalék nem volt. Ha minden jól ment volna, akkor talán sikerült volna. Csak az ember nem így tervez semmit...
  • molnibalage83
    Teljesen véletlen, megnéztem miért került fel a top10 futóba. Sejtettem, hogy valami ilyesmi miatt.
  • eksy
    Arcoskodás, mikor rákérdeztem miért gondolja amit, normális válasz helyett simán le lettem hülyézve.Így indult:)

Értem amit mondasz, de szerinted kizárt amit én mondtam, miszerint beakadt a teher és ez okozta a balesetet?
    Maradjunk ennél az esetnél, nem akartam mélyebben belemenni a témába.
  • nordan
    ráadásul tök felesleges volt az egész én poénosan megjegyeztem a mérnökös dolgot a netes MEME-re utalva....erre ez az Eksy tök butaságokat kezd el magyarázni remélem végre megértette,hogy a szakik teljesen balfékek voltak annál a bulldózer emelésnél

• nordan
    Ó köszönöm istenem,hogy ilyen értelmes arcok is vannak itt! respect
  • molnibalage83
    A diagram arra ad neked felvilágítást, hogy egy X tonnás daru esetén az erőkar még egy síkban történő változása mennyire durva következményekkel jár.

Elkezdte emelni és egy ideig a torony és vele a gép része a hosszirányú tengely síkjában maradt. A baj az volt, hogy attól eltért. Ami egészen biztos jele annak, hogy nem tartották be a limiteket. Pont. Innentől fogva már csak az a kérdés, hogy ki baszta el.

Az építkezésen esetleg megnéznéd, hogy mekkora max. tömegre van a daru hitelesítve és mit emelnek vele...?

Egy 40 tonnás daruval is egy bulldózert emelve sanszosan emelési terv kell már. Te most tényleg azzal érvelsz, hogy egy építkezésen 1-2-3 tonnát emelgetve 10-20 tonnás daruknál nincs emelési terv és simán emelnek? Nahát, milyen meglepő...

Láthatólag azt sem érted meg sem a magyarázat sem a nomogram alapján, hogy nem fix tömeghatár van, hanem a gép pozíciójától függően is.

Ha jól látom, ezen oldalszög limitre is van megadva görbe.

crane load chart szavakat kéne csak használni.

És nem, te arcoskodtál a #33985 kommentben. A többieknél semmiféle személyeskedés nem volt. Továbbra sem értem, hogy miért állsz bele abba, amibe nem kéne... Nagyon házhoz mész te most a pofonért.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.02. 20:54:29
  • eksy
    Szia:)
  • eksy
    Az a diagram esetünkben semmit sem ér, mert nem tudjuk a pontos adatokat, én legalább is nem. ("a világból ki..." személyes dolog, nem pont erre értettem, csak már túl sokan toltak az orrom alá "tudományos" szakmai skicceket... kockás lapon kézzel rajzolgatva:)
    Erőkar, laikus vagyok ugyan, de szerintem ez az erőkar minimális, szinte függőlegesen áll a gém.
    Szabályokat sem ismerem, de azt láttam hogy föl tudta emelni, és én úgy láttam, mintha beakadt volna a buldózer a falba, és ez az, ami nem volt belekalkulálva az emelésbe. Nézd meg te is mégegyszer a videót, hátha valamit nem jól láttam.
    Mérnökös dologhoz meg annyit tudok hozzáfűzni, hogy az építkezéseken például folyamatosan pörögnek a daruk, kamionok jönnek mennek... nem hiszem hogy napi 100-200 akárhány emelést darunként megterveznek.
    A darukkal kapcsolatban pedig úgy gondolom, van bennük tiltás túl nagy súly esetére, az emberi tévedés kizárására.

Nem én személyeskedtem folyamatosan, viszont egész jól elviseltem a velem arcoskodót, szerintem:)
  • whiskeyman
    Buta vagy, távozz
  • molnibalage83
    Láthatólag annak értelmezése nem megy, hogy mit látsz a videón annak ellenére, hogy páran már elmagyarázták.

A kötéllel próbálták a teher lengését megakadályozni, de mivel totál laza volt a kötél oldalra, ez láthatólag nem sikerült. A daru nem talpalt le, hogy növelje az inerciáját más tengely mentén, így oldalra kifordult, emiatt más irányú nyomatékot is kapott és annak rendje és módja szerint felborult.

A lent posztolt üzemeltetési nomogramokat mindig elég bő rátartással adják meg. Amikor valakik ennyire benézik a helyzetet, az ellen a gép tervezője tehetetlen. Mintha egy laptop képernyőjével vernél szöget a falba és aztán meg reklamálsz a gyártónál.

Ezek a zsenik kb. a "csináltunk már és sikerült egyszer" alapon emelhették meg azt a bulldózert. Hát, most nem sikerült, mert a fizika okosabb volt.

Viszont azt nem igazán értem meg, hogy mikor raknak be neked diagramot, elmagyarázzák hogyan áll még neked fentebb és van nagy arcod, amikor egy diagramnál kijelented, hogy "ezekkel a világból ki lehet zavarni".

Ja és igen. Adott tömegű teher felett emelési terv készül, legalábbis ahol én láttam kivitelezést és pl. MOL belső szabályzatát elég komoly szabályzatok vannak, hogy mit és hogyan emelnek. És azt mérnök készíti, de minimum a szabályzatot úgy, hogy azt a gyök2 darukezelő is értelmezni tudja. A linkelt nomogram is ilyen.

Tessék.
    Mikor kell készíteni:
    Az emelendő teher meghaladja a névleges terhelhetőség 65%-át.

Na, szerinted egy ilyen kis szutyok darunál ilyen erőkarnál 20 tonnás gép az 65% vagy sem..?

Az, hogy egy 20 tonnás daru mekkora és hogyan néz ki, annak kikeresése házi feladat, talán sikerül...

Valahol kurvára elegem van abból - és ezzel nem vagyok egyedül - hogy láthatólag olyan emberek próbálnak túl sokszor okoskodni, akiknek láthatólag gőze sincs sem a fizikáról, sem az iparról. Az összes ilyen emelős videónál igen nagy az esélye annak, hogy az emberek okosabbak akartak lenni a szabályzatnál és manualnál...

Szóval, ha hallgattál volna, akkor bölcs maradtál volna. Bár a kussolnál szó helyesebb lenne az arcméreted okán.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.12.02. 20:20:47
  • eksy
    És azt hogy modellezed le, hogy az első 15 méteren simán elbírta. Mélyebben kisebb a gravitáció?
    Azzal ne is próbálkozz, hogy az emelés alatt elfogyasztott üzemanyag által könnyebb lett a daru!
  • nordan
    az egy alasó hangon 20Tonnás Bulldózer amit kb 20 méterről akarnak kiszedni egy max 30 tonnás daruval amin van egy 15 méteres erőkar......könyörgöm egy 5. osztályos lemodellezi technika órán,hogy mekkora faszság
  • eksy
    Na vidd innen a kockás lapodat, ezekkel a világból ki lehet engem zavarni.
    Egyébként jól sejtem? Te még sohasem tévedtél, igaz?:)
  • eksy
    Rám fér?

Már megint... izé... folyamatosan személyeskedsz, csak szólok:)
  • nordan

Utoljára szerkesztette: nordan, 2018.12.02. 16:22:30