38
-
#38 Annyiból jó, hogy itt az Oxigént sem kell mélyhűteni, ellenben mérgező. A tárolása mégis egyszerűbb. Ilyen hatóanyagot használ a Proton és ilyet használt pl. az Ariane-4 is.
A kínaiak is terveznek kriogén hajtóanyagú rakétát, a Hosszú Menetelés - Következő Generációs Indító Járművet, de ez csak a következő évtizedre várható. -
#37 Sőt, még űrsiklótervük is van/volt, meg sok egyéb - lásd még az Astronautix.com-on. De hiába, mert a jelek szerint problémákkal küzdenek. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen minden emberes űrutazásnál lépnek fel nehézségek (elég csak a Szojuz szomorú bemutatkozására), de a lényeg az, hogy hiába szánnak rá elvileg rengeteg pénzt, mégis lassú a fejlődés... -
Kryon #34 Sanghai lassacskán igen..... -
Kryon #33 A kínai rakéták hajtóanyaga ugyebár asszimetrikus-dimetilhidrazin+nitrogén-tetroxid.Ez elég egzotikusan hangzik pl.a kerozin+oxigénhez képest (szojuz).Mennyivel lehet drágább előállítani,és ezzel rakétát hajtani?Nem lehet-e a késlekedés oka,hogy a rakétát fejleszteni akarják előtte? -
Piscator #32 Tudom, Kína a korlátlan lehetőségek és luxus földje. -
#31 Ezzel nem tudom mit akarsz mondani. A cikk szerint ugye 2005-ben fog a következű kínai űrhajós a világűrbe indulni. Namost akkor pénz ide vagy oda, a haladás igencsak visszafogott, ez pedig vagy arra utal, hogy valami gond volt az első úton (erre utaltál már te is lentebb), vagy extrém óvatosak, és minden lépést 3x meggondolnak, átrágnak, visszatérnek rá, stb. (ez utóbbi viszont nem túl jellemző szerény tudásom szerint a jelenlegi kínai módszerekre)
Pénzel nem lehet mindent megoldani... -
#30 Nem tudom, hogy a világ hogy áll vele, de innen Pekingből úgy tűnik, hogy ha egyszer a kínai kormány megengedte azt a sajtónak, hogy leírják, hogy ez egy biztos dolog, akkor arra meg van az anyagi fedezet...
Pontosan úgy ahogy a 6-os körgyűrűt építették Peking körül. "Mehet?" "Mehet!" 8 hónappal később kész volt egy 180km hoszzú autópálya a város körül... -
#28 Az első kép az több mint valószínűleg propaganda, mert azt már aznap reggel közzétették, amikor felszállt a haver... -
#27 A visszatérő egység azért néz ki így, mivel ugyebár enyhén megpörkölődött a visszatérés folyamán, meg ugye a fékezőrakéták által. Ugyanúgy, mint a Szojuz-kapszulák, amelyek alapján építették a SenCsou-t.
A belső képek propagandafotók lehetnek, lehet, hogy jóval a felszállás elött, vagy a leszállás után készültek... -
#25 Ez érdekes fejlemény, eddig azt hittem, hogy az orosz űrhivatal tette a bejelentést...
Figyelmetlen voltam, úgy tünik. -
#23 Pardon, de az oroszok épp a közelmúltban jelentették be a Kliper elnevezésű űrhajójukat, amely majdan a Szojuz családot fogja váltani. -
#20 1. Az első űrhajós a landolás utáni két hétben a Pekingi "földalatti város" speciális kórházában volt "megfigyelés alatt". Ezt nem tudom hogyan kell értelmezni... Vagy túl jól volt amikor lejött, vagy pedig már fél lábbal a sírban. (Én inkább ez utóbbira szavazok)
2. Aztán, hogy feljuttatnak egy embert az világűrbe, az nem megy szar technikával, és egyáltalán nem úgy néz ki, hogy majdnem bele halt. Egy űrutazás az nem egy dobott orsó vagy egy bukfenc, _elsőre_ még egy vadászpilótát is kikészíthet.
3. Azt meg a fene tudja, hogy a kínaiak mit fejlesztenek. Megmondom, a 651-es kutató intézet lent délen ZhuHai-ban olyan projekteket futtathat "utasszállító repülőgép" címmel, mint a Space Shuttle... Erről ennyit.
4. A kedves újságíró úrnak üzenem, hogy egyszer és mindenkorra döntse el, hogy a magyar szabályzat szerinti átírást használja, vagy az úgynevezett Pin Yin-t. Mert ha magyar, akkor is SenCsou ha meg Pin Yin akkor meg Shen Zhou.
5. Kína Rulez! Majd meglátjátok... -
#19 Te is 20 éve olvastál kínáról utoljára... -
Piscator #18 Miközben csaknem egymilliárd ember éhezik és nyomorban él. -
Easy Rider #17 mér csak kettő? annyian vannak mint a .... ;) -
Ratty #15 Szerintem nevetséges amit kína csinál:P Kicsit emlékeztet a korai szovjet úrkutatásra, de...
Nem is tudom, hogy hogyan vélekedjek :/
Szeritnem, még mindig nincs meg a megfelelő technikájuk, hogy normálisan, és viszonylag kicsi rizikó faktorral valakit felküldjenek az űrbe...
Mindenképpen többet érnének, ha ők is egy Venture Star (X-33)-hoz hasonló projektet kedenének, nem csak presztizs miatt csinálnák az egészet...azért h elmondhassák magukról, hogy "én is egy nagyhatalom vagyok, meg kúrva gizda, mert embert küldtem az űrbe" (azt ne tegyük hozzá h szar technikával, és majdnem bele is halt) :PP -
Yetike #9 Nem értem miért kell két évet várni a második emberes űrutazásra, főleg egy olyan országtól, mint Kína (ahol ugye nem kell 30x megszavazni valamit).
Ha ilyen lassan haladnak (2010ig űrséta), akkor igencsak kevés az esély, hogy megelőzik az USA-t :(. -
#7 Felteszem ideiglenes űrállomás építésére jó. -
#6 Valószinüleg a leszálláskor leoldották az ernyőket. Az égésnyom pedig feltehetően a fékezőrakéták nyomai, amelyek a föld felett pár méterrel lépnek működésbe, tompítva a földhöz csapódást. -
Shadow_THH #5 A mási kcikkben említett Mexicoi UFO-k nagyot fognak röhögni amikor meglátják az ürben: "MADE IN CHINA" :D -
Turmoil #3 Na igen, és hol van az ejtőernyő az alsó képről? :)))
Bár az oldala rendesen meg van égve, szóval lehet, hogy már lekapcsolták róla... :) -
#2 Kicsit szomorú vagyok amiatt, hogy ilyen lassan haladnak, azt vártam kínától, hogy fellendití az emberes űrkutatás alaposan belassult világát, de úgytünik ilyesmire nem lehet számítani... -
valaé valaé ná #1 Két űrhajós ? Előbb árulják el, hogy az az egy hova lett.