4
Szakdoga, anyaggyűjtés, téma: 4GL fejlesztői környezetek
  • sniper
    #4
    Valahol el kell kezdeni.
  • Pheel
    #3
    És csak ezért az egy beszólásért regisztrálni...
  • Cat #2
    WWW:PROG:HU
  • Myers
    #1
    Sziasztok!

    Szakdolgozathoz gyűjtök anyagokat, és a segítségeteket szeretném kérni.

    A témám: 4. generációs fejlesztői környezetek kialakulása, összehasonlítása.

    Kicsit bővebben:
    - A 4GL környezetek őseinek bemutatása (ASM -> magas szintű nyelvek (C, pascal) -> 4GL) és a 4 gl kialakulása. Amolyan nyelv fejlődés történet.
    - Az általános 4GL fejlesztői környezetek jellemzőinek bemutatása
    - Megemlítenék néhány napjainkban elterjedt 4GL környezetet
    - Esettanulmány: konkrét 4GL környezet bemutatását. A kiválasztott 4GL környezet ősét, az egyes verziók által hozott újításokat, a fejlesztői környezet jövőbeli kilátásait és fejlesztésének irányát.
    - Néhány 4GL környezet összehasonlítása: ez még kicsit homályos rész. Itt valami olyasmire gondoltam, hogy pl. hatékonyság. Ugyanaz a kódrészlet mennyi idő alatt fut le más és más nyelven megírva. (Tudom, ez nem pont a 4GL témába vág, de jobbat nem tudtam kitalálni).

    Esetleg van valami javaslatotok, hogy mi alapján lehetne összehasonlítani?

    Tudom, google -> keresni. Keresek is. Találtam jópár cuccot, de igazán „forradalmi” olvasmányt nem.

    Tehát a lényeg és a problémáim:
    Hogyha foglalkoztatok ezen résztémák valamelyikével (vagy netán mindegyikkel :) ), és van hozzá jó anyagotok, akkor megköszönném, ha beírnátok ide a címét ahol elérhetem, vagy elküldenétek e-mail-en. Vagy ha van olyan anyagotok, ami neten nem fellelhető, akkor azt is szívesen venném.

    A másik problémám a könyv. Nézegettem, de nem találtam kimondottan ilyen témájú könyveket. (Márpedig a felhasznált irodalom jegyzékébe jó lenne 1-2 könyvcím is, nem csak „www”-vel kezdődő részek :) ) Fejlődéstörténetit egyáltalán nem, sem a 4GL-ről. Ti hallottatok már ilyenről könyvről?

    Könyvekkel kapcsolatban még van egy olyan kérdésem, hogy ismertek -e olyan Delphi, C Builder, Jdeveloper stb könyvet, ahol nem mindjárt a közepébe vágnak, hanem van egy kis történeti áttekintés, bevezetés, a fejlesztőeszközön belüli eszközök bemutatása. Vagy ha ehhez hasonló webhelyről tudtok, azt is szívesen venném.

    Egyébként bármilyen javaslatot vagy tanácsot szívesen látok.

    Kössz!

    Fábri Zoltán
    [email protected]
    [email protected]