172102
  • nandorb
    Bazdki Joebacsi, nekem nem azzal van bajom, hanem azzal, hogy manapsag nem az trendi hogy az orszag fejlodjon hanem, hogy minnel tobbet huzzunk a sajat hasznunkra.

Kurwara felhuztak ma az idegeimet... az ADSL szolgaltato nemhajlando kicserelni a splittert azt mondjak hivjam fel ezt meg ezt a szamot... ugyanazt a kurwa szamot 2ora es 25percig hivtam automata jelentkezik,piff puff 1x jelentkezik a kurwa, hogy nezzem meg ezt meg azt jolvan mondom viszem a telefont ki a szobambol megnezzem bele akarom mondani erre nezzem levan rakva... hat mondom szep...
  • Zerénd
    Ja és a szakemberek! Anno az öböl háború után magyar szakembereket kértek fel, hogy oltsák el a felgyújtott kutakat. Nem tűzoltók voltak! Hoppá!
  • Zerénd
    Nincs technika? Nincs szakember? EMBER! Göcsejben már akkor földgázzal fűtöttek az emberek a legkisebb falvakban is, mikor pösten azt sem tudták a szüleid mi az a földgáz b34 Dzsotata! Ne légy már hüJe, te értelmesebb vagy annál!

Ja és ott még mindig mennek a "himbák"
  • JagFater
    A billenytűzet leütéséből adódó energiát kéne hazsnosítani, a sok kocka megtermelhetné a saját energiáját. Kicsit erősebben kéne nyomni a gomot, de ingyé lenne az áram. :-)
  • nandorb
    teganp belevagott a villam az ADSL Splitterem-be... eszre se vettem:)
  • joebacsi
    Külföldi cég tőkeerősebb, és be merte, be tudja vállalni a kockázatot, illetve technikailag és szakmailag is felkészültebb, tapasztaltabb.
    Az állam se teljesen hülye. Volt két választása:
    A.) Önmaga belefeccült 10milliárdot vagy még többet, szakembereket bérel, eszközöket vásárol.
    - A/1
    Megtérül az egész, az ország gázszükséglete biztosítva van több évtizedig, mindenki örül, nagy nyereség az államnak
    - A/2
    Semmi, vagy minimális megtérülés, eredmény: -10milliárd, nagy veszteség

B.) Külföldi cég bevállalja a kockázatot, államnak egy forintjába nem kerül
    - B/1
    Megtérül a mező, nagy nyereség a cégnek, mérsékelt nyereség az államnak
    - B/2
    Kiderül, hogy töredéke a gázkészlet a becsültnek, és az is nehezen kinyerhető, nincs megtérülés, cég bebukja, államnak semmi veszteség

Az állam pedig a "nagy nyereség - nagy bukás" helyett inkább a "mérsékelt nyereség - nincs bukás" lehetőséget választotta.
    Próbáltam leegyszerűsíteni, remélem érthető.
  • Zerénd
    Hir tv! Most!
  • Bala10
    ruszkiknak kaja kellett, nem földgáz, van nekik abból bőven. :D
  • MerlinW
    Steam-en 5 euro a játék + összes kiegészítője ma délután 6ig.
  • joebacsi
    Vak én sem vagyok, én egész konkrétan az ELMŰ privatizálása miatt lőnék Dunába pár embert, annak jogosságát nehéz magyarázni akármivel is.
    De a makói gáz azért más. Ha nem lenne kockázatos, nehezen kitermelhető, akkor a ruszkik már simán kiszedték volna a 40 év alatt, hogy mást ne mondjak.
  • joebacsi
    Leghíresebb összeesküvéses film, de azért sok fasság van benne.
  • Bala10
    hidrogén nagyon klassz! nemcsak a járműveket hajthatod vele, de amíg vásárolsz, vagy a garázsban áll a kocsid éjszaka, termelheti az áramot, amit utána fel is használsz. ha most belegondoltok, hány 100millió jármű van és ezek nagyrésze áll egy csomó ideig, máris kiválthatóak lennének a nagy erőművek. a Shell igazgatója meg azt nyilatkozta, hogy nekik tök mindegy, hogy benzint, vagy áramot árulnak, szal ők is támogatják(főleg, hogy hamarosan nem lesz más amit árulhatnának;))

Először azt tervezik, hogy a nagyobb állami cégeknél, vagy fuvarozó vállaltoknál vezetnék be, mert a telephelyükön megoldott lenne a tankolás, majd utána jönne a lakosság. dehát ez is csak akkor működne, ha globálisan menne a dolog.
  • Zerénd
    2020???? 2012 :DDD
  • Zerénd
    Hidd el, nem most olvastam erről. Tudod van ennek a makói dolognak másik oldala is. Egy szó sem igaz, amit állítanak. Most ugye kiknek hiszel? Szerinted ebben az országban, ebben az utolsó 20 évben nem történt olyan, hogy egy valamit marha veszteségesnek könyvltek el, s egyes érdekcsoportok szarért hugyért megvásárolták? S lőn mégsem veszteséges? De nehogy öszeesküvés elméletet vagy városi legendát láss, élő példa erre a auchan parkoló védett lápon. Egy kis igazitás itt, egy kis igazítás ott, és a papirokon már minden szép és jó. Tapolcai korház esete mondjuk. Bár ezt csak hallomásból tudom. 3 éve a fityeszes városvezetés átadta a medisys kft-nek, az dec. 31 után kivonul, és teljesen véletlenül felnyomták a korház gazdasági irodáját, mindent feldúltak. Lehet nem vittel el semmit, de az sincs kizárva, nem tettek oda semmit. Nem állítom, hogy ez megtörtént, hisz mondom csak minap hallottam, hivatalos úton még nem kaptunk megerősítést.

Na ennyit a makói földgázról!
  • McKenny
    ja, aki nem tud angolul
  • McKenny
    nálam best ilyen témába:
  • JagFater
    Az, hogy tédeg mivel etetnek, meg valójában mi van az két külön dolog.
    Naná, hogy nem fognak megnyugtatni, hogy papa, 50 éve megvan a technika, amivel kiválthatjuk az oljat.
    Hidrogénnel pl. már vagy 20 éve kisértleteznek.
  • Bala10
    nekem 1 furcsaság van ezekbe. ha így is megéri egy külföldi cégnek, akkor nekünk miért nem?:)
  • joebacsi
    Azzal kapcsolatban azt mondják az ottani tudósok, hogy még jóval több a gond, mint a megoldás. Gyakorlatban még egyáltalán nem biztos, hogy lehet e ezt a fajta reakciót szabályozott keret közé zárni, és ha ez sikerül is, akkor egyáltalán tud e többlet energiát termelni. Elméletben persze ez a megváltás, csak még a gyakorlat hiányzik.
    Legkorábban 2020-ra ígérnek működő reaktort. Ezzel csak az a gond, hogy addigra már jó pár kellene.
  • Bala10
    régebben, amikor a nanotechnológia hátő.. ismertebbé vált, akkor vetették fel azt az ötletet, hogy minden veszélyes üzemet megcsinálnának kicsiben. sok is gyár, így ha az egyikben baleset lenne, akkor egy zsepivel felitathatnád a kiömlő veszélyes anyagot:D így mindenkinek lehetne otthon egy kis gyára:D
  • joebacsi
    óó, látom te is nagy szakértője vagy a makói gáznak :)

"körülbelül egymilliárd forintba kerül egyszer lefúrni 6000 méter mélyre, és mifelénk 4000 méternél mélyebbre még nem hatoltak le. Ez a befektetés közel sem biztos üzlet, ezért nem vállalta eddig hazai cég. Ami pedig a 600 milliárd köbméternyi gázt illeti, arra figyelmeztet, a cégek feltárás előtt fölfelé szoktak kerekíteni, hogy könnyebben jussanak bankhitelhez, és olyan üzlettársakhoz, akikkel meg lehet osztozni a költségeken. A Makó-árkot kutató Falcon Oil is így tett, részvényei értékesebbek is lettek. Bartos szerint kiderülhet, hogy legföljebb 400 milliárd köbméternyi gáz van ott. Ebből a gyenge rétegnyomás miatt 150 milliárd termelhető ki olcsón, aztán valamit – általában gázt, vizet – le kell nyomni, hogy följöjjön a többi. 40-50 kitermelő helyre és csővezetékekre lehet szükség. A geológus becslése szerint 100 milliárd forintnyi beruházás és jó szerencse kell ahhoz, hogy elkezdődjön a termelés. Amelynek hasznáért 12 százalék bányajáradékot kap az állam, plusz a helyi, a jövedéki adóból származó bevételt, de különadót is fizettethet a kitermelőkkel – miközben nem sokat kockáztat. Így pedig másképp fest a történet."
  • Bala10
    nem, de elüthet egy autó, vagy szívrohamot kaphatok sex közben
  • n003
    fúziós erőművekről erősen hallgatnak .. azt is már valaki nagyon tudja hogy mikor fogja piacra dobni :(
  • n003
    mér 90éves vagy és má nemsokáig húzod? :O :O :O
  • joebacsi
    Hitler csodafegyvereiről sem tudott a világ, aztán hirtelen bevetette őket, mikor kellett, és meg is nyerte a második világháborút
  • Bala10
    de csak azért buziskodnak, mert van más lehetőség. mondjuk én nem igen tartom megoldásnak ezeket az alternatívákat. múlkor láttam egy jó dokumentum filmet a hidrogénről, miként válthatná ki a mai összes fosszilis energiát, azt támogatnám. :)
  • Bala10
    remélem azt már nem élem meg^^

• eugabesz
    A világ nem is tud némely alternatív erőforrásról,ugyanis az olaj lobby sokkal erősebb,sőt nemegyszer még a gyilkolástól sem riadtak vissza,hogy egyes energia források,találmányok titokban maradjanak a jónép előtt.
  • Zerénd
    Nemrég Magyarországon beindítottak egy földgáz és olajmezőt kitermelés céljából. Eszméletlen hosszú ideig lenne hazánknak tartaléka. Erre eladták ezek egy kanadai cégnek, és a gázt meg az olajat világpiaci áron vásároljuk fel, amit itt termelnek ki.

Szó volt a repcéről meg más mezőgazdasági alternatív üzemanyagról. Nem a legjobb megoldás, hisz termőterületeket vesz el, plusz az előállítása nem kis pénz. Külföldön már előrehaladott állapotban van az energia fű. Neki nem kell jó termőterület, mégis itt nálunk, nem kivitelezhető MÉG! Pedig egyik energia forrás kiváltó lehetne. Csak egy példa erre: Egyik bajtársam szeretett volna energia fúvet termelni, és ehez kiszerette volna bérelni a nemesvámosi volt tsz nyúltáp készítő gépsorait. Engedélyt nem kapott!

Gépek meghajtására ezerféle megoldás létezik, ez igaz. De azokat kenni is kell! Szintetikus olaj, eszméletlenül drága. Plusz amig vannak olajcégek, addig nem is nagyon lesz elterjedve más.
  • havercsotány
    én gyűjtöm a sörös dobozokat, hát ha:)
  • joebacsi
    Az ember (köztük mi magyarok főleg) azért nagy túlélő, annyira nem féltem magunkat, de gyökeresen meg fog változni pár alapvető dolog a közeljövőben, az szerintem biztos. Mostanra pedig, mint egyfajta aranykorra fogunk visszaemlékezni, amikor szétvásárolhattuk, szétzabálhattuk magunkat karácsonykor, majd közben bejglitől büfögve olcsó energiától fűtött szobában a gép előtt váltottuk a bőrfotelből a világot :)
    "Várd a legjobbat, készülj a legrosszabbra"

ja, ha kell valakinek napelem/szélgenerátor otthonra, szóljon :)
  • havercsotány
    az a baj ,hogy tudjuk mi lesz a vége csak mégse:)
  • joebacsi
    Az egy dolog, hogy van, a fő gond az, hogy egyre kevesebb van, és azt is egyre drágább kitermelni, a csúcson pedig már lehet, hogy túl is vagyunk, de pár éven belül tuti elérjük.
    1-1,5 év múlva ha 1000 forint felett lesz a benzinár, gondolom sokat nem fog vigasztalni, hogy pár évtizedre még van olaj :)
    Ugyanígy, ha pár éven belül nem jön gáz az oroszoktól, mert közben megépült a vezetékük Kína felé, és ők többet tudnak fizetni érte, mint egész Európa, majd akkor is jól esik gondolni rá vacogva, hogy nyugi, még van 100 évre gáz...valahol :)

nagy vonalakban
  • Bala10
    hát igen, nem kis összefogásra lesz szükség, ha elfogy az olaj. pl afrikából remek energiaellátó kontinens lehet, az oda telepített napelemek, stb... gondolj bele, egész kontinensnyi energia. de ehhez pl európának, ázsiának és amerikának tömnie kell őket kajával, vagy ott vannak a tengerek, óceánok, amiknek a mozgási energiáit is fel lehetne használni. hidrogénhajtás és energia, világűrbe telepített napelemek, stb stb. 1000 módon lehetne az olajat kiváltani, csak ahhoz véget kellene vetni a kapitalizmusnak és nem nyerészkedni ezeken. bár gyanítom, az emberiség inkább kipusztítja saját magát, csakhogy legyen valami nyeresége. :)

ja igen. vége a pazarlásnak és lejön a népesség szabályozás ideje, stb stb. amúgy sem szedik ki az olaj 100%át, így annyi biztos marad amennyi kell. bár nem értek hozzá, csak remélem :D
  • havercsotány
    az a baj ,hogy baszott érzékeny ez a rendszer és bármilyen változtatás beláthatatlan következményekkel jár.Az a baj rossz az irány de már késő a gyors bajok nélküli változásra ez egy kínkeserves hosszú folyamat lesz.(szerintem mint halandó fingmolekula)
  • JagFater
    THX srácok!
  • havercsotány
    150 évig van gáz ,szén 400, olaj 50:) és van repce olaj,meg egy csomó alternatíva ,csak hát egy két ország az olajból él, jaj mi lesz velük .
    A jövő : Van bicikli, machete amivel majd vásárolni indulunk
  • joebacsi
    Kurva egyszerű hátra dőlni, és mutogatni a politikusokra.
  • joebacsi
    Rövidtávú? :D
    Itt nem arról van szó, hogy akkor max kevesebbet furikázunk.
    Olaj nélkül nincs műtrágya, vegyszerek, nem mennek a traktorok, az élelmiszer termelés kapásból becslések szerint ötödére esik vissza, plusz ugye szállítás is nagyon nehézkes.
    Másrészt pedig gáz nélkül a városban szétfagynak az emberek egy tél alatt.

Hogy csak 2 sarkalatos pontot emeljek ki.

Két országnak kellett megoldania a mezőgazdaságát, illetve az egész gazdaságát olaj nélkül a 20-21. században, Észak-Koreának és Kubának.
    Egyiket se irigyeljük kifejezetten, bár utóbbitól van pár dolog, amit tanulhatunk, és valószínűleg muszáj is lesz.
  • eugabesz
    Ez így igaz.S sajnos a szájkarate-n kívül semmit sem tesznek ellene.
    A kis ember hiába küzd ellene (szelektív gyűjtés és ezer más pl.) magára hagyták a derék politikusaink.Mind1 hol élsz a bolygón.Mindenütt így van sajnos.