3780
  • liverpool fan

Álmaim autója...
  • Glpetyus
    mind1,de tegyétek bele Park-ot,meg Burns-t,....szerintem.
    Egyébként a Richard Burns Rally topikban nagyobb a forgalom,mint itt,és ott szoktunk beszélni inkább az aktuális dolgokról is.
  • Peugeot
    hát az egy dolog de szolni kéne a gazdinak
  • Sheva
    elkéne egy új banner de milyen kocsi legyen benne?
  • Sheva
    sajna
  • Peugeot
    elavult ez a topic ?!!!!!4
  • Sheva
    a toljadneki csapatot ismerem nagyjából hiszen tesóm osztálytásai voltak
  • DJ Skyline
    In Memorian Richard Burns. Toljadneki Team
  • Astaroth
    Emberi dolgok.
  • Glpetyus
  • gPROject
  • Sheva
    én se azt tudtam h beteg de h ilyen komoly azt nem :(((((

• Miss Lucifer
    Ez egy nagyon nagyon nagyon szomorú és egyben megdöbbentő hír. Én nem tudtam, hogy ennyire beteg volt.
  • Sheva
  • báttyó02
    :((((((((((((((((((((((((((((((

• Sheva

A vártaknak megfelelően biztos előnyt szerezve vezet Korzikán a kétszeres világbajnok Sébastien Loeb. Őt Francois Duval követi, akitől csupán pár másodpercre van Toni Gardemeister, Marcus Grönholm és Petter Solberg. Gyengén teljesít Gilles Panizzi és a Peugeot újonca, Nicolas Bernardi, míg a remeklést bemutatók sorában tudhatja magát Stéphane Sarrazin, és a privátként induló fiatal spanyol, Daniel Sola is.

Száraz, viszonylag meleg idő fogadta a pilótákat a mai reggelen. Összesen négy gyorsaságit kellett teljesíteniük ma a versenyzőknek, melyek egyenként közel 30 kilométeresek.

Megnyugtató előnyt szerezve vezet az összetettben az újdonsült világbajnok Sébastien Loeb, aki a mai összes szakaszt megnyerte. A francia kiválóság egyébként egy, a napokban adott nyilatkozatában újfent megerősítette, hogy tervei szerint 2006-ban egy privát Citroen Xsara WRC-vel versenyez majd.

Loeböt Duval, Gardemeister, Grönholm és Solberg követi (ebben a sorrendben). Az előbbi négyes között alig pár másodperces különbségek vannak, így a folytatásban a dobogós helyeket illetően bármi elképzelhető.

Rosszul teljesít a Korzika-ralit korábban kétszer is megnyerő Gilles Panizzi, akinek mai produkciója csak a tizenhatodik helyre volt elegendő. Hozzá hasonlóan nem megy a másik két Mitsubishi-pilótának sem, Rovanperä és Galli egyaránt rossz időket ért el. Kiábrándítóan rossz időeredményeket autózott a francia rali-bajnokság legjobbja, Nicolas Bernardi, aki egy gyári Peugeot 307 WRC-vel indulhatott, Grönholm csapattársaként.

Meglepően jó teljesítményt produkál azonban a hazai Stéphane Sarrazin, aki jelenleg a hatodik. Hozzá hasonlóan jól autózik Toni Gardemeister, valamint Marcus Grönholm, akinek köztudottan nem az aszfaltos viadalok a kedvencei. Figyelemreméltó időket produkált még Daniel Sola, aki egy privát Forddal indult, valamint Alex Bengue, aki a Skodának akár pontokat is szerezhet ezen a futamon.

Holnap további négy szakasz vár a versenyzőkre, melyek alatt elképzelhető, hogy ismét rosszra fordul az időjárás.

49. KORZIKA-RALI:
    ÁLLÁS EGY NAP UTÁN (121,34 VERSENYKILOMÉTER) - ÉLCSOPORT:
    1. Sébastien Loeb (francia, Citroën Xsara WRC) 1:14:20,3 óra
    2. Francois Duval (belga, Citroën Xsara WRC) + 41,3 másodperc
    3. Toni Gardemeister (finn, Ford Focus WRC) + 57,7 másodperc
    4. Marcus Grönholm (finn, Peugeot 307 WRC) + 1:03,2 perc
    5. Petter Solberg (norvég, Subaru Impreza WRC) + 1:07,0 perc
    6. Stéphane Sarrazin (francia, Subaru Impreza WRC) + 1:19,4 perc
    7. Daniel Sola (spanyol, Ford Focus WRC) + 1:24,5 perc
    8. Roman Kresta (cseh, Ford Focus WRC) + 2:18,3 perc
  • Sheva
  • Sheva
  • Sheva
  • Sheva
  • Sheva
    Ifj. Tóth János: Az apám a példaképem

Ma Magyarországon csak úgy lehet megnyerni egy ob-futamot, ha minden körülmény optimális – mondta el a hétszeres abszolút ralibajnok ifj. Tóth János, aki ma a Nemzeti Sport Online SztárChat rovatának vendége volt. A 37 éves pilóta hozzátette: az idényzáró Zemplén-ralin megváltoztatták Peugeot 206 WRC-je beállításait, így egy olyan autóval tudott versenyezni, ami százszázalékosan rá volt beállítva. Jövőre szeretne egy 307-es WRC-vel rajthoz állni a magyar bajnoki futamokon.
    fotó: Czagány Balázs
    Ifj. Tóth János és Bahor Bea a Budapest-ralin aratott győzelmük után
    Egy órán át a Nemzeti Sport Online szerkesztőségének vendége volt ma ifj. Tóth János, aki SztárChat rovatunkban olvasóink kérdéseire válaszolt.

A hétvégi futamgyőzelmével pályafutása talán legértékesebb bajnoki címét megszerző pilóta egy év kihagyás után tért vissza az idén a pályákra, és rögtön megnyerte az idénynyitó versenyt a magyar ralibajnokságban.

Ezt azonban három olyan futam követte, amelyeken nem szerzett pontot, és úgy tűnt, az "aranyálmok" szertefoszlanak.

"Nagyon szomorú voltam és csalódott, nem így terveztem az első fél évet – emlékezett vissza ifj. Tóth. – Kicsit kilátástalannak éreztem a helyzetünket. A legjobban az bántott, hogy szomorúak voltak azok az emberek is, akik nagyon sokat segítettek abban, hogy újra versenyezhessek. De én soha semmit nem adok fel, úgyhogy azt gondoltam, fel a fejjel, van egy nagyon jó autónk, az okokat megkeressük. Úgy gondoltam, hogy egy kis szerencsével a második félévben talán tudunk javítani a mérlegen. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy az idén bajnokok leszünk."

Aztán következett a veszprémi, a budapesti és a pécsi viadal, amelyek közül a Budapest-ralit megnyerte, a másik kettőn második lett. Mivel a vetélytársak közül senkinek sem sikerült egyenletesen kiemelkedő eredményeket produkálni, az idényzáró előtt egyszerű volt a képlet ifj. Tóth számára: ha a Zemplén-rali megnyeri, hetedszer is bajnok.

"Arra gondoltam, hogy ez elképesztően nehéz verseny lesz, és arra, hogy milyen jó a többieknek, mert ők már versenyeztek a Zemplénben különböző körülmények között is" – mondta.

"Az volt a kérdés, mennyire tudom majd felvenni velük a versenyt. Az, hogy nyerhetünk, természetesen ot motoszkált a fejünkben, de csak azért, mert az autóm az egyik legjobb a mezőnyben. Ez a Peugeot tud nyerni, a kérdés az volt, mennyire tudunk alkalmazkodni, és mennyire leszünk szerencsések. Ma Magyarországon csak úgy lehet megnyerni egy ob-futamot, ha minden optimális szinten van."

"Erre a versenyre megváltoztatták az autóm beállításait, és egy olyan kocsival tudtam versenyezni, ami százszázalékosan rám volt állítva – folytatta. – Egyszer sem voltam ebben az évben olyan gyors ezzel a géppel, mint Zemplénben."

És ha már az imént a Peugeot 206-osról volt szó, a sportág aktív pilótáinak jelenlegi legnagyobbika készségesen beszélt a technikáról is.

"A 206-os motorja nagyon erős és nagyon rugalmas. Mégsem gondolom, hogy ez a legfőbb erénye, hanem inkább a hajtáslánc és a futómű. A franciák szerint murván sokkal többet lehet kihozni belőle, mint aszfalton. Ezért gondolom, hogy sokkal többet számít a futómű és a hajtáslánc. Lehet, hogy a miénk a legerősebb autó, de nem biztos."

fotó: Márton Mátyás
    A Zemplén-rali céljában már bajnokként ünnepel az ifj. Tóth–Bahor kettős
    Megtudhattunk egy kulisszatitkot is, "R1" ugyanis arra volt kíváncsi, jobb-e egy 206-os WRC gyorsulása, mint egy R1-es Yamaha motorkerékpáré. Ifj. Tóth úgy vélekedett, hogy nem, majd hozzátette:

"A 206 WRC, ha jól rajtolsz, három és fél másodperc alatt gyors fel nulláról százra."

Rengetegen érdeklődtek arról, jövőre milyen technikával folytatja a hétszeres ralibajnok. A legtöbben azt kérdezték tőle, lecseréli-e a 206 WRC-t egy 307 WRC-re, amelyet jelenleg a vb-futamokon lehet látni.

"A Peugeot Hungáriától nagyon sok segítséget kapok, és ha lehetne, a jövőben is ezzel a márkával versenyeznék. Egyelőre azonban ez még csak egy terv. Elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan tudnánk a magyar bajnokságban jövőre elindítani egy 307 WRC-t."

Később egy másik hasonló kérdésre rávágta: "Mindegy, csak Peugeot WRC legyen."

Egyik olvasónk arra volt kíváncsi, jó ötlet-e a 307 WRC-vel, amellyel szerinte a vb-futamokon is nagyon sokan küszködtek a gyári pilóták.

fotó: Márton Mátyás
    "Azt gondolom, hogy a 307 már kinőtte a gyermekbetegségeit, és a leggyorsabb raliautók egyike, ugyanakkor nagyon megbízható is – reagált ifj. Tóth János. – Ami problémát látok benne, az az, hogy ezt az autót még nehezebb lesz vezetni, mint az idei 206-ost, mert kicsit újabb, bonyolultabb. Viszont ha valaki megtanulja, akkor valószínűleg jobb időket érhet el vele, mint a 206-ossal. De az biztos, hogy egy ilyen autót 'megtanulni' sok idő. Jó megoldás lenne azzal a 206-ossal menni, amivel az idén mentünk, de ezeket a kocsikat eladják, és már ezt is eladták."

Ifj. Tóth János beszélt az édesapjáról, aki a maga idejében szintén kiváló pilóta volt. Elárulta: az édesapja a példaképe. Ő volt az, akinek az ölében ülve hét-nyolc évesen először vezetett autót.

"Most már nem tudja segíteni a szakmai fejlődésemet, de amikor elkezdtem, akkor is az volt a véleménye, hogy próbáljak a saját tapasztalataimra hagyatkozni – tette hozzá, majd később így folytatta: "Az igazánideális versenyzői kor a harminc-harmincöt év. Nagyon sok tapasztalatot kell összegyűjteni, különböző körülmények között kell megtanulni uralni az autót. Mindennek az alapja a sok-sok gyakorlás."

Végül arra a kérdésre, hogy milyen érzés 2002 után visszaszerezni a trónt, a következőket mondta ifj. Tóth János:

"Fantasztikus, semmihez sem hasonlítható, ezért érdemes csinálni. (A címet) visszaszerezni talán jobb, mint megvédeni, de nehéz megítélni. Most ennek örülök nagyon."

• Sheva
    jaja
  • Glpetyus
  • Sheva
    Ifj. Tóth János különösebb gond nélkül őrizte meg a tegnap estére összegyűjtött, több mint húsz másodperces előnyét a Zemplén-ralin, így futamgyőztesként egyúttal a bajnoki címet is megszerezte. Ez volt a 37 éves klasszis hetedik bajnoki aranyérme, amelyért minden korábbinál jobban meg kellett küzdenie. Legutóbb 2002-ben volt ő a sportág hazai királya.

Idei harmadik futamgyőzelmét aratta ifj. Tóth János a Tokaj környékén megrendezett 5. Zemplén-ralin, de ami még ennél is fontosabb: ezzel a sikerrel ő lett a magyar ralibajnokság 2005-ös idényének abszolút bajnoka.

A Peugeot 206 WRC-vel versenyző kiváló pilóta több mint 22 másodperces előnnyel kezdte a napot Benik Balázs (Ford Focus WRC) előtt, és a mai első – összességében a kilencedik – gyorsasági szakaszon kissé ráijesztett a szurkolóira. Az Aranyospuszta és Erdőbénye közötti 9730 méter hosszú szelektív szakaszt a tavalyi bajnok Turi Tamás (Skoda Octavia WRC) nyerte meg, ifj. Tóth csak negyedik lett. Turitól több mint kilenc, Beniktől több mint hét másodpercet kapott, így gyorsan tennie kellett valamit, nehogy az ellenfelek vérszemet kapjanak.

A tegnap nyolcból hét speciálist nyerő, de este defektet kapó Peugeot-versenyző a tizedik szakaszt ismét megnyerte, három másodpercet vert Benikre, négyet Spitzmüller Csabára (Toyota Corolla WRC), nyolcat Turira.

A 11., utolsó előtti gyorsasági megint az ismét az övé volt, ezzel ismét húsz másodpercre növelte a különbséget. Benik Balázs ekkor már csak a csodában reménykedhetett, ám ifj. Tóth Jánost nem hagyta el az őrangyala, a záró felvonásban Turi Tamás mögött második lett, így a 12-ből kilenc gyorsaságit megnyerve ő győzött.

A siófoki születésű versenyző 1995, 1996, 1997, 2000, 2001 és 2002 után hetedszer nyerte meg a bajnoki címet a magyar ralibajnokságban. Navigátora, Bahor Bea először ünnepelhet bajnokként.5. ZEMPLÉN-RALI, az ob 8., utolsó futama, nem hivatalos végeredmény, az élcsoport:

1. ifj.Tóth János, Bahor Bea Peugeot 206 WRC 1:01:57,3 óra
    2. Benik Balázs, Somogyi Pál Ford Focus WRC + 26,6
    3. Turi Tamás, Kerék István Skoda Octavia WRC + 37,9
    4. Spitzmüller Csaba, Kazár Miklós Toyota Corolla WRC + 46,3
    5. Vizin László, Táborszki Attila Toyota Corolla WRC + 4:08,8 perc
    6. Botka Dávid, Gabura Krisztián Mitsubishi Lancer EVO VI + 5:04,6
    7. Bútor Róbert, Tóth Vilmos Citroën C S1600 + 5:13,1
    8. Matics Mihály, Vinoczai Attila Mitsubishi Lancer EVO VI + 5:33,2
    A bajnokság végeredménye, élcsoport: 1. Ifj. Tóth, Bahor 90 pont
    2. Benik, Varga I. 85
    3. Spitzmüller, Kazár M. 83
    4. Turi, Kerék I. 76
    5. Bútor, Tóth V. 40
    Az utóbbi másfél évtized bajnokai: 2005 ifj. Tóth János Peugeot 206 WRC
    2004 Turi Tamás Skoda Octavia WRC
    2003 Benik Balázs Ford Focus WRC
    2002 ifj. Tóth János Peugeot 206 WRC
    2001 ifj. Tóth János Peugeot 206 WRC
    2000 ifj. Tóth János Peugeot 206 WRC
    1999 Kiss Ferenc Subaru Impreza WRC
    1998 Kiss Ferenc Subaru Impreza WRC
    1997 ifj. Tóth János Toyota Celica GT4
    1996 ifj. Tóth János Toyota Celica 4WD
    1995 ifj. Tóth János Toyota Celica 4WD
    1994 Ranga László Lancia Delta Integrale
    1993 Ranga László Lancia Delta Integrale
    1992 Ranga László Lancia Delta Integrale
    1991 Ranga László Lancia Delta Integrale
    1990 Ferjáncz Attila Lancia Delta Integrale
  • DJ Skyline
    Subaru WRC 2006 Promo videó ha még nem lett volna

letöltés
    nem egy nagy múvi' ,de több mint a semmi!:)
  • Glpetyus

R.I.P.

Michael Park (1966-2005)

• Sheva
    nekem tetszik
  • DJ Skyline
    nekem nem tetszik egyátalán ez a subaru!
    A régebbiek sokkal szebbek szvsz!
  • Sheva
    nagyon nyálas lesz remélem több sikerben lesz része mint az ideinek
  • DJ Skyline
    Ha még nem lett volna
    a 2006-os Impreza
  • Sheva
  • DJ Skyline
    kellő' autó!
  • gercse
    néztem de ,mindegy az a baj hogy se fokusz se ilyen mitsun nincs rajta hátul az a nagy szárny pedig jo lenne
  • Duddits
    BHMS-en szerintem van.
  • gercse
    colin 4-hez nem tudtok ilyen Mitsut mint a képen?
  • Sheva
    nekem Colin volt a király de amióta nem versenyzik nincs kedvencem külföldön...
  • gercse
    Rovanpera a kedvencem zsír, jó volt most argentínában is,majdnem befogta gardemeistert
  • Sheva
    az beztos
  • Glpetyus
    Jó volt az argentin....(már amennyit láttam belőle)
    Remélem gyorsan felrakják az 1 órás összefoglalót :)
  • Sheva
    1. Benik B. 55p.
    2. Spici 41p.
    3. Turi T. 32p.
    4. Herczig N. 28p.
    5. Tagai T. 27p.
    6. Janika 20p.
    6. Kiss Feri 20p.
    8. Bútor R. 19p.
    9. Hideg K. 18p.

World Rally Championship
    az argentin futam után: