14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • [NST]Cifu
  • [NST]Cifu
  • [NST]Cifu
  • [NST]Cifu
  • Phoenix007
    Ezdekemény! Szegény MiG-ek, jó, hogy nem esnek le...

Ideklikk!
  • Phoenix007
  • Phoenix007
  • Phoenix007
  • Phoenix007
  • Phoenix007
    De csend van megint ... na kaptok még egy kis konszept-artot!
  • [NST]Cifu
    A JSF esetén már most biztos az 1000+ megrendelt példány, az F/A-22 esetén a költségnövekedés egyik fő oka a csökkenő gépszám, eredetileg 600-nál is több lett volna belőle, aztán sorozatos kritikák, a koncepció elavulása (ugye eredetileg az ATF tender tisztán légifölény gépet írt elő, nem többfunkciósat) és a húzódó fejlesztés miatt mára alig több, mint 200 gépnél tartanak. Ha az eredeti mennyiséget rendelik, akkor azárt 100 millió körül meglennének a gépek darabjai (ugya ez is 3x akkor, amint az eredetileg tervezett ár), de ekkor csak a gépek beszerzése elvinne több, mint 60 milliárd $-t, holott az egész program költségvetése ennyi, úgy, hogy a fejlesztés maga csaknem 40 milliárd $ volt. Mivel nem szavaztak meg több pénzt neki, ezért az eredeti 63(+4) milliárd $-ból kell kihozni a programot. Ebbe pedig a jelenlegi kalkulációk szerint csak 212db F/A-22 Raptor fér bele...
  • Bucser
    Áhh nem biztos:D Majd a JSF:D Ez is olcsónak tűnt mikor kezdték:D A JSF is Olcsónak tűnt elsőre:)
  • Nyiri
    HO-HO-HO-HO
  • [NST]Cifu
    Még vannak kissebb (nagyobb?) problémák vele, elvileg 2005 Decemberére fog hadrendbe állni az első századnál, egyelőre még "bugvadászat" folyik, vagyis a gép végső tesztelése még nem zárult le, illetve a hajózó és a földi kiszolgáló személyzet kiképzése folyik. A programot egyébként alaposan megkurtították, immár mindössze 212db F/A-22-ről beszélnek...

Az viszont már tuti, hogy ez lesz minden idők legdrágább vadászgépe: egy gép ára ~181 millió $, a fejlesztési költségeket is beleszámítva ~330 millió $ - 2004 márciusi dollár árfolyamon.
  • Falconer
    De már van pár század, de folyik az állomány bővítése
  • Phoenix007
    F22 nincs még rendszerben?
  • 42nd Intruder
    Kár a Chomanche-ért, mert jó kis kopter lett volna.
  • Falconer
    Olyasmi is volt, hogy ha a Kerri nyeri meg a választásokat, akkor valszeg az F22t is leállították volna, de az így végül megmaradt
  • Phoenix007
    Jah ... hát sajnos igen ... miután pár nagyságrenddel meghaladták a fejlesztési költségek a tervezetet, meg az ára is vagy 8x annyi lett volna, mint amit előre kikalkuláltak...
  • Falconer
    De a kommancs programot azt már leállították vagy egy fél éve, és nem lesz belőle semmi, nem?
    Én mintha vmi ilyesmit olvastam volna
    Kár érte
  • Falconer
    Nem bírta a nagy hőt az alja, elgörbült
  • Phoenix007
    És akkor még egy kis "unleash your imagination" jellegű kép. Ilyesmikre gondoltam kicsit lejjebb concept art alatt:

Na viszon'látás!
  • Phoenix007
    Hát ő pedig az űberallesz, kicsit még nagyo korai stádiumban:

• Phoenix007
    Asszem Havoc-ot is kért valaki. Mondjuk ott valami bombázásról volt szó, lehet, hogy nem egyre gondolunk...

• Phoenix007
    Itt kicsit kisebb a pörgés a szokásosnál, úgy látom... Na én is dobok be valamit a közösbe:

• Galy
    valami japán fantáziaprototájpscifi
  • Phoenix007
    Hű, ezmiez?
  • Galy
    ez dejó
  • Galy
  • Phoenix007
    Hínnye de fínom kis topik! Mér' kell az ilyet a "FiúkLányokKapcsolatok"-ba elrejteni ???

Na ha már erre jártam, lenne egy kérdésem: valami jó kis repcsi-concept képeket nem tudtok? Vagy prototípusokat, vagy fantáziarepcsiket, nekem mindegy is lenne, csak valami iszonyat fjúcsörös-szkifis dizájnja legyen. 3D-t tanulgatok önszorgalomból, aztán ilyesmit szeretnék modellezni, aztán láttam itt is szép dolgokat.

Na sziasztok, majd még jövök!
  • Punkerwork
    pár kép
  • Glpetyus
    A Rafale az egyik lexebb repgép szerintem :)
  • Kit--Kat
    azon a gépen az volt a szívás, ha a wc elé keröültél ahol még ablak se volt:)
  • Kata
    Valami képszerkesztőben átméretezed, felteszed az sg, vagy az iaro.srv.hu képfeltöltőre, és már linkeled is. Vagy egyszerűen felteszed URL-ként, a lehetőségek szinte korlátlanok.
  • Kata
  • [NST]Cifu
    Akkor inkább töröld...
    (nem tudom szerkeszteni...)
  • Kata
    Légyszi, a második képet méretezd át, és postold újra!
  • Bucser
    Én úgy emlékszem amikor utljára láttam ezt a kéept valami olyasmi összefüggésben volt, hogy az f-14-esben lehet külön állítani , hogy melyik ülést lője ki a rendszer és vagy egy meghibásodás nem volt olyan súlyos mint gondolták és a pilóta vállalta, hogy hazaviszi a gépet a RIO-t meg kilőtte. Másik eshetőség meghibásodott a katapuzltülés hátspt lőtte elsőnél meg semi baj nem volt... mindkettő megtörtént már...
  • [NST]Cifu
    Sajnos nem találtam semmi infót róla. Valószinüleg katapultálás történt valamiért, és a pilóta ülése beragadt...
  • Nyiri
    Ilyen szomoru volt az, mikor 2001ben kivontak az utolso 154-st a Malev flottabol. A legszebb gepek koze tartozik :)