14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Falconer
    Jaja, ennek ellenére szerintem F22nagyon el lett találva, a 23as nekem sem nagyon tetszik, elég nyomi kinézete van. De hát nem ez a lényeg egy vadászgépnél.
  • Kit--Kat
    Nekem nagyon nem tecc, de valszeg azért mert mát ezeket is olyan radar visszaverősökre tervezik, ha jól tudom.
  • Falconer
    Ki mondta, hogy kecses? De szép darab.
  • Kit--Kat
    szerinted kecses az F22?:S
  • Falconer
    Hogyan tartalékolhattak volna, ha nem volt elég gép? Szépen lassan elfogytak, és tulerö lépett fel velük szemben. És ezt az egészet az Udet baszta el, egy dilettáns régimódi balfasz, aki Göring első VHs haverja volt. Ha szakember irányította volna a termelést és az ellátást, akkor lett volna elég gép, meg tartalék is.
  • Gabesz amd64
    soroljam?:)

Yf-23/22
    A-10 Warthog
    Mig 29
  • Kit--Kat
    És pedig?
  • Gabesz amd64
    hogyne lenne
  • Nyiri
    Bazz... pedig mar azt hittem eloben
  • tomcat1
    én is ász vagyokám!
    én kerültem legtöbbször dugóhúzóba a su-27 essel :)
    (szimulátorban, a félreértések elkerülése érdekében) :)
  • Kit--Kat
    Hát ez igaz, hogy ezért lehetett annyira sok győzelmük az ászoknak, de azért idővel megpróbálták a hátországba szorítani őket, csak ált. ők nem akartak, de 1ik legjobb példája ennek Adolf Galland.
  • Bucser
    a földközi tenger nem azon múlott hogy nem termeltek eleget.. amiatt hogy soha semmilyen tartalékot nem vezettek be (mint azt a háború végén tették és a kiképzés mint olyan szinte nem is létezett az ász pilótákat a fronton tartották és nem hívták őket haza hogy az utánpótlást képezzék. (mint ahogy azt az amcsik vagy az oroszok tették. és soha semmilyen tartalékot nem tettek. ÉS nem volt a Reichnek megfelelő védelme.. hitler nem hitte el hogy bombázni fogják Németországot...

Ismerős a mondás: Hitler: Az európa erődöt nem veszi be senki
    Churchill: Milyen erőd az olyan aminek nincs teteje...
  • Falconer
    Jaja, ez is igaz, de ha a termelés olyan ütemeben folyik már kezdetek ota, mint miután Udet halála után, akkor sokkal nagyobb szarban lettek volna az oroszok, és valoszinüleg a Földközi tengert sem vesztették volna el.
  • Bucser
    nem hanem mert nem haladt a luftwaffe a korral a 109-es sárkányából kihoztak mindent amit lehetett a 190-est nem állították welég korán hadrendbe ahogy a 262-essel is nagyot késtek Hitler Bombázómániája miatt...
  • Falconer
    Luftwaffe nem csak ezért omlott össze, hanem mert a Luftwaffe termelési vezetöje Udet volt, akit Milch rakott be, mert elsö világháborus bajtársa volt, de nem jött be, mert nem értett hozzá, és késöbb mindent megtett, hogy eltávolítsa. Aztán sikerült is öngyilkosságba hajszolnia, és akkor a Luftwaffe termelése egekbe szökött, de akkor már késö volt. A Luftwaffe alapvetöen nem volt kész a keleti front megnyitására.
  • Falconer
    Azért mondtam, hogy is. Voltak nagyon ász gépeik is, de azért szükség volt azokra is, amiket az amiktol kaptak, és jopár gyözelmet is arattak vele.
  • PrasCo
    A Zero a háború elején még valóban remek gép volt, ám azt nem tudom, hogy hol is alázta porrá az amerikai légierőt...?
  • Kit--Kat
    Hát szerintem meg nem, mert se a P-40, se az F4F nem volt nagy hátrányban tőle, csak mivel ezeket a típusokat leváltották háború közben, csak a Zero maradt meg végig és a későbbi F6F-ek meg könnyedén legyűrtékm de ettől ez a 2 modell sem volt nagy hátrányban, ha olt 1általán.
  • [NST]Cifu
    A II.VH emlékeim szerint 1939 szept. 1-én robbant ki, a BF-109E csak 1939 végére vált standardá, ha jól rémlik, ráadásul az első Emileken sok esetben a szárnyakba is MG17 került, mivel nem volt elég MG FF.
  • bgabor
    Igen,porig.
  • Bucser
    LA-5 La-5f La-5FN La-7, Jak-9 Jak3-as sorozat későbbi tagjai igencsak jól sikerült konstrukciók voltak!!! ÉS írtózatos számban áltak rendelkezésre... nem csoda, hogy a Luftwaffe összeomlott...
  • Bucser
    De a németek is becsapódásra robbanó gránátlövedéket lőttek ki vele. nem volt Armor piercing feje ergó nem ment át ha volt páncélozás a gépeken.
  • Kit--Kat
    porig??!
  • PrasCo
    Látom, rossz példa volt. Általánosságban a műszaki színvonalra értettem azt a példát.
  • bgabor
    Nem állítottam, hogy a gép sikere függött attól hogy milyen anyagból épült. Jó példa erre a Zero, ami fából és vászonból készült, mégis porig alázta a háború elejei amerikai típusokat.
  • bgabor
    Na persze. Ezzel meg te mondtál hatalmas baromságot.
    "Meg ha belegondolsz milyen gépeik is voltak a ruszkiknak, rata, meg ilyenek...."
    Ja, meg La-5 ös és hasonló gépek. Nagyon nem kéne lebecsülni az orosz gépeket, sok kiválló darab volt közülük. Az hogy a magyarok hiányos emlékezetében csak a (egyébként teljesen elavult és ócska) Rata maradt meg, az inkább minket jellemez.
  • PrasCo
    Igen, valahol igazad van, de akkor miért nem Ford Tri-motort adtak az oroszoknak, hm? Na jó, ez erős volt. :-)
    Az említett gépek háború alatti konstrukciók, és pár év alatt sokat fordult a politika. Mellesleg a németek sem szívesen adták a csúcstechnikát a szövetségeseiknek (pl. nekünk a Tasba kellett volna a Panther 75-öse, de hiába), miért pont a jenkik tették volna ezt?
    Kioktatásnak tűnhet - pedig én aztán még laikus szinten sem értek hozzá sokat -, de egy vadászgép nem attól volt "nagy szám" - pláne a keleti fronton -, hogy gallyakból épült-e, vagy platinából. Jó példa erre a Jak-3-as is akár. Műszakilag jóval fejlettebb gépek is voltak a P-39-esnél, persze, de valami oka mégis volt, hogy a harminckilencesek relatíve szép győzelmeket értek el, nem?
  • Falconer
    B-29 meg P51 a legujabb fejlesztések voltak, nyilván nem adták oda nekik.
  • Falconer
    "A P-38ast azért nem hoztam fel, mert az nem egymotoros gép. A P-39 meg, nos nem volt valami nagy szám. Ezért is adták oda jó részüket az oroszoknak a kölcsönbérleti szerződés keretein belül."

Lol, ezzel nagyon nagy hülyeséget mondtál. Az Air Cobra meg a SuperCobra nagyon bevált nekik. Meg ha belegondolsz milyen gépeik is voltak a ruszkiknak, rata, meg ilyenek....
  • bgabor
    Érdekes módon P-51ből vagy B-29ből egy darabot sem adtak az oroszoknak. Jól tudták ők már a háború vége előtt, hogy a szovjetúnió lesz a következő ellenfél.Léteztek a háború végén olyan tervek, amely alapján az amerikai+brit hadsereg nem állt volna meg berlinnél, hanem rötön ment is volna tovább egyenesen Moszkváig. Sajnos nem így történt.
  • Kit--Kat
    Curtissből is vagy 2000darabot adtak a ruszenkóknak és de mennyivel is job volt a rostlemez borításúszarjaiknál:)
  • PrasCo
    Az Airacobrát nem azért adták az oroszoknak, mert "nem volt nagy szám". Ahogy pl. az M4A3 Sherman-t sem. (bár az megint más.) Már csak azért sem, mert harci körülmények között igazán csak a vöröskék légiereje próbálgatta, és ott jól szerepelt, jól manőverezhető volt, és erős fegyverzetű. Attól, hogy a jenkik odaadnak valamit, nem következik belőle, hogy használhatatlan is.
  • Kit--Kat
    Sebesség dolgában jobbak voltak és a Messerek se voltak olyan kiemelkedően jó gépek.
  • Kit--Kat
    Ja nem, félreolvastam, de jó volt a Curtiss alacsonyan támadó vadászként és földei célpontokat támadó csatarepülőgépként a háború akkori szakaszában.
  • bgabor
    P-36on, sosem volt gépágyú, ahogy a P-40en sem.
  • bgabor
    Hát azt azért nem állítanám. Nemigazán lehet egy lapon említeni a Hawk család gépeit(Tomahawk,Warhawk stb.) az észak afrikában használt Bf-109E és korai F változatokkal.
  • bgabor
    Igen? Tudtommal a BF-109E volt a háború elején a standard, abban pedig volt két darab 20mm-es MG FF gépágyú a szárnyakban. Az angolokról nem beszélek, ők sokáig szívtak a jó öreg harmatgyenge .303-as géppuskájukkal. Csak később váltottak 20mm-esre.
    Ami viszont szerintem nagyon érdekes, hogy a 30mm-es űrméretet szinte csak a németek használták. (eltekintve egyes speciális szövetséges tankromboló gépektől)

A P-38ast azért nem hoztam fel, mert az nem egymotoros gép. A P-39 meg, nos nem volt valami nagy szám. Ezért is adták oda jó részüket az oroszoknak a kölcsönbérleti szerződés keretein belül.
  • Kit--Kat
    És a P-36osnak is, ami a P-40es elődje volt.
  • [NST]Cifu
    Azért tegyük hozzá, hogy a háború kirobbanásakor a német és angol gépeken is a géppuskafegyverzet volt az általános (a Bf-109-esen is). Csak aztán szinte minden fronton rájöttek, hogy a gépágyú hatékonyabb fegyverzet, így áttértek a nagyobb űrméretűekre. Érdekes, hogy az amerikaiak az .50-esek mellett döntöttek, pedig valójában volt gépágyús vadászgépük, kettő is, a P-38 és a P-39 is rendelkezett gépágyúval.
  • Kit--Kat
    De-de észak Afrikában az angolok Tomahawkokat (is) vetettek be a németek ellen, és az tény, hogy nem volt jobb gép a Messernél, de Messer sem volt nagy fölénybe így inkább csak a pilótákon múlott a harc kimenetel.
    Na a P-40es meg épp ennek az ellentéte volt, gyorsabb és sokkalta robosztusabb, jól bírta a golyókat, meg szeb:)). Viszont a Zero azt elkell ismerni, hogy a Zero még így is szárazföldön és anyahjón is üzemeltethető volt 1aránt átalakítás nélkül.