33513
Eurobarca | Hivatalos honlap
El Classicó OFF/FLAME/Vita Topik
-
R9 #989 Fontos mérkőzések következnek
Írta: spider8
--------------------------------------------------------------------------------
A következő írásban arról olvashattok, hogy melyik Barca játékosra milyen ellenfelek várnak majd az elkövetkezendő néhány napban a válogatottaknál.
A közép-amerikai zöld-fehérek Mexikóvárosban, azon belül is az Azték-stadionban fogadják az Amerikai Egyesült Államok nemzeti csapatát. A két gárda eddig már 39 alkalommal találkozott Mexikóban és eddig az amerikaiaknak nem sikerült győzedelmeskedniük. A 2002-es világbajnokságon azonban ők nyertek és ezzel búcsúztatták Mexikót minden idők egyik legszikrázóbb világbajnoki összecsapásán. A Barcelona hátvédje és a "tequilások" csapatkapitánya Rafael "Rafa" Márquez , akit kiállítottak azon az emlékezetes mérkőzésen, a következőket mondta: "Emlékeznünk kell, hogy mi történt akkor. Kiejtettek minket a VB-ről és ez egy olyan dolog, amit nem lehet egykönnyen elfelejteni. Nagyon nehéz volt átélni az akkori történéseket és nem hagyhatjuk, hogy ez újra megtörténjen!" A katalán csapat egyik erőssége társaival együtt nagyon készül a mérkőzésre és ígérik minden honfitársuknak, hogy nem hagyják cserben őket.
Kamerun játékosai fontos világbajnoki-selejtező mérkőzésre készülnek Szudán ellen. A hazai közönség előtt megvívandó mérkőzés azért lesz nagyon fontos, mert jelenleg Kamerun csak a harmadik helyet foglalja el csoportjában 4 ponttal lemaradva az első Elefántcsontpart és 2 ponttal lemaradva a második Líbia mögött. Egyiptom hazai pályán fogadja Líbiát, így ha a kameruniak legyőzik a csoportjukban az utolsó helyen szerénykedő szudániakat, akkor egy egyiptomi győzelem esetén már a második helyre ugorhatnak zöld-piros-sárgák. A Yaoundeben megrendezésre kerülő mérkőzés előtt természetesen minden hazai rajongó leginkább a Barca sztárjától, Eto'o -tól várja a gól(oka)t.
A Brazil válogatott jelenleg második helyen tanyázik a dél-amerikai zónában, két ponttal Argentína csapata után és négy ponttal Paraguay együttese előtt. A kezdőcsapatba jelölt Ronaldinho és társai hazai pályán fogadják majd Perut, amely csapatban a két legnagyobb sztár Norberto Solano és Claudio Pizzaro személyében keresendő. A perui csatár nyilatkozatából kiderült, hogy tiszteli és elismeri brazíliai ellenfelüket, de szeretné leszögezni, hogy mindenképpen győzni akarnak Brazíliában (is). A csoport 7. helyén álló peruiak tehát nem kertelnek és ez az a hozzáállás, ami miatt aztán egy nagyon jó mérkőzés kerekedhet majd a két csapat selejtezőjén.
Írország, Izrael és Franciaország 8-8 ponttal az Európai Zóna 4-es csoportjának az élén áll, s a továbbiakban is nagy csatákra lehet majd számítani (Svájc 5 pontos, de egy mérőzéssel kevesebbet játszott eddig). A Barcelonában szereplő törpe, Guily és társai először hazai pályán fogadják a svájciakat, majd Izraelbe látogatnak, s ez a két mérkőzés akár sorsdöntő is lehet a továbbjutás szempontjából. A galloknak össze kell kapniuk magukat, hogy ha a későbbiekben nem a "matematikára" akarják bízni magukat.
Portugália válogatottja, s köztük Deco a Barcelona sztárja Szlovákiába látogat majd március 30-án (felhívom a kedves rajongók figyelmét, hogy Szlovákia elég közel van Magyarországhoz ezért, akinek ideje és anyagi helyzete engedi az viszonylag könnyen el tud jutni a mérkőzésre, s élőben megtekintheti a kis Decot). Jelenleg Portugália vezet 13 ponttal, de a szlovákok csak azért másodikak (10 ponttal), mert egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak eddig. Óriási csatára van kilátás, s remélhetőleg egy gólgazdag mérkőzést láthat a közönség, mivel mindkét csapatban szerepelnek gólvágók (Pauleta 6, C. Ronaldo 5, míg Vittek is már 5 gólnál tart).
Gio és honfitársai a szomszédos Romániában vendégeskednek ma este, úgyhogy aki eddig nem tette az valószínűleg már nem tud ellátogatni a határon túlra, hogy megtekintse a nagyon "brutálisnak" tűnő mérkőzést. Jelenleg ugyanis Finnországot és Csehországot megelőzve Hollandia és Románia verseng a csoport első pozíciójáért, s ebben a versenyfutásban egy nagyon fontos állomáshoz érkezett a két csapat. A romániai kitérő után a narancsosok otthonukban fogadják a csoport utolsó helyén szerénykedő Örményországot, akiket kötelező lesz legyőzniük, de könnyű mérkőzésre itt sem számíthatnak, mivel az örmények elég kellemetlen ellenfelek tudnak lenni ha jó napot fognak ki.
Az biztosan kijelenthető, hogy remek mérkőzéseket láthatnak majd a szurkolók ezekben a napokban, nemzetiségtől és hovatartozásuktól függetlenül.
-
R9 #988 Wright-Phillips (is) Barcelonában!?
Írta:
--------------------------------------------------------------------------------
Az elmúlt időszakban több helyen is lehet olvasni találgatásokat arról, hogy ki, hova, mennyiért és mikor!? Xavi a napokban hozzátette a Shaun Wright-Phillipsre vonatkozó találgatásokhoz, hogy az angol középpályásnak csatlakoznia kellene a Barcelona csapatához.
Az angol válogatott játékosa kiváltságos helyzetet élvez, hiszen sikerült kiemelkednie a középszerű labdarúgók közül, s már Európa nagy csapatai versenyeznek leigazolásáért. Az Arsenal, a Chelsea és a Liverpool is fontolgatja a játékos nyári leigazolását, de mindezek ellenére a Barcelona a verseny vezetője. A Manchester City 17 millió fontért válna meg játékosától, Xavi pedig már korábban is bátorította klubja vezetőségét, hogy tegyenek lépéseket a játékos leigazolása érdekében: "Shaun egy nagyon gyors szélső, és nagyszerű játékos. Óriási igazolás lenne csapatunk részéről."
A találgatásokat alátámasztja, hogy a játékos tanul spanyolul, és nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy Michael Owen, Jonathan Woodgate és David Beckham után ő is Spanyolországba igazol.
-
R9 #987 Deco szereti mindkét hazáját
Deco Brazíliából került Portugáliába, majd a Porto csapatától igazolt Spanyolországba, azon belül is a messze földön híres Katalóniába a Barcelona csapatához. A most következő írásunkban egy vele készült interjúból olvashattok részleteket.
Hogyan kerültél közelebbi kapcsolatba a labdarúgással?
Sao Paoloban nőttem fel két fiú- és három lánytestvéremmel együtt. Brazíliában mindenki focizik, a testvéreim is fociztak, de még az unokatestvéreim is rúgták a bőrt. Soha nem tudtam, hogy mi lesz velem és leszek-e egyszer híres labdarúgó, csak álmodozni mertem róla. Persze nem ment rosszul a játék, de voltak még így "néhányan" a hasonló korú srácok között.
Voltak példaképeid?
Nem igazán. Mindig is szerettem Maradona és Zico játékát, de nem tekintettem őket példaképeimnek, ahogy a többi remek labdarúgót sem igazán ezért kedveltem.
Mikor realizálódott az, hogy labdarúgó leszel?
Elég korán, mivel már 15 éves koromban aláírtam az első szerződésemet. A szüleim persze féltettek és azt akarták, hogy tanuljak, de ezek után már igazán csak a labdarúgásra koncentráltam.
Mikor és miért hagytad el szülőföldedet?
Nagyon fiatal, 18 éves voltam. Igazából nem akartam eljönni otthonról, de az ügynököm azt mondta, hogy menni kell. Ennek ellenére nem gondolkodtam sokat, mivel csak egy vágyam volt, hogy focizhassak. Ehhez pedig Portugália éppen megfelelőnek ígérkezett.
Nehéz döntés volt amikor először elfogadtad a portugál válogatott meghívóját?
Inkább extrém helyzetnek nevezném. Már elég régóta éltem Portugáliában amikor megkaptam a nemzetiséget és a lehetőséget, s akkoriban az emberek rengetegen odajöttek hozzám az utcán, hogy csináljam és szerepeljek Portugáliáért. Sokat kaptam már addig is Portugáliától és az ottani labdarúgástól és ezért döntöttem úgy, hogy ideje "törleszteni". Persze nagyon rossz érzés volt lemondani a szülőföldem csapatában történő esetleges szereplésről, és természetesen soha nem fogom tagadni, hogy brazil származású vagyok és, hogy nagyon szeretem Brazíliát!.
Beszélnél az EB-ről?
Fantasztikus élmény volt. Nagyon nagy eredmény, hogy hazai közönség előtt eljutottunk a döntőig és nagyon sajnálom, hogy nem sikerült megszereznünk az aranyérmeket, ami akkoriban mentálisan hónapokra letaglózott minket.
Ráadásul téged több támadás is ért a portugál születésű játékosok - elsősorban Figo - felől. Ezt hogyan élted meg?
Erre könnyen tudok válaszolni, mivel nem volt semmi ilyesmi, az egészet csak az újságok koholták. Nagyon jó csapat voltunk akkor is és most is azok vagyunk, nincs közöttünk semmilyen súrlódás.
Amikor nem a labdarúgással foglalkozol, akkor mivel töltöd az idődet?
Természetesen a kevés szabadidőmben ha tehetem mindig a feleségemmel és 3 gyermekemmel vagyok. Nagyon szeretünk sétálni, kirándulni és elmenni valahová vacsorázni. Barcelona ilyen szempontból is tökéletes a számunkra, mivel rengeteg lehetőségünk kínálkozik. Imádom a strandfocit is, de ezt inkább Brazíliában űzöm ha van rá egy kis időm.
Tényleg annyira csillogó-villogó életetek van, mint azt sokan gondolják?
Nem olyan könnyű minden, mint ahogy azt egyes emberek elképzelik. Állandóan csak utazunk és nagyon keveset láthatjuk a családunkat. Rengeteget edzünk, s sok olyan dolgot nem tehetünk meg, amit egy "átlagos" ember igen (pl. síelés).
Labdarúgóként miben kell még fejlődnöd, hogy jobb játékos legyél?
Először is többet kell edzenem és mentálisan is sokat kell még erősödnöm. Rengeteget kell gyakorolnom a kapuralövéseket és a szabadrúgások elvégzését is tökéletesítenem kell.
Az utolsó kérdés: mit, milyen képességeket "lopnál" el és kitől ha megtehetnéd?
{Rövid gondolkodás után:} Ronaldo erejét és Henry gyorsaságát mindenképpen.
-
R9 #986 Van Bommelnek nem tetszenek a pletykák
Megállás nélkül kelnek szárnyra az újabb és újabb pletykák a holland válogatott és a PSV játékosa, Van Bommel körül, amit a labdarúgó - teljesen érthetően - nehezen visel.
A holland sajtó értesülései szerint az FC Barcelona csapatán kívül további komoly érdeklődők is megkörnyékezték már a középpályást. A gránátvörös-kékeken kívül eddig már kereste a játékost egy meg nem nevezett olasz élcsapat, a Tottenham Hotspur, a Borussia Dortmund és a Bayern München is. Van Bommel felháborítónak tartja a körülötte kialakult kaotikus állapotokat, s leszögezte, hogy a továbbiakban csak a holland nemzeti csapatra és jelenlegi klubjára a PSV Eindhovenre kíván koncentrálni. Sorsdöntő mérkőzésre kerül sor Bukarestben, s a játékos nem szeretné, hogy ha valaki is azzal vádolná őt a mérkőzés után, hogy fejben már valamelyik másik csapat mezében játszott. Ezt a megállapítást a Bajnokok Ligája további küzdelmeire és a holland bajnokságra is vonatkoztatta a remek középpályás, mert érzése szerint ha így folytatódnak a dolgok, akkor neki ebből csak hátránya származik majd a későbbiekben.
Annyit azért elmondott a 27 éves holland a nagyérdeműnek, hogy minden ami a különböző újságokban és médiumokban megjelent illetve megjelenik az csak találgatás, mivel ő még nem döntött a további sorsáról!
-
R9 #985 Barcelona-Betis
A Real Madrid elleni mérkőzés előtt és a válogatott mérkőzések után a Barcelona csapata még megmérkőzik a Betisel is.
A Betis jelenleg 48 ponttal a harmadik helyet foglalja el a spanyol pontvadászatban, s ez egyben azt is előrevetíti, hogy a zöld-fehér gárda nem lesz könnyű falat a gránátvörös-kékek számára. A fővárosban minden lila-fehér szurkoló a Betisnek szurkol majd, mivel az RM csak egy esetleges zöld-fehér győzelem után tud közelebb zárkózni a katalánokhoz. Ha minden a madridiak, azaz Beckham és társai szájíze szerint alakul, akkor két forduló elteltével 5 pontra közelíthetik meg az FCB-t. A katalánokat azonban kemény fából faragták és már a Betis ellen teljes erőbedobással arra fognak törekedni, hogy a királyi gárdának esélye se legyen a felzárkózásra.
A következő két fordulóban tehát a Barcelona megszerezheti az aranyérmeket, óriási boldogságot okozva ezzel Katalónia lakosságának!
A lap bal oldalán található szavazás, amelyen egy tipposzlopot láthattok, a Barcelona-Betis mérkőzésre vonatkozik és a szerkesztőtársaimmal együtt kíváncsian várjuk, hogy mennyire "szakértők" a hazai Barca szimpatizánsok!
Szurkoljon és tippeljen mindenki!
-
#984 én azt akarom h újra játszás legyen...de ha kizárják az se lenne rossz! :DDD -
#983 Rijkaard: Nem akarom, hogy a Chelsea-t kizárják a Bajnokok Ligájából!
A gránátvörös-kék gárda holland vezetőedzője nem akarja, hogy a nagy múltú kék-fehér angolokat kizárják a BL további küzdelmeiből.
Az UEFA-nak lehetősége van arra, hogy kizárja a Bajnokok Ligájából Mourinho csapatát, miután azzal vádolják őket, hogy szégyent hoztak a focira a múlt havi, erősen vitatott Nou Camp-ban történt dolgokkal. José Mourinhot és segédedzőjét, Steve Clarket azzal vádolja az UEFA, hogy alaptalanul megvádolták Rijkaardot, hogy a szünetben felkereste Anders Frisket a játékvezetők öltözőjében. Rijkaard kitart amellett, hogy szerinte a Chelsea nem érdemli azt a súlyos büntetés, hogy kizárják őket a versenyből, de elismerte, hogy szeretné látni, amint Mourinhot elmarasztalják viselkedéséért. A holland mester így vélekedik az ügyről:
"Nem hiszem hogy ki kéne zárni őket a versenysorozatból. Mourinho viselkedése, és a klub jövője két külön dolog. Ez az én szubjektív véleményem, de szerintem a jövőben az ilyen kommentárok meg fognak szűnni. Az első megjegyzései nem voltak túl súlyosak, de amikor Frisk bírót megfenyegették komolyra fordultak a dolgok. Tudott, hogy a híres sportemberek manipulálhatják a nem túl intelligens embereket. Ezek hazugságok voltak, ráadásul a komolyabb fajtából.. A fenyegetések hatására a tiszta, Anders Frisk visszavonult, mivel féltette családját. Meglátjuk, hogy dönt az UEFA, de szerintem az tűnik a helyes döntésnek, ha megbüntetik viselkedéséért portugál kollégámat, de ez nem hat ki a klubjában végzett munkára. Rendben van, ha valaki sajátos légkört teremt maga körül, de ennek is vannak határai. Amit Mourinho tett, súlyos hiba volt: a bíró, a Barcelona, és az én nevemet próbálta bemocskolni. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket a dolgokat, akkor az ilyen emberek, azt gondolhatják, megvehetik a bírókat és befolyásolhatják a meccsek alakulását. Remélem az UEFA kivizsgálja a dolgot, és meghozza a helyes döntést."
-
#982 mit vársz egy Interestől :DDD -
#981 mi van te csak masolni tudsz? -
#980 öcse oszt??? -
R9 #979 ez a barca topic nem a milan -
#978 vagyis csak téged... -
#977 Intereseket nem szivesen látunk itt! -
R9 #976 Puyol: "Oleguer beférne a válogatottba"
Írta: Z. Iván
A Barcelona csapatkapitánya szerint a spanyol nemzeti együttesben a jelenlegi helyzetben mindenképpen lehetne több gránátvörös-kék futballista is, így például a válogatottba nyugodtan beférhetne Oleguer vagy Valdés is.
Puyol szerint Oleguer idén olyan teljesítményt nyújt, ami alapján nem csak a Barcában, hanem a válogatottban is helyet kaphatna. Ismert, hogy a múlt héten Oleguert hírbe hozták a válogatottal, de egyesek szerint a játékos annyira nem rajong a spanyol színekért, s talán akkor sem menne el Luis Aragones csapatába, ha meghívót kapna. Puyol viszont arra bíztatja csapattársát: gondolja végéig a dolgot.
"Mindenki saját maga megválaszthatja, hogy mit szeretne, de én úgy gondolom minden játékosnak nagy vágya kell legyen, hogy világbajnokságokon, európa-bajnokságokon szerepelhessen. Oleguernek nagyon jó szezonja van, s megérdemelné, hogy a válogatottban legyen. Ha most nincs is ott, úgy gondolom a jövőben bekerül majd."
Puyol röviden kitért Victor Valdésre is, aki a hétvégén ismét kiváló teljesítményt nyújtott: "Ő is nagyon jól teljesít. Igazi profi, és a világ legjobb kapusainak egyike. Úgy vélem, hosszú évekre megvan a kapusunk" , mondta a kapitány, aki azért elismerte, hogy Frank Rijkaard nélkül nem itt tartana a csapat: "Ő soha nem veszítette el a higgadtságát, akkor sem amikor az eredmények nem jól alakultak. Most érik be munkája gyümölcse."
-
R9 #975 Hova jönnek, kik jönnek?
A Barcelona azzal, hogy szinte biztosan leszerződteti Mark van Bommelt, egy igazolást máris fel tud mutatni a következő idényre. Azonban minden jel arra mutat, hogy a katalán egyesület nem szándékozik további nagy bevásárlásokat eszközölni, s csak néhány játékos érkezése várható a nyáron. Ennek oka egyértelmű: a jelenlegi fiatal csapaton vétek lenne jelentősen változtatni, így csak a gyenge pontokat kell megerősíteni.
Biztos információkat természetesen most sem lehet tudni a gárda jövendő vásárlásairól, ráadásul az elnökség egyelőre egy árva szót sem hajlandó mondani a terveiről. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a vezetők nem is gondolkoznak (adott esetben már dolgoznak) a nyári erősítéseken. De mivel az idei bajnokság még nem ért véget, a vezetés érthető módon nem akarja elterelni a figyelmet a feladatokról.
Jelenleg úgy tudni, hogy a klub egy kapust, egy védőt, egy középpályást és egy támadót szeretne magához csábítani. A jelenleg ismert nevek között igazi sztár nincs, s úgy tűnik, a szakvezetés elsősorban a tartaléksort szeretné jobban megerősíteni, hiszen idén bőven voltak problémák a sérülések miatt. Kapusra igazán nincs szüksége a csapatnak, hiszen az mindenki számára nyilvánvaló, hogy Victor Valdés személyében hosszú évekre megvan a Barca első számú hálóőre. Jorquera második helye sem forog túlzottan veszélyben, bár a vezetés azt szeretné, ha idővel még a második kapus posztjáért is harc legyen. Laportáék ugyanis kiszemelték a mindössze 17 éves francia Benoit Costilt, aki a Caen csapatához tartozik. Costil előnye lenne, hogy még nagyon fiatal, olcsó, és tehetséges hálóőr. Leigazolásával tehát aligha veszítene a gránátvörös-kék klub.
A védelem a gárda Achilles sarka. Nagyon valószínű, hogy Van Bommel érkezése ellenére a Barca szeretne még egy védőt is magához csábítani. A cél az, hogy egy magabiztos, már kipróbált bal lábas középső védő kerüljön a csapathoz, így alkalmanként Rijkaard a bal szélen is bevethetné a játékost. Az elsőszámú jelölt erre a posztra továbbra is Gabriel Milito, akit már tavaly is szeretett volna elcsábítani Zaragozából Laporta. Rajta kívül jelölt a fél Európa által megkörnyékezett 18 éves belga Vincent Kompany, s a baszk kiválóság: Asier del Horno.
A középpálya megerősítését úgy tűnik, hogy már most megoldotta a vezetőség Mark van Bommel szerződtetésével, s ha valami megdöbbentő fordulat nem történik a holland ügyében, akkor más középpályást nem fog vásárolni a Barcelona. Az igazi újdonságot most az jelenti, hogy a Barca állítólag támadót is szeretne vásárolni, igaz nem a középcsatár posztra, hanem a jobb oldalra. Ludovic Giuly ugyanis nagyon ingadozó formában játszotta végig az idényt a sérülései miatt, így egy helyettes vásárlása nem elképzelhetetlen a nyáron. Az egyik esetleges jelölt a Cagliari játékosa: Mauro Esposito, aki ebben az idényben már 14 találatot szerzett a Serie A-ban. További jelölt lehet a villarreali Guayre, s a bilbaoi Iraola. Ez utóbbi játékosoknak azonban még a jelöltsége sem tekinthető túlzottan biztosnak.
A lényeges kérdések minden bizonnyal majd a nyáron dőlnek el, de Van Bommel esete mutatja, hogy már a tavasszal is érdemes résen lennie a klubvezetőknek.
-
R9 #974 Rijkaard védőt akar
Annak ellenére, hogy még csak március vége van, olyan ütemben érkeznek az átigazolási hírek, mintha már a júliusi melegben dolgoznának a menedzserek. Van Bommel már szinte a Barca játékosának tekinthető, s számtalan más név is felmerült már a katalán egylet neve mellett. Most a legújabb jelölt: Gonzalo Rodriguez.
A Villarreal argentin védője nem teljesen új név a Barcelona mellett, hiszen nem is olyan régen már hírt adtunk arról, hogy Frank Rijkaard szívesen látná csapatában a futballistát. Gonzalo Rodriguez tavaly nyáron spanyol és argentin útlevéllel a zsebében érkezett a San Lorenzotól a Villarrealba, ahol gyorsan beverekedte magát a kezdőcsapatba. Fiatal kora ellenére (21) ugyanis a védő nagyon jól megállta a helyét a sárga tengeralattjárók soraiban, mely mindenképpen jó ajánlólevél a valencia tartományi együttes eredményeit is figyelembe véve. Rijkaard azonban valószínűleg leginkább a saját szemére hagyatkozott, mikor jelezte: jó lenne megvásárolni ezt a fiút.
Valószínűleg most, egy-két hónappal később sem változott a holland tréner véleménye, s a Spanyol Televízió így nyugodtan beszámolhatott az argentin játékos helyzetéről. A spanyol televíziósok szerint ugyanis a Barcelona már érdeklődik a Villarrealnál a hátvéd helyzetéről, aki csak áprilisban lesz 21 esztendős. Részleteket természetesen egyelőre nem lehet tudni az ügyről, az viszont szinte garantált, hogy az üzletben Riquelme játékjogának átengedése is szerepelne. Ez esetben ugyanis a Barca semmit nem fizetne a védőért, s még bizonyosan pénzt is kapna a játékos mellett, Riquelme ázsiójának köszönhetően.
Később majd kiderül, hogy a Barcelona a már válogatottba is meghívót kapó Rodriguezt, vagy régi célpontját, Militot akarja megszerezni a hátsó alakzatba.
-
#973 ez jó hír... középpályán nagyon hasznos lesz!!! -
#972 Van Bommel: Irány Barcelona!
Bár a hivatalos megerősítések még váratnak magukra, gyakorlatilag biztos, hogy Mark Van Bommel a nyártól a Barcelonát erősíti majd. A 27 éves válogatott középpályás átigazolási díj nélkül, három (esetleg négy) évre kötelezi majd el magát a gránátvörös-kék klubbal. Így már szinte kijelenthető, hogy a klub első igazolása megvan a 2005-2006-os idényre. A játékos leigazolását dicsérte a Barca korábbi játékosa, Ronald Koeman, aki szerint a klub a jelenlegi legjobb holland játékost szerezte meg.
Az újságírók természetesen megkérdezték a vásárlásról Joan Laporta klubelnököt, aki azonban tartózkodott attól, hogy bármit is mondjon a klub igazolásairól, így még Van Bommel nevét sem említette meg. A holland és a katalán média viszont már tudni véli, hogy a futballista és a Barcelona szinte mindenben megegyezett egymással, s a szerződés néhány kevésbé fontos pontjáról kell már csak beszélni. Az átigazolást egyébként könnyen lehet, hogy még jó ideig nem hozzák nyilvánosságra a felek, bár erről nincs pontos információ.
Van Bommel játékstílusa sokban hasonlít a korábbi Barca játékos Philip Cocu-ére, kettőjük között azonban jelentős különbség, hogy Bommel még csak 27 esztendős. A holland érkezésével Frank Rijkaardnak jelentősen bővülnek majd a lehetőségei a középpályát illetően, s várhatóan többet pihenhet majd a sokat dolgozó Xavi és Deco. A Barca korábbi csillaga, Ronald Koeman alig győzte dicsérni a PSV játékosát, mivel a tréner egyszerűen csak a jelenlegi legjobb holland játékosnak ítélte Van Bommelt. Ráadásul Koeman szerint a középpályásnak nem nagyon lesznek beilleszkedési gondjai, s jól beleillik majd a katalán együttesbe.
-
#971 Ronaldinho: "Még fiatal vagyok, és még mindig fejlődhetek."
Írta:
Ronaldinho 25. születésnapja alkalmából adott exkluzív interjút az fcbarcelona.com-nak, amiben arról beszélt, hogy mennyire élvezi az életet, és értékelte a csapat teljesítményét is.
A brazil játékos nem is kívánhatott volna jobb ajándékot annál, mint hogy csapata 11 ponttal vezeti a bajnokságot, így ebben az interjúban lelkesen beszélt a csapatról.
25 éves vagy. Mi volt az eddigi legjobb pillanat az életedben?
"Sok nagyon jó pillanatom volt. Istennek köszönhetően, nagyon jó életem van fiatal koromtól fogva, a pályán, és a pályán kívül is. Sok jó pillanatban volt részem, amire mindig emlékezni fogok."
Azt mondják, a játékosok 28 évesen érik el legjobb formájukat. Szerinted még nem láttuk a legjobb Ronaldinhot?
"Hiszem, hogy egy játékos a visszavonulásáig folyamatosan tanul. Még fiatal vagyok, és még mindig fejlődhetek. Tényleg azt mondják, hogy egy játékos 28 éves korában éri el a csúcsformáját, és nagyon boldog vagyok, hogy még sok év áll előttem, és még sokat tanulhatok."
Mi a különbség a tavalyi, és a mostani szezoni Ronaldinho között?
"Szerintem a legfontosabb különbség, hogy megfontoltabb lettem. Érettebb lettem, nem csak a tavalyi szezon óta, hanem tegnap óta is, ami az élet rendje."
Mi a legfontosabb különbség a tavalyi, és az idei szezonban a csapatban?
"Teljesen más a két csapat. Tavaly nem kezdtük túl jól a bajnokságot, és sok változás történt a csapatban, de jól szerepeltünk a végén. Ezt az évet jól kezdtük az új játékosokkal, és a dolgok így is folytatódtak."
Ebben az évben játszottál először a Bajnokok Ligájában. Milyennek találtad?
"Ebben a versenyben, minden meccs olyan, mint egy döntő, és itt a szurkolók elvárásai is másak. Nagyon fontos lépés egy futballista karrierjében, ha játszhat egy ilyen versenyen. Jól mentek a dolgok, de játszhattunk volna jobban is. Kiestünk, de tanultunk a hibáinkból következő szezonra."
Mindig azt mondod, hogy inkább előkészíted a támadásokat, mint értékesíted azokat. Ebben a szezonban inkább az előkészítő feladatát kaptad?
"Az új igazolások miatt, többet csinálhatom azt, amit szeretek. Ez abban mutatkozott meg, hogy kevesebb gólt szerzek, ugyanakkor lehetőségem van rá, hogy azt csináljam, amit akarok, és amiről tudom, hogy jól csinálom."
Az a titka csapatnak, hogy sok fiatal, elszánt játékos van benne, akik trófeákat szeretnének nyerni?
"A titok, az, hogy mindenki tiszteli a másikat, és mindig a legjobb formánkban próbálunk játszani."
A csapat alapemberei fiatal játékosok. Mondhatjuk, hogy ez nemcsak a jelen, de a jövő csapata is?
"Ez egy fiatal csapat, ezért úgy gondolom, hogy néhány év múlva még jobbak leszünk. Ki fogjuk harcolni mindenki elismerését, mert minden versenyben a győzelemért fogunk játszani."
Mennyire segíti Frank Rijkaard edzői munkásságát a sok, játékosként, megnyert trófeája?
"Sok játékos van, akik sok mindent megnyertek játékosként, edzőként mégsem teljesítenek jól, és vannak remek edzők is, akik játékosként semmit sem értek el. Nagyon jó, hogy van egy edzőnk, aki sok mindent nyert már játékosként, ugyanakkor egy rendkívüli ember, aki mindig nyugodt, de egy jó fogással minden meccsen segít, hogy nyerjünk."
Mikor gondolod azt, hogy a Barcelona biztosan megnyeri a bajnokságot?
"Úgy gondolom, úgy kell játszanunk, mint azt az előző meccsen is tettük, örülnünk kell minden győzelemnek, és nem szabad másokkal foglalkoznunk. Csak magunkra kell koncentrálnunk."
-
#970 Szétröppentek a játékosok
Írta: Cséká
Vasárnap több Barcelona játékos is elhagyta a várost, hogy válogatottbeli kötelességeiknek tegyenek eleget. Az elkövetkezendő napokban, konkrétan szombaton és azt követő szerdán szerte a világban világbajnoki selejtezőket rendeznek. A listavezető csapatból összesen kilencen keltek útra, így rájuk Frank Rijkaard vezetőedző nem számíthat az elkövetkezendő tíz napban. Most nézzük név szerint, kikről is van szó.
Xavi, Puyol és Iniesta a spanyol válogatottat erősítik majd. A fiatal Iniesta természetesen még nem a felnőtt csapatba hivatalos, ő az U21-es kerettel készülhet a Szerbia és Montenegró elleni utánpótlás Európa-bajnoki selejtezőre. Xavi és Puyol viszont már Spanyolország legjobbjaival együtt léphet pályára 26-án a Kína elleni barátságos mérkőzésen, amelynek Salamanca ad otthont. A hispánok ezután gépre szállnak, hogy 30.-án idegenben megmérkőzzenek a szerbekkel, ahol a tét nem más, minthogy közelebb kerüljenek a németországi világbajnoksághoz.
Decora is két mérkőzés vár a portugál válogatott színeiben. A leosztás hasonló, mint Puyolék esetében, ugyanis a nyáron az Európa-bajnokság döntőjéig menetelő társulat először barátságos mérkőzésen fogadja Kanada legjobbjait, majd Szlovákiában vb-selejtezőn kell helytállnia.
Van Bronckhorst esetében más a sorrend, már ami a mérkőzéseket illeti. Hollandia ugyanis először a jelenleg szintén 10 pontos Romániához látogat, majd barátságos meccsen a 2006-os világbajnokságnak otthont adó Németország nemzeti tizenegyével méri össze erejét. Giuly és francia társai két tétmeccset játszanak egymás után, szombaton Svájcot fogadják, majd 30.-án Izraelben lépnek fel, természetesen mindkét alkalommal ők az esélyesebbek.
A csapat dél-amerikai különítményét ezúttal Márquez és Ronaldinho alkotják. A mexikói bekk válogatottja először az USA-t látja vendégül 27.-én, majd három nappal később Panama ellen idegenben lép pályára, a tét itt is a 2006-os nyári program lefixálása. A brazil Ronaldinhonak visszatérése után biztosan nem lesz kilométerhiánya, hiszen először hazarepül Rióba, ahol a világbajnok selecao Perut fogadja. A 27.-i mérkőzés után csapattársaival Montevideoba utazik, hogy megmérkőzzön Uruguay legjobbjaival, majd repülhet vissza Barcelonába.
Samuel Eto'o is elutazik, hiszen Kamerun legjobbjai közt a helye, és mindenképpen győzniük kell, ha ki akarnak jutni a vb-re. Jelenleg ugyanis négypontnyira vannak a továbbjutást érő első helytől, és a mérkőzések felét már lejátszották.
-
#969 van Bommel??? az kira lenne ő egy elég kira játékos!!! -
#968 BOMMEL LEHET AZ ELSŐ IGAZOLÁS
Van Bommel a Barcában?!
Egyes hírforrások szerint Mark Van Bommel elfogadta a Barcelona által tett ajánlatott a következő évekre, s így a PSV csapatkapitánya a nyáron Katalóniába költözik. A válogatott középpályást az utóbbi időszakban számtalan egyesülettel hozták hírbe, s az ősz folyamán már a Barca is érdeklődött a futballista iránt. Amennyiben a hírek igazak, Van Bommel ingyen, átigazolási díj nélkül érkezik a Barcához, mivel szerződése júniusban lejár.
A hírt ugyan eddig semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, de nem áll minden alap nélkül. A múlt héten ugyanis Rob Jansen - a játékos ügynöke - kijelentette, hogy védence több ajánlatot kapott, s ezek sorsáról rövid időn belül döntenek. Ismert, hogy a holland játékost a Tottenham, a Schalke, a Dortmund, és korábban a Real Madrid is megkörnyékezte. Azt már szinte mindenki tényként kezeli Hollandiában, hogy a futballista a nyáron elhagyja a PSV-t, s máshol folytatja a pályafutását. Jelenleg tehát már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a játékos elfogadta a Barcelona ajánlatát.
A következő napokban minden bizonnyal kiderül, hogy Van Bommel valóban gránátvörös-kékbe öltözik-e, vagy mégis máshol folytatja a játékot. A 27 éves védekező középpályás akár kezdőként, akár csereként hasznos tagja lehetne a Barcának, ahonnan minden bizonnyal távozik majd Albertini és Gerard Lopez is. Van Bommel-nek nagy erénye, hogy magabiztos szűrőjátékos, aki erős testfelépítése és 187 cm-es magassága miatt a levegőben is magabiztos. E mellett azonban fontos megemlíteni, hogy a válogatott játékos támadásban sem jön zavarba, jól lát a pályán, s jó a rúgótechnikája. Támadópotenciálját jól jelzi, hogy a hétvégén mesterhármast szerzett az Ajax ellen 4-0-ra megnyert rangadón. Így Frank Rijkaard nem csupán a védők előtt, hanem Xavi és Deco posztján is számíthatna honfitársára.
-
#967 A játékosok még nem ünnepelnek
Tegnap a Deportivo ellen szinte a teljes második félidőben emberhátrányban játszó Barcelona megőrizte egy gólos vezetését, és így ismét egy értékes skalpot tűzhetett az övére. A mérkőzés egyik hőse a 100. Barcás fellépését ünneplő Victor Valdés volt, aki remek védésekkel hatástalanította a Depor támadásait.
A kapus egyébként megdöntötte korábbi kapott gól nélküli rekordját, és immáron 406 perce nem tudták bevenni kapuját a bajnokságban. Valdés mellett többen is megszólaltak, és a nyilatkozatokból kitűnik, hogy a játékosok még nem foglalkoznak a bajnoki címmel.
Victor Valdés: "Nekünk játékosoknak, és a szurkolóinknak is el kell kerülnünk azt, hogy félreértékeljük a dolgokat. Továbbra is keményen kell dolgoznunk. Nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a rekordnak, mert a statisztikákkal nem igazán foglalkozom. Nagyon örülök neki, hogy tegnap a csapat megmutatta, hogy védekezni is remekül tud, ha arra van szükség."
Puyol: "Tudtuk, hogy egy remek játékosokból álló együttessel fogunk találkozni, és ettől jobban felpörögtünk, a pályán pedig megmutattuk, hogy maximálisan odafigyelünk a bajnokság minden meccsére. Annak ellenére, hogy minden győzelem egy kicsit közelebb hozza a bajnoki címet, még nem nyertük meg azt, most csak egy nagyon fontos derbin sikerült begyűjtenünk a három pontot."
Eto'o: "Még nem mondhatjuk el magunkról, hogy bajnokok vagyunk, de tegnap megmutattuk, hogy miért vagyunk a bajnoki cím elsőszámú várományosai."
Sylvinho szintén jubilált, hiszen a tegnapi volt a századik fellépése a spanyol bajnokságban. A Barca szerelését eddig 16 alkalommal viselte a brazil védő, a Celta Vigoban pedig 84 alkalommal szerepelt az elmúlt években: "Nagyon nehéz volt, de egy roppant fontos mérkőzésen vagyunk túl. Mindenki arra várt, hogy ismét egy komoly ellenféllel találkozzunk, de azt hiszem megfeleltünk a kihívásnak."
-
#966 hehe tök kira nekem már bennt van! :D -
#965 msnbe tessék berakni :) -
#964 Giuly megint gól rúgott hehe... jeeeeeee -
R9 #963 Rövidebb út Ázsiába
A csapat tavalyi nagy sikerű ázsiai túrája után az együttes idén ismét visszatér a távol-keletre. A dolog érdekessége, hogy ezúttal Rijkaard csapata csak két mérkőzést játszik útja során, mely mindössze 6 napot vesz majd igénybe, június 10.-től 15.-ig.
A 2004-es túra nagy sikert hozott, hiszen a Barca meccseit sokan nézték végig a két hét alatt, s minden egyéb népszerűsítő rendezvényen is nagy tömegek fogadták a csapatot. A gárdának így egyértelműen sikerült sok rajongót szereznie a távoli Ázsiában. Nem elhanyagolható szempont, hogy a klubnak komoly anyagi hasznot is hozott a két hetes utazás, s a népszerűsítés további jelentős profitot jelent majd hosszú távon. Ezért a gárda idén ismét elutazik Ázsiába, bár ezúttal csak Japánban lépnek fel Ronaldinhoék. Tavaly Koreában, Japánban és Kínában is volt meccse, s egyéb rendezvénye a katalán egyletnek, de az idei programban csak két találkozó lesz Japánban.
Ezúttal a Barca két japán klubcsapattal mérkőzhet meg. Az egyik ellenfél a Japán Liga győztese, a Yokohama Marinos lesz, de a másik együttes egyelőre nem ismert. Csupán annyit tudni, hogy a rivális a Kashima Antlers, FC Tokyo, Urawa Red, és a Tokyo Verdy közül fog kikerülni. A Japán túra szervezését és anyagi hátterét egyébként három japán cég biztosítja majd, s remélhetőleg ez a néhány nap is hasonlóan sikeres lesz, mint a tavalyi két hét.
-
#962 VALDÉS MEGINT BRILLÍROZOTT
Értékes három pontos lépés. Depor-Barca: 0-1
A Barcelona újabb fontos lépést tett a bajnoki cím felé, mivel sokáig emberhátrányban játszva is legyőzte idegenben a Deportivot. A Barca ezzel egy igen nehéz meccsen van túl, hiszen a Depor ellen bármely csapat elbukhat idegenben. A katalánok azonban Márquez kiállítása után is viszonylag magabiztosan álltak a lábukon, s meg tudták nyerni a mérkőzést Giuly korai góljával.
A találkozó előtt egyáltalán nem lehetett biztosra venni, hogy Frank Rijkaard csapata a Deportivo elleni be tudja gyűjteni a három bajnoki pontot, hiszen a hazai kék-fehérek mindenképpen formajavuláson estek át az utóbbi időszakban. A gránátvörös-kék gárdának így semmiképpen nem volt szabad elbizakodottan pályára lépnie a Riazor Stadionban. Szerencsére Frank Rijkaardnak a komoly bajnoki előny ellenére is sikerült tűzben tartania fiait erre mérkőzésre. A Barcelona összeállításában nem volt semmiféle meglepetés, hiszen most már az sem számít rendkívülinek, ha a baloldalon Gio helyett Sylvinho a kezdő.
Már az első percekben látszott, hogy mindkét csapat megfelelő hőfokon ég ahhoz, hogy a Riazor közönsége jó meccset lásson. Az első nagy helyzet a Depor előtt adódott Luque révén, aki egy szabadrúgás után került nagy ziccerbe, de néhány méterről mellé gurított. A Barca gyorsan megbüntette a katalán támadó hibáját, mivel a 10. percben megszerezték a vezetést a vendégek. Ekkor Márquez bivalyerős szabadrúgása kipattant Múnua kapusról, a labdát Sylvinho kaparintotta meg, aki rémes lövést engedett el a kapu irányába, de éppen így adott gólpasszt a jobb oldalról érkező Giulynek. A francia ugyanis könnyedén a félig üresen álló kapuba lőhetett, se ezzel megszerezte idénybeli hatodik gólját.
A Deportivot alaposan fölpiszkálta a vendégek korai találata, hiszen a Valerónék azonnal nagyobb sebességre kapcsoltak, és sorra dolgozták ki a veszélyes akciókat. Ugyanakkor a Barca játékában is benne volt egy következő gól lehetősége, de az iramot a Depor diktálta. Valdés kapus egyáltalán nem unatkozhatott, s néhányszor igen nagyot védett. Különösen Luque életerős szabadrúgásánál hárított szembetűnően magabiztosan a katalán kapus. A félidő második felére egyébként kicsit alábbhagyott a la corunai nyomás, s a Barcelona teljesen egyenrangú ellenfele volt a kék-fehéreknek. Érdekesség, hogy Deco majdnem ismét szerzett egy gólt megpattanó lövése után, de ezúttal a labda „csak” a felső lécre pattant.
A második félidőben rögtön az első percben növelhette volna az előnyét a Barcelona, hiszen egy remek támadás végén Eto’o lőtt hajszállal a bal kapufa mellé. Öt perccel később bánhatta igazán a vendégcsapat, hogy nem tudott újabb gólt szerezni, hiszen az 51. percben Márquez teljesen jogosan megkapta második sárga lapját. A mexikói egy rossz becsúszás után rúgta föl Valerónt, s így a középpályás még jobban megerősítette, hogy rászolgál az egy mérkőzésre szóló eltiltásra, melyet egyébként korábbi sárgája miatt már egyébként is megkapott. Frank Rijkaard azonnal reagált a fontos csapattag elvesztésére, s ezért Geradot állította be Giuly helyett, ezzel megerősítve a meggyengült középpályát. A Barcelona játékát alapvetően megváltoztatta a kiállítás, hiszen ezentúl Xaviék már inkább a labda megtartására törekedtek, s általában nem rohantak nagy lendülettel a hazai kapu felé. Ennek érdekében Rijkaard később Ronaldinhot is lehozta a pályáról Iniesta javára, s ez a csere majdnem gólt hozott a Barcának. A második félidő tán legnagyobb vendég lehetőségét ugyanis éppen Iniesta harcolta ki magának, de a gólt Múnua kapus megakadályozta. A másik oldalon Victor Valdés mozgalmas félidőt élhetett át a kapuban, mert ahogy haladt az idő a kiállítás után, a La Coruna egyre többször teremtett veszélyt a vendégkapunál. Valdés több alkalommal is igen nagyot védett, s ezzel versenyben tartotta csapatát a három pontért. A hajrában ugyanis már nem nagyon volt benne a játékban egy újabb barcelonai gól, így ha a Deportivo betalált volna, a három pont bizonyosan elúszott volna a Barca számára.
A gránátvörös-kékek viszont sokáig emberhátrányban játszva, nagy küzdelemben kibírták kapott gól nélkül a 90 percet, így újabb három ponttal gazdagodtak. Ez a győzelem roppant fontos állomás volt a bajnoki címhez vezető úton, s ha a játékosok a továbbiakban is képesek lesznek így rákoncentrálni a meccsekre, akkor már nem kell sokat várni a biztos bajnoki trófeára.
Deportivo La Coruna-FC Barcelona: 0-1 (0-1)
La Coruna, Riazor
35.000 néző
Vezette: Rubinos Pérez
Deportivo La Coruña: Munúa; Scaloni, Coloccini, Andrade, Romero; Sergio (Fran, .56. p), Mauro Silva (Duscher, 70. p); Víctor (Munitis, 64. p), Valerón, Luque; és Tristán.
Barcelona: Víctor Valdés; Belletti, Puyol, Oleguer, Sylvinho; Xavi, Márquez, Deco; Giuly (Gerard, 55. p), Eto'o (Maxi, 90. p) és Ronaldinho (Iniesta, 68. p).
Gól: 0-1, 10. p: Giuly.
Sárga lapok: Andrade (12. p), Romero (66. p), Scaloni (90. p), illetve Eto'o (28. p) és Puyol (35. p)
Kiállítva: Márquez (51. p).
A mérkőzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Victor Valdés
Megint, megint, megint! Valdés immár sorozatosan olyan produkciót nyújt, melyre a világon bármely kapus büszke lehetne, s mindenki tudja, hogy a katalán portás még mindig fejlődő fázisban van. A fiatal hálóőr ma ismét bemutatott számos nagy bravúrt, s végig nagyon magabiztos volt. Ezzel méltóképpen ünnepelte 100. Barcás mérkőzését, ráadásul megdöntötte saját korábbi góltalansági csúcsát is, mely 336 perc volt.
-
#961 na ez nem lenne rossz... -
#960 Van der Vaart elhagyhatja az Ajaxot...
Rafael Van der Vaart a holland labdarúgás legnagyobb tehetségeinek egyike, s az Ajaxban már számtalanszor bizonyította, hogy hamarosan egy klasszis csapatban is helyt tudna állni. A Barcelona az utóbbi években gyakran kerülgette a fiatal középpályást, s előfordulhat, hogy a következő nyáron jön el Laportáék ideje, s ha ők is akarják, élhetnek vele.
A játékos édesapja ugyanis kijelentette, hogy fia nagy valószínűséggel a nyáron elhagyja az Ajaxot, s vagy Angliában, vagy Spanyolországban folytatja a pályafutását. Erősíti ezt a kijelentést egyébként, hogy a PSV Eindhoven érdeklődését az utóbbi napokban visszautasította a középpályás. Ha Barcelona beszállna a játékosért folytatott versenybe, akkor bizonyosan nem lenne esélytelen a megszerzésére, hiszen Van der Vaart már korábban jelezte: nem közömbös a Barca irányába. A futballista délre kerülését segítheti még, hogy Van der Vaart családjának több tagja spanyol. Így például az édesanyja, aki Cadiz-ból való, s nagyszülei is született spanyolok, csak fiatalon emigráltak Hollandiába.
Így nem meglepő, hogy a család nem bánná, ha a fiú Barcelonába kerülne, s ez azért is fontos, mert a játékos ügyeit édesapja intézi. A Barcelona korábbi kiváló holland játékosai, Johan Cruyff és Ronald Koeman egyébként már több alkalommal jelezték: jó lenne a fiúnak, ha a Barcába kerülne. Ha tehát a nyáron versenyhelyzet alakulna ki egy angol csapattal (például a korábbi érdeklődő Manchester Uniteddel), akkor Laportáék mindenképpen kedvezőbb helyzetben tárgyalhatnának. -
R9 #959 Eltiltás előtt a középpályások
Igen szerencsétlenül gyűltek a sárga lapjai a csapat középpályásainak, hiszen mindhárom jelenlegi középpályás egy sárga kártyányira van az eltiltástól. Deco, Xavi és Márquez ugyanis egyaránt veszélyeztetett helyzetben van, s most különösen nagy jelentősége van a lapoknak, hiszen két hét múlva a Real Madrid ellen kell megmérkőznie a csapatnak.
Így sokakban felmerülhet, hogy aki nem szeretne távol maradni a szuperrangadótól, az most szombaton begyűjtheti ötödik sárga lapját. Ez esetben ugyanis csak a jövő hétvégi Betis elleni meccset kényszerülne kihagyni az adott játékos, s a Madrid ellen már "tiszta lappal" szállhatna a küzdelembe. Az érintettek közül Deco szólalt meg, s elmondta, hogy szerinte nekik nem szabad így taktikázniuk, úgy kell játszaniuk, mint bármikor máskor.
"Ez egyértelmű dolog, mi egy sárgányira vagyunk az eltiltástól, de ez nem lesz hatással a játékunkra. Ezért nem fogunk másképpen játszani a Depor, s a Betis ellen sem. Nem aggódunk. Mindhárman a középpályán játszunk, de a dolgunkat ugyanúgy kell végeznünk, mint eddig" - mondta Deco.
A brazil-portugál egyébként valószínűleg nem pályázik majd a sportszerűségi díjra, hiszen ő már az idénybeli második automatikus eltiltása előtt áll, összesen kilenc sárga lappal, ugyanis az őszi idényben a Real Sociedad elleni meccset már kihagyta a lapjai miatt. Most azonban neki is, és másik két társának is vigyáznia kell, mert ellenkező esetben könnyen elmulaszthatják a Madrid elleni derbit.
-
R9 #958 Luque, a "testvéréről"
A hétvégén a Barcelona La Corunába látogat a Riazor Stadionba, ahol nem csak a két csapat, de két nagyon jó barát is szembenéz egymással. Samuel Eto'o és Albert Luque még Mallorcán játszottak együtt, s olyan jó barátságot kötöttek egymással, hogy most is napi kapcsolatot tartanak fenn. Eto'o egyszerűen csak a fehér testvérének tartja a katalán támadót, akit egyébként évről évre hírbe hoznak a Barcelonával is.
Joan Laporta elnök a nyáron talán ismét megpróbálja hazahozni Barcelonába Luquét, s talán most jó esélye is lehet erre, hiszen a Deportivo nyáron jelentősen átalakulhat. A bal lábas támadó és Samuel Eto'o pályája hasonló, hiszen mindketten a Mallorcában váltak ismert játékossá, de kiteljesedni már csak egy nagyobb klubban tudtak. Eddigi pályájuk során voltak jó és rossz szakaszok is, de még szép jövő előtt állnak, hiszen nagyon fiatalok. Holnap viszont egymással szemben állnak majd a Riazor gyepén, mely mindig különleges számukra, Luque pedig ez alkalomból nyilatkozott Eto'o-ról, és a Bacelonáról.
A "testvéred" megnyeri idén a Ligát?
Biztosan meg fogja. Már küldtem is neki egy üzenetet; "Testvér, te meg fogod nyerni a bajnokságot, de nem a Riazorban."
Lesz közöttetek majd valamilyen kapcsolat, összenézés a meccs alatt?
Én nem fogok csinálni semmi ilyesmit. Mindketten nyerni akarunk. El fogom mondani a csapattársaimnak, hogy mik az ő gyenge pontjai, s szerintem ő is így tesz majd a csapattársai felé. De ha a meccsen lesz közöttünk egy szabad labda, egy párharc, kétszer is meggondolom majd, hogy hogyan lépek oda, nehogy sérülést okozzak.
Mit csodálsz korábbi csapattársadban?
A győztes mentalitását. Akár a Getafe, akár a Real Madird ellen játszik, úgy meg ki a pályára, hogy győzni akar, s ezt átülteti a csapattársaiba is. Ebből a szempontból nagyon hasonlít Carles Puyolhoz. Minden mecset meg akar nyerni. Ha nincs jó napod, ott van Samuel, aki támaszt ad neked meccshez. Igazi vezér.
És a gyenge pontjai?
Ezt egyértelműen mondhatom: a fejjátéka. A játék ezen terültén fejlődnie kell. Korábban a jobb lába nem volt az igazi, nem lőtt olyan erőseket vele, de mára sokat fejlődött.
Úgy gondolod, hogy ez a bajnokság már a Barcáé?
Kétségtelenül.
Eto'o-nak köszönhetően?
Komoly szerepe van benne. Ez is egyértelmű. Nekem elmondta, hogy jobb fizikai állapotban van, mint valaha. Sportpályafutása egyik legjobb szakaszában van, és meg akarja nyerni a bajnokságot. Az elsőként azért mert leigazolta a Barcelona, s ezt meg szeretné hálálni, másodsorban góljaival szeretné elősegíteni a csapat győzelmét, de meg akarja nyerni a gólkirályi címet is.
És harmadikként, hogy odavágjon a Madridnak...
Igen, azért is. Ott nagyon rosszul bántak vele. Ő mindenáron a Barcelonát akarja bajnoki címhez segíteni. Ez pedig a legjobb formája annak, hogy kifejezze a háláját a Barcelona felé, s megvetését a Madrid felé.
Mi a véleményed arról, hogy a Barcelonába ment?
Szerintem nagyon jó, hogy ott van. Ott úgy megbecsülik, ahogy sehol máshol nem tennék.
Kiről mondott a legjobbakat a klubból?
Igazság szerint Joan Laportáról. Ő az-az ember, akinek a legtöbbet köszönhet a klubban. Érdemes odafigyelni a páholyra, mikor a csapat gólt szerez a Nou Campban, hogy hogyan érezhet az elnök. Egy alkalommal mondta nekem, hogy nem tudja elfelejteni Laportának azokat az erőfeszítéseket, melyeket tett, hogy elhozza őt Madridból.
És mit mondott Frank Rijkaardról?
Nagyon kedveli, ahogy az edző beszél hozzájuk, s mindig maximálisan tiszteli őket.
Te visszatérsz még Barcelonába?
Mindenkinél, aki egyszer elmegy Barcelonából, a szívében azért megtartja a Barcát. Velem is így van. De most a Deportivora kell koncentrálnom, s még öt év hátravan a szerződésemből. Jelenlegi tervem, hogy segítsek a csapatnak eljutni a Bajnokok Ligájába, aztán majd meglátjuk mi lesz. Mindig is mondtam, hogyha egy napon elhagyom La Corunát, akkor Barcelonába térnék vissza.
-
#957 Giuly télleg jó formában van!!!!!!!!!! -
R9 #956 Valdés: 100 meccs a Barca kapujában
Szombaton a Deportivo ellen szép jubileumot ünnepelhet a Barcelona fiatal kapusa, Victor Valdés. A tehetséges hálóőr immár harmadik éve szolgálja az első csapatot, s ez idő alatt nem csak sok meccsen szerepelhetett, hanem sokat is fejlődött. Ma már egyértelműen a Liga legjobb kapusai közé tartozik, s mivel még csak 23 éves, szép jövő áll előtte.
Ahhoz, hogy szombaton a Depor ellen a 100. meccsén védhessen Valdés, három idényt kellett úgy lehúznia a Barca kapujában, hogy általában kezdőkapus volt. A fiatal portást még Luis Van Gaal állította be a kezdőbe a 2002-2003-as idény elején, s bár nem volt bérelt helye a csapatban, több lehetőséget kapott, mint például első számú riválisa, Roberto Bonano. Mire viszont Van Gaal állása veszélybe került, Valdés egyértelműen kiszorult a csapatból, így ő bizonyosan nem bánta Radomir Antic edző érkezését, aki ismét a csapatba állította a fiatal portást. A következő nyáron Frank Rijkaard is bizalmat szavazott Valdésnek, a nagyobb presztízzsel és rutinnal bíró Rüstüvel szemben is. A fiatal katalán csak néhány meccs erejéig került ki a csapatból a 2003-as év végén, s a 2004-es nagy tavaszi menetelés során már végleg bebiztosította helyét a Barcelona kapujában.
2004 nyarán már nem volt kérdéses, hogy a gránátvörös-kékek kapuját neki kell védenie, s ebben a szezonban bizonyította is, hogy teljesen felnőtt a feladathoz. A gárda egyik bástyája volt, s számtalanszor mentett pontot, pontokat csapata számára, s mostanra egyértelmű esélyese a (legjobb kapusnak járó) Zamora díjnak. A mérkőzések egymást követték, s most elérkezett számára egy nagy jubileum, századik alkalommal állhat a Barca kapujába. Valószínűleg sok szurkoló azt szeretné, hogy Valdés még sok ilyen jubileumot ünnepeljen Barcelonában, hiszen ő valóban méltó utóda lehet Zubizarretának. -
R9 #955 -
#954 TAKARODJ ANYADBA INNEN -
R9 #953 Larsson már a következő idényre készül
A súlyos térdsérülése után gyógyuló Henrik Larsson sokáig reménykedett, hogy akár már májusban, a bajnokság hajrájára visszatérhet a csapathoz, de az orvosok végül elvetették ezt a lehetőséget. Most már maga a játékos is beletörődött, hogy játszani csak a következő idényben fog, de tervei szerint a nyári alapozást már a csapattal együtt végzi majd.
Mivel a csatár gyógyulása komplikációk nélkül halad, az orvosok biztosak abban, hogy a Larsson teljes értékű játékos lesz a következő idényben, s ez nagyban leegyszerűsítheti a klub nyári átigazolási politikáját is. Larssonnal, Maxi Lópezzel és Eto'oval ugyanis három középcsatára van az együttesnek, s nincs nagy valószínűsége annak, hogy Laportáék egy újabb vérbeli támadót hoznának Barcelonába, e három futballista mellé. Természetesen maga Larsson is nagyon bizakodó a következő szezont illetően, mert szeretne segíteni csapatának.
"Fejben már teljesen a következő idényre koncentrálok. Jól halad a gyógyulásom, dolgozom, s most a nyárra tervezem a visszatérésemet."
Larsson elmondta még, hogy nagyon sajnálta a csapat kiesését a Bajnokok Ligájából, mert szerinte a gárda rászolgált volna a továbbjutásra, csak szerencséje nem volt. "A Barcelona nem játszott rosszul, csak a kulcspillanatokban nem volt szerencséje. Ronaldinho kiválóan játszott, aki egyébként is bármikor képes eldönteni egy meccs sorsát. A Chelsea elleni gólja csodálatos volt" - vélekedett Larsson.
-
R9 #952 Giuly ismét csúcsformában
Ludovic Giuly nagy reményekkel érkezett a nyáron Barcelonába. Az aprótermetű francia azonban sorozatos sérülései miatt nem igazán tudott huzamosabb ideig csúcsformában játszani. A hétvégi fordulóban az Athletic Bilbao ellen azonban már Giuly volt a Barca egyik legjobbja, ráadásul remekbeszabott góljával bebiztosította a csapat számára a győzelmet is.
A francia válogatott szélső sebességével és kiváló labdakezelési képességével a Barca támadórészlegének egyik kulcsfigurája. A Monacoval a tavaly BL döntőig menetelő játékos idén négyszer is sérülést szenvedett, emiatt összesen kilenc találkozót kellett kihagynia. Két héttel ezelőtt sikerült kikúrálnia hátsérülését, és a Numancia ellen már vissza is foglalta helyét a jobb szélen. Az Atletico ellen pedig Ronaldinhoval és Eto'o-val karöltve olykor bolondot csináltak a baszkok védelméből.
Remek teljesítményére góllal tette fel a koronát, amit felesége és kisfiai is élőben láthattak, hiszen a Nou Campban tekintették meg a Barca legutóbbi bajnokiját. A mérkőzésen döntő volt, hogy Giuly, Ronaldinho és Eto'o állandóan cserélgették egymással a pozíciókat. Ez mindenképpen jó húzás volt, hiszen mindhárman meghökkentő dolgokra képesek, és mivel szabadon játszhattak, ki tudták használni remek képességeiket.
A Barca 11 ponttal megelőzi a második helyezett Real Madridot, de az idei szezonban eddig ötször eredményes francia támadó még mindenkit nyugalomra int: "Még nem nyertük meg a bajnokságot. Tíz mérkőzés vár még ránk, és nagyon keményen kell koncentrálnunk," - mondta Giuly, aki nem tagadta ugyan, hogy a játékosok örülnek a vezetésnek, de hozzátette: "Nagyon elővigyázatosnak kell lennünk, és egyáltalán nem szabad kiengedni. A hétvégén a Deportivo ellen is remek teljesítményt kell nyújtanunk, mert nehéz meccs lesz." -
#951 Jelöltek már bőven vannak
Bár még nagyon sok mérkőzés hátravan a bajnokság végéig, s a Barca 11 pontos előnye birtokában sem tekinti magát győztesnek, nem meglepő, hogy egyre több találgatás jelenik meg a nyári igazolások ügyében. A Chelsea elleni BL kiesés jól megmutatta, hogy a gárda védelme (mely ugyan a bajnoki küzdelmek során jól működik) igazán komoly ellenféllel szemben sebezhető. Ezért nagyon valószínű, hogy a nyár folyamán a vezetők elsősorban a hátsó alakzat erősítésére fognak pénz költeni.
A katalán sajtónak pedig már konkrét elképzelései is vannak a nyári érkezők személyét illetően. Barcelonában ugyanis tudni vélik, hogy a klub elsősorban Gabriel Milito és Mark Van Bommel leigazolását tervezi. Milito a védelem, Van Bommel pedig a középpálya erőssége lehetne, s megvásárlásukba anyagilag sem rokkanna bele a klub. Milito lenne a drágább vásár a Barca számára, hiszen az (olasz útlevéllel rendelkező) argentin védő immár második kiváló szezonját tölti a Zaragozában, s kivásárlási ára 30 millió euróra van állítva. A Barcelonának persze nem kellene ennyit fizetnie a középső védőért, mivel 15 millió euró körül megszülethet a megegyezés a klubok között. Ezt az összeget egyébként a Barca valószínűleg megpróbálná csökkenteni cserealapként szolgáló játékosokkal. A Milito ügy mozgatórugója az lehet, hogy Frank Rijkaard vezetőedzőnek már régen elnyerte a tetszését a 24 éves zaragozai bekk, akinek szerződtetését már a múlt nyáron is szorgalmazta a tréner. Így a nyáron már valószínűleg senkinek nem lenne nagy meglepetés, ha Laportáék bekopogtatnának Zaragozában.
Van Bommel neve sem teljesen új már Katalóniában, hiszen az ősz folyamán például már szó volt a holland középpályás szerződtetéséről, akinek a nyáron lejár a szerződése a PSV Eindhovennél. A válogatott játékosért egyébként a Real Madrid is élénken érdeklődött a télen, de a fővárosiak végül inkább a dán Gravesent vásárolták meg. Van Bommel rendkívül tapasztalt, sokoldalú futballista, aki bizonyosan sokat segíthetne a gránátvörös-kékeknek, hiszen a középpályán több poszton is megállja a helyét. A 27 éves holland ugyanis jól játszik a védelem előtt szűrőként, s egy sorral följebb is (a Barca esetében Xavi és Deco posztján). A játékos ugyanis nem csupán a védekezéshez ért, hanem jól lát a pályán, s kiváló rugótechnikával is bír. Van Bommel megszerzése azért lenne különösen kézenfekvő a Barcelona számára, mert szerződése júniusban lejár, így Laportáéknak csak a játékossal kellene megegyezniük. Az üzlet létrejöttét elősegítheti, hogy a futballista ügynöke ugyanaz a Rob Jansen, aki többek között Henrik Larsson, Mark Overmars, Philip Cocu és a De Boer fivérek útját is egyengette. Valamint nem elhanyagolható tény, hogy Jansen kiváló kapcsolatokat ápol Frank Rijkaarddal.
A nyár természetesen még messze van, de manapság már nem mindenki esetében igaz, hogy a lényeges dolgok a nyáron történnek, melyre jó példa Belletti, aki tavaly tavasszal már lényegében a Barca játékosának volt tekinthető. Ha egyébként Van Bommel végül a Barcába kerülne, az szinte biztosan azt jelentené, hogy Gerard és Albertini távozik Katalóniából.
-
#950 én csináltam magamnak de már csináltam másikat...