2190
Notebook vasarlassal kapcsolatos tanacsok
  • MacrosTheBlack
    Acer Aspire 5024WLMi ATI® MOBILITY™ RADEON™ X700, 128 MB VRAM-mal. Bruttó ár: 339.875.

Acer Aspire 5002WLMi integrált 3D AGP grafika, 128 MB osztott memória. Bruttó ár: 244.875.

64 bit az a szélesebb adatbusz. A jelenlegi procik 32 bitesek. Minél szélesebb az adatbusz, annál nagyobb számokkal (vagy egszerre több ugyanakkorával) tud műveletet végezni a proci, azaz ugyanazt a számítást hamarabb végzi el, gyorsabb lesz. Persze kell hozzá olyan oprendszer ami ezt lekezeli (van már 64 bites Windows XP, és a Longhorn is ilyen lesz), és 64 bites alkalmazások. Ez utóbbiból jelenleg még nem sok van, de mivel ez a jövő, egyre több ilyen lesz. Ugyanez volt a pentium 1 - 2 közti 16-ról 32 bitre átállásnál. Pár év múlva a 32 bit is csak múzeumban lesz. :)

Ha utazáshoz nem is használod, azt azért számold bele hogy egy notebook jellemzően 3 kg, egy subnoti 2 kg, a desknote meg 6 kg. Ezzel már bodybuildingelni is lehet. :))
  • Anna #267
    Tetszik a Clevo, nagyon is :)
  • Anna #266
    Az 5024-es Acert kapom meg 250k-ért kb, úgyhogy így értettem. Ha Acer lesz, akkor mindenképpen ez a modell, tényleg csak az a gondom vele, hogy életemben nem hallottam erről a márkáról, bár ahogy elnézem, másról sem, így ez nem feltétlenül jelenti, hogy gagyi. Eddig itt mindenki csak bíztatott, úgyhogy szerintem ez lesz, de azért megnézem a Clevot is.

A 64 bit az mi? És mi az a mag? :)

A hordozhatóság abszolút nem szempont, nem akarom konnektor nélkül használni, csak azért nem asztali gépet veszek, mert azt sehova nem tudom vinni magammal, a koliban benthagyni félek és előfordulhat, hogy dolgom is lesz vele.
  • MacrosTheBlack
    A gericomnak a supersonic modellje az amiben korrekt videochip (gf 6600) van, csak a fogyasztása miatt nemtom mennyire alkalmas notebookba, nem süllyeszti-e desknote szintre a gépet.

Van még a Clevo M400A, ez is radeon x700-as, tudásban kb. az acer 5024-el van egy szinten, de a procija turion64 helyett dothan magos pentium-m, ami ugyan 2 mega cache-es (a turion64 csak 1 MB), viszont nem tud 64 bitet, ami jelenleg még nem katasztrófa, de fél-1 éven belül mindenképp hátrányba kerül a 64 bitesekkel szemben. Sajnos az intel a következő mobil procijában (Yonah) is hanyagolja a 64 bitet, igaz lesz viszont dupla mag, ami szintén nem rossz. Ha most vennék notit, én inkább a turion64-re szavaznék.
  • MacrosTheBlack
    A radeon x700 kb a radeon 9800 xt-vel van egy szinten, az pedig az X széria előtt a legjobb volt, szal bátran lehet vele doom3-azni, half life 2-zni is. Mostanában ezt pakolják a játékra (is) alkalmas notikba. Hasonló teljesítményt nyújt a geforce go 6600 (a go a mobil változatot jelöli), viszont a geforce-ok fogyasztása nagyobb a radeonoknál, így kevesebb lesz az aksis üzemidő (konnektor mellett nyilván nem számít), ezért én az x700-as videochippel szerelt notikat ajánlom neked játékra. Ha szeretnél játszani is, minenképp ilyesmivel szerelt notit keress, mivel ez nem cserélhető alkatrész. Elvileg létezik cserélhető videokárty notikba is, mind az ati, mind az nvidia részéről, de ezeket jelenleg csak desknote-okba építik.

Taranov Sharpja hordozhatóság szempontjából mindenképp jó vétel, viszont a benne levő Transmeta proci teljesítménye a celeronokhoz képest is gyenge. Ezt inkább akkor vedd meg ha sokat utazol, vonaton, autóban akarod használni, és nem játszol vele, csak netezel, word/excel doksikat gyártasz/olvasol.

Az eddigi elmondásaid alapján én inkább az acer 5024-et ajánlanám neked, mindent tud és olcsó, 340k-ból pont kijön. (A 250k-s acer 5002 integrált videochipje játékokra nem elég, ezt akkor vedd, ha nem fogsz játszani.)
  • Taranov
    A videokártyák elég gyorsan fejlődnek, szóval biztosan fog avulni.
    Megnézheted a Gericomokat is (www.gericom.hu), minőségben ez is teljesen jó, de nem hiszem, hogy sokkal olcsóbb az Acernél.
  • Taranov
    Abszolút jó az Acer, vegyél nyugodtan olyat.
  • Anna #261
    Rengeteg olyan információt írtatok le, amit nem értek :) Tény, hogy nem nagyon játszom, max. Sims 2-vel, de ha egyszer mégis szeretnék, akkor jó lenne, ha nem lenne ezzel gond. Fogalmam sincs viszont, hogy a paraméterek alapján melyik gép mit bír el és mondjuk, ha a mostani játékokhoz még jó is, mennyi idő múlva avul el. Ha hamar, akkor inkább nem veszek jót. Amire ténylegesen kell, arra bőven elég bármelyik.
    Mondjuk ami miatt nekem nem éri meg a Toshibát választani, hogy annak ki kellene fizetnem a végfelhasználói nettóját, mert szerintem olyat nem tudok szerezni, az Acer-t pedig 250 körül megkapom. Egyébként ennyi a limit, ennél drágábbat nem választhatok.
    Kb. 1 hetem van dönteni. Bár, amennyiben nem vesznek fel, nem kapok semmilyet :)
  • MacrosTheBlack
    Ancsi: RAM az nem árt minimum 512 MB, szerencsére a normálisabbakat már ennyivel szerelik. Ha van pénz, inkább 1 GB legyen, ez eléggé jótékony hatással van a teljesítményre. Mivel a notebookok alkatrészei általában valamivel lassabbak mint az asztali gépekben (pl. 7500 rpm-es vinyó helyett 4400 - bár itt is van 7500-as, de alapból nem ilyet raknak bele, mert drágább), ezért nem árt ha van elég ram, hogy ne kelljen állandóan swappelni a lassabb vinyóról. 512 MB soDIMM (notebookba való, az asztalinál kisebb) ramot olyan 20 rongy körül lehet venni a Bluefishben (biztos máshol is).
  • Punker
    Anna ha tényleg minimálisan játszogatsz, akkor inkább nagyobb winyót és több ramot vegyél (bármelyik gépről is lesz szó) hivatalosan Toshiba partnerek vagyunk, de egyik céges ügyfél nem szereti (volt egy neki de ellopták tőle azóta nem vesz toshiba-t, logikus ember mi?...) úgyhogy neki ACEr-eket szoktunk eladni eddig nem jött vissza egyetlen se hogy gond lenne vele.
  • MacrosTheBlack
    Ennyi pénzért jobbat nem kapsz. Én is ilyet akarok venni, csak előbb el kéne adnom a régit. Ez mindent tud, amivel egy asztali gépet helyettesíthet. Teljesítményben is.

Először azt kell eldöntened hogy mire akarod használni a gépet. De azt nagyon át kell gondolni, mert ezek az asztali gépekkel ellentétben nem fejleszthetőek. Proci, vinyó, memória igen, de kijelző, videokártya, alaplap, hangchip, (USB) portok nem.

Ha mindent tudjon amit egy korszerű asztali gép is tud, teljesítményben is legyen ott, akkor az említett Acer Aspire 5024WLMi-t ajánlom.

Ha nem akarsz játszani, csak net, word, excel, és hasonló nem igazán teljesítményigényes dologra lehet gyengébb konfigot is választani. Erre Taranov Sharpja is jó, viszont az a subnoti kategória miatt (kisebb méret) drágább mint egy ugyanezt tudó sima notebook, kb. az Acerrel van egy árban. A kisebb méretért mindig többet kérnek. Ugyanannyi pénzből meg azt kell eldönteni hogy teljesítmény kell neked, vagy kisebb méret. A Sharp egy valamiben jobb: a nagyobb aksival elvileg 7 órás lesz az üzemideje, persze azt bele kell számolni hogy üzemidőt gyakorlatilag üresjáratra adnak meg, ha csinálsz valamit jóval kevesebb időre elég az akis. Az én notimra 3 óra az előírt aksiidő, de ha filmet nézek, játszok, stb. jó lesz az 1 órának is.

Még 1 szempont: neked programozásra is kelleni fog a gép, tehát nem árt ha a kijelzőt nem csak nagyítóval látod, valamint ha a videokártya itt nem is szempont, de a proci igen, abból nem árt egy pentium-m (centrinos notikban ez van), vagy turion64 (az Acerban pl.). Persze Turbo Pascalhoz elég egy 486 is, de valszeg mostmár vmi korszerűbb fejlesztőeszközt is használni fogsz (Delphi 2005, Visual Studio.NET), na ahhoz már nem árt a komolyabb proci.

Öszzegezve: Ha játszani is akarsz, akkor az Acer 5024 WLMi (bruttó 340k forint a depo.hu-n), ha nem, akkor ugyanennek az integrált gagyivideokártyás változata, az 5002 WLMi ajánlott, ez utóbbit 245k fityingből megúszod bruttóban.
  • Anna #257
    Mennyire értesz hozzá? Ennyi pénzért az az Acer a legjobb? Csak a márka miatt, nem túl meggyőző, mondjuk azt elhiszem, hogy nem teljesen gagyi.

A mobilitás nekem sem kell, csak nem árt, ha a koliból egyszerűen magammal tudom vinni bárhova, mert ott azért nem hagynám.
  • MacrosTheBlack
    Kb. mint a celeronnak: olcsó és gagyi. :) Najó, azért ennél több, mivel itt nem számít a fogyasztás, általában mindenből a legizmosabbat rakják bele. Pl. Geforce 6800 ultra vagy radeon x800 videokártya, ami mezei notebookba a fogyasztása miatt nem kerülhet. Prociban csak azért nem jobb, mert a pentium-m, turion64 igen ütős, van olyan jó mint az asztali oprocik. Ilyet az vesz akinek csak arra kell a gép hogy otthon és a munkahelyen is használhassa (egy asztali gépet azért körülményesebb hurcolni), de nem kell neki a mobilitás. A legnagyobb hátránya az hogy az asztali cuccok eléggé melegednek, komoly hűtés kell rá, ráadásul a sok melegedő cucc egymás nyakára van építve, szal lehet parázni nyáron hogy mikor ég szénné az egész.
  • Anna #255
    A desknote-nak mi az értelme? Életemben nem láttam.
  • MacrosTheBlack
    Nem! A notebook hordozható számítógép. A notebook az alap, klasszikus notebook. Ha csak simán notebookot mondasz, az ez.

A subnotebook a notebook kisebb méretű és teljesítményű fajtája. Ez is megfelel a notebook követelményinek, annak egy alkategóriája.

A desknote pedig csak notebooknak látszó, asztali alkatrészekből összetákolt számítógép. Nem hordozható!, csak szállítható. Hordozhatóságnál ugyebár kritérium az aksis üzemeltetés lehetősége, egy prescott procis valaminél ez ugye gyakorlatilag kilőve (percekben mérhető az aksis üzemidő, gyakorlatilag 0). A subnotival ellentétben a desknote nem notebook. Mint ahogy a trójai faló se ló. :)
  • Taranov
    Én is ezt mondom, szóval beláthatod, hogy a subnotebook, a hagyományos méretű notebook és a desknote is notebook.
  • MacrosTheBlack
    A kertes kégli meg a felhőkarcoló is ház, csak nem ugyanakkora.
  • Taranov
    A vitorlázórepülő, a vadászgép, az utasszállító (kicsi és nagy) mind mind repülőgépek, te kis buta :)
  • MacrosTheBlack
    Csak annyira amennyire a sárkányrepülő vadászgép.
  • Taranov
    Vicces, vicces...
    Mégis, azt gondolod, hogy a subnoti nem notebook?
  • MacrosTheBlack
    Ja, a ferrari meg a rar tömörítőt foglalja magába... :D Épp azért van külön subnoti, noti meg desknote kategória, mert különböznek. Másképp mi értelme lenne megkülönböztetni...
  • Taranov
    A notebook egy gyűjtőnév, ami magában foglalja a subnotebookot is, és a desknoteot is.
  • MacrosTheBlack
    Ezt nem fogják ellopni:

:DD
  • MacrosTheBlack
    Vagy kocsma. Ki hova jár. Bár ott nem zárja senki, úgy be vannak b***va. :)
  • MacrosTheBlack
    Amit a bringákra raknak hogy ne lopják el a közért elöl. :)
  • MacrosTheBlack
    Oké, várjuk. :)
  • Anna #242
    Nem tudom, milyen a bicikli zár :o Azért ezt mindenképpen beszerzem.
  • Punkerwork
    mint a kolléga mondta, olyan mint 1 bicikli zár.
  • Anna #240
    Tudom, hogy ritka, de nem volt jobb ötletem. Proginfora ill. progmatra jelentkeztem. Majd lesz kép, nem vagyok titkos :)
  • MacrosTheBlack
    Ez tök ritka. Egyre jobban érdekel az egészalakos kép, csinálj egyet magadról! :)
  • MacrosTheBlack
    Legjobb ha pitbullt tart az ember, vagy alligátort. Koliba ideális. :)
  • Anna #237
    Nem rossz ötlet, de nem tudom elképzelni, milyen. Kicsit aggódom.

Ja, programozó csaj leszek :)
  • MacrosTheBlack
    Ilyen helyeken mindig akad egy csípőfogó, aztán viszlát. :)
  • Punkerwork
    azt se tudnák mi az :)
  • MacrosTheBlack
    Vigyél trezort, aztán festékbombás motorlánccal odakötöd az ágyhoz. :D
  • Punkerwork
    arra pont elég hogy ne vigyék ki a koli szobából amíg kajál vagy valami, amúgy nem olyan rossz az, nekünk itt a boltban Kensington van azt vag yfogóval elvágja, vagy ha brutális kitépi a notiból a végét, az egyikkel megrongálja, ha meg van nála fogó akkor úgyis mindegy.....
  • MacrosTheBlack
    -ö +ó
  • MacrosTheBlack
    Kirakni mondjuk a 8kerben a Gyögygödör előőt, szted hány sec lenne ott? :)
  • MacrosTheBlack
    Az kb. annyit ér mint a számzáras lakat a kempingbiciklin. :D
  • Punkerwork
    a világ legnagyobb gyémántja.