Szökőév - Szökőnap

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Balo
Pedig igazad van...

„Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.” - Emerson

Punker
???

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

zaki
nana

Dzsini
Stann: házifeladat, keresd meg a neten... fent van, pár perc kereséssel meg lehet találni.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

cSuwwi
jaja!

shit happens

Punker
te tényleg egy mocsok szpemmer vagy......

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

zaki

cSuwwi
A 29-es számhoz méltóan legyen ez a 29.-ik hozzászólás az utolsó. 😊

shit happens

Stann
Aha, éééértem!

De miért éppen 6? Mármint miért épp 6napot számoltak vissza, hogy 23-át duplázzák meg?

Tavasszal ugye elolvad a hó. De hova tűnik a fehér?

PResident Evil
jah nekem is a csajom is egy nappal hamarabb vette meg az ajándékot.. csak lestem 😄DD

CSOCSO
😊 ehhe.. jo tudni
Dzsini
március volt az év elsõ hónapja (ha megnézed szeptember nevében ott van a "sette"-7, október nevében ott van az "octo" - 8, a november a 9. a december a 10. hónap - a nevek onnan vannak) - az ilyen plusz napot pedig az év végére (vagyis februárra) tették úgy, hogy az évzáró ünnepeket ne zavarja. az egyik hindu naptár a téli napfordulót tartja évkezdetnek (ahogy mi is majdnem), és a plusz napokat (ami náluk a fix 13db 28 napos hónaphoz 1 vagy 2 nap az év vége után helyezi el, és azok az év egyik hónapjához sem tartozó, plusz napok. rómában 1 héttel korábbanra (vagyis febr. 24re) került.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Stann
Igen, én így már vágom, hogy 24-e, de miért épp 24???
És miért márciusból kell kivonni, és miért 6 napot???
A Júliusból logikusabb lenne, hamár Julius Caesar...
És miért épp 6ot?

Ezekben nem találok logikát...

Guest
Ha jól tudom, akkor a mohamedán naptár csúszik is a keresztényhez képest, valami 11 nappal rövidebb egy év.
Balo
Nekik teljesen mindegy a Nap állása, így ezzel nem foglalkoznak.

A hold mozgását nézik, minden újholdkor kezdõdik új holdhónap...

„Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.” - Emerson

Punker
kiváncsi lennék hogy pl. az arabok akiknél máshogy van az idõszámítás hogy oldották ezt meg, vagy csak az évszámok mások a rendszer ugyanaz?

traXion
Thx Dzsini & Dynamic 😄

Punker

Dzsini
azon nevettem én is 😊) google rulz 😊

Dynamic
LOL😄DD
Dzsini
hehe 😊))) hát igen...

Dzsini
forrás: National Geographic Online

Miért február 24-e a szökõnap és nem 29-e?

Miért február 24-e a szökõnap és nem 29-e, avagy kinek is van négyévente születésnapja?

Emlékeznek még a klaszikus matematikai fejtörõre: negyven éve született, de csak tízszer volt születésnapja. Mikor született az illetõ? Február 29-én, szökõnapon ? válaszolta sok kisdiák lelkesen, a matematikatanárok többsége pedig bólogatott hozzá.

A megoldás viszont helytelen. A szökõnap ugyanis négy évente február 24-e, ilyenkor ezen a napon nem ünneplünk semmilyen névnapot, az eredetileg február 24-28-a közé esõ névnapok pedig egy nappal tolódnak.

Akit tehát Elemérnek hívnak, négyévente február 29-én ünnepli névnapját, egyébként pedig február 28-án.

Aki szökõévben született Elemér napján, február 29-én, nyugodtan ünnepelheti születésnapját a többi évben február 28-án. Kellemetlenebb a helyzete annak, aki szökõévben született február 24-én, szökõnapon, neki valóban csak négyévente van születésnapja. Az eltolás mindenkit érint, aki február 24-28 között született, nekik elméletileg négy évente illene egy nappal elcsusztatni születésnapjuk ünneplését.

A caesari reform

A ma használatos naptár történetében most nem mennénk vissza az ókori keleti népekig, a rómaiaknál vágnánk bele a kalendárium rejtelmeibe.

A rómaiak kezdetben 10 hónapból álló, 29-30 napos éveket használtak, késõbb 12 hónapra bõvítették a naptárt. A 365 és 1/4 napos luniszolár évet Julius Ceasar vezeti be. Caesar ie. 46-ban elrendelte, hogy az év 365 napból álljon a hónapoknak ma is szokásos hosszával, de az 1/4 nap miatt minden negyedik évben a február 23-ika után egy napot iktassanak közbe.

A szökõévet bisextilisnek nevezték, mert febr. 23-ika a 6-ik nap volt márciustól számítva, és a reform keretében tulajdonképpen ezt a napot kettõzték meg. A juliáni naptárt a keresztények is átvették.

A Gergely-naptár

A Föld nap körüli pályája azonban nem 365 ? nap, hanem 365 nap 5 óra 48 perc, 46,17 másodperc, ezért a naptár és a valós idõ között napi 11 perc eltérés alakult ki. Ez 129 év alatt egy teljes napot jelentett, a XVI. századra pedig már 13 napot.

Ezért XIII. Gergely pápa 1582-ben elrendelte, hogy október 4-e után 15-ét írjanak. Továbbá úgy döntöttek, hogy minden negyedik év, azaz azok az évek, amelyek évszáma néggyel osztható, 366 napos szökõév legyen, de a százados évek, 1600, 1700 stb. közül csak azok, melyek 400-zal oszthatók. Tehát 1600 szökõév, de aztán 1700, 1800 és 1900 közönséges évek maradnak.

National Geographic Online 2004.február.

Punker
mert a rómaiak ezt a napot találták ki.... 😊)

traXion
Ez nem segített, de kössz! 😊

Dynamic
Bocs kicsit hosszú lesz:

Miért február 24-e a szökõnap és nem 29-e?

Miért február 24-e a szökõnap és nem 29-e, avagy kinek is van négyévente születésnapja?

Emlékeznek még a klaszikus matematikai fejtörõre: negyven éve született, de csak tízszer volt születésnapja. Mikor született az illetõ? Február 29-én, szökõnapon – válaszolta sok kisdiák lelkesen, a matematikatanárok többsége pedig bólogatott hozzá.

A megoldás viszont helytelen. A szökõnap ugyanis négy évente február 24-e, ilyenkor ezen a napon nem ünneplünk semmilyen névnapot, az eredetileg február 24-28-a közé esõ névnapok pedig egy nappal tolódnak.

Akit tehát Elemérnek hívnak, négyévente február 29-én ünnepli névnapját, egyébként pedig február 28-án.

Aki szökõévben született Elemér napján, február 29-én, nyugodtan ünnepelheti születésnapját a többi évben február 28-án. Kellemetlenebb a helyzete annak, aki szökõévben született február 24-én, szökõnapon, neki valóban csak négyévente van születésnapja. Az eltolás mindenkit érint, aki február 24-28 között született, nekik elméletileg négy évente illene egy nappal elcsusztatni születésnapjuk ünneplését.

A caesari reform

A ma használatos naptár történetében most nem mennénk vissza az ókori keleti népekig, a rómaiaknál vágnánk bele a kalendárium rejtelmeibe.

A rómaiak kezdetben 10 hónapból álló, 29-30 napos éveket használtak, késõbb 12 hónapra bõvítették a naptárt. A 365 és 1/4 napos luniszolár évet Julius Ceasar vezeti be. Caesar ie. 46-ban elrendelte, hogy az év 365 napból álljon a hónapoknak ma is szokásos hosszával, de az 1/4 nap miatt minden negyedik évben a február 23-ika után egy napot iktassanak közbe.

A szökõévet bisextilisnek nevezték, mert febr. 23-ika a 6-ik nap volt márciustól számítva, és a reform keretében tulajdonképpen ezt a napot kettõzték meg. A juliáni naptárt a keresztények is átvették.

A Gergely-naptár

A Föld nap körüli pályája azonban nem 365 ¼ nap, hanem 365 nap 5 óra 48 perc, 46,17 másodperc, ezért a naptár és a valós idõ között napi 11 perc eltérés alakult ki. Ez 129 év alatt egy teljes napot jelentett, a XVI. századra pedig már 13 napot.

Ezért XIII. Gergely pápa 1582-ben elrendelte, hogy október 4-e után 15-ét írjanak. Továbbá úgy döntöttek, hogy minden negyedik év, azaz azok az évek, amelyek évszáma néggyel osztható, 366 napos szökõév legyen, de a százados évek, 1600, 1700 stb. közül csak azok, melyek 400-zal oszthatók. Tehát 1600 szökõév, de aztán 1700, 1800 és 1900 közönséges évek maradnak.

National Geographic Online
Punker
azért mert csak 4 év alatt 1 nap az eltolódás a napkörüli forgás miatt (vagy valami ilyesmi), elméletileg pár száz év múlva újjabb szökõnapot kell majd hozzáadni a naptárhoz az eltolódás miatt.

traXion
Hát ez az, akkor mért pont 24.e a szõkõnap?

Punker
pontosan nézd meg hogy a naptárban is az van 24.-e alatt hogy szökõév.

traXion
És mért? Én nem értem, valaki magyarázza el! 😄

Dynamic
Február csak 28 napos "normális" esetben.
Dynamic
Még a névnapok is eltolódnak egy nappal, tehát elvileg 24-én nincs névnap, azt 25-én ünnepeljük és így tovább 29-ig.
Punker
24.-e a szökõnap.

traXion
Mért? 29.e nem minden évben van!?

Dynamic
24-e a szökõnap
traXion
29.e szerintem! 😊

Stann
Hali!
Szóval most 24-e v. 29-e a szökõnap?
És ha 24-e, akkor annak mi értelme van, vagy mi alapján találták ki?

Most jelenleg ez izgatja leginkább a fantáziámat. 😊)))))))))