2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Punker
    valami csoda összehozhatna 1 nemzetközi expediciót :)
  • [NST]Cifu
    Hehe, jó kérdés.

Punker: 2025
    [NST]Cifu : 2030 -> 2040
    Shaman : 2035
    LittleL : 2037
    juzosch: 2040
    jointeer: 2045
    aqspd: 2050
    KM : 2052

Igazából a 2030 is tartható lenne, ha meglenne a megfelelő elhatározás valamely állam részéről, illetve lenne megfelelő anyagi támogatás egy civil programhoz.
  • Punker
    de jó visszanézzni így 1 év után, na most ki mit tippelne? :)
  • 2XP
    Jaj, ok. Csak a cikkből tényleg ezt szűrtem le :) De most látom, hogy volt egy "ha" a kérdéses mondatban a cikkben.
  • [NST]Cifu
    Nem. A csillagászok egy nemzetközi konferencián vitatták meg a problémát, és különféle tervezeteket nyújtottak be, amiről szavazás döntött. Az általad említett verzió egy ilyen tervezet volt. A szavazás vége azonban az lett, hogy lefektettek egy szigorú szabályozást, amelybe a Plutó már nem fér be.
  • 2XP
    Amúgy nem egy pár hete volt cikk az sg-n, hogy kiterjesztették a bolygók megnevezését a plutón túli objektumokra is?
    De ez a döntés sokkal szimpatikusabb, már épp ideje volt meghozni.
  • Dzsini
    a csillagászati hírek cikkje a pontos meghatározásokkal
  • Dzsini
    a wikit már frissítette is valaki:
    "Pluto is a dwarf planet (once classified as a true planet)"

merthogy nincs saját maga által megtisztított pályája ("It must have cleared the neighborhood around its orbit."), és ez mostantól egyértelmű feltétele a bolygóságnak a csillag körül keringés és a saját gravitációtól planetoid alak mellett.

(régebben volt egy tervezet, miszerint a "bolygó" elnevezés a 9 elnevezett keringő testre vonatkozik, akármit akárhol is találnak ezentúl - ezt elvetették, pedig ebben is lett volna ráció)
  • sz4bolcs
    Ma reggel hallottam a rádióban, hogy kivették a Plutot a bolygók közül. dvözöljünk egy új törpebolygót!
  • [NST]Cifu
    Attól, hogy nem bolygó a besorolása többé, még ott marad az... :)
  • Shaman
    igen,de én szerettem a Plutót..:-(
  • [NST]Cifu
    Szvsz várható döntés volt. Ki tudja hány, a Plutóhoz hasonló, még nem felfedezett égitest kering a Nap körül. Bizonyos szintig kordában kell tartani az "említésre méltő" égitesteket. :)
  • hykao #1622
    Ja. De azért ne sírj...a KOZMOSZ szempontjából a Plútó annyit sem számít, mint egy homokozó szempontjából egyetlen homokszemcse... :)
  • KM
    De nem maradt...
  • hykao #1620
    No és milyen módon fogják vizsgálni?
  • petko000
    Nincs téma? Feldobhatok egyet?
    Olvastam egy érdekes cikket a National Geographicban a Föld-típusú bolygók kutatásáról. Azt feltételezik, hogy ezek a fiatal bolygók a Jupiter-típusú hatalmas oriásbolygók közelében alakulhattak ki, úgyhogy most ezeket kutatják...
    A "slusszpoén" pedig az, hogy már 2025-re tervezik a Life Finder nevű űrprogramot. Bizalomgerjesztő neve van, ugye? Nos, e program keretein belül fogják vizsgálni az újonnan felfedezett Föld-típusú bolygókat...

Ez az egész annyira izgalmas...
  • hykao #1618
    Bolygó maradhat a Plútó
  • Punker
    Kilenc helyett tizenkét égitest a Naprendszerünkben?
  • n3whous3
    Nah, nem kell ide orbitális kozmoszfényképező, csak egy Fuji.

Még reklámnak is jó lenne
  • Roger6
    Fú, nagyon baba a kép! Látom fordított, és oldalhelyes is. Jé, nekem is S7000-em van! :) Csak így tovább!
  • kovpisti
    Az alsó része még nem éles mert az obi és az okulár nem volt elég közel.
  • Crokin
    Sajnálom, én is hallottam ma reggel :(
  • Dzsini
    Elhunyt Stanislaw Lem :(
  • Sanyix
    De ez már tizenvalahányadikán pályára állt, és még csak most készítették az első képeket? És még a légköri fékezést sem kezdték el :\ így aztán tényleg elhúzódik a küldetés :)
  • GregSB
    Bocsánat, ez a helyes link a képre.
  • GregSB
    7 hónapnyi utazás után elérte a Marsot a Nasa szondája.

Csinált képeket, amik vissza érkeztek. Itt a első. (!!! Érdemes letölteni, és utána megnyitni, mert egy 3 megás nagy felbontású képről van szó !!!)
  • Sanyix
    0.203 AU az azért nincs olyan közel :)
    De egyszer gond lesz vele, mert keresztezi a föld pályáját, és egyszer pont akkor fogja keresztezni, amikor a föld is ottvan.
  • Z Cargo
    Üdv! Ismeritek Apophis-t? Egy párszáz méteres szikladarab és a Föld-Hold távolság felére közelít meg. A NASA Földközeli objektumok oldalán van infó. Miért nem hallani róla jóformán semmit amikor ilyen közel teper majd el?
    Nasa Near object
  • LittleL
    Nem ő volt, a földönkívüliek jártak nála,
    és adták neki mint valami souvenir.
  • tomcat1
    Mikor fényképezted?
  • Shaman
    wow,cép!
  • Punker
  • Roger6
    Szerintem manuális beállításokkal fényképezz. Látom Fujifilm FinePix A330-asod van, 2 mp volt a záridő, 2.8-as rekesszel. Én sem értek hozzá nagyon, mert még csak most tanulgatom fotózgatni, meg asztrofozózni, de szerintem használj nagyobb záridőt, és sz?kebb blendenyílást (f=5-8 között). Így éles marad a Hold körvonala, + egy kis PS, és kész is minden! :)
  • Sanyix
    Hold :DD így sikerült a fénykép, mivel sokkal fényesebb a hold(képen telihold) mint a környezete, ezért furcsán állította magát a fényképező, manuális beállításokkal már nem ilyen :D De sztem jól néz ki :)
  • tomcat1
    Akkor nem is tudom de nem valami hull=csillag, az szerintem biztos. gomvillam, vagz nemtom, esetleg * ufo
  • Sanyix
    Azt nemkell kitakarítani, töktiszta, ha nem így lenne, akkor inkább sötét foltot lehetne látni :)
  • tomcat1
    Takaritsd ki a lencsét!
  • Sanyix
    Na miez?
  • Roger6
    Nagyon szépen köszi mindenkinek! Ez most jól esett!:) Ezért rakok be majd pár képet, ha lesznek még hasonlók...
  • LittleL
    tényleg szép, gratula