46
  • Anteris
    #46
    ezen is látszik, hogy mennyre megbízik a világ az usában. Szinte biztos, hogy amerika marsmisziója elsősorban a hegemóniát és nem a tudományt szolgálja. Igen stílszerű lenne, hogy az első emberes marshajójukat Mayflowernek neveznék el. Gondolom vágjátok, hogy mi okból mondom.
  • [NST]Cifu
    #39
    Mennyibe került volna nemet mondani? Semmibe. Viszont a politikusok amúgy is magasnak találták a költségeket, az ISS esetén pedig kevesebb pénzből is "kijöttek" volna.
    Emlékeim szerint az ESA ACRV-programját 1995-ben lőtte le az ESA, mivel 1,7 milliárd lett volna a költsége, és az amerikai CRV-hez csatlakoztak, ami még 1991-ben kezdődött.

    Itt szerintem a gerincnek is kérdése az, hogy le-e mondják, vagy sem. Ha lenne egy kis eszük, akkor most elővehetnék a Hermes terveit, és az ATV tapasztalatai alapján áttervezve szvsz 4-5 év alatt lehetne egy európai űrhajó...
  • [NST]Cifu
    #37
    A Hermes nem az amerikaiak lebeszélőképességének áldozata, hanem az európai "együttműködésé". A Hermes eredetileg (még 1984-ben) vegytisztán Francia programnak indult (az amerikai űrsiklóra válaszul), de a költségek miatt végülis más országokkal (főleg németországgal) bővült a fejlesztő államok listája, majd 1987-ben az Ariane-5 (mint az indítórakétája a Hermésnek) és a Hermes is az ESA "alá" került. Eredetileg 1998-ban indult volna első útjára, de miután az 1992-es költségelemzésben a Hermes-program várható végösszegénél 12 milliárd márka állt (akkori áron kb. 8 milliárd $), az egész programot lefújták. 1984 és 1992 között mintegy kétmilliárd dollárt költöttek a programra.
  • Cat #35
    az a hely európához tartozik, francia gyarmat. Azért az egyenlítőnél (vagy ahhoz minél közelebb) lövik fel a rakétákat, mivel ott a legnagyobb a Föld kerületi sebessége, ezáltal annyival kevesebb energia kell a pályára álláshoz.
  • mrzool
    #34
    Nézz utána a tudományos eredményeknek és technikai fejlesztéseknek. Csak hogy a legbanálisabb példát mondjam: tépőzár.:)
  • mrzool
    #32
    Az ESA Európában van, csak a kilövő site-juk van Kororou-ban (remélem jól írtam le a nevét:)).
  • a_n_d_r_e_w
    #27
    Mi lőjünk fel kapásból tankokat :)
    Mi leszünk a világ urai :)
  • a_n_d_r_e_w
    #26
    Amerika a világ ura akar lenni, de már annak is hiszi magát. Ezért nem hagyja a többi nemzetet magától cselekedni.
    Addig is hajrá Kína, és ha majd az ESA is függetlenedik teljesen az USA-tól, akkor hajrá EURÓPA :)
  • bandia
    #23
    Fasza!! Irány a Mars, és előzzük meg a többieket! Tetszik az ötlet, és tényleg eléggé átgondoltnak tűnik! Végre! Amikor az ember először a Holdra lépett, na az már elég rég volt, és azóta itt toporgunk egyhelyben. Még meg sem próbáltuk, na majd most:)
  • [HUN]PAStheLoD
    #20
    GL & HF! :DD
  • bunny
    #19
    Szkepticizmussal olvasom én is, de azért inkább ebben legyen verseny mint a haditechnikában, nem ?
    Szóval ha már a nagyhatalmi villongás újraéled, akkor csak örüljünk hogy mindezt nem azon vezetik le, hogy ki tudja többször és változatosabb módon kiírtani az emberiséget.
  • Dzsini
    #18
    ambíciózus terv. hajrá hozzá.
  • NasaTm
    #16
    Na megkezdodott a Colonization csak nem a foldon hanem az urben :)
    Erdekes lesz :D
  • [NST]Cifu
    #15
    Ez még igaz is lenne. Az ISS tökéletes mintája azonban ennek a kudarcnak. Hiába a fenkölt, egységes terv, ha egyszer a tagok hiúsága és politikai vezetőik ostobasága miatt annak megvalósítása önnön kifigurázására emlékeztet.

    Az ISS-ből szerintem mindenki levonta a következtetéseket. Jelenleg talán Oroszország szeretné leginkább az egész emberiséget összefogó Mars-utazás szellemiségét - de nem másért, minthogy képtelen egymagában előteremteni az ehez szükséges anyagi forrásokat.
    Az USA a kezdettől fogva úgy képzelte, hogy ő lesz a "fő vállalkozó", és a többi állam űrhivatalai pedig az "alválalkozók". A többi államnak (elsősorban Japánnak és az ESA-nak) azonban nagyon nem tetszhetett, mikor kiderült, hogy a nagy árutaltságnak az az ára, hogy le kell nyelniük a NASA felett őrködő politikusok esetlen ötleteit. Az amerikai lakómodul, illetve a CRV lelövése ugyanis kvázi az egész ISS project lényegét torpedózta meg, mivel az előre eltervezett tudományos szinvonalat nem tudják tartani.
    Emiatt aztán az ESA-n belül is vannak olyan vélemények, hogy talán a saját útjukat kellene járniuk, és nem szabadna függést kialakítani ilyen szinten. Csak persze ehez több pénz kell, ugyanis akkor kellene ehez megfelelő űrjármű (jelenleg emberes űrhajó fejlesztése nem folyik az ESA keretein belül), és megfelelő anyagi és politikai háttér....
  • mrzool
    #12
    Szépek az ilyen timeline-ok, más kérdés, hogyan valósulnak meg...:( Megkerestem egy 98 elején lementett dokumentumot az ISS építéséről. Csak szemezgetek pár tételt:

    Apr 2001 10A US Orbiter Node 2, Nitrogen tank assembly
    May 2002 14A US Orbiter Cupola and Port Rails (on SLP), 4 SPP Solar Arrays
    July 2002 20A US Orbiter Node 3
    Mar 2003 18A US Orbiter CRV 1
    Oct 2003 UF-7 US Orbiter Centrifuge
    Dec 2003 16A US Orbiter US Habitation Module

    Ráadásul a mai állapotok szerint ezen modulok nagy része sohasem lesz része az állomásnak.
  • HuAn82
    #11
    Az emberke akit majd elfognak küldeni a Marsra lehet, hogy még csak most születik meg!

    Vagy talán már néhány éves lehet...
  • Yetike
    #9
    Mindenestre határozottab mint a Bush-ígéretek... Átgondolt terv, mivel nem pár éven belül tervezik a marsraszállást, hanem fokozatosan, minden szükséges technológia kifejlesztése után.
  • NF
    #8
    ez egyszerűen szánalmas inkább be se jelentették volna...
  • a_n_d_r_e_w
    #7
    Hát ez az, én remélem addig nem halok meg, de nem leszek éppen fiatal. Miért nem tudtam pár száz évvel később születni. Remélem kitalálják majd a halhatatlanságot is (őssejtek), vagy legalább a 300-400 éves átlagéletkort, vagy mit tudom én mit. :)
  • GaVino
    #6
    Némi kétkedéssel fogadom a hírt, elég valószínűtlennek tűnik, hogy az EU jelenlegi helyzetében tudna megfelelő támogatást nyújtani. Ennek ellenére szurkolok nekik! Remélem sikerül mindez még a mi életünkben.
  • Dömper Ármánd
    #5
    Bármiben le merem fogadni, hogy 2030-ban nem fog az ESA embert küldeni a Marsra. Sőt, szerintem én már addigra halott leszek...
  • Cat #4
    nomeg bevonni az európai vállalatokat a fejlesztéseibe

    Az Európai Űrügynökség az Európai Uniótól független tudományos szervezet. Ez általában kedvez az űrprogramoknak, talán a népszerűsítés hatékonyságát kivéve. Ezért az amerikai terveknél jelenleg sokkal kidolgozottabb ESA-tervek kevesebbekhez jutottak el, mint Bush bejelentése.
  • mrzool
    #3
    Az a vicc, hogy ezek a tervek nagyon rég óta elérhetők (pl. az ESA honlapján is kint vannak egy ideje), csak nem verték nagy dobra. Most Bush bácsi bejelentése után úgy néz ki az ESA is nagyobb publicitást akar.
  • Nyiri
    #1
    Bejelenteni belehet :)