11
cmos checksum error
  • Dudvarek
    #11
    Nos, nekem nincs ilyen alaplapom, de a kézikönyvében szépen le van írva, hogy a 3mp-es sípolás melyik problémát jelzi. Így messziről nem alaplap, hanem memória gond lesz. Ulrich problémája legalábbis tuti az.
  • tajfun
    #10
    Jo az. IS7em van, tokeletes. ASUSban is ugyanugy vannak szarok, meg minden masban (pl. MSI), nem a hulladekot kell hasonlitgatni.
  • ullrich
    #9
    Ez speciel egy Acorp lap.
  • HuAn82
    #8
    " * Speed * Stability * Power * "
  • Laalee
    #7
    abit :D
  • ullrich
    #6
    Detto ugyanez a problámám:

    CMOS Chechsum error - Default loaded
    Warning: PowerOn three time fail! Please entry setup to slow down DRAM timing.

    Persze a DRAM timingot, hiába állítom. Cseréltem alaplap elemet, vga-t, memóriát, tápot de semmi javulás nincs, sőt néha még kép sincs helyette van viszont hósszú (kb. 3s) sípólás 1s szünettel.
  • FtranX
    #5
    az elem feszültsége megfelelő volt.

    nekem úgy tűnik, hogy a hibát érzékelvén mindig betölti az alapbeállításokat. (az én gépem is ezt csinálja, ha nagyon felhúzom a procit)
  • FtranX
    #4
    Rengetegféleképpen ki lett lett próbálva. Még úgy is, hogy egyetlen IDE eszköz sem volt bekötve.
    A bios-kisütést meg flashelés előtt és után is megcsináltuk.

    Amúgy az én P4-em is írt ki olyat tuning alatt, hogy "cpu is unworkable..." meg cmos cheksum, de az megszűnt egy bios elemkivétel után.

    Itt az a poén, hogy még flashelés után is hibásnak találja a bios-t.
  • O0D:
    #3
    Nekem ez bios beállításbeli hibára emlékeztet, pl. amikor kimerült az elem, és elfelejtette a beállításokat.
    Tudom láma kérdés, de azért nem árt : Vinyóberakás után biosban fel lett ismertetve minden IDE cucc??
  • BaLeeX
    #2
    Hmmm érdekes.
    Próbáljátok cserélgetni a cuccokat össze-vissza a kábeleken, azért raid-re csak vinyót tegyetek ha lehet. :)
    És minden meghajtón állítsátok be jumperrel, hogy slave vagy master mert a cable selected nem mindig jó. Van olyan vinyó ami csak masteren szeret menni meg még egy csomó nyalánkság meg összeférhetetlenség.

    Nekem meg olyat csinált az ugyanilyen raid nélküli alaplapom hogy bármilyen kis tuningra lefagyott és utána ha beállítottam 2500+ra a procit ami van bent akkor kiírta, hogy: CPU is unworkable or has benn changed, Please recheck - CPU SOFT MENU
    Azaz az enyém sem akart menni még a gyári beállításokkal sem. Aztán kis variálás meg pár bios kisütés után már elindult nagynehezen. Ami érdekes, hogy a régi 1800+ procival is csinált ilyet szintén tuning próbálkozás után...
  • FtranX
    #1
    Hali!

    Segítségre lenne szükségem. Most voltam egy haveromnál, akinek a gépe (Abit KD7 - Raid, Athlon XP (Barton) 2600+) egy vinyóberkás után "cmos cheksum error"-t írt ki. F1-el tovább lehetett vini a bootfolyamatot, de a gép mindenféle hülyeségeket csinált. Egyszer indult, egyszer nem. Meg állandóan visszaváltott "fail safe defaults"-ra (1152 mhz, 200 Mhz DDR stb).
    Én töltöttem a géhez egy új bios-t (ugyanolyan verziójút mint ami volt), amit az Awardflash progi minden probléma nélkül fel is tudott rakni. Ezek után azonban ugyan úgy cmos cheksum hibát ír ki és már egyáltalán nem hajlandó 1913 Mhz-en menni a proci, hiába állítom be. (valószínüleg mindig visszavált alapértékekre).

    Szerintetek mi lehet a megoldás? Esetleg hardverhiba lenne?