95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • marcio mela
    R-27
    BM-25

Különbség az télnyleg van.
  • Ren
    Kivételesen nem az index a hunyó, már az eredeti (tavaly évvégi) német cikkben is BM-25-ről írnak. Az valóban elég furcsa, hogy a BM-25 hogy kerül a képbe, valószínüleg valaki elírt/elnézett valamit erősen :) Az SSN-6 (eredeti nevén: R-27) már egy fokkal hihetőbb dolog, ez egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta, 2800km körüli hatótávval. Az 1970-es években ugyan más rakétákkal váltották fel a tengerelalattjárókon, de még 1990-ig használták tudományos és egyéb kisérletekre.
  • marcio mela
    És egy kis vegyes a II VH. puskáiból
  • marcio mela
    Ha már a Mosin-Nagant szóba került és kicsit pörögjön a topic hát itt egy link de senki se várjon sokat tőle.
    link1

• marcio mela
    Ezt a BM-25-ös sztorit az Index dobta be ugye?
    Mi tagadás a magyar média általában gyenge minőségű.Emlékezzetek arra a polgármesterre aki kitalálta a Balkánháborús túrizmust?
  • Thanatos
    jah csak éppen azt nem fogja... :)
  • Bucser
    Hmm és mennyire "örülni fognak" majd az amcsik hogyha azt a nacionalista cionista vezetést leválthatja:D
  • Thanatos
    iránnak ugye azért mert abban reménykednek hátha meguszák ha hude erősnek tünnek fel, de ezzel mellétrafálnak szvsz...
    izraelnek meg azért mert ha ugytünik hogy ők mekkora fenyegetés akkor majd ott is beavatkoznak..., aztán majd jön a következő me g a következő és a végén izrael lessz ott az egyetlen ország akiket az usa még nem "szabaditott" fel :)
  • marcio mela
    Ez az?
  • [NST]Cifu
    Nem teljesen vágom, hogy kinek van érdekében ez a dezinformálás. Irán jön a saját "csodatorpedóival", meg "lopakodó rakétájával", az izraeliek (?) meg ilyen hírekkel...
  • fonak
    "Új" hírek (már tavaly decemberben felbukkant a német sajtóban az állítólagos "BM-25-ösök" ügye)

"Megérkezett Iránba az első BM-25-ös, 2400 kilométeres hatótávolságával már Európát is fenyegető rakétaszállítmány Észak-Koreából, állítja az izraeli katonai hírszerzés főnöke"

Érdekes állítás. A BM-25 egy 240 mm-es sorozatvető (katyusa) ugyanis...

"Az atomtöltet szállítására is képes BM-25-ös valójában a szovjet SSN6 középhatótávolságú ballisztikus rakéta Észak-Koreában felújított változata. A szovjet rakétaállomány leszerelésekor az SSN6-osokat Phenjan vette meg, majd nagyobb töltet szállítására tette alkalmassá, írja a lap katonai szakértője"

Aham. Kár, hogy É-Korea sosem végzett tesztlövészetet ilyen rakétával, csak a Scud továbbfejlesztéseinek számító Nodong (Sahab 4, Hatf V stb.), Taepo Dong 1, Taepo Dong 2 típusokkal... Másrészt elég érdekes lenne, ha az oroszok eladták volna ezeket a rakétákat Phenjannak. Max. nem hivatalos illegális úton tudom elképzelni. Szerintem legfeljebb tervrajzokat szerezhettek a koreaiak...
    Szóval itt az izraeli titkosszolgálat jó szokása szerint dezinformál ezerrel szerintem:)
  • marcio mela
    És mi szépet mondanak róla?
  • Z Cargo
    Azt írja 700 dollárért már lehet kapni eredetit.kb 150e Ft.
    Itt említik még a magyar m/52s puskát. Tudtok valamit róla? Nem sok semmit találtam.
  • Fenrir
    Túl sok Helyszínelőket néztél :)
  • Ren
    Szerintem egy átlagos korabeli puskalőszer sokkal többször megy át az áldozaton, mint hogy benne maradjon. De mint többen írták, háborúban ezzel senki nem fog foglalkozni. Ennek az eljárásnak kizárólag a civil bűmüldőzésben van értelme.
  • marcio mela
    [url=http://www.russian-mosin-nagant.com/]Van egy "The Russian Mosin Nagant Page" oldal[/url]
    Sniper Section
  • Animefox
    VASSILI ZAITSEV Az Uráli pásztorfiú???? hehehehhe...
  • Zsolo007
    LOL. Annak aki magára veszi :D
  • Z Cargo
    az apró betűs kinek szól?
  • haxoror
    Inkább milyen feje van!
  • Sadist
    Mosin Nagant
  • Z Cargo

VASSILI ZAITSEV
    milyen flintája van?
  • Cat #17724
    vagy inkább gyártotta. Lásd sztahanov, meg a többi szupermunkás. (Úgy könnyű hatalmas termelési eredményeket elérni pl. falazásban, ha 5 másik munkás adogatja neked a téglát.)
  • Z Cargo
    nem akarok morbid lenni, de aki kiváncsi volt nem hiszem hog várt volna a dokira, fogta a pengét és...Amúgy meg mire idáig jutottak már rég sejtették, pláne ha az orosz propaganda felkapta a fickót....
  • haxoror
    Na igen de ahhoz az kellett volna hogy minden "gynús" áldozatból kioperálják a lövedéket (gondolom az orvosok inkább a sebesültekkel foglalkoztak), elküldjék laborba aztán megkapják az eredményt amiből megtudják azt ami addig is nyilvánvaló volt, hogy van egy jó sniper a környéken :)
  • Z Cargo
    szerintem kutyafuttában elég ha van egy jó nagyító, de posta volt, jobb mikroszkóp akkor is volt.
  • Punker
    szerinted mi az esélye hogy a fronton ballisztikai visgálatot csinálnak?
  • [NST]Cifu
    A II.VH-ban azért még nem egészen így működött a dolog. :)
  • Z Cargo
    Könnyen lehet azonosítani a lövészt a kilőtt golyóról. A fegyver csöve a rajta áthaladó lövedéken olyan egyértelmű nyomokat (karcolásokat)hagy, melyek egyediek, akár egy nagyítóval beazonosítható hogy miből származik(ha nincs meg a fegyver, kell hozzá egy lövedék-mintadarab).A mesterlövészek pedig szeretnek egyetlen fegyvert használni.
    Ezt a módszert manapság is használják bűnügyekben a gyilkos fegyver beazonosítására.
  • marcio mela
    Ez igaz lehet általában egy harcoló katonára.
  • marcio mela
    Ahhoz fogást kell váltani.Az idő.Élet és halál néha nagyon rövid idő kérdése.
  • SZU
    Osama speciális kiképző tréningje... =)
  • Sadist
    Ugyanannyit nyerne, ha betolná a válltámaszt.
  • Sadist
    3.4X
  • LizardX
    Hát, ez sajnos egy kibaszott nagy szomorúság.
  • Cat #17711
    Értesülésünk szerint az agrárminiszteren kívül valószínűleg Juhász Ferenc is megtarthatja posztját. Egyrészt Juhász Gyurcsány Ferenc bizalmi emberének számít, másrészt ez az a terület, amelynek eddig sem volt túl nagy jelentősége, de a következő években, amikor a legnagyobb energiákat biztosan a költségvetési hiány lefaragására összpontosítják, gyakorlatilag teljesen jelentéktelenné válik, ki tologatja a műanyag tankokat a terepasztalon.

http://index.hu/politika/belfold/els0424p/
  • Ren
    Emlékeim szerint akkoriban a fegyvertávcsövek nem voltak annyira táposak mint mostanában. A szovjeteknél pláne nem, szerintem max 2x körüli nagyitást tudhattak.
  • marcio mela
    Ugy emlékszem arról volt szó,hogy kisebb helyen jobban elfér meg gyorsabban tudja jobbra balra fordítani a fegyver csövét.Tudod minnél rövidebb az erőkar annál kisebb a nyomaték ha fix az erő.
  • SZU
    Akkor helyettesítsd be arra, hogy direkt gerincen, vagy szíven lőtte őket. Egyébként, gondolom ritkán lőttek mozgó célpontra, az álló-ra meg felesleges 2x lőni. Ezért, ha éppen fontos a likvidálandó személy (pl.: tiszt), akkor szerintem fejre ment a prioritás.

Meg hát, egy mellalakot egy orvlövésznek gond nélkül el kell találnia, a begyakorolt távolságokon (100-300m). Egy mesterlövésznek meg ugyanazon a távolságon fejalakot, hanem pénzérmét illene eltalálnia.
  • haxoror
    Hát nem tudom, szerintem ésszerűbb mellkasra célozni.
    Könnyebb eltalálni és abba is nagy eséllyel belehal (főleg 40-es években) ha túl is éli az áldozat akkor sem fog abban a háborúban már többet harcolni és még extra elfoglaltságot is okoz a saját hadseregének hogy kivigyék a frontról.