Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hát Cifu, ez egy jo kérdés. Igazság szerint ennél sokkal többet nem tudok a Gebauer gpu.-ról és nem is nagyon találtam róla anyagot a neten, valamint se a "Magyar Királyi Honvédség fegyverzete", se a Turcsányi féle "Harckokcsik" nem részletezi, csak megemlíti. Pl. fogalmam sincs, hogy mi a különbség a 34M, 34/37M és a 34/40M verziók között. Szóval ha valakinek van róla bõvebb infója, az ne fogja vissza magát 😊

[NST]Cifu
Akkor a kérdés megoldva. (Melyik lõszert tüzelte ez a Gebauer gpu.? 8x50R vagy 8x56R? Vagy mást?)

Na addig is pár videó:

Szu-30KN Kh-29-et indít
Szu-30KN Kh-31P-t indít
Szu-30KN R-77-et indít.
Szu-30KN Kab-1500KR bombát dob le.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Tudtommal a legtöbb magyar jarmûbe és repülõbe Gebauer géppuskákat építettek be, aminek tényleg 8 mm volt az ürmérete (ill. asszem volt nagyobb ürméretben is, de ez itt msot lényegtelen)

[NST]Cifu
Szerintem 7.92X57mm-es puskalõszert tüzelõ. Ezt a lõszert 8mm Mauser néven is ismerték.

[NST]Cifu
A Bradley-nak bentrõl távirányított tornya van, ez biztonságosabb és könnyebb tömeget tesz lehetõvé (a torony a 'legkiáltóbb' célpont, harckocsiknál is az rendelkezik a legerõsebb páncélzattal). Az alap M113-nak nincs tornya, csak egy géppuskaállványa M2HB géppuskával.

I.C.ram
Ez a Tas elég pöpecül néz ki. Bár kicsit érdekesnek találom a 8mm-es géppuskát... Milyen géppuska az?
Seaweed
Nah az erdekes lesz ha jovore hadrendbe all a Gripen!!!!
Legjobb esetben is 2007-2008...es 2009-re van tervezve igy is a telljes hadrafoghatosagi mutato elerese (aka keszi adasa pl).
Nahmost ha ezt tenyleg o mondta igy es nem a sajto ferditette jo magyar szokas szerint, akkor mar van egy tippem az 1500-bol hogy kitol kellene megvalni....
ghost cb
Azért úgy tûnik használt valamit az a levél, ha ilyen intézkedéseket tesznek.

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

Tömeges elbocsátás a honvédségnél

A honvédség 1500 munkatársától, köztük fõtisztektõl, tábornokoktól válik meg - közölte a honvédelmi miniszter. Juhász Ferenc errõl a Magyar Honvédség éves feladatszabó értekezletén beszélt.

Bizonyos területeken újra kell gondolni a Magyar Honvédség feladatait, és azt, hogy ezekhez milyen eszközöket kell hadrendben tartani - jelentette ki a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség idei feladatszabó értekezletén. Juhász Ferenc közölte: ennek az évnek az egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy a sikerüljön megvalósítani egy, a mûködóképességet nem veszélyeztetõ erõforrás-gazdálkodást.
A Honvédelmi Minisztérium írásos tájékoztatója szerint idén a képességalapú, a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt megfelelõ, önkéntes haderõ professzionális jellegét tovább kívánják erõsíteni, folytatják a szervezeti és szerkezeti átalakításokat, a fenntartási költségek mérséklése érdekében - a két haderõnemhez tartozó katonai szervezetek kivételével - csökkentik a létszámot. Ugyanakkor a célok között szerepel az új kiképzési rendszer bevezetése és megszilárdítása minden katonai szervezetnél, valamint a szociális és munkakörülmények javítása.

Juhász Ferenc az értekezlet szünetében tartott sajtótájékoztatón közölte: Budapest térségében a vezérkar, a Honvédelmi Minisztérium és háttérintézményeinek tekintetében 1500 munkatárstól válnak meg. Az intézkedés - melyrõl már tájékoztatták az illetékes munkaügyi szervezeteket - több tucat fõtisztet, tábornokot is érint.
Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari fõnöke az év legfontosabb feladatai között tartja számon, hogy a külföldi missziókban stabilizálják az ezerfõs jelenlétet, valamint folytassák a NATO és az EU részére felajánlott erõk képességeinek kialakítását.

A vezérkari fõnök megjegyezte, hogy Farkas Roland az afganisztáni misszióval kapcsolatos nyílt levelével egy olyan területen ártott a Magyar Honvédségnek, amelyre büszkék, hiszen a katonák a hadsereg sikerágazatának tekintik a külföldi missziókban való részvételt. "Itt kaptuk most a legnagyobb pofont, ki fogjuk heverni" - tette hozzá.
Juhász Ferenc a feladatszabó értekezleten szólt a jövõre hadrendbe álló Gripen vadászrepülõgépekrõl is. Közölte, elképzelhetõnek tartja, hogy Magyarország részt vegyen Szlovénia légtérvédelmében, valamilyen ellentételezésért cserébe.

ghost cb
Mit is lehet tudni ezekrõl? M113 ok, de Bradley-nek miért szedték le a tornyát, és kapott helyette "csupasz" fegyverzetet? Súscsökkentés?

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

Seaweed
Olvastatok miszter "objektiv ujsagiras" 'Veszhelyzet a valodi vilagban' cimu cikket?
Szvsz egyre gusztustalanabb a stilusa! Ugylatom mintha Gripen teren eros kezek fognak vissza az arcat, es ilyen szennyekben eli ki magat ezek utan!
[NST]Cifu
Na igen, az oroszok is szívesen végeznék el a felújítást, és a kezükben van az az ütõkártya, hogy õk képesek csak gyári alkatrészutánpótlást biztosítani. Tehát ha kihagyják õket a buliból, csak simán annyit mondanak, hogy innentõl kezdve old meg magad a pótalkatrészek beszerzését...

Bulgária leállította az izraeli Elbitnek adott helikopter-korszerûsítési megbízást

Bulgária leállította az izraeli Elbit cégnek adott megbízását, amit 18 régi, szovjet gyártmányú helikopter javítására adott. A honvédelmi minisztérium egyelõre nem indokolta a döntést.

A bolgár védelmi minisztérium tavaly decemberben jelentette be, hogy az izraeli Elbit Systems konszernt bízza meg 6 darab Mi-17 és 12 darab Mi-24 típusú helikopter felújításával és korszerûsítésével. Az ügylet értékét szakértõk 60 millió dollárra tették.Az izraeli cég azt tervezte, hogy konzorciumot hoz létre az amerikai Lockheed Martin céggel a munkálatok elvégzésére.

A bolgár döntést azonban a múlt hónapban bírálták a bolgár ellenzéki pártok és orosz illetékesek is, mondván az Elbitnek nincs engedélye az orosz gyártótól a helikopterek korszerûsítésére. A bolgár illetékesek viszont azzal érveltek, hogy nincs szükség engedélyre, mert a felújítást a NATO szabványok szerint végzik.

[NST]Cifu
Utánanéztem, és tökéletesen igazad van, összesen 13db Tigris volt magyar kézben, mindet 1944-ben kaptuk meg (10db-ot, majd további 3db-ot kapott a 2. Páncélos hadosztály), de emlékeim szerint ezek még a Tavaszi Ébredés elött elvesztek (fõleg az üzemanyaghiány miatt). Rémlik valami olyan, hogy a Dunántúli harcokban német felségjelû harckocsikkal még harcoltak magyarok, de így hirtelen ennyit találtam a témáról.

I.C.ram
Úgy tudom, hogy több Tigrist kaptaka magyarok. 10-12-rõl. Nekünk volt a németek után a legtöbb tigrisünk.
Nekem elsõre MP5J a csõszájfék miatt, aztán észrevettem a tárat. Akkor HK33-de akkor meg a válltámasz nem jó. Gondoltam akkor ejés Galil. Bár még a finn csoda nekem is megfordult a fejemben =).

A lengyel Mini-Beryl-t nem is ismerem, majd ráguglizok, ha ráérek.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Most kicsit elbizonytalanodtam. Elsõre a lengyel Mini-Beryl-t írtam, aztán a finn Sako M95-öt, de mégis a Galil a legvalószinûbb a csõszájféket elnézve. A katona amúgy Észt nemzetiségû.

Mekkora Luzer vagyok... kimaradt egy [, meg egy [/url] argh...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

A legalsó képen mi van a baloldali katona kezében? HK33 behajtható válltámasszal? Vagy esetleg egy URL=http://world.guns.ru/assault/galil-sar.jpg]galil[/url]?

Seaweed
SVD Dragunov rulz!<#worship>
[NST]Cifu
Akkor így már biztos jó lesz. 😊

ghost cb
Nekem a 2 utolso kép nem jelenik meg. (89, 90)

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

Bucser
Látom a középsõ képen bevásároltak a fiúk😊 Olyan új, hogy még az árcédula is rajta van😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Érdekes képek irakból:

[NST]Cifu
Ez egy zártláncú telefonkapcsolat, a tank hátulján van egy doboz, abban pedig egy telefonkagyló. Bokorugró János odarohan az álló tank hátuljához, kinyitja a dobozt, és a telefonkagylóba beleordítja, hogy az ellenség két utcávval lejjebb van, a babakékre mázolt házban.
A rádióval az a probléma, hogy a gyalogosok és a harckocsizók nem azonos frekit használnak általában, és ez nem is lenne túl szerencsés (a harckocsizókat aligha érdekelné a gyalogosok egymásnak szóló üzenetei, és a vica versa).
Ráadásul ez a telefonmegoldás nem zavarható, és nem igazán lehalgatható...

Bahh!

Vagy csata közben -zeneszignál -Jelenleg minden ügyintézõnk foglalt, kérjük várjon- zeneszignál...

Ez a telefon dolog mire kell? Rádión keresztül nem megy a móka?

Mivel vizuális alkat vagyok, beugrott egy kép, amint az M1-es gõzerõvel robog egy aknamezõ felél, a hõs, sasszem õrmester meg vadul tárcsáz:

-ha a tankkal kapcsolatos problémája van, nyomja meg az egyes gombot
-taktikai tanácsokért nyomja meg a 2es gombot... =)
...

[NST]Cifu
Jobb késõn mint soha: Abrams Up-armored.

-"Abrams Reaktív Pánzélzat"
-Infravörös kamerák a töltõnek és sofõrnek.
-Távirányított géppuskaállás a parancsnoknak.
-A töltõ géppuskaállása kapott egy védõpajzsot.
-A jármû hátuljára egy "telefon" került, amelyen keresztül a gyalogosok értekezhetnek a személyzettel.
-A jármû hátuljára egy "grillrács" került (RPG-védelem).

Köszi a segítséget. Német sisak hálóról van szó.

\"History is always written by the victor and the histories of the losing parties belong to the shrinking circle of those who were there\" Jochen Peiper

ghost cb
Pizarro-t is láttam de azt már nem tudtam hova tenni! Így tiszta. thx 😊

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

[NST]Cifu
Megint ezekrõl a sisakhálókról van szó? 😊)

A "meritõháló" lehet galvanizált. Azok (eredetíségét?) a legkönnyebb bizonyítani. A galvanizált "merítõháló" gyakori volt az utászegységeknél. Kettõ az én FJ (?) "merítõhálós" sisakjaim közül galvanizált hálóval rendelkezik. A harmadik nem, és hasonlít a (képen látható?) mintára (festése? desingja?) néhány téren.

Eddig "szakadok"(??) a háló miatt (talán arra érti, hogy bizonytalan a háló miatt?). Bizonyos dolgok nagyon tetszenek, bizonyos dolgok viszont aggasztanak. Láthatnák pár közeli képet a (sisak) hátuljáról, ahol a drótok csatlakoznak? És a csatokról (
nem tudom pontosan mire gondol, a "loops" kampókat, csatokat, karikát, stb. jelent)? Az sokat segítene.

Amúgy mi ez a hálóügy? 😊)

[NST]Cifu
Miután az ASCOD a 'Austrian-Spanish Co-Operative Development' rövidtése, valóban sanszos. 😊)
(amúgy a spanyolok Pizarro-nak hívják, és nem ASCOD-nak, ez a rövidítás a program neve csak)

Sziasztok!

Letudnátok ez nekem fordítani?
elõre is köszi

Bailing wire can be galvanized. Those are the easiest to authenticate. Galvanzied bailing wire was common to Pionier units. 2 of my FJ bailing wire helmets have galvanized wire. The third does not and it has wear patterns that are similiar to this one in a few areas.

So far, I am torn about the wire. I like some of what I see and some things concern me. Could I see some closeups of the area in the back where the wire is joined together? And closeups of the loops? That will give me a better feel.

\"History is always written by the victor and the histories of the losing parties belong to the shrinking circle of those who were there\" Jochen Peiper

ghost cb
Az ASCOD nem a Spanyolok és Osztrákok közös együttmûködésének "gyümölcse"? A Spanyolok ASCOD-nak, az Osztrákok meg Ulan-nak nevezik, legalábbis ilyesmit tudtam kivenni egy pár weblap után.

[NST]Cifu
Ez a legutóbbi változat, amelyet 2003-ban mutattak be, a CV9040C, kiegészítõ páncélzatot kapott és megerõsítették a haspáncélzatát a jobb harckocsiakna elleni védelem miatt, viszont emiatt csaknem 5 tonnával lett nehezebb...

Egyébként van egy jó történetem a CV90-rõl: a pletykák szerint a norvégok iszonyú keményen teszteltek több lövészpáncélost/páncélzott szállítójármûvet, és voltak velük szemben bizonyos elvárások, részben a kemény északi klímával kapcsolatban, részben azzal, hogy lépést kell tartaniuk a Norvégok Leopard 1-es harckocsiaikkal.
Namost a tenderen részt vett a svéd CV9030 és CV9040, az angolok Warrior-ja, az amerikaiak Bradley-ja valamint állítólag indult még a Spanyol ASCOD és a tenderre még nem elkészült német PUMA. A tesztek során egyedül a két svéd jármû maradt a ringben, például csak õk voltak képesek a hóban tartani a Leo1-esek sebességét, sõt! A Bradley saját erejébõl ki sem tudott jutni a tesztpályára, mivel túl mély volt a neki hó!

ghost cb
A lövegtorony és a test orr része miatt érdekes... Ez kiegészítõ páncélzat? Ezen az 1 képen láttam ilyet.

[NST]Cifu
Miután a Tas-ból egyetlen példány sem készült el, aligha lehetett volna az elsõ... 😊)

Nem nézted be, a Turán csak a magyar terminológia szerint volt nehéz harckocsi, a nyugati mérce szerint páncélozottságát tekintve közepes, fegyverzetét tekintve könnyû-közepes harckocsinak volt tekinthetõ. Késõbb a rövid csövû 75 mm-es Turán már a középkategóriába esett mind fegyverzetét, mind páncélzatát tekintve.
Egyébként a Turánoknak volt egy olyan tulajdonsága, amiben megverték a Pz IV-eseket, ez pedig az emelkedõn elindulás. A Turán képes volt emelkedõn elindulni, még a Pz IV-eseknek sokszor vissza kellett csúszniuk a domb aljára, és újra nekiindulni.
Offtopic hozzászólás:

A cseh hadsereg a 234 darab páncélozott harckocsi mellett több száz darab páncélozatlan harckocsit is be kíván szerezni. A lehetséges jelöltek között van a Skoda Fabiara szigszalagozott AK-47-es, valamint a lengyel-magyar gyártású KPG-2004 (Kis-Polszki-Gepárd 2004), ahol a 126-os típusú harckocsi tetõcsomagtartójára hegesztenek egy Gepárd típusú nagykaliberû harckocsiágyút. A tenderen indul még az Orsós-Bódi-Kolompár Company az igen érdekes formájú harci jármûvével is. A kocsi eleje egy 2107-es Zsigulié, a kasztni egyértelmûen egy W-123-as Mercedes, míg a hátuljára egy hatalmas platót szereltek, ahol a katonák utazhatnak. A jármû egyelõre nem hordoz semmilyen fegyverzetet, kivéve az elrettentésül felragasztott "Meggyüttünk tesvír" marticát, és az oldalablakon kitekintõ 64 éves, enyhén foghiányos O. Rozáliát. Azonban a fegyverzet hiányát pótolja egy sokkal érdekesebb körülmény, ugyanis a próbaút alatt minden mozdítható dolog eltûnt, amerre a jármû megfordult. A készítõk szerint egyelõre csakis az õ tesztszemélyzetük képes ezt a funkciót kiváltani a jármûbõl, a leendõ katonák esetében ezt nem tudják garantálni.

(Ezzel csak arra akartam utalni, hogy a harckocsi 3 ismérve közül a legfontosabb a páncélozottság. A páncélozott harckocsi ezért kissé nagyfokú analfabetizmust tételez fel a cikk írójától).
Ahh, összekevertem a Turán II-t a Tassal. Úgy emlékeztem, hogy a Turán II. volt az elsõ magyar gyártású nehéz hk. De benéztem =7.

Köszi az infót!

Legközelebb elõbb guglizok...
http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/kepek/tanks/rlg/zrinyi.html

[NST]Cifu
A Turán család elavult típus volt a korabeli hk.-k között, fõleg a folyamatosan fejlesztett Pz.IV. és T-34-hez képest. A páncélzata elégtelen, ráadásul szegecselt felépítésû (miközben már hódított az öntött és hegesztett páncélzat), a fegyverzete gyenge (a Turán II. rövid csövû 75mm-es lövege csak közvetlen közelrõl volt esélyes átütni a T-34-esek homlokpáncélzatát), mindemellett megbízhatattlan szerkezet volt. A Turán II. nem volt egyébként más, mint a Turán I. átfegyverzett változata, áttervezett toronnyal. Készült volna 75mm-es hosszú csövû változata is, de abból csak egy proto-példány lett kész.
A helyzettel a magyar mérnökök is tisztában voltak, ezért is kezdték el a 44M Tas harckocsi és rohamlöveg tervezését, de már túl késõn...

Itt olvashatsz többet a Tas-ról.

A Zrinyi valóban igen jó kis jármû volt, de a gyalogság támogatására készült a rövid csövû tarackjával, nem harckocsik ellen, míg a Hetzer és a JagdPanzer ugye páncélvadászok voltak. A Zrinyi a Stug III.-hoz viszonyítható jármû, de azért azt nem állítanám, hogy jobb lett volna, mint a Stug.

[NST]Cifu
Most abban mi az élvezet, ha rávágom a választ? (szerény vagyok, mi? 😊) <#idiota>

Svéd CV9040 lövészpáncélos. 😊

Köszi 😉!

A Turán II-es technikailag felvette a kesztyût a PZIV-esekkel és korai T34-esekkel? Láttam róla pár képet, kiforrottabbnak tûnt mint a Turán I-es. De pl.: a Zrínyi rohamlöveg kifejezetten elõnyösebbnek tûnik a szememben, mint a JagdPzIV, vagy akár a Hetzer

ghost cb
Senki? 😊 Azért nem olyan nehéz.

[NST]Cifu
Három Tigrist kaptak a magyarok 1944-ben, ill. ideiglenesen néhány német hk.-n is voltak magyarok, a kiképzés alatt. Egyébként a legnépesebb nem-magyar gyártmányú hk.-nk a Hetzer volt, ill. a cseh PzKw 38t tudomásom szerint.

Magyar harckocsizók kiképzése egy német Tigrisen.

http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1028727096&order=reverse&index=2

Cifu! Tényleg volt magyar tigrincs??? Fõleg PzKpfwIV-ekrõl STUGIIImakról meg Turánokról tudtam. 1-2 Párduc még bele is fér (tényleg hogy vigyorognak a tornyon =D), de Tigris?

ghost cb
Álmos voltam, nem figyeltem :\ Amugy "kviz" lett volna.
Kíváncsi voltam, ki olyan becsületes, hogy nem nézi meg a file nevét 😄
Ez?

Jó kép szerintem.

Seaweed
Hat ilyen "kopaszon" nehezen hitetne el velem ez hogy o T-90 😄
De valoban, igazad van 😉
[NST]Cifu
Ezzel "csak" annyi a baj, hogy a T-72 a világ "legnépesebb" harckocsicsalád-típusa, még a T-90 is gyakorlatilag elmenne T-72 altípusnak... 😊

Seaweed
Mindenesetre en egybol egy T-72-re tippeltem.