Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
A fegyvergyártásról valóban nincs törvény, de a lõszergyártásról van (pl. tilos a lõszer utántöltése otthon). Ilyen kettõs országban élünk.... 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Seaweed
Jah akkor rakapcs es mar mehet is az sms 😄
Most tartok 106 hozzászólásnál <#nezze><#idiota>

Nincs törvény a fegyvergyártásra

A honvédelmi bizottság elõtt tárgyalt törvénytervezet indoklásakor elhangzott, hogy jelenleg szabályozatlan a hagyományos fegyverek, lõszerek és egyéb haditechnikai termékek gyártása és e termékekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtása Magyarországon.

Gyöngyös József, a gazdasági tárca fõosztályvezetõ helyettese ezzel kapcsolatban példaként elmondta, hogy a honvédség által is használt Gepárd típusú mesterlövészpuskát tulajdonképpen engedélyek nélkül gyártja egy magyar cég, de nincs szó törvénysértésrõl, hiszen nem létezik ezzel kapcsolatos törvény sem. A jogszabály hatályba lépése után haditechnikai terméket gyártani vagy szolgáltatást nyújtani csak engedély birtokában lehet majd, amelyet az engedélyezési hivatal adhat ki.

Nem találomra, hanem a torony állandó szögsebességû forgása mellett (célkövetés + elõretartás). Egyébként, mint írtam, szvsz nem a dûne közepét lõhette át. Valószínûleg a dûne mögött már részlegesen eltûnhetett a célpont, amikor az Abrams eleresztette a darazsat, ami elkaphatta a dûne szegélyét és a reszlegesen takarásban levõ T-72 oldalát. Azonban ez teljesen akadémikus vita. Felvétel nem készült róla, így mindenki csak a szerény véleményét ismertetheti az esettel kapcsolatban.

[NST]Cifu

cifu köszi a választ. net címet tudsz még ezzel kapcsolatban?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

jah oks csak én reklámokból eddig azt szürtem re hogy azok fizetõsek de akkor nem, mostmár csak a kábelszolgáltatót kell rugdosni 😄

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[NST]Cifu
Szvsz a homokdünés sztori vicc, ha a düne mogott volt a T-72-es, akkor csak találomra engedte el az irányzó a lövést?

Ami a páncélvédelmet illeti, teljesen jogos, hogy a T-72-es szembõl esélytelen volt. Mondjuk ha a három T-72-es végig kitart a roham mellett, és az egyik az M1A1 mellé vagy mögé kerül....

[NST]Cifu
A Viasat History és a Viasat Extreme is ugyanolyan csati, mint a DisC és az NGC.

[NST]Cifu
Passz, elképzelhetõ, hogy Mk.43 mod.0-át láttam, de elvileg a képek szövege USMC említett.

Ha a 72-esek a nálunk is rendszeresített páncéltörõlõszerekkel voltak ellátva, akkor nem meglepõ, hogy nem tudtak kárt tenni az Abrams páncélzatában.

Ha torony végül is lerepülhet, ha a találat felrobbantja a harckocsitestben tárolt lõszereket (végül is a torony mindenképpen kiégne, lévén az uránium lõszer erõsen pirofor).

Hogy a motort kitépte volna a harckocsitestbõl, azt kétlem, esetleg a rögzítési pontokról szakította le a motortéren belül.

A homokdûnés sztori elvileg lehetséges, ha nem túl vastag a homokréteg (tipikusan a dûne gerincéhez közel) és teszem azt a homokréteg áttörése után a T-72 oldalát vagy hátulját éri a lövedék.

f2d
Ezt a történetet a neten már több helyen is olvastam. Kérdés, hogy urban legend vagy valóság? A cikk amibõl kiollóztam elég komlynak tünik.

"A következõ történet nagyszerûen példázza a szegényített urán tartalmú eszközök védõ- és páncéltörõ képességét.A 24. lövész hadosztály hátrahagyott egy Abrams harckocsit, hogy várjon be egy felderítõ jármûvet. Ekkor mintegy 1.000 m-re tõle feltûnt három T-72-es. Az elsõ azonnal tüzet nyitott és eltalálta az Abrams szegényített uránnal megerõsített lövegtornyát. Semmiféle kárt nem okozott. Az Abrams 120 mm-es szegényített urán tartalmú lövedékkel válaszolt, ami a levegõbe repítette a T-72-es lövegtornyát. A második T-72-es szintén az Abrams lövegtornyát találta el - ugyancsak minden eredmény nélkül. Ezt látva a T-72-es menekülésre fogta: az Abrams lövedéke a motorját tépte ki. A harmadik 400 m-rõl találta el az Abrams-t. A lõszer valósággal lepattant a torony páncélzatáról. Ekkor a T-72-es egy homokdûne mögött keresett menedéket. Az Abrams lövedéke keresztülhatolt a dûnén és úgy semmisítette meg az ellenséges harckocsit."

Steel Beasts/Steel Beasts Pro PE

nem az ngc-re gondoltam hanem a viasat history-ra... 😊 sorr yha kicsit érthetetlen vokc sak akkor értem haza... 😛

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

ghost cb
SOCOM használja az M60E3-at (E4?). És elég sok SF-rõl, Rangerrõl van kép irakból, szerintem náluk láttad. Hm?

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

[NST]Cifu
A dolog alapja ugye az volt, hogy az elõadáson felmerült a két géppuskával megtámogatott raj esete. Most a félreértés feltehetõen nálam volt, én ugyanis azt feltételeztem, hogy a rajba építették bele a két (közepes) géppuskát. Úgy tünik, eme feltételezésem csak egy nagy tévedésként minõsíthetõ - talán megerõsített rajként kell akkor vajon értelmezni (13 ember plusz két géppuska?).

A könnyû géppuska vs. golyószóró vitát én úgy rendeztem le anno, hogy mindkettõ elfogadható - legalábbis szerintem.

A marines hivatalosan valóban az M240G-t használja, de még a faludzsai képeken is videókon is feltünt az M60E3 néhány alkalommal.

[NST]Cifu
"Részleg"? Szvsz nem túl találó elnevezés. <#shakehead>

[NST]Cifu
Az NGC nem fizetõs, ugyanolyan csati, mint a Discovery Channel. 😊

Szia Cifu!

az M-60A3 az USMC-nél (is) le lett cserélve (legalábbis a fontos harcoló alakulatoknál, pl. Falludzsa) M-240G-re.

Mint géppuska.
A 249 SAWS a mi fogalmaink szerint inkább golyószóró - és a legendás BAR reinkarnációja az USMC katonáinak a szemében...

....legalábbis ....szerintem.
Bár fegyeverekrõl nem szívesen vitatkozom veled, hisz én csak egy hozzá sokat nem értõ amatõr vagyok<#wave><#wave>

üdv:
TGR
hali!

Íme egy kis értekezés a témában (English)

http://www.mca-marines.org/Gazette/2004/04eby2.html

üdv:
TGR
Sanyix
De shilka van áá 😄

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Hali!

A keveredést elkerülendõ, a raj felosztása esetén használhatnánk a MH-ban ma használt "részleg" kifejezést.
Vagy osztagot.

Amúgy az elõadsá és a vita tényleg jó volt, Cifu ügyesen összefoglalta.

üdv:
TGR
Seaweed
Miért nincs edit gomb? <#levele>

"Tank kölcsönzés"

Sajna 50k/2óra és meglehetõsen korlátozott a választék 😞

és fizetõs csati? (a reklámokból ugy vettem ki...) mert ha az télelg gáz de ha alapból adja a kábelszolgáltató (esetleg egyik "csomagban" van benne sok mással együtt) akkor az a kevés is jó lehet 😊

ghost cb
M60E3??? Nem inkább M240?

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

[NST]Cifu
Ez várható volt... Jó ideje látni, hogy nem igazán akarják eröltetni a MiG-ek üzemben tartását..

[NST]Cifu
Nálam van Viasat History, alapjában véve nem lenne rossz, de iszonyatosan kevés mûsoruk van, ergo állandóan csak ismételnek... 😞

énis meg vagyok de azért van igy is amikor valami baromság megy ott is ami nem érdekel akkor jól jönne más is, viasat history-t meg nem ismerem de szerintem nálunk sincsen :/

Seaweed
Viasat History letezik...de nalunk nincs kabelen...de en Ngc-vel es Discovery-vel meg vagyok elegedve...allandoan az megy (Most is 😛) nalam...vagy neha HBO pluszba meg...nah meg persze sorozatok Cool-on 😉)) (ha mar itt tartunk)
Seaweed
<#smile>
jah oks, csak nem votam tisztában röviditésekkel, azthittem valami új tudományos, történelmi vagy hasonlo ismeretterjesztõ beállitóttságú csatorna (ala mint a discovery, spektrum és a ngc (tanulok ám 😛))
pl én egy olyasminak mitn amerikában a history channel kifejezetten örülnék, vagy fõleg hadászattal foglalkozó csatinak...,v an már paprika, emg romantika meg minden szar iylen ménincs? (tudom a pór nép igénytelen és nekik nem az kell, de akkoris 😛)
álom édes álom 😞

[NST]Cifu
National Geographic. Elérhetõ mûholdon át, illetve a kábelszolgáltatótól függõ.

õõõ, mi az az ngc? mindenhol elérhetõ csatorna vagy csak egy két spec helyen? 😊

[NST]Cifu
A TRW lézer alatt felteszem a THEL-t (Tactical High Energy Laser) érted. Ez számtalan sikeres és kevésbé sikeres teszten van túl, várhatóan 2007-2008 körülre állhat rendszerbe, elsõ sorban rakétaelhárító feladatkörben.

A YAL-1 elsõ prototípusa várhatóan jövõre fog elsõre "lõni", a második pedig 2007 körülre készül el. A csapatszolgálat még egy kissé odébb van: 2007-2008 elött semmiképpen nem várható.

Srácpok volna egy kérdésem? Tudvalaki valami frisset az amerikai, izraeli TRW-röl (légvédelmi lézerfegyver).
Állítólag 2001 óta izraelben van csapatpróbán. Nagyon kivi vagyok rá...
ya meg van egy böing 😊 is aminek orrábba van lézágyú...😊 állítólag 2006-ban csapatszolgálatba áll: feladata 10ezer méteren mindent leszed amit lehet-int ball rakétát, alacsony pályáju mûholdat, de akár felszini célpontot is.
elõre köszi..

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

[NST]Cifu
Nade én az USMC-re lennék kiváncsi, a Globalsecurity-n anno fent volt valami ilyesmi (vagy anno a FAS.org-on), de az a régi. Én arra lennék kiváncsi, most hogy néz ki egy ilyen tábla. 😉

Army ! Azért írtam oda , hogy FM 3-21 , a 3-asok az Army lövészszabályzatai . 😊

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Elvileg az USMC-nél régen úgy nézet ki egy raj, hogy állt három azonos feladatkörû fireteam-bõl (12 ember). Az új rendszer lényege pont az, hogy különbözõ feladatkörû fireteam-ekbõl áll össze a raj.

[NST]Cifu
"egy rajnál két szakasz" ???

A szakaz <-> fireteam képzavar volt részemrõl. 😊

A #12389 szvsz US ARMY és nem USMC (Bradley-t csak az ARMY használ).

FM 3-21-bõl :

Ami FM-eket nézted ?

???

"M249 továbbra is szakaszonként van egy-egy elvileg"

Tûzcsoportonként (fireteam) van egy , tehát rajonként kettõ . Én így tudom .

"egy rajnál két szakasz" ???

[NST]Cifu
Nem. Az M249 továbbra is szakasz szintû támogató fegyver, minden szakaszban van egy-egy elvileg. De eddig rajonként csak egy közepes géppuska (általában M60E3) volt, míg kb. 2004-tõl kezdve már kettõ. A különféle képekbõl nekem az jön le, hogy egy rajnál két szakasz így néz ki: két "puskás" (M16A2/A3/A4) (ezek közül talán az egyik "gránátos", M16A2/M203-al?), egy könnyû géppuskás (M249) és egy közepes géppuskás (M60E3). A harmadik szakasz megmaradt két "puskás", egy "gránátos" és egy könnyû géppuskás felállásúnak. Sajnos pontos felállást nem találtam errõl, csak a régi táblák lelhetõek fel a neten (legalábbis én még nem találkoztam vele, ha valaki többet tud, ne tartsa magában 😊)...

Érdekes egyébként, hogy Faludzsai harcok képein szinte minden "puskás" tengerészgyalogos hátán lifeget valamiféle vállról indítható rakéta.

[NST]Cifu
Nem. A sorrend valahogy így néz ki:

MEU - Marine Expeditionary Unit, ez kb. egy zászlóaljnak felel meg, önálló légi és tüzérséggel megerõsítve.
MEB - Marine Expeditionary Brigade, ez egy ezredre alapuló egység, szintén légi és tüzérségi megerõsítéssel.
MEF - Marine Expeditionary Force, egy dandárra alapuló egység, légi és tüzérségi megerõsítéssel.

Két közepes géppuska rajonként ? Ugye nem a SAW-ra (M-249) gondolsz , az a legnagyobb jóindulattal sem közepes , de talán még nem is géppuska .

ghost cb
Az USMC MEU át lett keresztelve MEF-re?