95130
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • repvez
    megnéztem pár videot,de érdekes néha amit látok. Olyan mintha éleslövészeten lennének kiállnak a placc közepére ellövik a löszert majd komotosan visszamennek tárazni.
    Látszólag mindenfajta cél nélkül lönek , és alig bujnak fedezékbe vagy kapnak közeli viszont tüzet.
  • SZUsszan
    LOL!
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2015.02.24. 17:15:38
  • [NST]Cifu
    Van egy ilyen irányú opció. De ahogy írtam, egy éve az volt, hogy M3 MAAWS-ot (Carl Gustav) kapnak. Oszt abból nem sok minden lett...
  • JanáJ
    Hogy mi? RG-7-et akarnak adni az Armynak?
  • [NST]Cifu
    Még nem megoldott, de a Chemring Ordenance aláírt az AirTronic-al, hogy 2016 Q1-re gyártásra készen lesznek a hazai gránátok is.

@Effe88: Ezt feltehetően belül elhelyezett robbanótöltettel semmisítették meg. Általában ha nincs kéznél dedikált robbanószer, akkor 5-6 darab HEAT gránátot hagynak bent az önmegsemmisító (indító) töltet mellett.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.24. 15:30:49
  • qtab986
    A gránátok USA-n belüli gyártását megoldották?
  • Effe88

ez mit kapott?ezek az abramsek pedig masszívek nem?(laikus vagyok)
  • [NST]Cifu
    Igen és nem. Valóban rendszerben lenne a Carl Gustav (M3 MAAWS), de csak a SOCOM felszerelésébe tartozik bele hivatalosan. Kísérleti jelleggel kisebb számban a "sima" US ARMY egységek egy szűk részénél tesztelték Afganisztánban, majd 2014 elején azt mondták, hogy rendszeresítik, és egy kisebb mennyiséget megrendeltek belőle. A széles körű rendszeresítést viszont nem tették meg, a további megrendelések elmaradta, a pletykák szerint drágálják a rendszer árát. A MAAWS kb. 2x annyiba kerül, mint az RPG-7 USA (~3500 vs. 2000 US$ az indító, ~500-1700 vs. ~500-3000 US$ a rakéták ára). A Defense Review kommentjében említették, hogy nem kizárt, hogy ismét egy "amerikai lobby" példával állunk szemben, amikor a svéd Saab amerikai leányvállalata helyett egy "amerikaibb" céget akarnak pozícióba helyezni.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.24. 14:32:56
  • molnibalage83
    Hóóóóóóóóóóó.... Most akkor valaimt nem értek.

Ezek szerint van jenki RPG-7...? A Carl Gustav akkor az micsoda...? A SMAW?

• [NST]Cifu
    Tesztelik, és vizsgálják, tudják-e használni. Olcsóbb, mint a rendszeresített recoilles fegyverek, és bátrabban odaadhatóak baráti / szövetséges (de azért nem túl megbízható) katonai egységeknek, minthogy a drága és érzékenyebb technológiát nyújtó saját eszközeiket adják át. Ráadásul nem kell Orosz / Román / Bulgár / Kínai / stb. gyártóktól lesütött szemmel beszerezni, hanem amerikai gyártóhoz fordulhatnak.

Saját felhasználásnál pedig ott van tucatnyi előny: egyetlen jelenlegi US ARMY recoilles fegyver sem újratölthető (az US SOCOM M3 MAAWS igen, de az ugye az SOCOM...), az RPG-7 igen. Az fegyver "amerikaizálva" vagyon, vagyis M4/M16 pisztolymarkolat, válltámasz és elsütőberendezés, Picatinny szereléksinek, stb.

Col. Fury ajánlásával... :D

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.24. 13:43:05
  • qtab986
    Csak annyit értek, hogy mostanában az U.S. Army teszteli az Airtronic USA RPG-7-t. Részletesebben miről van szó? Ezzel mi a céljuk?
  • JanáJ
    Uh, ott a pont. Akkor világbéke, mert túl drága háborúzni. :-) (Mondjuk Afrikában 20 $-os AK-val törzseket irtanak ki.)
  • ximix #67100
    Nem rég a helikopterekkel kapcsolatban írtátok , hogy a németek már másodszor csökkentik a megrendelt mennyiséget.
  • fade2black
    "Kérdés mennyibe kerül, hogy a milliárd dolláros B-2 odáig vigye."

tomahawk meg jellemzően 2b$+os burken/ticon, 5b$+os ohion van.
  • [NST]Cifu
    Nem értem. Most nem az van, hogy a geometriai lopakodás ellen a repfedélzeti radarok hatástalanok a méretbeli korlátaik miatt?

Ezt így kijelenteni nem lehet. A mostani radartechnológiai megoldások mellett valóban van egy ilyen korlát, de a pletykák szerint azért a szoftveres fejlesztésekkel némi fejlődést már fel lehetett mutatni. Az egyik irány az, hogy sikerül a radarokban növelni a T/R egységek számát (pl. mikroelektronikai fejlesztések, kisebb T/R modulok azonos teljesítménnyel), erre mostanság is van példa, az F-35 AN/APG-81 radarjában kisebbek a T/R modulok, mint az F-22 AN/APG-77 radarjának moduljai.

Én abban a hitben vagyok, hogy egy lopakodót szemből egy másik 4++++++++ gép mire meglát addigra már mind1. Akkor ezen mit tesztelnek.

Azt, hogy tudják meghatározni, milyen távolságban vannak még biztonságban, és mely távolságból kell már arra készülnie a pilótának, hogy felderíthetik. Ez roppant fontos információ a pilóta, illetve a parancsnokok számára, hiszen a harceljárásokat alapjaiban befolyásolhatja.
  • JanáJ
    Kérdés mennyibe kerül, hogy a milliárd dolláros B-2 odáig vigye. A sebesség meg a bunkerrombolás hiánya mondjuk jogos. Meg gondolom nem volt egy hú de sok pénz az upgrade a B-2-re.

@Cifu: Nem értem. Most nem az van, hogy a geometriai lopakodás ellen a repfedélzeti radarok hatástalanok a méretbeli korlátaik miatt? Vagy ez csak vadászgép méretű repülőkre igaz. Én abban a hitben vagyok, hogy egy lopakodót szemből egy másik 4++++++++ gép mire meglát addigra már mind1. Akkor ezen mit tesztelnek. Na mind1, majd 30 év múlva elolvasom.
    Az IRST oké.
  • [NST]Cifu
    Az egyik nélkül nincs a másik.

Azzal, hogy tesztelik a lopakodó gépek elleni érzékelőket, egyfelől pontosabb képet kaphatnak arról, hogy az adott lopakodó az adott radartechnikával milyen messziről deríthető fel (vannak olyan feltételezések, hogy a radardóm alatt könnyen cserélhetően vannak a radarok, és pl. beszerzett orosz radarokkal tesztelhetik az észlelési távolságot különböző irányokból). Ezzel együtt arról is képet kapnak, hogy mely radartechnikai fejlesztések milyen szinten segítik adott esetben elő a lopakodók felderítését. Az IRST megjelenése ugyanez pepitában, mennyire kell, vagy nem kell az IRST-s felderítéstől félni, adott esetben.

Érdekes kérdés, hogy mennyire lehet az itt szerzett tapasztalatokkal tisztában a különféle katonai vezető az USAF-on és az USN-en belül. Az US Navy egyik magas rangú tisztje azt mondta nem régen, hogy az F/A-XX esetén feltehetően inkább 'elnyomni' (supress) akarják az ellenséges légvédelmet, nem pedig elbújni előlük.

A legszebb beszólása az, hogy "Tudod a lopakodás talán túlértékelt " (You know that stealth maybe overrated). Most ez lehet az, hogy az USN tisztában van vele, hogy előbb-utóbb a radarral szembeni lopakodás okafogyott lesz, és inkább vissza kell térni a lopakodás előtti időkben bevált megoldásokhoz (SEAD, EW). De persze az is lehet, hogy valójában csak egy ügyes félrevezetésről van szó, és közben ők is a lopakodást helyezik előtérbe (az összes eddig kikerült F/A-XX koncepció erősen lopakodásra hajaz, sőt, a Boeing félének egyáltalán nincs függőleges vezérsíkja, a Lockheed kikerült koncepcióképén meg egy nagyon lapos szögben álló "V" vezérsík látható).

Most én arra gondoltam, hogy mé" nem szórják meg Tomahawkkal? Ez olcsóbb?

A Tomahawk darabja több, mint másfél millió dollár. Egy Mk.84-es JDAM max. 40.000 US$. Még a repült órák számával növelve is brutális az eltérés, az elérés sebességét nem is tekintve, lévén például Afganisztánba elég macerás Tomahawk-ot indítani, és órák kellenek, amire mondjuk egy északi célpontot elérnének. A bombázók ezt max. fél óra alatt megoldják.

A JDAM bombák célkoordinátáit indítás előtt lehet megadni, szóval rugalmasság terén ott vannak a szeren...
  • molnibalage83
    Egy JDAM ára akkor jellemzően 40K USD volt. Egy Tomahawk meg milliós nagyságrendű, ezen felül BGM-109-hez asszem akkor még nem volt hard penetrator változat. Nem tudom, hogy most van -e, egy forrás szerint 2005 tájára tervezték.

A fix célok GPS koordinátája ismert, akkoriban a B-2-től csak fix célok támadását várták el, igazából szerintem most is. A módszer meg az, amit te írsz. Mindenre bomba, amit fontosnak tartanak. Nincs a világon olyan katonai reptér, amit 80 db ilyen kis bomba ne nullázna le. Torony, üzemanyag tartályok, vezetékek, kiszolgáló épületek, kifutóra és gurulóutakra néhány, a többi meg mehet a gépek állóhelyére és hangárokra.

A kérdés számomra az, hogy 2000/500 fontos milyen kombinációban kerülhet a gépbe, mert azért a megerősített betonfedezék ellen kell a 2000 fontos nagy kalapács.
  • JanáJ
    Most én arra gondoltam, hogy mé" nem szórják meg Tomahawkkal? Ez olcsóbb? Meg honnan a pékből tudják mi hol van? Az irányító torony nem fog odébb mászni, de a gépek vagy a légvédelem megteheti, nem? Vagy ezeket az infókat menet közben a gépről is módosíthatják? Vagy minden fedezék kap egy bummot, max nem áll benne gép.
  • JanáJ
    Nem teljesen tiszta az angol szöveg. Nem értem hogy most "lopakodó" gép elleni repfedélzeti radart akarhatnak, vagy csak megismerni a saját lopakodók karakterisztikáját, hogy tudják mik a gép határai az ellen radarjaival szemben.
  • Zenty
    Én ugy hallotam a német katonák se állnak a helyzet magaslatán. Olyat is olvastam, hogy a naton belül a németeket gunyolják gyáváknak. Sehol nincs allitolag a mai nemet katona a múlthoz képest, hogy ez tényleg igaz azt nem tudom.
    Utoljára szerkesztette: Zenty, 2015.02.23. 13:55:21
  • [NST]Cifu
    De pl. Afganisztán felett is egy ideig JDAM-os B-52-esek és B-2-esek voltak készenlétbe, ha hirtelen légi támogatást kért valaki, akkor ők dobálták a JDAM-okat a megadott koordinátákra. Ilyenkor nem volt hátrány, hogy a B-52-es is 12db 2000 fontos JDAM-ot vihetett, a B-2A pedig 16 darab ilyet...

Mondjuk 500 fontosokból ennyit harctérre szerintem nem nagyon vittek, de a lehetőség önmagában azért nem baj, ha kéznél van.
  • [NST]Cifu
    Amit tudni lehet, az ott van benne, már egy évtizede is említve volt a Globalsecurity.org-on, de akkor kb. két bekezdés volt az egész (akkor még nem volt rajta pl. IRST). Mi mást gondolsz róla? :)
  • [NST]Cifu
    A Bundeswehr felett kb. egy évtizede, vagy kicsivel több is, mióta verik a harangokat. De nem csak a Bundeswehr, hanem a Marine és a Luftwaffe is. A hadseregnél az eredetileg tervezetnél kevesebb Pzh-2000-et rendszeresítettek, a Leo2-ket erősen leépítették, a modernizálásuk pedig közel egy évtizedes késésben van. Nemrég írtam, hogy most kapták meg az első olyan Leo-kat, amiben már van adatkapcsolat. A Leclerc-ben vagy az Strv.122-ben közel 20 éve megvan ez a képesség. A Puma körüli hercehurca (pl. pct. rakéta kivétele az igénylistából, hogy majd később integrálják, stb.), vagy a kézifegyverek körüli anomáliák (Afganisztánban még a G3-ak is előkerültek, mikor a katonák 7.62mm-es fegyvert tartottak szükségesnek, és csak 5 év után sikerült aláírni egy új 7.62-es puska (a HK417 folyomány G28-as) megrendeléséről szóló papírt...
  • [NST]Cifu
    Nagyon nem, a Gripen FAQ-ban sem ez volt soha. A Gripen AA konfigban nem annyira vészes.

Helyre lettem rakva. :)

Bocs, de a svéd marketing duma, hogy 4900 dollár/óra és a 50-90k USD között akkora szakadék van, hogy azt nem lehet kidumálni...

A 4700-4900 US$/flight hour nyilván marketing, de azért az 50-90e US$ egy kicsit húzós. Dél-Afrikában egy repült óra 2013-ban R135.000, ami akkor cirka 13.200 US$ volt, üzemanyag included. Szóval azért annyira nem lenne vészes az üzemeltetés, ha nem olyan konstrukcióban üzemeltetik a gépet, mint mi csináljuk...
  • molnibalage83
    Persze hogy van. Egyetlen B-2 képes egyetlen stratégiai és nagyobb kiterjedésű célpont elpusztítására. Egy ilyen mértékű pusztításhoz kéttucat taktikai gép is kevés lenne úgy, hogy még kell mellé SEAD és vadászfedezet is.

A B-1-gyel is csináltak hasonló tesztet, de ott "csak" 8 vagy 16 darab 2000 fontos JDAM-mal csináltak szimultán célleküzdést. (Nem emlékszem a pontos mennyiségre.)

Ráadásul, ha glide kites bombákkal operál a B-2, akkor nagy magasságból olyan oldási távolság van, ami az alacsony észlelhetőséggel kombinálva nagyon durva. Akár 60 km-ről (vagy még távolabb) is mehet a salvo. Nem véletlenül az elsők között kapták meg a JDAM integrációt a B-2-esek...
  • JanáJ
    Ennek - azon kívül hogy az ő nemi szervük a leghosszabb - van értelme? Hogy bepakolsz 80 bombát és abból mondjuk 20-at kiküldesz egyben egy reptérre? Megoldható?
  • molnibalage83
    80 JDAM egy teszt alatt. Mi meg örülnénk, ha lenne összesen ennyi PGM a Gripen flottához...
  • JanáJ
    Nem tudom mi van, de csupa jó hír a MH-ból: KMZ
  • JanáJ
    Jé, kemény. Vajon mit kap ilyenkor a pilóta? Mert ha jól értem pillanatnyi hiba volt, csak rosszkor.
  • z0ty4
    This F-16 Viper Managed To Fly Back To Base Missing Half A Wing

ez is elég durva lehetett.
  • JanáJ
    Erről a lehetőségekhez képest hallott valaki?
  • Pluskast
    Nem tudom mi igaz ebből, de már máshol is olvastam, hogy egyre rosszabb állapotban van a Bundeswehr
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.02.20. 08:52:03
  • molnibalage83
  • molnibalage83
    Líbia felett pótossal és csak felderítő konténerrel vagy TGP-vel repültek. Azárt az nagyban megkönnyítette és a svédek is tankerral operáltak. F-16CJ esetén különböző profilok és konfig esetén találsz adatot vagy számolhatsz is.
    Itt.
  • JanáJ
    No árnyalódtak picit a dolgok a fejemben.
    Ha a grif madár rövid hatótávolságú akkor hogy tudtak menni Líbiába? Vagy itt ne arra gondoljak hogy nem tud felderíteni vagy bombázni menni, hanem hogy nem visz elég fegyvert vagy nem tud 3 órát őrjáratozni és utána még 3 órát bevetést repülni. Eleve mekkora távolság kell a rossz fiúk és a tanker közé? Tudom ezek ilyen attól függ kérdések, de lövésem sincs hogy pl 200 vagy 500 km?
  • molnibalage83
    Hajdan nem te voltál az, aki az F-16-oshoz hasonlítva folyamatosan leszóltad a Gripen-t, hogy nem képes hosszú idejű járőrözésre, mivel az F-16 féle 4x A2A rakéta plusz két (vagy akár három) pótoshoz (sőt, illeszkedő póttartály) fogható függesztmény elképzelhetettlen nála? Ehhez pedig a kis belső méretet, illetve a kis méretből fakadóan szűk függesztmény-opciókat okoltad.

Nagyon nem, a Gripen FAQ-ban sem ez volt soha. A Gripen AA konfigban nem annyira vészes. A csapásmérő konfig az, ami zizis, mert szárnypótos és csapásmérő fegyver esetén nincs BVR légiharc képesség és a csapásmérő fegyverzet tömege is korlátozott. Bár nekünk úgy sincs ilyen, de 2000 fontos csak a belső szárnyfüggesztőre mehet...

Az üzemeltetési költség nyilván viszonylagos, de az, hogy nálunk mennyi az üzemeltetés, az sok szempontból nem feltétlen releváns - kezdve ott, hogy nálunk nem saját gépek vannak, hanem svéd gépek, aminek az üzemeltetését részben a svéd légierő / saab alvállalkozó végzi. Ez egy speciális eset, lássuk be.

Bocs, de a svéd marketing duma, hogy 4900 dollár/óra és a 50-90k USD között akkora szakadék van, hogy azt nem lehet kidumálni...
  • [NST]Cifu
    Hajdan nem te voltál az, aki az F-16-oshoz hasonlítva folyamatosan leszóltad a Gripen-t, hogy nem képes hosszú idejű járőrözésre, mivel az F-16 féle 4x A2A rakéta plusz két (vagy akár három) pótoshoz (sőt, illeszkedő póttartály) fogható függesztmény elképzelhetettlen nála? Ehhez pedig a kis belső méretet, illetve a kis méretből fakadóan szűk függesztmény-opciókat okoltad.

Az üzemeltetési költség nyilván viszonylagos, de az, hogy nálunk mennyi az üzemeltetés, az sok szempontból nem feltétlen releváns - kezdve ott, hogy nálunk nem saját gépek vannak, hanem svéd gépek, aminek az üzemeltetését részben a svéd légierő / saab alvállalkozó végzi. Ez egy speciális eset, lássuk be.

A svéd légierő repült óráinál pedig alapvető probléma a költségcsökkentés. Ez pedig nem csak a Gripen-t érinti, a Svéd haditengerészet évekig várt például arra, hogy pénzt kapjon a Visby korvettek képességeinek kibővítésére (ugyanis a programot menet közben vágták vissza, nem csak képesség, de szám szerint is, a 6. egységet menet közben mondták le). Az első egységet 2000-ben bocsátották vízre, de csak 9 év múlva állt hívatalosan hadrendbe (!). Az eredeti programban még felszín elleni rakéták, sőt, légvédelmi rakéták is szerepeltek. Mindkettőt visszavonták, az előbbire 2010-ben sikerült pénzt megszavaztatni, utóbbira belátható időn belül nem lesz pénz (most az RBS-15-ösök integrálása/telepítése, a helikopter-leszállóhely használatának engedélyezése (erre csak 2012-ben került sor!) és az opcionális aknaszedő berendezések integrációja folyik).

A hadsereg hasonló problémáktól szenved, az Strv.122-es programnál 2006 óta igyekeznek képességbővítést kiharcolni, a 122B esetén új kiegészítő páncélzatban, légkondicionálóban különböztek a sima 122-estől, a 122B+ pedig megkapta az L/55-ös 120mm-es Rheinmetal löveget. A 122B-ből 4db-ot, a 122B+ -ból mindössze egy proto-példány épült. Most abban bíznak, hogy a 122C program (ami modulárisan van már tervezve, páncélzat, fegyverzet, új éjjellátók, új adatkapcsolat/fedélzeti rendszer, függően attól, hogy mennyi pénzt sikerült kiharcolniuk) végre nem kerül parkolópályára.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.19. 11:07:13
  • molnibalage83
    A Gripen hátránya a kis méret, és az eredendően kicsi hatótáv

Mikor szokunk már le az ilyen fals sztereotípiákról? A Gripen itthon repült már majdnem 2,5 órát egy felszállás alatt, a Szu-22-nél hosszabb vagy azonos ideig volt fent. AA konfigban semmivel sem rosszabba jelek szerint a hatósugara, mint a többi egyhajtóműves gépé. A gép homlokellenállása kicsi és az F404 az egyik leggazdaságosabb kétáramú gázturbina.

előnye a legalacsonyabb ár mind beszerzés, mind üzemeltetés terén.

Ez a legalacsonyabb üzemeltetési költség is csak marketing duma. A magyar Gripenek mér romló forint árfolyam mellett is drágábban repülnek, mint a jenki F-15E saját üzemeltetés mellett. Nem érdekel, hogy a svédek mennyiért repülik - nem is tudni - a rendelkezésre álló adatok szerint nemhogy az egyik legolcsóbb, de az egyik legdrágábban repülő típus a világon ahhoz képest, hogy abszolút képességei rohadtul elmaradnak a gép méretéből fakadóan majdnem minden téren a királykategóriától. A svédeknél sem repülnek vele sokat, ahhoz képest, ha annyra olcsó lenne, mint amennyire behazudják...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.02.19. 10:22:33
  • [NST]Cifu
    Nem "amcsi", nem "orosz" és nem "kínai" vadászgépek terén a mozgástér effektíve három eurocanard típus, az Eurofighter, a Rafale és a Gripen. A Gripen hátránya a kis méret, és az eredendően kicsi hatótáv a két konkurenshez képest, továbbá a legkevesebb integrált fegyverzet (mondjuk Meteor, Iris-T, LGB, Maverick, RBS-15 van, és az Indiai MMRCA tenderen az Saab határozottan állította, hogy bármilyen, a NATO csatlakozókkal kompatibilis fegyverzetet integrálnak, amit csak a vevő kér), előnye a legalacsonyabb ár mind beszerzés, mind üzemeltetés terén.

A Rafale átmenet a kettő között, de itt a legszélesebb a fegyverintegráció, illetve manőverezőképesség és avionika terén elviekben ez a legjobb (leszámítva a Gripen saját adatkapcsolatát).

Az Eurofighter a legnagyobb, legtöbbre képes elviekben, de ugyanakkor a legdrágább mind beszerzés, mind üzemeltetés terén.

Viszont az F-15 azért kemény dió, mert irgalmatlan nagy a tapasztalat vele, és az USAF szinte minden fegyvere felfüggeszthető rá.

A Rafale mellett szól, hogy a franciák szinte minden fegyverkategóriában tudnak saját alternatívát nyújtani, ellenpont mondjuk, hogy a Meteor-hoz fogható rakéta (elviekben) nincs most más, az meg csak a Gripen / Eurofighterhez van kötve.

Egyébként érdekes kérdés, hogy Egyiptom miért nem mérlegelte a kínai lehetőségeket. A J-10 szériagyártás alatt van, igaz az is egyhajtóműves. A J-11 és a J-16 feltehető azért nem opció, mert az oroszok nagyon csúnyán néznének, ha a világpiacon Szu-27 klónokkal jelennének meg. Fegyverek terén is van mindenre alternatívájuk. Viszont nem kompatibilisek semmivel...