95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Én arra céloztam, hogy hiába volt egy elvben ergonomikusabb HK XM-8, egy FN SCAR, vagy bármi más, ami nem AR-15 / M16, egyszerűen nem jöhet szóba...

Ahogy az oroszoknál sem tudják elengedni az AK koncepciót...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.01.29. 12:08:11
  • savaz
    Azért az AR kialakítása sokkal ergonomikusab és modulárisabb. Ott inkább a lőszer a korlátozó tényező.
    Itt legalább annyit csináltak volna, hogy átveszik a Galilról a tűzváltót, vagy a felhúzókar formáját, esetleg még a svájci stgw-ről a tok kialakítását és máris sokkal jobb fegyvert kapnak.

A pasi tényleg idegesítően sokat beszél.
  • qtab986
    + átvesznek egy amerikai elemet de kicsit változtatnak mert ne legyen kompatibilis. Az M4 stock ne menjen fel.
    Jól hallottam a "stock" és a "sock" szavakat keveri? Lehet én vagyok már fáradt.
  • [NST]Cifu
    Ahogy az amerikaiak nem tudják az AR-15 / M16 kialakítást elengedni, úgy az oroszok az AK-47 kialakításhoz ragaszkodnak a végletekig... :(
  • qtab986
    AK-12
    Garand Thumb
  • [NST]Cifu
    Ez meg egy kicsit más történet, volt hír, hogy Afganisztánban lezuhant egy repülőgép, nos, a hírek szerint nem utasszállító volt, hanem egy USAF E-11 BACN (Battlefield Airborne Communications Node, vagyis Harctéri Légi Kommunikációs Átjátszóállomás), amely a különféle harcjárművek és egységek közötti kommunikációt biztosítja nagyobb sebességgel, mint műholddal megoldható, illetve kisebb késleltetéssel. A BACN két változatban létezik, az E-11 a személyzettel repülő változat, illetve létezik egy személyzet nélküli változat RQ-4B sárkányra telepítve is. A roncsokat elnézve a személyzet feltehetően nem élte túl az esetet, és bár a Talibán gyorsan közölte, hogy ők lőtték le a gépet, ez nem kapott megerősítést még.

Forrás
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.01.27. 17:49:31
  • [NST]Cifu
    Ilyenkor rövid úton kiderül, miért is irgalmatlan kényes téma az UAV-k helyzete - kvázi a hadszíntér szemei és fülei lettek...
  • qtab986
  • [NST]Cifu
    Dél-Korea bepróbálkozik a lengyeleknél a harckocsi-licensz terén. A hír szerint akár 800db harckocsi legyártásáról is szó lehet, és a teljes érték akár a 9 milliárd dollárt is elérheti. A K2 Black Panther eléggé meglepő szereplő, eddig szinte biztosnak tűnt, hogy a Leopard 2 úton haladnak tovább, ugyebár a 142db Leo2A4-est előbb utóbb mind Leo2PL szintre fejlesztik fel, illetve van 105db Leo2A5 a lengyel hadseregben.
  • molnibalage83
    26 percet beszélni arról. ami kb. 3 percben elintézhető...
  • [NST]Cifu
    Biztos, hogy nem...
  • [NST]Cifu
    Huhh, ez jó hosszú...
  • qtab986
  • Oddball29
    Tényleg?
  • molnibalage83
    Csatahajós szerző.
  • molnibalage83
    Köszi.
  • [NST]Cifu
    Attól függ, milyen bombákról volt szó. Ha 227kg-osokról, akkor igen. De ha pufókabbakról, mint a 340k-gos M117, akkor már nem. Az izraeliek azért voltak kénytelenek asszimetrikus fegyverzettel repülni, az egyik belső tartón 2x AIM-9D, a másik oldalon 3x M117.

Ezzel szemben az Mk.82-esekből három felett is elfért a Sidewinder:

A kérdésed persze arra vonatkozott, hogy bármelyik AIM-9 esetében el lehet-e ezt játszani. Esélyesen az L/N/P változatra gondolsz, nos, azokról nem találtam ilyen képet. Szerintem nem akadhatnak össze, de tény, hogy ez csak feltételezés a részemről...
  • molnibalage83
    Az F-4 Phantom II gépeknél mindegyik AIM-9 változat elfért a belső szárny alatti függesztők felett, ha alatt bombák voltak?
  • [NST]Cifu
    Nyikolaj Evmenyov admirális adott egy rövid interjút, amelyben azt nyilatkozta, hogy a 3M22 Zirkon hajó elleni hiperszonikus robotrepülőgép még mindig gyerekbetegségekben szenved, és várhatóan csak az elkövetkezendő években fog hadrendbe állni. Korábbi jelentések arról szóltak, hogy még 2019-ben a Gorskov Admirális fregatt fedélzetéről fogják az első tesztet végrehajtani, de valamiért ez elmaradt. Az admirális nem beszélt arról, miféle gyerekbetegségekről van szó, ám a jelek szerint a Zirkon még messze nincs olyan előrehaladott állapotban, mint azt néha szeretik hangoztatni...
  • SZUsszan
    Nálunk elvileg ez vonatkozik rá:

"2. § E törvény, valamint a végrehajtására kiadott jogszabályok alkalmazásában: *

1. automata lőfegyver: olyan lőfegyver, amely minden lövés után automatikusan újratölt, és az elsütőszerkezet egyszeri működtetésével egynél több lövést képes leadni;"

"4. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában nem engedélyezhető:

a) az „A” kategóriába tartozó tűzfegyver vagy lőszer;

b) az automata lőfegyver;"

Szerk.:

Helyesbítek, fontos fogalom:

"Lőfegyver: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 Joule-nál nagyobb csőtorkolati
    energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki."

Ezek alapján az automata lőfegyver kategória nem egyezik meg az automata számszeríjjal. =) Pláne nem, ha 7.5J-nál gyengébb lenne, de igazából se nem légfegyver, se nem tűzfegyver.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2020.01.20. 21:29:33
  • molnibalage83
    Hú. Erre n+1 országban milyen szabályozás vonatkozhat?
  • Hpasp #92521
    Reszelt még rajta egy kicsit...

• [NST]Cifu
    Úgy tűnik az Ausztráloknak nincs szerencséjük a tengeralattjáróépítéssel. A Collins-osztályt ugye a svéd Kockums segítéségével építették helyben, de hatalmas késések és költségtúllépések, illetve ok-okozatként gyártásminőségi problémák árnyékolták be a programot. A Collins-osztályt váltani szándékozó tengeralattjáró megépítésére vonatkozó tendert 2018-ban nyerte meg a Naval Group (ex-DCNS) az Attack-osztállyal, ami a francia haditengerészetnek szánt Barracuda nukleáris meghajtású vadásztengeralattjáró hagyományos meghajtású testvére.

Az Attack-osztály programja viszont legalább annyira problémásnak tűnik, mint elődje volt. A tervek szerint 2020 márciusára készen kellene lennie az előzetes terveknek, amelyek alapján a gyártást már el lehet kezdeni megszervezni. Ez az ütemterv jelenleg 2021 januárjára van elcsúsztatva, és egyre valószínűbb, hogy 2023-ban nem fogják tudni elkezdeni építeni az első egységet. Ez csak azért kínos, mert a Collins-osztály tervezett élettartama 30 év, vagyis a HMAS Collins 2025-ben elvben kivonásra kerülne. Az Attack osztály első egysége eredetileg 2030-ra kellett volna, hogy átadásra kerüljön, egyre valószínűbb, hogy 2035-ig erre nem fog sor kerülni. A programot felügyelők egy csoportja azt javasolta a kormánynak, hogy lépjen ki a programból, és keressen más fővállalkozót, mert a francia cég és az ausztrál haditengerészet kapcsolata az utóbbi időben határozottan mérgező lett.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.01.20. 13:35:06
  • molnibalage83
    Index vagy más hülye weboldal beszélt szokás szerint hülyeségeket a semmire alapozva. Hivatalosan soha fel sem merült ilyen.
  • [NST]Cifu
    Szerintem te is pontosan tudod, hogy az a HA dolog is leginkább politikai motíváltságú lett volna, már HA.
    Értelmesebb alternatíva? Dunno, az F-35A rendelkezik valóban értékelhető előnyökkel egy JAS-39C/D Gripenhez képest, tehát az valóban előrelépés lenne. Egy ilyen F-16 szörny SzVSz kevesebb előnnyel bírna, vagy inkább csak hátránnyal.
  • repvez
    Nem azt mondtam, hogy le kellene cserélni, hanem azt HA , ugy döntenének ott fennt.Mert egy időben szó volt róla , hogy F35-öst akarnak venni.
    Emiatt kérdeztem, hogy HA, cserélnek , akkor ez az opció egy értelmesebb alternativa lehetne, mint az F35.
  • VO101Tom
    Há' nyilván. Meg ezeken szebb a festés repnapokon
  • F1End
    Persze. Mivel MiG-29 is volt már, az F-16 után majd egy új Mirage 2000 verziót szerzünk be, hogy teljes legyen a szett.
  • [NST]Cifu
    A Challenger II harckocsi kapcsán több program is fut párhuzamosan, az egyik a Streetfighter II., amelynek a nevével ellentétben a városi hadviselés mellett egy sok új technológiai megoldás tesztelése is a célja. A lenti képek egy hónaposak, tehát nem frissek, és az látható rajta, hogy a torony bal oldalán hátul egy konténerben négy Brimstone rakétát helyeztek el, amely nagy távolságú célmegsemmisítést teszt lehetővé. A hírek szerint a módosítás nem befolyásolja a szállítható lőszerek számát, ugyanis az éjjellátó hűtőberendezése, illetve a régi rádiók helyére kerül, mivel az új hőképalkotó rendszer és az új rádiók sokkal kevesebb helyet illetve hűtést igényelnek. Ami új hír, hogy az Elbit System bejelentette, hogy a Streetfighter II. program részeként az Iron Vision-t is teszteli a brit hadsereg, vagyis a harckocsizók a sisakjukon lévő kijelzőkön a harckocsi külső részén elhelyezetett kameráknak köszönhetően 360°-os kilátást élvezhetnek, kvázi vakfolt vagy holttér nélkül...

• [NST]Cifu
    Sikeresen végrehajtották az X-61 Gremlin drón első tesztrepülését, a Gremlins program célja ugye olyan olcsó, nagy tömegben bevethető, különféle célokra (célfelderítés, elektronikai-hadviselés, légvédelem célokkal való túlterhelése, célleküzdés), szükség esetén újra bevethető drónok létrehozása lenne. A teszt nem volt tökéletes, noha több, mint másfél órát repült a feladatnak megfelelően a GDS-01, a végén az ejtőernyője nem nyílt ki, így a földbe csapódva elpusztult.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.01.19. 09:01:55
  • [NST]Cifu
    Ezt a lecserélés dolgot én sem értem. A Gripenhez adott a logisztika, az üzemeltetés és pilóta-tapasztalat, most álljunk át egy másik, hasonló képességű típusra csak mert azért?
  • molnibalage83
    Semmiféle alapja nincs. Miért cserélnénk le gépeket, amik magyar tulajdonba kerülnének...?

Ráadásul a Gripenek képességeinek is töredékét használjuk ki...
    Lásd itt.
    Bár igazából első körben fegyverzet kéne a gépekhez. A 2001-es döntés után 19 évvel sem sikerült fegyverzetet venni hozzájuk...

14 db géphez is minimum ez kéne:

80-100 db AMRAAM + Meteor
    80-120 db SDB I
    80-120 db SDB II
    40 db IRIS-T
    százas nagyságrendű mk-82 gyakorlásra és "just in case"

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.01.18. 22:06:45
  • repvez

Ha a pletykáknak lenne valami alapja és 2026ban lecserélnénk a Gripeneket, akkor akár ár/érték arányban talán best buy lehetne.
    A Gripen E/F-nél talán potensebb , de a F-35-nél olcsóbb gép kellően nagy üzemeltetési tapasztalat , szinte mindennel és mindenkivel kompatibilis .
  • SZUsszan
    Lőttem mind a kettővel 100m-es lőtéren.

Mellalakokat simán végigsoroztam rövid sorozatokkal és 30-as közepes sorozatokkal is MG42-vel hasalva. És nagyságrendileg nagyobb volt a tűzgyorsasága, de ez köztudott.

Ha választhatnék, hogy egy MG42-es, vagy egy Bren géppuska fészket kell megrohamoznom, én az MG42-es csöve elé nem állnék. Inkább lőjenek ott rögtön le.

És ezt se felejtsük el az MG42-es számlájához írni:

Lafette tripod, periszkóppal.

Itt tekintsünk el attól, hogy airsoft variáns a géppuska, a Lafette tripod és perszikóp a lényeg, meg a fedezék mögül operálás:

• savaz
    A Brennél az egyes lövéseket preferálták és a sorozatlovést (3-5 max) is egyedi célpontokra adták le.

Az MG-42-re viszont azt tartották, (az angolok) hogy nagyon pontatlan volt. Egyéni célpontokra nem is lőttek vele. Itt egy összehasonlítás:

Utoljára szerkesztette: savaz, 2020.01.17. 20:01:57
  • Kurfürst
    Nagy tűzgyorsaság mellett én látom értelmét. Szépen növeli a tűzzel lefedett területet rövid sorozatok esetén, növelve az esélyét hogy valamit mégiscsak eltalál a sorozat. Párszáz méterre egyrészt eleve nagyon nehéz sorozatlövő fegyverrel pontosan lőni, a lövészhiba messze, messze több lesz mint magának a fegyvernek a szórása. Annak sincsen különösebb értelme, hogy a delikvenst egyszerre három lövedékkel találjuk el (már ugye nem meggymag lövő fegyver esetén).

A kiskaliberes, táras valamik meg nem géppuskák.
  • kiskorúbézoltán #92506
    Bren-nél - és úgy általában bármi másnál is - hülyeség ez a tétel.

Ha egy kicsit is belegondol valaki nem is nehéz belátni. Ha valaminek kicsi a szórása, azzal kultúráltan végig lehet vinni egy csíkot ott ahol szeretné az egyszeri jómunkás ember. Vagy géppuskás. Egy úton hosszában, egy rajfedezéken széltében stb. A lövedékek ott csapódnak nagyjából ahol kell. Elméletileg.

Ha egy géppuskának nagy a szórása az viszont azt is jelenti, hogy széltében és magasságban is nagy. Ha valamit széltében szórna meg akkor a golyóbisok nagy része alá, fölé megyen. Ha meg hosszában, akkor meg jobbra és balra megyen melléje sok golyóbis. Lehet persze pótolni nagy nagy tűzgyorsasággal, de akkor meg a csű melegszik és gyorsan fogy a lőszer.

A táras Bren-nél (csak egyre gondolunk, nem hiszem, hogy több gpu futna ezen a néven) meg különösen nem lehet lőni a vakvilágba.

Tudom tudományosabban is ugyanezt igény esetén, de a lényeg ugyanez lenne.

Persze ha valaki érvet is tud mondani a nagy szórás előnyéről azt szívesen venném, mindig tanul a zember.

• Palinko
    Igen én is a Brennél hallottam.
  • ximix #92504
    The (Much Improved) HMG Sturmgewehr Prototype at NRA 2016
    link
  • aksurv2
    Nem.
    Állítólag a BREN LMG volt ez a gond. Innen származik a dolog.
    En se hiszek benne, mert egy támogató fegyvernek pont ez a célja.
    Pontos, nagy tuzero, messzebbre.