95112

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Annak idején mikor az OSZA megszületett, még nem gondolkoztak ilyen ellenfelekben.
Az örmény OSZA-kat is modernizálták valamikor kaptak pl új kamerákat, de ha jól gondolom ezek önmagukban nem kereső, felderítő kamerák.
Ma már franko EO tornyokat lehetne szerelni, akár az OSZA-ra is, lehet nem is annyira az EO fej volna drága hanem a hozzávaló szoftver vagy algoritmus ami, kezelő beavatkozás nélkül is megjelölne célpontokat, amit a kezelő aztán tovább szűrne esetleg.
Persze akkor jó volna valami, kisebb, olcsóbb és több rakéta, ami levakarná az égről a kíváncsi szemeket.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.10.19. 20:00:35 -
Egy jól felkészült ellenfél sohasem úgy támad, ahogy azt a védelem eredetileg elképzeli.
- ha már jó eredményességgel le tudod szedni a célokat közepes magasságon, akkor az ellen alacsonyan fog repülni
- ha már az alacsonyan repülő ellent is le tudod szedni, akkor az zavarni fogja a lokátorodat
- ha már a zavaró légicélt is le tudod lőni, akkor az ellen is indítani fog a lokátorodra rakétákat
- ha már lokátor nélkül, vizuálisan is képes vagy követni az ellent, akkor az csak éjszaka támad majd
- ha már éjszaka is tudod követni az ellent infra kamerával, akkor az csak nagy magasságból, a felhők felül fog precíziós fegyvereket dobálni
- ha már az általa dobált fegyvereket is le tudod szedni, akár párhuzamosan többet is, akkor majd apró és lassú drónok világítják meg a célokat, az irányított tüzérségi lövedékek számára
Nagyjából itt tartunk most.
Persze hogy a videókon látható eseményekből mi a valós (és mi lett felütve az ARMA3 játék képsoraival), illetve hogy mik a tényleges veszteségek azt innen nem tudhatjuk.
Attól hogy a háborúban kilőnek egy-egy tankot, radart, lelőnek légicélt, stb. még nem jelenti azt hogy az adott technika szar, csak azt hogy zajlik a háború normál menete.
A többi meg a legalább annyira heves információs háború része, ami viszont kevéssé érdekel.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.19. 18:26:23 -
JanáJ #93503 Szerinted hogy szedték szét az Oszákat? Látják/láthatják egyáltalán a török drónt a radaron? Próbáltam legalább marketing anyagok szintjén összehasonlítani őket, de nem sok sikerrel. Pantsir ugyan ez pepitában. -
JanáJ #93502 Szerintem ezek messze vannak az olcsótól. Azért egy Eo torony, meg a többiek nem a kétforintos kategória. Most jól szolgálnak, mert szépen össze lehet vágni a kilövéseket és már nálunk is megy a megszakértés, hogy minek nekünk Leo 2 a drónok úgyis mindent is szétlőnek. Szerintem is csodás új dolog, de nem csoda fegyver. -
Ancsa drón...
-
Ez most egy OSzA éles indítás:
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.19. 15:14:10 -
F1End #93499 Biztos, hogy olcsó a dolog?
Mennyibe kerülnek ezek az eszközök, s átlagosan mennyivel többet lőnek le belőlük, mint az ember vezette gépekből?
Persze most nem a pici quadrocopterekre gondolok, hanem a komolyabb eszközökre, ha jól érzékeltem izeket használták csapásmérésre/célravezetésre a légvédelmi eszközök és páncélozott járművekkel szemben. -
savaz #93498 Azért fejlesztik a lézert ellene, meg gondolom valamilyen optikai/passzív rádióelektronikai felderítést ami valszeg titkos.
Azért jó ellene, mert gyors, olcsó (egy lövés) és ködben, esőben, felhőben a drón sem tud dolgozni. -
fade2black #93497 Engem tényleg érdekelne a hogy tovább.
Egy Harop, Harpy... elég kicsi. Amennyire lehet minden kompozit, ami nem ott is odafigyeltek a radarkersztmetszetre. Mármár vicces 38les motor hajtja a hőkibocsátása nevetséges bármilyen sugárhajtású géphez képest. Tipusfüggően 100-500-1000kmet elrepülnek. Ez a kombó az első gond. A másik hogy olcsóak. -
A sós víz az sós víz. Normális esetben egy hadihajón is általános az, hogy folyamatosan festik, ha már nem festik le olyan speciális (és drága) festékkel, amelyik évekig elvan külön karbantartás nélkül. A tengerjáró luxushajókat ilyesmikkel festik mostanság, mivel egyszerűen ott sem idő, sem lehetőség nincs arra, hogy kivonják a hajókat a szárazdokkban való újrafestére, a tengeren való folyamatos festés pedig elképzelhetetlen. Igazából jó ideje tűz alatt van az US NAVY, mert feltűnően sok hadihajó rozsdálik. Ez például a USS Fort McHenry (LSD-43) június 3.-án, Kielből kihajózva egy 3 napos kikötői látogatás után. A legénység a kikötőben végrehajthatta volna a festési feladatokat gyorsan, de nem tette meg. Egyes vélemények szerint egyszerűen túl van hajszolva a flotta, és nincs idő az ilyenekre (a Fort McHenry is csak a készletek feltöltése és egy gyors R&R (ezer féle szóhasználata van, kb. Rest & Reset, Pihenés és Feltöltődés) számára kötött ki).
A USS Stout esetén is az volt a történet, hogy igazából egymás után két Nimitz-osztályú CBG-be lett besorolva a romboló, amiből azt lehet leszűrni, hogy egyszerűen nem volt elég (másik) mozgósítható Burke-osztályú romboló, amely leválthatta volna a USS Stout-ot. Ettől függetlenül feltehetően a kapitány még utasíthatta volna a legénységet, hogy csináljanak egy gyors festést, de valamiért ez nem történt meg.
Akár hogy is, a dolognak van egy csúnya vonulata - az US NAVY "rozsdaflotta" már-már fogalom lesz...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.10.18. 19:03:20 -
SZUsszan #93495 Egyetértek, Arma3. -
Engem is meglepett, de hát sós víz.... -
Fél év így megvisel egy hajót?
-
A USS Stout (DDG-55) 215 napig volt a tengeren kikötés nélkül, és ilyen állapotban volt, mikor végre kikötött Spanyolországban:
Összesen 36 alkalommal vételezett utánpótlást a tengeren, de az már ránézésre is látszik, hogy egy kisebb szárazdokkba való karbantartásra szüksége lesz, mielőtt újra kifut a nyílt tengerre... -
SzT-68-as.
Ilyen van nekünk is.
-
JanáJ #93490 Igazából mind1 is, a netes "szakértők" már le is írták az összes orosz SAMet a következő 5000 évre. :S -
Már máshol is láttam hasonloan Fake videot valos harci eseményre hivatkozva, mikorben az ARMA 3as játékbol vettek fel hozzá jelenetet.
Ez is abbol a játékbol van.
A nyomjelzők és a gép "robbanása" elárulja mégha meg is probálták egy kicsi homályositással azt elfedni. -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ah ez szerintem csak egy játék, így utána nézve
A felvétel elég gatya , de a csöves légvédelmen szerintem egy full 3 fogásost megtudtak sütni a végén.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.10.17. 23:09:14 -
Még múltkor én is szembe találtam magam két videóval,
de sokat ott sem látni, az elsőből te lehet megmondod milyen antenna pörög éppen.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Gondolom a felderítő drón nem, mert közelebb menni, mert lehet akkor már észlelik vagy nem tudom,
de nagyon a felderítés határán mozog a kameraképből ítélve.
-
Hát én ezen a videón nem sokat látok. -
JanáJ #93485 Elvileg egy Sz-300sal kevesebb.
-
JanáJ #93484 Király géppisztoly. Remélem lesz érdeklődés és folytatják. Tessék osztani!
link -
Bocsánat rosszul fogalmaztam, nem az egész konfliktusra gondoltam csak a a drónok használatával kivitelezett támadásra.
A törökkel és izraeliekkel állnak ha jól tudom közelebbi kapcsolatban.
Bayraktar TB2 és a Haropnak ez nagyon jó reklám is egyben.
Az, hogy a dróntámadások csökkentett tartalmú videóit megosztják interneten, pontosan nem tudom milyen célokat szolgál, de a saját oldalt egy kicsit lelkesíti a másikat elrettenti, a fene tudja. -
F1End #93482 Azért azzal a résszel elég erősen vitatkoznék, hogy emberveszteség nem lett volna. Mindössze annyi a különbség, hogy örmény oldalról nincsenek drónvideók, de ettől még bizonyára bőven volt azeri élőerő-veszteség is.
Így belegondolva a legnagyobb újdonság, hogy ilyesfajta videókat régebben csak nagyhatalmak tudtak bemutatni, most pedig egy Magyarországnyi népességű és méretű, de jóval szegényebb ország teszi. -
Nem kell messzire menni az Örmény konfliktusban, most megmutatkoztak hasonló eszközök, az egyik oldalon talán még ember veszteség sem volt míg a másikon sok haditechnika semmisült meg és vagy 500 fő. -
Ha esetleg kétségek lennének afelől, miért kell(ene) a drónok elleni védelmet erősíteni, Kínai demonstráció az un. "öngyilkos drónok", vagy más szóval loiter ammunitions (ezt hogy magyarítsuk? Keringő irányított lövedék?).
Persze valójában copy-paste, mert az amerikai Locust másolatáról lenne szó:
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.10.16. 07:28:53 -
SZUsszan #93479
Nyomokban haditechnika is. -
savaz #93478 Azért sokat elmond a hozzáadott "védelem" színvonaláról, hogy a ködvetőket nem szerelték le, majd vissza a "páncél" fölé, hanem simán kivágták a lyukat nekik. -
Tehát kvázi egy karbantartó / ellátó pótkocsi? Ez logikusnak tűnik. Mondjuk a magas számuk meglepett (a török konvojban 6db volt, tehát 3-3 ilyen tartozhat egy osztályhoz). -
ОдАЗ-828 pótkocsihoz hasonló, azok utódja lehet.
Mindenféle egyéb cuccot tárolnak benne, pótalkatrészt, dokumentációt, stb...
-
Nem hinném, hogy lakókonténerek, mert nincs rajtuk ablak (azokon szokott lenni). De igazából lövésem sincs, mik lehetnek. Az Iráni Sz-300-asnál lehetett látni hasonló félpótot... -
Az észak-koreai "új" harckocsik minden évben megjelennek. Mindig más és más típusok. Láttunk légvédelmi rakétákat a toronyra helyezve, láttunk páncéltörő rakétákat a toronyra helyezve, most már kompletten beburkolták a tornyot, hogy még a T-14 Afganit vetőcsöveit is lemásolták. Erősen valószínű, hogy ez is csak falemezek vagy hasonló ál-megoldásokat vonultattak fel... -
-
2:15 -től azok a lakókonténerek lehetnek ?
A 29Б6 Контейнер-nél, nem ismertem ezen radarokat így nekem újdonság volt, hogy tud azon a zöld cikkelyen belül pásztázni. -
Miért nem tudok képet beszúrni???
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.10.14. 06:36:26 -
Hasonló szögből (makett):
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.13. 14:20:38 -
Kösz a javítást!
Utólag nézve valószínű ott hibáztam, hogy a gyűjtőnévre keresve az első találatot linkeltem
Na igen nyelvtan 2-es előjön, az ál akart lenni, mint nem eredeti.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.10.13. 14:20:18 -
Ez egy elég ócska fa makett...
... nyoma sincs rajta az OSzA antenna erdejének.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.13. 14:15:04 -
"A karabahi háború első tanulságai:"
Defense Express ford link
"A Victor-III osztályú Tambov tengeralattjáró 2021-ben kezdi meg az új tengeri teszteket, hat év javítás és korszerűsítés után"
planobrazil ford link
Harop-nak sikerült egy áll OSA-t is kiiktatnia.
YT videó
Észt K9
Kínai Type - 15
bmpd.livejournal ford link
"Vadonatúj harckocsit mutattak be a Koreai Munkáspárt 75. évfordulójának éjszakai felvonulásán [2020. október 10-én]"
btvtinfo.blogspot ford link
A piros "sapiért" meg kell dolgozni.
(lila foltok, foghiány, és egy kis vér)
VK link, a jobb oldali nyíllal a kép szélén lehet lapozni, a repcsik után még folytatódik -
"A török S-400 légvédelmi rendszer elemei Sinopban"
Szerencsére felszámozták a járműveket az oszlopban, imhol:
19 - 51P6 SzPU (самоходная пусковая установка) önjáró indítóállvány (MZKT-7930) - 4db 40N6 ZUR (зенитная управляемая ракета) 380km hatótávolságú légvédelmi rakéta
18 - 5P85TM PU (буксируемая пусковая установка) vontatott indítóállvány (BAZ-6402) - 4db 48N6DM ZUR (зенитная управляемая ракета) 250km hatótávolságú légvédelmi rakéta
17 - 5P85TM PU (буксируемая пусковая установка) vontatott indítóállvány (BAZ-6402) - üresen
16 - 92N6 MFR (командный пункт с многофункциональная РЛС) tűzvezető rádiólokátor (MZKT-7930) [Grave Stone]
15 - 92N6 MFR (командный пункт с многофункциональная РЛС) tűzvezető rádiólokátor (MZKT-7930) [Grave Stone]
14 - 96L6 VVO (всевысотный обнаружитель) 300km hatótávolságú célmegjelölő rádiólokátor (MZKT-7930) [Cheese Board]
13 - 96L6 VVO (всевысотный обнаружитель) 300km hatótávolságú célmegjelölő rádiólokátor (MZKT-7930) [Cheese Board]
Ez két osztály, két-két tűzvezető, illetve felderítő lokátorokkal, illetve egy-egy indítóállvány 4-4db 250 és 380km hatótávolságú rakétákkal.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.10.13. 13:00:37