95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Nekem is ez a bajom vele. Persze ahol "rendes" hk van, oda nem ezzel mész, pláne hogy ez gondolom pont a hegyekbe szánt vas. De oda meg pláne rakétát tennék. Vagy gépágyút rakétával. Persze innen a fotelból.
  • molnibalage83
    Mire jók a papírpáncélos légiszállítású izék? Tűztámogatásra, de kb. ennyi. Az első félkomoly hk. megeszi őket reggelire. Nem is értem, hogy miért nem nagyon kapnak/kaptak ATGM-et ezek....

A soha hadredbe nem állt M8 is csak ágyús lett volna, a Stryker is az, a szovjet ejés jármű is. Lőni lehet vele puha célokra, de kb. ennyi. Ennél én talán még a dzsipes HSN-t is többre tartom, a ma rendszerben levő HSN HEAT lövegékkel 400 mm táji RHA-t tud. Tehát a hh alatt a másodvonalas hk-kat szemből is átvitte... Tényleg, miért nincs tandemfejes HSN? Vagy csak az én figyelmemet kerülte el?
  • JanáJ
    Tudom 3 képből nem lehet megszakérteni, de a 105-ös könnyű hk mire jó? Tűztámogatás fent a hegyekben?
  • JanáJ
    CGB-on esetleg kérdezd meg. Szerintem nem feltételen van rendszerben. Egyszerűen adhattak a gyakorlatra párat, hogy legyen valami konzervnyitónk vagy a MILES vagy mihez vettünk/kaptunk.
  • [NST]Cifu
    A kínaiak mindig tudnak meglepetést okozni: egy új, eddig nem ismert könnyű harckocsi-típus képei tűntek fel Tibetben, amely feltehetően a mára eléggé elavult Type-62-est válthatja a hegyivadász alakulatoknál. A kommentek alapján egy 105mm-es löveggel, automata töltőberendezéssel és hidro-pneumatikus rugózású futóművel gyártott harckocsikról van szó, amelyek modern hőképalkotós éjjellátóval bírnak.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.06.12. 07:04:19
  • [NST]Cifu
    A balti tenger feletti 'elfogás' 2017 június 9.-én, két B-52H és két B-1B repült formációban, hogy egy KC-135-ösről fotózó norvég fotósnak pózoljanak, amikor egy orosz Szu-27(SzM?) besorolt melléjük...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.06.12. 06:54:19
  • [NST]Cifu
    Másra én se nagyon tudok gondolni...
  • fonak
    Lehet, hogy az amcsik adtak párat adományként (a bercsényisek kaptak tőlük M4-et, M249-et stb-t is ugye), vagy csak a gyakorlaton kapta kölcsön.
  • [NST]Cifu
    Bercsényis baka a németországi Hohenfels-ben lezajlott Combined Resolve VIII. gyakorlaton. A vállán ha jól látom egy AT-4CS (gyakorló) van, ami számomra meglepetés, nem tudtam, hogy rendszerben lenne nálunk...

Szerk.: Sorry, nem válasz akart lenni.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.06.11. 17:40:20
  • Hpasp #82769
    Sz-300VM Antey-2500 megérkezett Egyiptomba

• molnibalage83
    Ahhoz képest, hogy az F-35-re mennyiért teszik...
  • Hpasp #82767
    Csak 3,3millió USD 1db F-16 APG-83 SABR AESA radar?
    Drágábbnak gondoltam eddig...
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.06.11. 13:12:24
  • [NST]Cifu
    Én privátban válaszoltam. A magam részéről a témát lezártam, és nem szeretném, ha a topicban ez folytatódna.
  • Tetsuo
    off:
    Az utolsó mondatodban nem "hagy" hanem "hadd" lenne a helyes szó. ;-)

Semmilyen hangulatkeltés nem volt, legalábbis részemről; mint írtam privátban, a topik témája nem különösebben érdekel és nem is értek hozzá, pont ezért kérdeztem itt a hitelességét a cikknek, cikkeknek, de objektív választ nem kaptam.
    Máshol nem tudok rákérdezni... na mindegy, azért "köszi". ;-*

on:

• [NST]Cifu
    Érdekes módon te sem fejtetted ki a véleményedet egyik belinkelt cikkel kapcsolatban sem.

Tetsuo maga is leírta, hogy azért linkelte be, hogy a reakciókat lemérje vele. Csak a KurucInfo, mindkét esetben erősen részlehajló, ugyanakkor felületes cikk. Leírtam a tengeralattjárós cikkről a véleményem, alapvetően csak Molni reagált rá, egy mondatban. Ez így nem témafeldobás (úgy vélem, ha valóban érdekelné a téma, akkor Tetsuo is reagált volna rá, érvelt volna), hanem hangulatkeltés / KurucInfo propagálás. Szerintem.

Leírtad a véleményed róla, köszönöm, ez is egy visszajelzés.

Tetsuo-t sem kitiltottam vagy büntipontot osztottam, csak felszólítottam, hogy ezt a fajta fórumozást itt mellőzze. Ennyi.

Megbocsáss, de hagy döntsem már el, hogy szükség van-e ilyen hangulatkeltésre a topicban.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.06.10. 16:41:15
  • [NST]Cifu
    Ami számomra félelmetes, hogy ez ~10 évre vonatkoztatott fejlesztés. 110 milliárd dollár így már nem tűnik annyira soknak.
    De a beszerzések egy jó része eszméletlenül túlárazott, a THAAD árán leültem, de a múltkor ugye HPASP írta, hogy mennyibe kerül egyetlen rakéta, de ezzel együtt is sok...

A négy LCS fregatt ára döbbenetes, a brit Type-45-ös rombolók kerülnek ennyibe.
  • Hpasp #82762
    Pár R-70 LUNA-M kép a 92. harcászati rakétaosztály-ról...

• Hpasp #82760
    Magyar rakétatüzérség története dióhéjban.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A RAKÉTACSAPATOK SZERVEZETEINEK MEGALAKÍTÁSA ÉS HADRENDBE ÁLLÍTÁSA

A rakétacsapatokat fedőmegnevezéssel állították fel. Ez azt jelentette, hogy a rakétadandár az „önálló harckocsiezred", a harcászati rakéta osztályok kezdetben az „önálló harckocsifelderítő-század", később az „önálló harckocsifelderítő-zászlóalj" megnevezési kapták. A rakétacsapatok személyi állományának ruházatán viselt fegyvernemi jelvények, a váll-lapok és a parolin színe megegyezett a közös elhelyezésben lévő más csapatok fegyvernemi színeivel és jelvényeivel.

Elsőként 1962. december 1-jén Nagykanizsán a 13. harckocsifelderítő-század (13. harcászati rakétaosztály) alakult meg, 2K6-os rakéta-komplexummal, a 9. gépkocsizó lövészhadosztály (Kaposvár) állományában. Parancsnoka Albert Mihály alezredes lett. 1964. augusztus 15-töl a harckocsifelderítő-század megnevezés harckocsifelderítő-zászlóaljra változott.

1963. január 1-jétől a 8K11-es rakéta-komplexummal Tapolcán megalakult az 5. önálló harckocsiezred (5. hadműveleti-harcászati rakétadandár), parancsnoka Váradi Miklós ezredes (később vezérőrnagy) volt.
    Miután a 2. rakétaosztály hivatásos állománya az átképző tanfolyamról hazaérkezett, 1963. augusztus 1-jén megalakult a 2. rakétaosztály. 1963. október 15-től a dandár befejezte a szervezetének állománytábla szerinti teljes feltöltését.

1963. július 15-én a 2K6-os rakétakomplexummal Tapolcán megalakult a 38. harckocsifelderítő-század (38. harcászati rakétaosztály) a 8. gépkocsizó lövészhadosztály (Zalaegerszeg) állományában. 1964. augusztus 15-től a harckocsifelderítő-század megnevezés harckocsifelderítő-zászlóaljra változott. Parancsnoka Nagy Sándor őrnagy lett.

1964. augusztus 15-én a 2K6-os rakéta-komplexummal Tatán megalakult a 31. harckocsi-felderítő zászlóalj (31 harcászati rakétaosztály), a 11 harckocsihadosztály (Tata) állományában. Parancsnoka Kun István alezredes volt.

1964. augusztus 15-én alakult meg Szentesen a 28. harckocsifelderítő-zászlóalj is (28 harcászati rakétaosztály), a 7. gépkocsizó lövészhadosztály (Kiskunfélegyháza) állományában. Parancsnoka Szemán Imre őrnagy volt.

1967 július 15-én a 2K6-os rakétakomplexummal Jászberényben megalakult a 92. harckocsifelderítő-zászlóalj (92. harcászati rakétaosztály), a 4. gépkocsizó lövészhadosztály (Gyöngyös) állományában. Parancsnoka Kovács László őrnagy volt.

1967. július 15-en a 2K6-os rakétakomplexummal Nyíregyházán megalakult a 94. harckocsifelderítő-zászlóalj (94. harcászati rakétaosztály), a 15. gepkocsizó löveszhadosztály (Nyíregyháza) állomanyában. Parancsnoka Erdei Mihály őrnagy volt

A rakétacsapatokkal párhuzamosan 1963. április 1-jen az 5. Hadsereg állományában Kaposváron megalakult a 147. mozgó rakéta-technikai bázis, majd 1963 november 1-jén Nyírteleken felállították a 107. önálló szállitóosztályt a Magyar Néphadsereg Fegyverzeti Szolgálatfőnökség alárendeltségében.
    Szintén 1967. július 15-én befejeződött a Magyar Néphadsereg hadműveleti-harcászati és harcászati raketacsapatainak megalakítása és hadrendbe állítása.

A RAKÉTACSAPATOK SZERVEZETE

A harcászati rakétaosztályok szervezete a megalakuláskor kétüteges volt. Ettől eltért a 92. rakétaosztály amely az 1967-ben történt felállításakor három üteggel rendelkezett.
    A kétüteges harcászati rakétaosztályok szervezete a következőképpen alakult:
    - parancsnokság és törzs;
    - törzs- és biztosítószázad (törzsüteg);
    - 1. rakétaüteg;
    - 2. rakétaüteg;
    - rakétatechnikai biztosítószakasz;
    - ellátószakasz;
    - segélyhely;
    - műhelyek.

Egy osztály létszáma összesen 131 fő volt amelynek 36%-a. több mint harmada hivatásos katona volt.
    Az osztályok alapvető harctechnikai közei a 2K6-os harcászati rakétakomplexumok voltak. A komplexum elemei a követ
    kezők voltak:
    - a különböző tipusu és rendeltetésű harci fejjel szerelt rakéták (3R10, 3R9, 3R11);
    - egy 2P16-os indítóállvány, felderítő úszóharckocsialvázra szerelve;
    - egy 2U663 rakétaszállító gépkocsi, darus gépkocsi, öt tonna teherbírású daruval;
    - egy RVZ-1 rádiólokátor és egy VR-2 szélfegyver

Az üteg állományába a következők tartoztak:
    - egy 2P16 indítóállvány;
    - egy GAZ-69 TMG bemérógépkocsi az indítóállás koordinátáinak és a tájolóirány irányszögének meghatározására,
    - egy RVZ-1 lokátor és egy VR-2 szélfegyver;
    - egy nagy teherbírású szállítóutánfutó-vontató, az indítóállvány kozúton történő szállítására.

A rakétatechnikai biztosítószakasz állomanyába tartozott:
    - három 2U663 rakétaszállító gépkocsi;
    - egy 8T211 típusú darus gépkocsi.

Darus gépkocsi mindig kevesebb volt, mint indítóállvány. Így a két indítóállványos osztály egy, a három indítóállványos pedig két darus gépkocsival rendelkezett.

A hadműveleti-harcászati rakétadandár szervezete így nézett ki:
    - parancsnokság és törzs,
    - 1. rakétaosztály;
    - 2. rakétaosztály;
    - technikai üteg;
    - törzsszázad;
    - műszaki század;
    - kiszolgáló- és szállítószázad;
    - forgalomszabályozó és komendáns-század;
    - vegyivédelmi szakasz.

A rakétadandárt 8K11-es rakétakomplexumokkal állították fel.
    A hadműveleti-harcászati rakétaosztály szervezete a következőképpen alakult:
    - parancsnokság és törzs;
    - törzsüteg;
    - 1. rakétaüteg;
    - 2. raketaüteg;
    - 3. rakétaüteg;
    - technikai biztosítószakasz;
    - kiszolgáló- és szállitószakasz;
    - idójárásjelző állomás.

A raketaüteg állományába az alábbiak tartoztak:
    - egy indítóállvány;
    - egy bemérőgépkocsi;
    - egy mosó-semlegesító gépkocsi;
    - 1 darab nagy teherbírású szállító-utánfutó vontatóval, az indítóállvány közúti szállítására.

A RAKÉTACSAPATOK SZERVEZETÉNEK KORSZERŰSÍTÉSE

A szárazföldi csapatokat az 5. Hadseregnél és magasabbegységeinél a második ötéves terv során (1960 és 1965 között) látták el hadműveleti-harcászati és harcászati rakétákkal. Ez a folyamat a harmadik hadtest magasabbegységeinél áthúzódott 1967-1968-ra - már a harmadik öteves terv idejére, amikor a harcászati rakétatechnika váltása következtében a 2K6-os rakétakomplexumok egy részét a 9K52-es rakétakomplexum váltotta fel az 5 Hadsereg magasabbegységeinél. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy felállítsák a hadtest magasabbegységeinek harcászati rakétaosztályait és egyben kialakítsák a harcászati rakétaosztályok háromüteges szervezetét.

A rakétadandár átfegyverzése 9K72-es komplexumra, az anyagi lehetőségek miatt, csak a negyedik ötéves terv végrehajtásának időszakában vált valóra, 1970 és 1975 között.

1966. november 30-án a 13., 38. és 31. harcászati rakétaosztályoknál felállították a 3, rakétaüteget.
    A 28. rakétaosztálynál a 3. rakétaüteget egy évvel később, 1967. július 15-én alakították ki.
    1967. április 1-jén a 13., szeptember 1-jén a 38. és 31. harcászati rakétaosztályokat fegyverezték át a 9K52-es rakétakomplexumra.
    A 28. harcászati rakétaosztály átfegyverzése 1977. szeptember 1-jén történt meg.

A 9K52-es harcászati rakétakomplexumba az alábbi eszközök tartoztak:
    - egy 9P113 indítóállvány, kerekes alvázra szerelve;
    - egy 9T29 rakétaszállító darus gépkocsi;
    - egy RVZ-1 rádiólokátor;
    - egy VR-2 szélfegyver;
    - 9T111 repülőtéri-raktári rakétaszállító utánfutó;
    - 9T114 repülőtéri-raktári fejrészszállító utánfutó.

Az alapvető harci-technikai eszközök rendeltetése ugyanaz volt, mint a 2K6-os rakétakomplexumnál.
    Az osztály a következő alapvető harcitechnikai eszközökkel rendelkezett:
    - három 9P113 indítóállvány;
    - három 9T29 rakéta szállító gépkocsi;
    - egy 9T31 darus gépkocsi;
    - két FUG.

Az 5. Hadsereg magasabbegységeí rakétaosztályainak átfegyverzése teremtette meg a feltételeket a 4. és 15. hadosztályok rakétaosztályainak felállításához 1967-1968-ban.
    A 92. rakétaosztály három üteggel, a 94. pedig két üteggel alakult meg.
    A 2K6-os rakétakomplexumokat a 92. rakétaosztálya 31. rakétaosztálytól, a 94. pedig a 38. rakétaosztálytól vette át.
    1975 végére a harcászati rakétaosztály létszáma 288 fő volt.

1977. szeptember 1-jén átfegyverezték a 92. harcászati rakétaosztályt 9K52-es rakéta-komplexumra, amihez a harci technikát a 31. harcászati rakétaosztálytól vették át.
    Továbbá felállították a 94. rakétaosztály 3. ütegét.
    (A 94. rakétaosztálynál a rakétakomplexumok váltása 1982-ben történt meg.)

AZ 5. HADMŰVELETI-HARCÁSZATI RAKÉTADANDÁR SZERVEZETÉNEK KORSZERŰSÍTÉSE

A szervezeti változások keretében a dandárnál 1954 novemberében megszűnt a törzsszázad és helyette megalakult a híradószázad. Az osztályok alárendeltségéből kivonták az időjárásjelző állomásokat, és ezekből dandárközvetlen alegységként megalakult az időjárásjelző üteg, három időjárásjelző állomással.

1965 decemberében a rakétadandár az MN Rakéta- és Tüzérfőnökség alárendeltségéből az 5. Hadsereg parancsnokának alárendeltségébe került.

1973. október 1-jén a rakétadandárt átfegyverezték, ezután 9K72-es rakétakomplexumokkal rendelkezett.
    A 9K72-es hadműveleti-harcászati rakétakomplexumba az alábbi eszközök tartoztak:
    - harci fejjel szerelt rakéták;
    - egy 9P117M1 indítóállvány, kerekes alvázra szerelve;
    - PU-1 mozgó vezetési pont;
    - 2T3M1 rakéta szállító gépkocsi;
    - 9F21MA harcifejtároló- és szállító gépkocsi;
    - 9T31M1 darus gépkocsi;
    - 8T311 mosó-semlegesítő gépkocsi;
    - 8G33U kompresszorállomás;
    - 8G27U levegőmelegítő.

A rakétadandár továbbra is hat rakéta komplexummal rendelkezett.
    Korszerűsítésére 1982-ben került sor aminek eredményeként osztályonként két rakéta és egy technikai üteg, rakétaütegenként két indítóállvány került a rendszerbe.
    Az indítóállványainak a száma így hatról nyolcra emelkedett.

• molnibalage83
    Megkérdezte a véleményem. Megmondtam neki. Te lehet, hogy nem ismered őt, de sg-n tevékenysége nagy átlagásságban a vastag zsidózásban és fúj USA fröcsögésben merül ki. Szerinted miért linkel folyamatosan a kurucról..?
  • Kurfürst
    Én csak annyit látok ebből hogy te meg cifu tapló stílusban osztjátok az egyik résztvevőt mert linkelt egy cikket a kurucról, egyébként teljesen normális hangnemben.

Ha nem tetszik amit posztol, ne olvasd, de olyan eltévelyedés szerintem ne legyen már hogy bárkinek a jóságos tekintetű jóváhagyása kelljen valamilyen téma feldobásához. Szereptévesztés lenne.
  • Hpasp #82757
    $13.5 milliárd hét darab THAAD anti-ballisztikus rakéta rendszerért

Ezt hívják dupla túlárazásnak (korrupciónak).

$6.65 milliárd a Szaudi Patriot légvédelmi rendszer felújítására

Szaudiaknak 19db 90-es évekbeli Patriotjuk van, amire tényleg ráférhet a felújítás, csakhogy...
    ... komplexumonként 350m$ a felújítás ára, amihez képest Katar csoda GUI-val felszerelt vadiúj rendszerei 463m$-ba fájtak darabonként.
    (hacsaknem ez a felújítás is az Orosz metróéra hasonlít)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.06.10. 13:00:39
  • Berkut111
    Ez semmi más mint az óriási kereskedelmi többlet ( olaj) visszacsatornázása.
  • F1End
    Az is szép, hogy a Bradley felújítása több, mint 5 millió $/db
  • molnibalage83
    Kezd már nagyon kilógni a lóláb...

Ami figyelemreméltó az AG fegyverzet ára. 42k USD/bomba.
  • Freeda Krueger
    Köszönöm.
    Összefoglalnád röviden,a lényegét?

A kérdés egy Pak-38 (50mm) kapcsán jött elő,szerintem teljes képtelenség.
  • Hpasp #82752
    Egy oldalon megint előjött a csövön át célzás és lövés kérdése,felvetés formájában.
    Volt már téma itt (vagy a 2. világháború topikban),de tulajdonképpen hol csapódna be az a lövedék?
    Mit lehetne így eltalálni?

Ha nem is a csövön át, de hasonló sacc célzója volt az Osztrák JaPzK-nak is...
    ... innen;
  • molnibalage83
    Az SG egyik leghiggadtabb és haditechnikában leginkább járatos tagját sértegetni a kreténség vegytiszta jele...
    A kurucinfót bármilyen téren linkelni is nem a bölcsesség jele...
  • Tetsuo
    Te nem vagy százas.
    Haditechnika cikket linkeltem és laikusként kérem az itt fórumozók véleményét, mert kíváncsi vagyok arra, mennyire hiteles a kuruc.infó e téren.
    Az nem semmi, hogy rájöttél, hogy kurucos cikkeket linkelek Sherlock, ugyanis máshol nem találkozom haditechnikával.
    (A hadászatnak és harcnak a technikai része vonz legkevésbé.)

Kösz, a segítséget.

Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.06.10. 00:39:39
  • qtab986
    TEK-es MP5
  • [NST]Cifu
    Szemezetek a 110 milliárdos Szaudi fegyverbeszerzésből:

$13.5 milliárd hét darab THAAD anti-ballisztikus rakéta rendszerért. Várható szállítási idő 2023-2026.
    $4.46 milliárd összesen 104,000 darab irányított bombáért (GBU 31v3, GBU-10, GBU-12, GBU-31v1, GBU-38).
    $6.65 milliárd a Szaudi Patriot légvédelmi rendszer felújítására (2018-2027 között)
    $2 milliárd egy meg nem nevezett "könnyű CAS" repülőgépre.
    $2 milliárd négy új “TASS & Strategic ISC”, kvázi új típusú JSTARS gépekre (2024-ig leszállítva).
    $5.8 milliárd három KC-130J és 20db C-130J-30 szállítórepülőgépért (2022-2026)
    $6.25 milliárd a Szaudi F-15 flotta fejlesztésére az elkövetkező nyolc évben.
    $2 milliárd MK-VI Járőrhajók beszerzésére, a mennyiség és a szállítási idő ismeretlen.
    $6 milliárd négy darab Lockheed Martin által épített fregatt, amely az LCS Freedom-on alapul (2025-2028). Megj.: 1,5 milliárd per darab, vagyis alig olcsóbbak, mint egy Burke
    $2.35 milliárd a 400db Szaudi Bradley-k felújítására, további 1,35 milliárd dollár pedig 213 új járműért.
    $1.5 milliárd 180db ágyúért.
    $2 milliárd 14db MH-60R Seahawk helikopterért
    $1,8 milliárd 30db HH-60W kutató-mentő helikopterért
    $18 milliárd egy komplett C4I rendszerért.
    $4 milliárd két kommunikációs és rakéta-indítás előrejelző műholdért.
    $800 millió két kémműholdért
    $662 millió 26db AN/TPQ-53(V) Radarrendszerért
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.06.09. 17:26:30
  • molnibalage83
    Semmi különös sőt, az csak egy kivágás egy hoszabból.
  • JanáJ
    félOFF
    katapultálás mellékhatásokkal
  • JanáJ
    És amit linkeltem?
  • molnibalage83
    Huh, mázli, itthon megtaláltam a vinyón. :)
    Tanulság, minden jó YT videót azonnal le kell tölteni....
  • [NST]Cifu
    Az, hogy ha a továbbiakban is ezt játszod, akkor kiváglak a fórumról. Sz@r és félrehajló cikkeket linkelsz, "véletlenül" mindig a kurucról, miközben ZÉRÓ hozzáadott értéke van az egésznek a topichoz.
  • molnibalage83
    Orbitális ferdítések vannak az írásban a pusztítás interpretálása terén pedig csak beleolvasgattam...
  • fonak
    Abban pl. egyetértek vele, hogy ha a németek partra próbálnak szállni Angliában, Churchill bevetette volna a vegyi fegyvereket. Amikkel szemben neki valóban nem voltak averziói, a két vh. között az iraki lázadókat bombázták mustárgázzal a parancsára, ha jól tudom.
    Mondjuk másoknak sem, az olaszok egész etióp seregeket irtottak ki vegyi fegyverrel, a bolsevikok pedig a tambovi felkelés leverésénél vetettek be gázt.
  • fonak
    Manapság másképp nézne ki.
  • JanáJ
    Köszi

@Molni: https://www.youtube.com/watch?v=VMd2jqJuiN4
  • molnibalage83
    Azt, hogy a 4. bekezdéstől felesleges tovább olvasni, tipikus túrbóbalfasz írás...