95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ghost cb
    Tegnap láttam a Naplót és benne volt a magyaroknak a svédektől vásárolt grippenje. Nem igazán hallottam még a gépről, felépítése elég jol néz ki, de nem tetszett hogy a hajtómű végé túlmegy a farkakon, ez a hőkövető rakétáknak eléggé kedvez nem?
    Egy ismertetőt szivesen olvasnék rola Cifu, vagy Cat, ha nem gond...
  • Cat #2685
    4 milliárd euróért kötöttek üzleteket a légiipari seregszemlén

Üzleti szempontból is sikeresnek bizonyult a vasárnap zárult berlini ILA, Németország legnagyobb légiipari vására. Szakértők szerint ez is jelzi, hogy a szektor ismét fellendülőben van.

Az eseményen összesen több, mint négy milliárd euró értékben kötöttek egymással üzletet a résztvevők. Az EADS-hoz (Európai Légi- és Űrutazási Konszern) például 30 darab Ariane-5 típusú hordozórakétára szóló megrendelés futott be, a polgári légi közlekedés üzletágában pedig az Airbus könyvelhette el a legnagyobb sikert. Az európai repülőgépgyártó-konszerntől 900 millió euróért 15 gépet rendelt a Spirit Airline nevű amerikai légitársaság, számol be a Die Welt.

A 43 országból érkezett mintegy 1000 kiállító vállalatnak a 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy gazdaságilag is profitált a rendezvényből, kétharmaduk pedig az elkövetkező hetekben kötendő üzletekben látta az ILA legnagyobb előnyét.
    Szakértők szerint a berlini kiállítás sikere is arról tanúskodik, hogy a légi ipar a két éve tartó krízis végére ért. A résztvevők fele a szektor helyzetét a "kedvező" vagy a "nagyon kedvező" jelzővel illette a szervezők által végzett felmérésben.
  • cifuatwork
    Egy lehetséges magyarázaT: Titokzatos szír rakomány robbant Észak-Korában? @ Index.hu
  • cifuatwork
    Nézd meg DonPhobos oldalát, ott is ki van fejtve, hogy csak a hangsebesség átlépésekor keletkezik hangrobbanás, a lökéshullám az más tészta, az minden hangsebesség feleti repülésnél keletkezik.
  • Yetike
    Mit szállított ez basszus atombombát ? Nem tudom elképzelni, hogy ekkora területet letaroljon...
  • Cat #2681
    Ha a hangsebesség 2szeresével repülünk, akkor van még 1 hangrobbanás, amikor leelőzzük az előttünk haladó hangunk hangját :)))?

Nem, a hangrobbanás csak a hang terjedési sebességének átlépése okoz.

Én ugytudom ez igy ebben a formában nem igaz - régen egy müsorban azt láttam hogy a hangsebesség kétszeresének átlépése ujabb lökéshullámot okoz, aminek a csóvája is nagyobb, a növekedés exponenciális. (lehet rosszul emlékszem, de most nincs időm weben keresgélni :/)
  • Cat #2680
    ubazdmeg, ez tényleg durva
  • Cat #2679
    Az iraki ellenvélemény ellenére is zavartalan a német-magyar katonai kapcsolat

A külföldi katonai szerepvállalásokról tárgyalt a német védelmi miniszter budapesti kollegájával. A két vezető egyaránt azon a véleményen van, hogy a jövőben is kiemelt figyelmet kell fordítani a balkáni és az afganisztáni katonai jelenlétre.

- Az elmúlt évtizedekben a Magyar Köztársaság legfontosabb partnere Németország volt, és ez a mai napig sem változott annak ellenére, hogy egy dologban az elmúlt esztendőkben másképpen ítéltük meg a helyzetet - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, miután találkozott a Budapesten tartózkodó német védelmi miniszterrel.

Juhász Ferenc közölte: az iraki szerepvállalás kivételével közös az utunk egy egységes, erős Európa, egy egységes, erős NATO és egy egységes, erős Európai Unió irányába. A honvédelmi miniszter hozzátette: ebben mindannyiunknak megvan a magunk felelőssége és feladata, nyilvánvalóan a Német Szövetségi Köztársaságé fajsúlyosabb.

A szaktárca vezetője a Balkánnal kapcsolatban megjegyezte: a közelmúlti események is azt erősítették, hogy fent kell tartani a katonai jelenlétet. A németek jelenleg 3 800, míg a magyarok háromszáz katonával járulnak hozzá a térség biztonságához. Irak esetében Juhász Ferenc rendkívül fontosnak tartja az ENSZ felhatalmazását, amely legitimitást ad a koalíció vagy esetlegesen a NATO jelenlétének a Közel-Keleten.

Peter Struck német védelmi miniszter háláját fejezte ki Magyarország afganisztáni támogatásáért, amely hozzájárul a regionális újjáépítési csoport működéséhez. Emellett sok sikert kívánt a magyar haderőreform véghezviteléhez. Juhász Ferenc elmondása szerint az elkövetkezendő időszakban is folytatódik a német-magyar szakmai együttműködés annak ellenére, hogy a két ország hadserege más NATO-parancsnokság alá tartozik.
  • Tikal #2678
    infravörös kamera
    nehezen értelmezhetoen irtam :D
  • cifuatwork
    Ahogy Tikal is írta, a kémrepülőgépek feladata a "finom" adatszerzés, vagyis feltérképezni, hogy is néz ki mondjuk egy adott reptér, vagy katonai bázis és környéke.

A csapatkoordinálás más tészta, légi célok esetén az AWACS, földi célok esetén a JSTAR gépek végzik ezt a feladatot.
  • cifuatwork
    3 méter felbonto képességu lokátora infravoros kamerával is felszerelhető,

Ez a mondatod kavart meg, mert nehezem értelmezhető, azt hittem a fotókról beszélsz, mert csak azt van értelme digitalizálni, a radarjelek már önmagukban digitalizált adatok :)
  • Tikal #2675
    csapatkoordinálásra az awacs szolgál, a kémrepuloknek más a feladata :)

• Madmaxx
    Jó de igy is órákig tart mig visszatér a célterületről. Igy tényelges harci helyzetben csapatkordinálásra alkalmatlan. Mire visszaér gyakorlatilag elavultak az infok.
  • Tikal #2673
    arrol is beszéltem, nem a fotokrol...
  • cifuatwork
    Ez utóbbin csodálkoznék, mivel az SR-71A is nedves filmre dolgozik, mint az U-2. Mikor reaktiváltálása után újra kivonták 1999-ben, az egyik indok éppen az volt, hogy a felvételeket csak a leszállás után lehet a gépből kinyerni. :)

Valóban rendelkezik egy adatbuszal, de úgy tudom csak a radarképet képes továbbítani.
  • Tikal #2671
    az u-2 képeit leszállás után rögtön elohivják, és másfél ora mulva kétezer kép ál az elemzok rendelkezésére.

sr-71, oldalra néző több mint 200km mélységbe láto 3 méter felbonto képességu lokátora infravoros kamerával is felszerelhető, képeit még a gépen digitalizálja és akár egy másik gép képernyőjére is kuldheti (on line :D ).
  • Madmaxx
    Hát igen az előhívás a nagy hátránya ezeknek. Mivel nem digi ezért nem tudják közvetlenül a HQ-ba irányitani a képeket :(
  • Guest
    Ennyit találtam:

"The HR-329 (H-cam) uses a high resolution, gyro-stabilized framing system with a 66-inch focal length and folded optical path. Traditionally, the H-cam operates at an angle to provide greater coverage. During Desert Storm, planners experimented with the camera aimed straight down. The detail and clarity impressed planners and amazed theater commanders. Commanders were disappointed, however, that the system could not cover a greater range and still maintain the same detail and clarity. Although the H-cam imagery is especially useful for targeting, battle damage and order-of-battle assessment, targets must be preselected and the technicians must process the film after the aircraft lands."
  • Madmaxx
    Az U-2 kamerája. Kár, hogy adatokat nem találtam róla.
  • Tikal #2667
    nem tudom, top gunban olvastam, sr-71-ről, ott az oldalra nézőt pluszként irja.
  • [NST]Cifu
    Én úgy tudom az SR-71A csak oldalirányba képes fényképeket készíteni, ugyanis erre tervezték, csak oldalranéző kamerái és radarjai vannak, lefele nézők nincsenek. Az A-12 rendekezett lefele néző optikával...
  • Tikal #2665
    lefelé néző képeket csinál, plusz tud oldalra nézőt is, 200km mélyre.
  • [NST]Cifu
    Csakhogy itt is kb. 100km-re lévő célzónát fényképeznek (az oldalra néző kamerák miatt). A torzitás pont a sűrűbb légrétegekben jelentkezik, amely fölött az SR-71 is repül, így a légréteg vastagságát tekintve kb. azonos a felállás egy műholdal...

Azt sose vitattam, hogy a repülőgépről mindig jobb képet lehet csinálni - de lefele nézve, és nem átlósan oldalra/le, ahogy az SR-71A is készíti a képeit.

Mondjuk ezzel a baj, hogy ugye a vitát csak egy SR-71A kép dönthetné el végérvényesen, ami ugye sajnos nincs a tulajdonunkban... :(
  • Tikal #2663
    a 100km kicsit több mint a 24000m...itt még nem lehet olyan nagy a torzitás, bár nem értek hozzá. Repulorol még mindig jobb képet lehet csinálni szerintem.
  • [NST]Cifu
    Mindkét Cifu én vagyok, csak a munkahelyi gépről cifu@work néven vagyok beregisztrálva. :)
  • cap179653
    Pedig nagyon jo lenne ha megtalalnad, nagy szugsegem lenne ra, amennyiben be is van kordinatazva.
  • cap179653
    Nem tudom milyen felbontasuak. Viszonyitani tudsz, mert be van racsozva es egy vonalkoz 1 km. Biztos van forgalom de nem olyan jo a felbontas, mint egy-ket kesobbi peldan.
    Amugy mind a ket cifu te vagy ? Vagy ketten vagytok ?
  • [NST]Cifu
    Olvastam, de mint mondtam, kicsit hihetettlen, hogy ilyen távolságból ilyen jó minőségű képet lenne képes készíteni. Ezt egy optikus ismerős állította anno a műholdképekkel kapcsolatban, hogy már 100km magasból is lehetettlen 5-10cm-nél jobb felbontóképességű képet készíteni, mivel a légköri torzítás már igen jelentős. Nem tudom, igaza van-e, de ez alapján komoly mérnöki bravúr lenne az SR-71A 3-4cm-e...
  • ghost cb
    Ez a magyar lökéshullámos oldal télleg jó.
  • Tikal #2657
    u-2 kamera rendszere :DD

"The OBC, while not the quickest, provides the clearest, most in depth, and highest resolution imagery available from any sensor that can be deployed on the U-2 aircraft," said Davis.

But, being able to provide this high-resolution image requires a unique roll of film that weighs nearly 100 pounds and requires at least two people to load.

"Each roll of OBC film is 5 inches wide and 10,500 feet long with each frame of imagery measuring more than 6 feet long," said Davis. "With an entire roll of film, the camera can take about 1,600 frames in one mission. Each frame covers roughly 110 square nautical miles in a panoramic horizon-to-horizon format. Basically, a roll of film can shoot an area the size of Colorado."
  • Tikal #2656
    top gun (gál jozsef): két kamerája 150 km széles földdarabrol készit stereo hatásu képet... állitolag szakértok véleménye szerint 24000 méter magasbol olyan képet készit hogy megszámolod a cipőfüzök számát...
    nyilván kis tulzás van benne (bár nem tudhatjuk), de a 3-4 cm-es felbontás borzasztoan jo és elég is a jo felderitéshez... :)
  • [NST]Cifu
    Ezzel viszont már teljesen egyetértek. Az U-2/TR-1A messze jobb felbontóképességgel rendelkezik, mint az SR-71A...
  • [NST]Cifu
    Ha valóban igaz, tényleg döbbenetes lenne a felbontása (egy golflabda olyan 4,2cm átmérőjű), bár megjegyzem, hogy jelzi, hogy csak jelentősen elütő (zöld) háttér elött látja meg, ami mutatja, hogy szó sincs óraleolvasásról :)))

De szerintem amit ír, az két külön rendszer, ugyanis van egy "low-resolution" és egy "high-resolution" rendszere. Azt nem hinném, hogy képes lenne 110.000 négyzetmérföldet lefotózni óránként - ráadásul ilyen brutális felbontásban...
  • Tikal #2653
    az ora leolvasás nyilván "tulzás", de én 3.8-4.5 cm-es felbontást is találtam szolgálati magasságon...ez már elég ahhoz hogy megmondjam hol áll az autod plusz megmondjam milyen tipusu.

mellesleg az u-2 nek 4800mm-es a camerája, az viszont már tényleg elég jo.
  • [NST]Cifu
    Az igaz, hogy 1800mm-es objektív is van rajta, csak azt felejted el, hogy olyan 24-25km magasból, rézsutosan akár 100-150km-re lévő tárgyakat fényképeztek vele. Pontos adatot nem találtam a neten, 3-5cm-es felbontástól 30-50cm-esig láttam adatokat, de ezek is csak feltételezések.
    Az, hogy az órádat leolvassa, legalább olyan 1cm-es felbontás kellene, ami nagyon durva lenne ilyen távolságból/magasságból...

Nem tudom, a saját megitélésem az, hogy reálisan inkább néhányszor tíz centi lehetett a felbontása (20-50cm), felderítésre, információszerzésre ez is igen jó.
  • Tikal #2650
    egy sr-71 pilota oldalán olvastam:
    How good are the cameras on the aircraft? They can photograph a golf ball on the green from 80,000 feet. The cameras can survey 110,000 square miles of the Earth's surface per hour

szerintem ez elég jo :)
  • Tikal #2649
    ööö, melyiket?

nem tudom, azt olvastam két darab 1200mm vagy 1800mm-es fokusztávolságu obejktiv megy bele, és ezzel még az orád tipuisát is megmondják, nem csak azt hogy milyen a kocsid.

• [NST]Cifu
    SR-71 max. repülési magasság:

A hivatalos adat "nagyobb, mint 85.000 láb" (25.915 méter), de ennél biztosan ment magasabban, mert az FAA jelentések szerint érzékeltél 90.000 láb magasban is (27.439 méter). A szóbeszédek szerint gond nélkül képes volt akár 100.000 láb magasan (30.488 méter) is repülni. Ezt több SR-71 oldalon is olvastam, nekem hitelesnek tűnik.

1 mach hány km/h?

A hang terjedési sebessége függ az anyagtól, amelyben halad és annak hőmérsékletétől. Ez repülőgépek esetén a repülési magasságtól függést jelenti, jellemzően tengerszinten 1.225km/h, 10km magasan 1.078km/h, 20km magasan 1.062km/h.
    Ezen az oldalon megvan repülési magasságra lebontva a Mach-szám, a második táblázat adja meg metrikus mértékegységekben.

Ha a hangsebesség 2szeresével repülünk, akkor van még 1 hangrobbanás, amikor leelőzzük az előttünk haladó hangunk hangját :)))?

Nem, a hangrobbanás csak a hang terjedési sebességének átlépése okoz.

DonPhobos Hanrobbanást Oktató Oldala <- érdemes ránézni, nagyon jól és érthetően elmagyarázza az egész jelenséget.
  • ghost cb
    jaaaa thx
  • I.C.ram
    1 mach = hangsebsség.