95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Biztos sokat érnek! :D
És sok közük van a haditechhez. :D -
De azért szép pénzek, nem? :D -
np. :D -
Ehh téynleg! Azthittem, hogy Cifu nekem válaszolt...
Bocsi!
-
Marci... elhisszük hogy a közel-keleten vannak pálmafák, itt a former Jugoszláviáról volt szó. -
Szaudi pénz:

Tehát nem hinném, hogy csak úgy oda képzelték őket :) -
Iraki pénz :)
-
Van kevés közel-keleti ország van tele pálmafákkal :) -
Vannak... a déli horvát határnál, azon a kis részen, ami az övék. :D -
Pálmafákkal? Én inkább Haitire gondolnék első blikkre, ott is elég komoly békefentartó akció folyik. -
Jugpszlávia lehet... -
az :D -
Hát mindenképpen valami közel-keleti ország. -
Irak* -
Ez szerintem nem irak. Ott desert BDUt viselnek. :) -
Elég buta lehet szegény katona, hogy ilyen kalapáccsal akar beverni egy cölöpöt :) Egy téglával jobb lenne, és nem hinném, hogy a porig bombázott irakban ne lenne :) -
jah a fát a betonplacc tetejébe
(ökörködök csak)
-
jah :D Szerintem csak a fát veri be... :D -
How to reapair M249 ?
-
De mivel a helikopátér mozog, innen gondoltam, hogy jót tesz neki a mozgó levegő. Meg azért a propeller is rendesen fújja lefelé a levegőt. -
Ez amerikai BDU, felhajtott zubbonnyal. :) -
-
LizardX #3589 Hűh, bocs, valamit elb@sztam. Azt szeretném megtudni, ezen a képen milyen egyenruha látható. Tutira nem amerikai, de akkor milyen? -
LizardX #3588
-
A legtöbb AK-ra igaz, hogy ha beledobod a vízbe, majd egy nap múlva kiveszed, és nem tisztogatod le rendesen, akkor szépen meg fog jeleni rajta a rozsda. Szó se róla, kevesebb karbantartást igényel, de attól még ezt is karban kell tartani. -
Léghűtéses (az angol nyelvű oldalakon néha látni is, hogy air-cooled), mert a csövet a levegő hűti, amennyire hűti, és nem víz vagy más közeg... :))
Egyes esetekben (pl. PK géppuska) próbálkoztak olyasmivel, hogy fém hűtőlamellák voltak a csövön, de az sem ér túl sokat, mivel a levegőt mozgatni kellene igazából a jó hűtési faktorhoz, ami ugye nem olyan egyszerű megoldani (a harctéren elég hülyén nézne ki, ha valaki egy nagy fújtatóval vagy akkus ventilátorral állna a géppuska mellett:))). A legelterjedtebb megoldás tehát vagy a cserecső, vagy a cső olyan vastaggá tétele, hogy jobban viselje el a hőhatásokat (pl. M2HB). -
Thx Cifu -
bocs a modemesektől.... :( -
cool -
Nem akarok hülyeséget beszélni, de nem leeht, hogy léghűtéssel van megoldva? -
1.: A flóbertben nincs igazi lőpor, csak egy csappantyú.
2.: Amit csinálni akarsz egyfelől törvényellenes, másfelől ön- és közveszélyes. -
Mázlista... 
Én már évek óta tervezem, hogy meglátogatok pár európai hadtörténeti múzeumot, de sose jön össze (lustaság, pénz, idő, és a többi akadályozó tényező:))... -
Grenzjager #3578 hat gyerkocok...nem reg jottem le a HSM BELFAST-rol. Komolnyan mondom csucs!!!Allitom az egyik legjobb "muzeum" Londonban :D
-
end #3577 az azzá tehetőt véletlenül félre írtam elnézést! -
end #3576 na nem egészen fegyver de talán azzá tehető a kesernyés gumisra gondolok az alutokosra állítólag a dobfalvastagsága 1mm.és állítolag a 35j -os változat is ugyanilyen felépítésű.csak azt kéne tudnom hogy pontosan milyen a tüzfalra vagy mire a töltény felfekvése állítolag nyított tűzfala van pontosan mit jelent ez?ez elvileg lehetséges hogy a dob fala kibírja, mert a nyomás a töltény aljára és természetesen a cső felé esik, az adaptertöltény pedig elnyeli a dobfalra ható nyomást elvileg így működik a dolog legalábbis az én elméletem szerint:) elméletben kibírná ezt a nyomást a szerkezet?A kérdés RÖVIDEN a nagyobb energijáuhoz .22-es flöporral töltött patront használnak létezik hogy annak is ugyanannyi a falvastagsága mint a kisebb teljesítményűnek?mert mintha ugy olvastam volna(?) -
Az az eset még az első M16-os sorozattal történt meg vietnamban, ezért is hozták ki nagyon hamar az M16A1-et. Azóta azért javítottak rajta (M16A2/A3/A4), de a legfontosabbon, a zárszerkezet érzékenységén a koszra és a tokszerkezet idővel kialakuló "lötyögésén" nem tudtak segíteni.
Nem is csoda, hogy nagyon hamar le akarják cserélni... -
FN Minimi avagy az M249 SAW

Az eredeti belga FN Minimi
A belga FN fegyvergyártó cég az 1970-es évek végén kezdett bele egy könnyű szakasz-szintű támogató kézifegyver tervezésébe, amely az 5,56x45mm-es NATO lőszerre épül. 1982-ben már készen is voltak az FN Minimi-re keresztelt könnyű géppuskával, és megkezdődött a rendszeresítése is a belga hadseregben. A fegyver képességeit látva az amerikai hadsereg is rövid időn belül (1984-ben) úgy döntött, hogy szüksége van erre a fegyverre, hogy betöltse az űrt az M16 és az M60 között, ám rövid idő múlva az M60-at is teljesen felváltáltotta (az US ARMY-ról van szó, az US Marine Corps ekkor még az M60E3-al vesződött). A rendszeresítésekor az M249 megjelölést, illetve a SAW (Squad Automatic Weapon - kb. Szakasz Automata Fegyver) rövidítést kapta, és kis mértékben különbözik a Minimi-től (a legfeltünőbb különbség a cső hátsó része feletti műanyag "hővédő" rész).

M249 30-as M16-os tárakkal.
Az FN Minimi gépfegyvere könnyű (alapváltozata 7,1kg súlyú), gázelvételes rendszerű, széteső tagú hevederből vagy STANAG (NATO-szabvány) tárakból, pl. M16 tárból tüzelhet. A gázdugatyú a cső alatt található, és a "tradicionális" forgó zárszerkezettel rendelkezik, amely nyugalmi állapotban nyitva van, ezzel is a cső hűtését szolgálva (ugyanakkor emiatt könnyebben kerülhet kosz a zárszerkezetbe is). A cső könnyen cserélhető amennyiben túlhevült, és fogókarja miatt nincs szükség hővédő kesztyűre, mint az M60 esetén.
Töltésnél a hevedert felülről kell befűzni, és a felhajtható porvédő lemez (amely a zártól igyekszik távol tartani a szennyeződéseket) lehajtva zárja a tárfészket és egyben megvezeti a hevedert is, amely balról van bevezetve, és általában egy 200 behevederezett lőszert tartalmaz. Alternatív lőszerellátásra a tok bal oldalán egy enyhén lefele álló tárfészek van, amely a szabvány STANAG tárakat képes befogadni, sőt, a 100 lövedéket befogadni képes C-MAG tárakal is lehet "etetni" ily módon. Ha a fegyverbe tárat helyezünk, a porvédő fedél kissé megemelkedik és zárja a hevederbevezetést, így akadályozva meg, hogy egyszerre két módon is megpróbálják megeteti a fegyvert. A fegyver effektív lőtávolsága 800 méter (háromlábú állványról), elméleti tűzgyorsasága hevederből tüzelve ~750 lövés/perc, míg tárból tüzelve ~1000 lövés/perc (a heveder mozgatása energiát vesz el a fegyver működésekor, és ezért alacsonyabb a tűzgyorsaság).

A "Para".
Az eredeti alapváltozat után több alváltozata is készült, az első az ejtőernyős deszantfegyver, a FN Minimi Para (ez lehet még simerős a CS-ből), amely betolható váltámasszal és rövidebb csővel készült, kifejezetten az ejtőernyős illetve egyéb deszant-alakulatoknak - persze a rövidebb cső miatt a Para pontossága némi csorbát szenvedett az alaptipushoz képest.

Az FN Minimi SPW
Ennek alapján jött létre az FN Minimi SPW (Special Purpose Weapon - Speciális Feladatú Fegyver), amely a különleges osztagoknak lett kifejlesztve. A váltámasza azonos a Para verzióval, csöve viszont annál valamivel hosszabb (de rövidebb, mint az alapváltozaté), a fegyver tetejére egy Picatinny sín került, amire a legkülönfélébb optikai célzóberendezéseket lehet felszerelni (a Red Dot irányzékoktól az éjjelátó távcsövekig), az előágyra pedig egy pisztolymarkolat került, illetve a súlycsökkentés miatt elhagyták a tárfészket, így csak hevederrel lehet használni. Az amerikai speciális erők parancsnoksága (US Special Forces Command - US SOCOM) az SPW alapján elkészítet változata az Mk.46 model 0, amely merev váltámasszal, és a cső körüli RIS (Rail Interface System) rendszerrel rendelkezik, amelyre különféle segédeszközöket (pl. lézercélzó, fegyverlámpa, elülső pisztolymarkolat, stb.) lehet rögzíteni.

Mk.46 Mod 0 egy US NAVY lőkiképzésen.
Az M249 SAW igen rugalmasan alkalmazható, mivel a fegyverkezelő nem igényli plusz egy ember segítségét (ami a legtöbb közepes géppuskánál igencsak elkél), sokkal mozgékonyabb és hatékonyabban tud a csapattal együtt mozogni támadások esetén. A fegyver rövid távolságon belül használható kézből, illetve nagyobb távolságokra/védekezésnél kétlábú állványra lehet letámasztani. A fegyver kezelője általános használat esetén rövid (~3-as) sorozatokkal operál, a maximális hatékonyság érdekében (szórásképet és lőszerfelhasználást tekintve, illetve a cső túlhevülését elkerülendő). A gyakorlati használat közben (a fentiek figyelembe vételével) az átlagos tűzgyorsaság ~75 lövés/perc. A lövész standard lőszerkészlete 3 doboz, vagyis összesen 600 lőszer.
Háromlábú- vagy járműre szerelt állványról már valódi géppuskaként is használható, ez esetben azonban a cserecsövet (vagy csöveket) célszerű kéznél tartani.

-
end #3573 az ák-t nem nagyon kell este beledobod a vízbe reggel kiveszed és megy, ez fegyver!!!!!!!! -
inkább karban kéne tartani cserélgetés helyett...lol :D -
end #3571
hát igen egy fegyver sem tökéletes az m-16 főleg nem állítólag savmegkötöként mészkőport??adagoltak a lőporhoz ezért sokszor besült meg egyébként is elég érzékeny szerkezet az amerikaiak sorra cserélik le ak-ra a sivatagban.