95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ha jól emlékszem a "Bison" rendelkezik SURA sisakcélzóval is, szóval közelharcban eléggé kellemetlen 'tüske' lehet... -
szerinte mez is bizonyitja azt a regi allaspontom, hogy sokan nagyon elnezik dolgokat mikor tipusokat oszemernek, es azt allitjak, hogy ez vagy az a gep jobb ennel vagy annal, mert az ekkor meg akkor legyozte azt (pl F-16 vs Mig-29)!
Tevedes! Ez az eset is jol bizonytja hogy nem jobb az F-15 a Su-30-nal, de nem allitom hogy a Su-30 jobb lenne..
Ez egy nagyon osszetett kerdes, ugyanis az F-15 is meg a Su-30 is egy oszetett hadigepet resze..ami nelkul lasd az F-15-os pilotak igy felsulnek...
En siman el tudom kepzelni, hogy az indiai Su-30 pilotak sokkal kepzettebbek mint a jenki nagyarceagle pilotak !!(ugyebar, meg a az USAF-ban is ugy tartjak hogy tul nagyra vannak magukkal az F-15 pilotak...)
Nem tudom volt e AWACS supportjuk..de ha nem akkor is.. ha meg igen akkor meg aztan plane minositi oket az en olvasatombol...
Tehat nincs egy jol kidolgozott "hadjarat"..ahol egy komplex hadigepezet indul be, akko bizony ilyen kinos esemenyek kerulhetnek napfenyre..mint ez az indiai gyakorlat is...
(es ezt ugyanigy ertem az indiai felre is... es szinte mar latom elore a jovo tavasszal "viszont latogatas" kapcsan megrendezett gyakorlat vegeredmenyet!! (ha meg nem olyan lesz, mint azt most szamitom..akkor en leszek az aki a legjobban fog rohogni a markaba az megigerhetem!
)
-
Ki iert ilyet? Azt irtak hogy a Bison remekul szerepelt!!!
(en pl el tudom kepzelni hogy BVR modban jol szerepel a Bison...meg amugy is ..valoszinuleg tartom hogy egy szimpla oszecsapasnal komplexebb volt a dolog...) -
Hat erre szinte merget merek venni
-
Várd ki a végét. Szerintem a jövő hónapi Aranysasba (vagy talán a Szeptemberiben) Kővári úr négyoldalas cikkben fogja taglalni, hogy ez is csak egy legenda, és különben sem úgy volt...
-
Skyflash #3726 Azt honnan vették, hogy a 21-es is elverte az F15-öst?
Olvastam az eredeti angol nyelvű hírt, ott azt írják, hogy a Szu30 bucira verte az F15-öst. De azt nem írják, hogy a MiG-21-essel is hasonló eredményt értek volna el. Csak annyi van, hogy nem csak Szu30-al repültek, hanem Mig-ekkel és Mirage-okkal is.
Csak azért kérdem, mert azt mindenhol írják, hogy F15:10%-Szu30 90%, de sehol nem láttam semmi infót a "MiG-21 "Bison" magas győzelmi aránya" -ról.
Itt lehet elolvasni az eredeti Aviation Week and Space Technology cikket arról, hogy miért jobb a Szu30.
Egyébként meg, USAF nagyarcú pilótái:
-
http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/hirek/usaf-iaf040709/
Van igazsag vegre!!
-
elég szomorú:((( -
Nagy kár, a helikopter egy hallatlanul praktikus jószág, adott esetben békeidőben is remekül hasznosítható... -
van ott rágó is
-
Jól tudod -
...és a repképes madarak száma...
-
Cat #3719 Búcsúrepülésen a Bakony helikopterezred
Elbúcsúzott Szentkirályszabadjától a Bakony helikopterezred: a gépek Szolnokra és Pápára települnek át. Az átszervezés miatt az állomány negyede úgy döntött, elhagyja a hadsereget.
Utolsó kiképzési repülését hajtotta végre csütörtökön Szentkirályszabadján a Magyar Honvédség 87. Bakony Harci Helikopter Ezrede. Az MI-24-es harci és az MI-17-es szállító helikopterek augusztusban áttelepülnek Szolnokra, a kutató-mentő szolgálat pedig Pápára. Sági János vezérőrnagy, a magyar légierő parancsnoka elmondta: a 820 fős állomány fele folytatja a katonai szolgálatot Szolnokon - és kisebb létszámban Pápán -, negyede más katonai szervezetekhez kerül, míg kétszázan nem vállalták a helyőrségváltást, és elhagyják a hadsereget.
A Magyar Honvédség vezérkari főnökének elismerését Mráz István vezérőrnagy, a vezérkar hadműveleti és kiképzési csoportfőnöke tolmácsolta az ezred személyi állományának, majd hangsúlyozta: a repülőcsapatoknak, s ezen belül a helikopter alegységeknek ezután is fontos szerepük lesz a katonai feladatok végrehajtásában. Minőségi fordulatra van azonban szükség a haderő fejlesztésében, s a céloknak megfelelő, mobil, gyorsan alkalmazható erők kialakítása a cél. Nincs szükség tömeghadseregre - tette hozzá a tábornok.
Droppa Gyula ezredes, az ezred jelenlegi parancsnoka elmondta, hogy az ezred jogelődje - a vegyes szállító repülődandár - 1958-ban alakult meg Kecskeméten. Az alakulat 1970-ben - ekkor már önálló helikopter ezredként - áttelepült a Veszprém megyei Szetkirályszabadjára. Az ezredet a nyolcvanas években szerelték fel a nagy tűzerejű MI-24-es harci helikopterekkel és az MI-17-es szállítógépekkel. A rendszerváltást követően az ezred működési feltételei folyamatosan romlottak, és drasztikusan visszaesett a repült órák száma. -
Én úgy tudom, hogy az Ál/Arc (Face/Off) filmben Castor Troy fegyverei (amik a lenti képen láthatóak) két különleges sorozatban kijött, aranyozott Springfield Armory M1911A1-ek voltak. -
Köszi szépen! -
Ez az M1911 modern kivitele az M1991... -
kicsit sok drogot szedsz... biztos kell az a pisztoly? 
-
köszi -
M1911 ha jol tudom, csak kicsit bearanyozták. -
Valaki mondja meg pontosan milyen Coltok ezek légyszi!!
-
Köszi! -
A 160th SOAR-ra gondolsz? Majd összeütők valamit, de lehet, hogy csak jövő hét elejére lesz belőle valami, elég méretes téma, nekem meg nincs most se enegiám, sem időm, hétvégére meg más programom van. :D -
Tudna írni vki vmit a Night Stalkers-ről? Thx. / Cifu-ra gondolok ;) / -
Elég nagy itt a zűrzavar, megpróbálom saját tudásom szerint kibogozni, aztán majd ha hülyeséget írok, akkor javítsatok :)
CAR-15: Az AR-15/M16 első karabélyváltozata, ahol a csövet felére kurtították (20" helyet 10"), a váltámasz pedig betolható lett. A Colt később "Commando" jelöléssel is illete a fegyver, és folyamatosan fejlesztette a CAR-15-öt, amit modelszámozással jelöl, pl. Colt model 609 Commando, vagy Colt model 733 Commando.
XM-177E1/E2: A CAR-15 harctéri tapasztalatai alapján a Colt finomított a fegyveren, mivel annak elsütéskor túl nagy volt a hangja, illetve a torkolattűz olyan nagy volt, hogy szinte elvakította a katonát. Megoldásként egy hosszabb lángrejtő került a cső végére, ez lett a Colt model 609 Commando, amit az US ARMY XM-177E1-ként rendszerbe is vett. 1967-ben a Colt némileg hosszabb csővel (11.5") látta el a fegyvert, ennek jelölése a seregben XM-177E2. Elsősorban a páncélos járművek személyzetének, illetve a speciális osztagoknak volt a fegyvere.
M4/M4A1: Az M16A2 megjelenésével továbbra hiányzott egy jól használható SMG a sereg arzenáljából (kis számban még mindig rendszerben voltak .45 ACP lőszert használó géppisztolyok), a 80-as évek végén, 90-es évek elején történt harci cselekmények (főleg Panama és az Öböl-háború) tapasztalatai alapján végülis a Colt elkészítette az M16A2 karabélyváltozatát, amely rövidebb, 14,5"-os csővel és betolható (4 állású) váltámasszal rendelkezett. Az alapváltozat csak ebben tért el az M16A2-től, de volt egy második változat is, az M4A1, amely a hordfogantyú helyén egy Picatinny rögzítősinnel rendelkezett (akár az M16A3), illetve a 3-as rövid sorozatlövés helyét a tűzváltón egy folyamatos sorozatlövéses opció váltotta fel. (ie: Az M4 csak 1-es lövésre és 3-as rögzített sorozatlövésre képes, az M4A1 egyes lövésre és teljes sorozatlövésre)
M733: A Colt model 733 Commando rövidített megnevezése. A fegyver végülis a korábbi CAR-15 módosított változata, M16A2-ről vett célzótüskével és ahoz hasonló előágyal rendelkezik. Az M4/M4A1-től eltérően csöve továbbra is csak 11,5"-es. Természetesen ezzel az erővel a többi Colt Commando-t is lehet Mxxx néven illetni (M609, M933, stb.)
SR-15: Az SR Eugene Stoner (az M16 elődjét jelentő AR-10 és AR-15 tervezője) saját fegyvereit jelölik, aki az Armalite-ból kiválva saját céget alapított. Az SR-15 az CAR-15-re hasonlítt, kissebb módosításokkal (a tok tetején egy sin a célzótávcsőnek, merev váltámasz, némileg módosított belső szerkezet, újabban az előágy RIS-el vagy RAS-al szerelt, stb.) illetve első osztályú minőséggel párosítva. A rendkívűl jó minőséghez természetesen elég méretes árcédula is tartozik, ezért inkább a minél pontosabb öntöltő fegyverekért rajongó civilek, illetve a tehetősebb belbiztonsági erők szokták megvenni.
M4 SOPMOD: A SOCOM a különleges erők számára egy olyan fegyvert szerett volna, amely egyaránt használható közelharcnál, épületharcnál, illetve nyilt terepen akár 500 méteres távolságra lévő célok ellen is, éjjel és nappal egyaránt. Az alap az M4/M4A1 lett, amelynek előágyát RIS-re (Rail Interface System) cserélték, és a fegyver tetején lévő másik sinnel együtt mindig adott küldetésnek megfelelő kiegészítőkkel lehet felszerelni. Az egész végülis egy csomag, amely tartalmaz minden modult, és elvileg bármilyen M4A1-esre használható. A csomag tartalma: az "alap" hordfogantyú beépített egyszerű irányzékkal, ACOG reflex optikai irányzék (közeli célok esetére), ACOG 4x Optikai irányzék (0-600m közötti távolságra), éjjelátó optikai irányzék, fegyverlámpa, lézercélzó, AN/PEQ-2 infravörös célmegjelölő lézer, QD hangtompító, M203 gránátvető és a hozzá való felhajtható irányzék. -
Ezek a különböző eltérések a nagyságukban és a szerepükben nyílvánulnak meg, de nagyjából úgy néznek ki, mint a sima M4-es.
És azért nem lehet A2, A3 elnevezés, mert az nem a nagysága elváltozását jelenti, hanem a tökéletesétését. A2 = Advanced 2
Röviden ennyi. :D -
mer-mirr-murr :P -
szerinted? :D -
M6? ops M4
-
Mi az eltérés az M6-es családban az alábbi, és még ki tudja hány tipus között:
M4A1, M733, CAR-15, SR-15, XM-177, stb?
Egyáltalán minek ennyi megnevezés? Miért nem lehet M4A1, A2, A3, stb.? -
cool -
kép 1
kép 2
kép 3
kép 4 -
Skyflash #3700 Hát igen. Pedig szerintem megérné az árát. Békeidős légtérvédelemre tökéletesen megfelelne, nyilván olcsóbb is lenne mint a Gripen. Monndjuk akkor már fegyverzetet is kellene venni hozzá, ami még megdobná a vételárat. De szerintem ezt a csehek is tudják, ennek ellenére nagyon bizakodóak. Lehet, tudnak valamit.. -
Mit lépne. Semmit. Egyfelől aligha tudnának pénzt kerekíteni rájuk (attól, hogy alig használtak, még az áruk darabonként jó 10 millió euró körül lehet), másfelől ha lenne is pénz rá, politikailag szinte reménytelen lenne elfogadtatni a gépek megvételét. Egyébként az Aero anno preztálta a 159-est, mégha nem is felelt meg a tenderkiírásnak, de kedvező ára miatt nem lett volna rossz vétel. -
Skyflash #3698 A csehek 47 db L-159-esüket akarják eladni. Az alig használt gépeket Algéria és Egyiptom mellett nekünk is felajánlották. Forrás: Reuters
Erre vajon mit lép a HM? -
köszi. :D -
Hát igen... :D -
Csinálni csinálnak, de a katonai erők viszonylag ritkán használnak, mert az erdőben nem olyan feltünő egy matt fekete fegyver. A sivatagban viszont meglehetősen elüt a sárgás háttértől...
Egyébként főleg mesterlövészfegyvereknél használnak ilyesmit, illetve civil gyártásban is akad pár, a pisztolyoktól kezdve a gépkarabélyokig:
-
Lehet! :)
Woodland mintát mért nem raknak a fegyokra? Mért csak desertet? -
Igen, sőt, elvileg már az USMC is ilyesmit használ. Elvileg az összes álcázószin ilyen mikromintás lesz a jövőben, a járművektől kezdva az egyenruhákig (kiváncsi leszek, hogy a M4A1 SOCOM gépkarabélyok is?). -
Elkezdtem olvasni, úgy nézem, ez egy cég, ami mintákat tervez igaz? Elég jól magyarázza a dolgokat, és lehet benne valami, az új amerikai BDU is ilyen technologiájú?