95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A repülőgépárakhoz egy adalék: India mintegy 4,8 milliárd dollárt fizet a HAL cégnek, akik a megrendelt 140db Szu-30MKI gép licencgyártását végzik. Az összegben benne van a Szuhoj cégnek fizetendő licencdíj is. Ez durván 32 millió $/gép...
  • Skyflash
    SR-71 Flight Manual:
    KATT!!
  • Sadist
    Akkor még a fordításokért is riszpekt
  • [NST]Cifu
    Igen, sokszor elég jó kis egyedi oldalakra bukkanok, de amúgy a fő forrás általában a Globalsecurity.org, a FAS.org (e kettő között elég nagy az átfedés), a World.guns.ru illetve a *-technologies.com (* = naval, army, airforce, stb.).
  • Sadist
    Szerintem a Katonák voltunk egész jó háborús film. Én utoljára azt láttam.
  • Sadist
    Szép kis leírás Cifu! Amúgy honnan szoktad összegyűjteni az infót? Google?
  • [NST]Cifu
    A szárnyvégeken? Mert nekem nem úgy tünik, mint ha ott lenne bármi is - aztán lehet, hogy én tévedek.
    A különféle ismertetőkön rajta van, hogy azt is lehet az MKK2-re rakni, de itt a lényeg, hogy kép még nincs olyan MKK2-ről, amelyen ott van a szárnyvégi konténer...
  • Seaweed
    Azokon a kepeken lent nem Sorbtsiya van? (Mar ha azok 30MKK-k?!..Mert ha UB...)
  • Glpetyus
    My best
  • Seaweed
    Vegulis miert ne, ahogy a kabin kinez!!!
  • cifuatwork
    Ha nem látni soha a Szu-30MKK2-őn a Sorbtiya-t, nem tartod elképzelhetőnek, hogy esetleg besuvasztották a gépbe az ECM rendszert?
  • Seaweed
    #4160:
    Hat ugyfest azert "jo az nekik" ;)

#4163:
    Hmmm ... en hirtelen a a Sorbtsiya-ra gondolok...
    De miert is?
  • cifuatwork
    No photo has ever shown that these Su-30MKKs carry the Su-27-style wingtip active multi-mode jammer.

Arra gondolsz amire én?
  • tmate6
    :(
  • cifuatwork
    Mondjuk ez a kép nem igazán illik ide, mert ez a NASA SR-71-e, amelynek a háta közepén a Lockheed Skunk Works aerospike hajtóművének maketje figyel. Ami anno az X-33/Venture Star űrsikló hajtóműve lett volna. Ha Bush bácsikánk ki nem nyírta volna az amúgy igen ambiciózus programot...
  • cifuatwork
    Hoppá....
    Nem azt írta Kővári úr, hogy a kínaiak élesen kritizálták az R-77-et? Na ebből mi lesz? :)
  • cifuatwork
    Méghozzá az első világháborúban. Sőt, igazából még korábban is használták már, a beásott ellenséghez ugyanis a kar ereje már nem volt képes sokszor eljutattni a szeretcsomagot. Az I VH idején eléggé elterjedt lett, gyakorlatilag minden állam arzenáljában ott figyelt pár fajta puskagránát, a II VH idején legtöbb esetben páncéltörő feladatkörű változat terjedt el. Aztán a Vietnami háborúban "debütáló" M203 megváltoztatott mindent. Egészen addig mindenki a puskagránátokat eröltette (az AK-47-hez is volt), aztán az 1970-es, 80-as évektől szépen elterjedtek a külön felszerelhető gránátvetők. Ám még mind a mai napig folynak a puskagránátokkal kapcsolatos fejlesztések:

Az angol SA80 gépkarabélyhoz való puskagránát gyakorlóváltozata.
  • tmate6

Jajj a mult de jó is volt még
  • cifuatwork
    Otthon már nálam is megcsinálták a légkondit, de itt még nincs. Sajnos. Úgyhogy a hőguta kerülgetett délután... :(
  • Seaweed
    Band of Brothers rulz! (Diszdobozban figyel a polcomon!)
    (Saving Private Ryan se rossz)
  • KennyG
    Patton.
  • tmate6
    de láttam de tudod hogy nem ilyenre gondoltam
  • Grenzjager
    azt ne mond hogy nem lattad???
  • tmate6
    na persze
  • Grenzjager
    Egri csillagok III.-IV.
  • tmate6
    nem tudtok vmi uj háborus filmet??
  • tmate6
    Köszönöm szépen az infot csak most jöttem mert Shrek 1et és 2ot néztem
  • Seaweed
    Cifu!
    http://www.sinodefence.com/airforce/fighter/su30.asp
    lent azok bizony eles R-77-eseknek tunnek!
  • Seaweed
    Azt-azt.....nem ertek hozza mondom
  • Punker
    M1 Garand-ot akartál mondani
  • Seaweed
    Ez ugytudom nem ujkeletu...mar a vilaghaboruban is hasznaltak M1 Carabine-en ha jo ltudom..de nem vagyok egy kezifegyver szakerto.
  • Adam II
    Hát ez a puskagránát nagyon bizarr
  • ghost cb
    "Cifu összes"
    Már volt rola szo...
  • Seaweed
    Hat Cifu minden elismersem! En szerencses vagyok, legkondiconalt helysegben vagyok, de ha kiteszem a labam a lakasbol rogtom hogutat kapok..es neked meg volt energiad egy ilyen leirast osszedobni....
    Lassan egy kesz haditechnikai konyvet adhatc ki ;)

Latod "Halaloszto" mondtam en hogy Cifu kerekit neked egy leirast a Famasrol....
  • cifuatwork
    A Beretta 93R képes sorozatlövésre, de az csak 3-as rögzített sorozatot képes lőni.
  • cifuatwork
    Csak a Glock 18 tud sorozatot lőni, de 1200 lövés/perc (gyors fejszámolás: 30-as tár kiürül 1,5 másodperc alatt)...
    A Glock 18C beépített kompenzátorral rendelkezik.
  • cifuatwork
    FAMAS
    Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne

A Francia hadiipar a II VH háború után viszonylag hamar magához tért (vagy inkább magához téritették), és az 1950-es évektől már csaknem önellátó volt szinte mindenféle fegyverből. A kézifegyverek terén ugyanakkor kissé elmaradt, a sereg szabvány kézifegyvere a MAS-49 öntöltő puska volt, ami az amerikai M1 Garand-al egy kategóriába esik, ezen kívűl a MAT-49 géppisztoly illetve a rajonként egy MAC 1929 könnyű géppuska képviselte a sorozatlövő fegyvereket. A Vietnami-Francia háború alatt a francia sereg igencsak megérezte egy hatásos sorozatlövésre is képes kézifegyver hiányát, mikor a Vitenamiak kezében először megjelent az AK-47 gépkarabély. 1967-ben kezdték meg a munkálatokat egy új, könnyű és hatásos gépkarabélyon, amely mindhárom feladatkörben (rohamfegyver, géppisztoly és könnyű géppuska) helyt tud állni, ám a fejlesztés lassúsága miatt az 1970-es évek elején "szégyenszemre" kis mennyiségben SiG SG-540 gépkarabélyokat vásároltak svájctól, hogy legalább a fontosabb egységek kezében ütőképes fegyver legyen. Talán az 5,56x45mm-es svájci fegyver is közrejátszott abban, hogy végül a FAMAS is erre a NATO-szabvány lőszerrel lett szerelve - a fejlesztés időszakában több verziót is kipróbáltak, köztük egy 7,5mm-es puskatöltényt, de még 7,62mm Long pisztolytöltényt is.

A FAMAS egy viszonylag ritkán használt késleltetett hátrasiklású rendszert alkalmaz, amelynek magyar vonatkozása is van: a II. VH elött készült Király-féle géppisztolyban tünt fel először ez a fajta zárolási rendszer, amelyet Paul Tellie, a FAMAS fő tervezőmérnöke kis mértékben továbbfejlesztett. A fegyvernek két hüvelykivető nyílása van, és amelyik éppen nincs használatban, azt egy zárólemez fedi, amely könnyen átszerelhető a másik oldalra, így oldva meg a bull-pup rendszerű fegyverek és a bal kezes lövők örök problémáját (ugye ha a hüvelykivető a fegyver jobb oldalán van, és a lövő bal kezes, akkor a vállhoz szorított fegyver esetén a zárszerkezet a lövő arca mellett működik - meglehetősen balesetveszélyes). Szintén a kétkezes használatra van felkészítve a fegyver tetején, a hordfogantyú alatt lévő felhúzókar, amely "visszaköszön" a HK G36 család esetében.
    A bull-pup desingnak köszönhetően az alig 76cm hosszú fegyvernek ugyanakkor majd 50cm-es csőhosszúsággal rendelkezik.

FAMAS F1 és F1 puskagránáttal

Famas F1:

Az első sorozatgyártott fegyver 1979-ben került az egységekhez, ahol hamarosan ráakasztották a "Le Clarion" nevet. Az F1 egy egyedi, 25 lőszert befogadó szekrénytárat használt, amely teljesen egyenes. A fegyver egyik érdekessége, hogy két tűzváltó karja is van - az egyiknek három állása van: Biztosított, Egyes lövés és Sorozatlövés - a második tűzváltó a sorozatlövésnél kap szerepet, ez két állású, és azt lehet vele beállítani, hogy teljes sorozatot, vagy 3-as rövgzített sorozatot tüzeljen a fegyver Sorozatlövésre állított állapotban. A másik érdekessége az alaphelyzetben hozzávaló kétlábú állvány, amely az előágy végéhez csatlakoztatható. E segítségével a lövész fekvő helyzetből igen stabil és kényelmes fegyverfogással rendelkezik, amely különösen távoli célok ellen növeli meg a találati pontosságot. A sátorvas 180°-al elfordítható, hogy akár vastag téli kesztyűben se legyen probléma a fegyver használata.
    Noha a fegyver finoman szólva sem egy szépség, a francia fegyveres erők jelképévé vált, és igen megbízhatónak bizonyult mind az afrikai, mind a közel-keleti hadszintéren. Tőbb, mint 400.000 darabot gyártottak belőle, de külföldön visszafogott volt a fogadtatása, csak néhány ország vett belőle kisebb mennyiséget (pl. Szenegál és az Egyesült Arab Emírségek).

FAMAS G1 - látható az egész kezet védő sátorvas

FAMAS G1

A FAMAS F1 apróbb fejlesztéseken esett át, és a 1990-es évek elején kijött a G1 változat, amely csak a teljes kezet védő sátorvasban és a kissé átalakított előágyban különbözött elődjétől.

FAMAS G2 Picatiny szereléksinnel és arra szerelt optikai célzóberendezéssel

FAMAS G2

1994-ben jelent meg a modernizált változata, ahol a régi 25-ös egyedi tárakat a 30-as NATO standard STANAG tárak váltották fel, a fegyver csak ezeket képes fogadni, a 25-ös régi tárakat nem. Ezen kívűl a fegyver több alváltozatát is elkészítették, így a rövidebb csövű (32cm-es) "SMG" változatot, a COMMANDO verziót, amely 40cm-es csővel rendelkezik, illetve a Sniper változatot, amely 62cm-es csővel és beépített célzótávcsővel is ellátak. Ugyanakkor az igényeknek megfelelően elkészült az M203 gránátvetővel ellátható verzió (a korábbi FAMAS változatok puskagránátot használtak még, amely felett már igencsak eljárt az idő...), illetve a hordfogantyú helyén picatinny szereléksinnel szerelt változat is.

A gyártó cég, a GIAT a korábbi PAPOP fegyverrendszer (amely az OICW "ellenprogramja" volt) fejlesztésének leállítása után a FELIN rendszerben (amely a "Land Warrior" rendszer francia megfelelője) a FAMAS G2-őt 'fogta be', ráépítve optikai célzóberendezéseket, amely a katona sisakképernyőjére közvetíti az adatokat, ballisztikai számítógép által korrigálva.

A FAMAS G2 FELIN rendszer tesztelés alatt.

OFF:
    qrta meleg van. ez egy megállapítás.
  • ghost cb
    Nem átalakítottak, hanem full automatán gyártott fegyverek :D
    Egyébként meg a Glock 18 full automata.
  • Doma #4137
    Pl Glock 17 az tutter sztem a Glock 18 is alapból tudja az autot. De akkor is Sztecskin az isten
  • Punkerwork
    nem tom én nme értek hozzzá :) , csak láttam videt automata glock-ról meg volt kezemben 30-as tár ennyi.....